BORIGO - Középpontban a bor - Online bormagazin
AKTUÁLIS

2021 nyarán egyedi koncepcióval nyitotta meg kapuit a budapesti borbár kultúra legújabb darabja, a SOLID, a Hotel RUM hetedik emeletén, a budapesti Királyi Pál utcában. A borbár a sikeres, Michelin-csillagos fine dining étterem, a SALT kistestvére.
Tiszta hegyi levegő, vakítóan kék ég, napsütés, zöld legelőkön boldog tehenek és egy kis egészséges luxus: a magyar utazók számára kevéssé ismert Lienz, Kelet-Tirol barátságos fővárosa és a régió egyetlen ötcsillagos szállodája megmutatta nekünk, milyen osztrák mediterrán” életérzés.
Immár tizedik alkalommal találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői idén novemberben a Whisky Show kétnapos rendezvényén.
A Vince Magazin idén új köntösben mutatja be a Vince Díjat, ahol egy előválogatás után 2021 legkiválóbb hazai borait, párlatait és borbárjait keresik. A szakmai és közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kapnak arra, hogy 8 kategóriában 84 tétel közül voksoljanak a kedvenceikre.
Magyarországon ritka az olyan borászat, amely 75 évre visszamenőleg képes magát megfogalmazni. A Tornai Pincészet ilyen, és ezt a jeles évfordulót komolyan meg is ünneplik. A hét és fél évtized nem mindennapi fordulatairól beszélgettünk Tornai Tamás tulajdonossal.
Többször találkozhattak már olvasóink a BORIGO oldalain a Kristinus birtokkal, hiszen sok tekintetben innovatív műhelyről van szó. Pár éve arról jött a hír, hogy belekezdenek a biodinamikus szőlészetbe, de magunk is keveset tudtunk erről.
Október 16-án már 6. alkalommal rendezik meg a somlói Tornai Pincészetben a juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet.
Október 21-én rendezik meg a 9. Borkonferenciát a budapesti New York Palotában.
Az idén 25 éves Etyeki Kúria története 1996-ban kezdődött, amikor Ottrubay házaspár megvásárolta az öreghegyi pincét és a körülötte lévő egy-két hektárt Báthori Tibortól, aki a második Év Bortermelője volt (1992). A hőskorszaktól egészen a merész tervekig vettük át az évtizedeket a mai Kúria három kulcsemberével, Mérész Sándorral, Nagy Vincével és Szerepi Szabolccsal.
Miért van az, hogy akár több órát is hajlandóak vagyunk utazni néhány finom falatért, egy remek ízkombinációért? A válasz egyszerű: az élményért. Legyen az kifinomult és elegáns tányér, egy laza és vagány street-food vagy akár egy szelet torta, mely kirángat a valóságból.
Budapesten prezentálta Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit.
Teljesen természetes folyamat egy borászat életében, mikor a vendéglátás felé fordul. A sárospataki Harsányi Pincészet minden bizonnyal a legstílusosabb módon tette meg mindezt!
A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként három millió olvasót megszólító amerikai bormagazinja 2021-ben két magyar étteremnek ítélt egy poharat. Az egyik a BORIGO saját borbárja, a Winescape...
Megjelent magazinunk 100. száma, ebből az alkalomból alapító-főszerkesztőnk magához ragadta a Lecsengés rovatot, és elmélkedett egy sort a magazin múltjáról, jelenéről, lényegéről.
A Jackfall Bormanufaktúra 2021 májusában lett húszéves, és az évforduló sok tekintetben izgalmasra sikerült. Befejeződött az évek óta tartó szőlőrekonstrukció és elkészült az új feldolgozó üzem is, mindkettő alapjaiban fogja meghatározni a pincészet következő évtizedének minőségpolitikáját.
Polgár Zoltán az elsők között alapított magánpincészetet Villányban, már a 80-as évekből is van márkázott palackos bora...
Csíki Sándor újabb izgalmas és nevettető írása, ezúttal leginkább a szaglásról.
Alig több mint fél éve jártunk már egyszer Koch Csaba borotai birtokán bio ügyben, akkor elsősorban a rezisztens fajtákról kérdeztük. Azóta lezajlott az első teljes szüret az új biobor üzemben, mi pedig kíváncsiak lettünk – hordóminta és bio tematikánknak is megfelelően – az elkészült borokra. Természetesen a kóstolón túl minden egyéb részletről is szó esett.
Megjelentek a 2021-es Decanter World Wine Award eredményei, a Magyar szereplés pedig minden várakozást felülmúlt. 92 érem, köztük 15 arany, 5 platinum. A St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Bikavér 2017 pedig 97 ponttal (BORIGO 94) a Best in Show nagydíjat is megkapta.
... de ne hallgassuk el, hogy a BORIGO alapító-főszerkesztője, Bányai Gábor Botond nyerte a Borászok Barátja díjat!

