BORIGO - Középpontban a bor - Online bormagazin
HARDCORE

Amikor a BORIGO első száma megjelent 2004-ben, már volt magyar Master of Wine hallgató, ugyanakkor ezt a címet még egyetlen honfitársunknak sem sikerült elérnie azóta sem. Éppen ezért robbant a hír 2020 késő őszén, hogy az MW-vel gyakorlatilag egyenértékű Master Sommelier címet megszerezte Czinki Tamás.
Hosszú évek után tértünk vissza a Pannonhalmi Főapátságba, ahol Hortobágyi Cirill főapáttal és Liptai Zsolt főborásszal készítettünk páros nagyinterjút.
Decemberben Hegyalján járva adódott, hogy a Tokaji borvidék elnökével, Dr. Molnár Péterrel is beszélgessünk arról a munkáról, amelybe a HNT elnöksége fogott. Természetesen kevésbé az országos, sokkal inkább a borvidéki ügyekről esett szó.
A BORIGO decemberi számainak minden évben az egyik csúcspontját jelenti a pezsgőteszt. Ezúttal 59 tételt tesztelt a magazin tesztcsapata, import és magyar tételeket egyaránt.
2020-ban úgy alakult, hogy holtversenyben végzett két pincészet az élen az ÉV BORÁSZATA versenyben. A névsorban a második pincészet 2005-ben a legelső BORIGO 100 alkalmával egyszer már elnyerte a címet...
2020-ban úgy alakult, hogy holtversenyben végzett két pincészet az élen az ÉV BORÁSZATA versenyben. Mindkettő tokaji nagypincészet, a névsorban előbbi pedig a legnagyobb...
Épp februári számunkban fogalmaztuk meg, hogy Hegyalján szép lassan felnő, sőt felnőtt egy új sztár-generáció, akik a teszt eredmények szerint évről évre kiemelkedő minőséget produkálnak. Ezen pincék egyik legígéretesebbje a 2020-as ÉV MEGLEPETÉSE, a Pelle Pince.
Természetesen nem lebbenthetjük fel a fátylat mind a 100 borról, de e helyen bemutatjuk az első tízet, beleértve az ÉV BORA díj győztesét is!
2005-ben kezdtük, és idén immár tizenhatodik alkalommal jelent meg a BORIGO év évi összefoglalója az év 100 legizgalmasabb magyar borával.
Épp csak másfél éve, hogy Bálint László kisebb összefoglalót írt Spanyolország (bocs, Katalónia) egyik legizgalmasabb borvidékéről (mellesleg a két spanyol DOCG egyikéről), ugyanakkor soha nem mulasztanánk el, ha lehetőségünk nyílik újra kóstolni egyes tételeit.
Minden év októberében jelenik meg éves nagy olaszrizling tesztünk. idén leginkább a 2018-as, nagyon is nem egyszerű évjárat boraival volt dolgunk, ennek ellenére az eredmény lenyűgöző.
Borértő körökben nyílt titok, hogy az olasz IGT borok minősége meglepően jó lehet, kóstoláskor felül is múlhatják az azonos régióból származó, DOC vagy DOCG borok értékét. De ha Franciaországról beszélünk, akkor vélhetően keveseknek jut eszébe, hogy ez ott is megtörténhet…
Jó ideje emlegettük már hasábjainkon, hogy készülünk egy titokzatos kóstolóra. Nos, végre összejött, Villány, Szekszárd a főszereplők, de szerepel benne Bordeaux és Toszkána is. Elsőre talán kicsit konfúzan hangzik, de majd belejövünk…
A kékfrankos egyértelműen a legtehetségesebb kárpát-medencei kékszőlő fajta, ennek megfelelően minden évben remekül szerepel tesztjeinken is. Idén 92 lett a legmagasabb pontszám, de az átlag is 88 fölé került.
Ragyogó évjárata lett a roséknak 2019. A BORIGO 2020 májusában tesztelte őket, és egyik ámulatból a másikba estünk. 60 bort mutatunk be.
Egy évvel ez előtt elindított, immáron tradicionálisnak szánt portrésorozatunk második részében Riccardo Talenti mutatkozik be. A vinissimo.hu szervezésében érkezett Budapestre, vertikális kóstolóját személyesen, nagy lelkesedéssel vezényelte le. Olívaolajok, brunellók, rossók bemutatása után ültünk le beszélgetni, egy pohár grappa társaságában.
Régen nem volt annyira jó aszú tesztünk, mint idén. Az utóbbi években valahogy megálltak a pontszámok a 90-es mező elején, de most újra eljutottunk a 95-97-es mezőbe. Több mint 30 tételt mutatunk be.
Nem először tűnhet fel olvasóinknak, hogy az Etyeki Kúria egyes borai az MSP jelzővel vannak ellátva tesztjeinken. Címkéjük is radikálisan más, és azokon természetesen fel is fedezhető a megfejtés: Mérész Sándor Projekt.
Interjú Jerome Szkutaval, Franciaország budapesti nagykövetségének főszakácsával, a nagykövetségi rezidencia menedzserével, aki 2016-ban érkezett Budapestre.
Tízedik alkalommal és teltházzal szervezte meg az Etyeki Kúria a hagyományos Pinot Noir Vertikális Kóstolóját.