Archívum >>

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS

2021 nyarán egyedi koncepcióval nyitotta meg kapuit a budapesti borbár kultúra legújabb darabja, a SOLID, a Hotel RUM hetedik emeletén, a budapesti Királyi Pál utcában. A borbár a sikeres, Michelin-csillagos fine dining étterem, a SALT kistestvére.
Tiszta hegyi levegő, vakítóan kék ég, napsütés, zöld legelőkön boldog tehenek és egy kis egészséges luxus: a magyar utazók számára kevéssé ismert Lienz, Kelet-Tirol barátságos fővárosa és a régió egyetlen ötcsillagos szállodája megmutatta nekünk, milyen osztrák mediterrán” életérzés.
Immár tizedik alkalommal találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői idén novemberben a Whisky Show kétnapos rendezvényén.
A Vince Magazin idén új köntösben mutatja be a Vince Díjat, ahol egy előválogatás után 2021 legkiválóbb hazai borait, párlatait és borbárjait keresik. A szakmai és közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kapnak arra, hogy 8 kategóriában 84 tétel közül voksoljanak a kedvenceikre.
Magyarországon ritka az olyan borászat, amely 75 évre visszamenőleg képes magát megfogalmazni. A Tornai Pincészet ilyen, és ezt a jeles évfordulót komolyan meg is ünneplik. A hét és fél évtized nem mindennapi fordulatairól beszélgettünk Tornai Tamás tulajdonossal.
Többször találkozhattak már olvasóink a BORIGO oldalain a Kristinus birtokkal, hiszen sok tekintetben innovatív műhelyről van szó. Pár éve arról jött a hír, hogy belekezdenek a biodinamikus szőlészetbe, de magunk is keveset tudtunk erről.
Október 16-án már 6. alkalommal rendezik meg a somlói Tornai Pincészetben a juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet.
Október 21-én rendezik meg a 9. Borkonferenciát a budapesti New York Palotában.
Az idén 25 éves Etyeki Kúria története 1996-ban kezdődött, amikor Ottrubay házaspár megvásárolta az öreghegyi pincét és a körülötte lévő egy-két hektárt Báthori Tibortól, aki a második Év Bortermelője volt (1992). A hőskorszaktól egészen a merész tervekig vettük át az évtizedeket a mai Kúria három kulcsemberével, Mérész Sándorral, Nagy Vincével és Szerepi Szabolccsal.
Miért van az, hogy akár több órát is hajlandóak vagyunk utazni néhány finom falatért, egy remek ízkombinációért? A válasz egyszerű: az élményért. Legyen az kifinomult és elegáns tányér, egy laza és vagány street-food vagy akár egy szelet torta, mely kirángat a valóságból.
Budapesten prezentálta Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit.
Teljesen természetes folyamat egy borászat életében, mikor a vendéglátás felé fordul. A sárospataki Harsányi Pincészet minden bizonnyal a legstílusosabb módon tette meg mindezt!
A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként három millió olvasót megszólító amerikai bormagazinja 2021-ben két magyar étteremnek ítélt egy poharat. Az egyik a BORIGO saját borbárja, a Winescape...
Megjelent magazinunk 100. száma, ebből az alkalomból alapító-főszerkesztőnk magához ragadta a Lecsengés rovatot, és elmélkedett egy sort a magazin múltjáról, jelenéről, lényegéről.
A Jackfall Bormanufaktúra 2021 májusában lett húszéves, és az évforduló sok tekintetben izgalmasra sikerült. Befejeződött az évek óta tartó szőlőrekonstrukció és elkészült az új feldolgozó üzem is, mindkettő alapjaiban fogja meghatározni a pincészet következő évtizedének minőségpolitikáját.
Polgár Zoltán az elsők között alapított magánpincészetet Villányban, már a 80-as évekből is van márkázott palackos bora...
Csíki Sándor újabb izgalmas és nevettető írása, ezúttal leginkább a szaglásról.
Alig több mint fél éve jártunk már egyszer Koch Csaba borotai birtokán bio ügyben, akkor elsősorban a rezisztens fajtákról kérdeztük. Azóta lezajlott az első teljes szüret az új biobor üzemben, mi pedig kíváncsiak lettünk – hordóminta és bio tematikánknak is megfelelően – az elkészült borokra. Természetesen a kóstolón túl minden egyéb részletről is szó esett.
Megjelentek a 2021-es Decanter World Wine Award eredményei, a Magyar szereplés pedig minden várakozást felülmúlt. 92 érem, köztük 15 arany, 5 platinum. A St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Bikavér 2017 pedig 97 ponttal (BORIGO 94) a Best in Show nagydíjat is megkapta.
... de ne hallgassuk el, hogy a BORIGO alapító-főszerkesztője, Bányai Gábor Botond nyerte a Borászok Barátja díjat!

Archívum >>