Archívum >>

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
HARDCORE

Amikor a BORIGO első száma megjelent 2004-ben, már volt magyar Master of Wine hallgató, ugyanakkor ezt a címet még egyetlen honfitársunknak sem sikerült elérnie azóta sem. Éppen ezért robbant a hír 2020 késő őszén, hogy az MW-vel gyakorlatilag egyenértékű Master Sommelier címet megszerezte Czinki Tamás.
Hosszú évek után tértünk vissza a Pannonhalmi Főapátságba, ahol Hortobágyi Cirill főapáttal és Liptai Zsolt főborásszal készítettünk páros nagyinterjút.
Decemberben Hegyalján járva adódott, hogy a Tokaji borvidék elnökével, Dr. Molnár Péterrel is beszélgessünk arról a munkáról, amelybe a HNT elnöksége fogott. Természetesen kevésbé az országos, sokkal inkább a borvidéki ügyekről esett szó.
A BORIGO decemberi számainak minden évben az egyik csúcspontját jelenti a pezsgőteszt. Ezúttal 59 tételt tesztelt a magazin tesztcsapata, import és magyar tételeket egyaránt.
2020-ban úgy alakult, hogy holtversenyben végzett két pincészet az élen az ÉV BORÁSZATA versenyben. A névsorban a második pincészet 2005-ben a legelső BORIGO 100 alkalmával egyszer már elnyerte a címet...
2020-ban úgy alakult, hogy holtversenyben végzett két pincészet az élen az ÉV BORÁSZATA versenyben. Mindkettő tokaji nagypincészet, a névsorban előbbi pedig a legnagyobb...
Épp februári számunkban fogalmaztuk meg, hogy Hegyalján szép lassan felnő, sőt felnőtt egy új sztár-generáció, akik a teszt eredmények szerint évről évre kiemelkedő minőséget produkálnak. Ezen pincék egyik legígéretesebbje a 2020-as ÉV MEGLEPETÉSE, a Pelle Pince.
Természetesen nem lebbenthetjük fel a fátylat mind a 100 borról, de e helyen bemutatjuk az első tízet, beleértve az ÉV BORA díj győztesét is!
2005-ben kezdtük, és idén immár tizenhatodik alkalommal jelent meg a BORIGO év évi összefoglalója az év 100 legizgalmasabb magyar borával.
Épp csak másfél éve, hogy Bálint László kisebb összefoglalót írt Spanyolország (bocs, Katalónia) egyik legizgalmasabb borvidékéről (mellesleg a két spanyol DOCG egyikéről), ugyanakkor soha nem mulasztanánk el, ha lehetőségünk nyílik újra kóstolni egyes tételeit.
Minden év októberében jelenik meg éves nagy olaszrizling tesztünk. idén leginkább a 2018-as, nagyon is nem egyszerű évjárat boraival volt dolgunk, ennek ellenére az eredmény lenyűgöző.
Borértő körökben nyílt titok, hogy az olasz IGT borok minősége meglepően jó lehet, kóstoláskor felül is múlhatják az azonos régióból származó, DOC vagy DOCG borok értékét. De ha Franciaországról beszélünk, akkor vélhetően keveseknek jut eszébe, hogy ez ott is megtörténhet…
Jó ideje emlegettük már hasábjainkon, hogy készülünk egy titokzatos kóstolóra. Nos, végre összejött, Villány, Szekszárd a főszereplők, de szerepel benne Bordeaux és Toszkána is. Elsőre talán kicsit konfúzan hangzik, de majd belejövünk…
A kékfrankos egyértelműen a legtehetségesebb kárpát-medencei kékszőlő fajta, ennek megfelelően minden évben remekül szerepel tesztjeinken is. Idén 92 lett a legmagasabb pontszám, de az átlag is 88 fölé került.
Ragyogó évjárata lett a roséknak 2019. A BORIGO 2020 májusában tesztelte őket, és egyik ámulatból a másikba estünk. 60 bort mutatunk be.
Egy évvel ez előtt elindított, immáron tradicionálisnak szánt portrésorozatunk második részében Riccardo Talenti mutatkozik be. A vinissimo.hu szervezésében érkezett Budapestre, vertikális kóstolóját személyesen, nagy lelkesedéssel vezényelte le. Olívaolajok, brunellók, rossók bemutatása után ültünk le beszélgetni, egy pohár grappa társaságában.
Régen nem volt annyira jó aszú tesztünk, mint idén. Az utóbbi években valahogy megálltak a pontszámok a 90-es mező elején, de most újra eljutottunk a 95-97-es mezőbe. Több mint 30 tételt mutatunk be.
Nem először tűnhet fel olvasóinknak, hogy az Etyeki Kúria egyes borai az MSP jelzővel vannak ellátva tesztjeinken. Címkéjük is radikálisan más, és azokon természetesen fel is fedezhető a megfejtés: Mérész Sándor Projekt.
Interjú Jerome Szkutaval, Franciaország budapesti nagykövetségének főszakácsával, a nagykövetségi rezidencia menedzserével, aki 2016-ban érkezett Budapestre.
Tízedik alkalommal és teltházzal szervezte meg az Etyeki Kúria a hagyományos Pinot Noir Vertikális Kóstolóját.

Archívum >>