BORIGO - Középpontban a bor - Online bormagazin
AKTUÁLIS

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként három millió olvasót megszólító amerikai bormagazinja 2021-ben két magyar étteremnek ítélt egy poharat. Az egyik a BORIGO saját borbárja, a Winescape...
Megjelent magazinunk 100. száma, ebből az alkalomból alapító-főszerkesztőnk magához ragadta a Lecsengés rovatot, és elmélkedett egy sort a magazin múltjáról, jelenéről, lényegéről.
A Jackfall Bormanufaktúra 2021 májusában lett húszéves, és az évforduló sok tekintetben izgalmasra sikerült. Befejeződött az évek óta tartó szőlőrekonstrukció és elkészült az új feldolgozó üzem is, mindkettő alapjaiban fogja meghatározni a pincészet következő évtizedének minőségpolitikáját.
Polgár Zoltán az elsők között alapított magánpincészetet Villányban, már a 80-as évekből is van márkázott palackos bora...
Csíki Sándor újabb izgalmas és nevettető írása, ezúttal leginkább a szaglásról.
Alig több mint fél éve jártunk már egyszer Koch Csaba borotai birtokán bio ügyben, akkor elsősorban a rezisztens fajtákról kérdeztük. Azóta lezajlott az első teljes szüret az új biobor üzemben, mi pedig kíváncsiak lettünk – hordóminta és bio tematikánknak is megfelelően – az elkészült borokra. Természetesen a kóstolón túl minden egyéb részletről is szó esett.
Megjelentek a 2021-es Decanter World Wine Award eredményei, a Magyar szereplés pedig minden várakozást felülmúlt. 92 érem, köztük 15 arany, 5 platinum. A St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Bikavér 2017 pedig 97 ponttal (BORIGO 94) a Best in Show nagydíjat is megkapta.
... de ne hallgassuk el, hogy a BORIGO alapító-főszerkesztője, Bányai Gábor Botond nyerte a Borászok Barátja díjat!
Csak két-három éve annak, hogy hallani lehetett, új birtok kezd épülni Sopronban, mégpedig olyan, ami a legmagasabb minőséget tűzi zászlajára. Aztán 2019-ben derült ki, hogy a pincészetet Steiglernek hívják, és hogy a birtok vezetője nem más, mint az a Varga Tamás, aki korábban már nevet szerzett magának osztrák borászatok pincemestereként.
Csíki Sándor sorozatának második darabjában nem makrogazdasági adatokról van szó, sokkal inkább bacchus húsos vörösborairól.
Tagadhatatlanul az egyik legizgalmasabb hegyaljai kispincét hozták létre Rácz Erikáék Erdőbényén. A BORIGO sem első alkalommal látogatott el hozzájuk, beszéltünk az organikus borászkodásról, a fejlesztésekről, és persze megkóstoltuk a 2020-as hordómintákat is.
Sajnos ritkán vetődik el a BORIGO Olaszliszkára, pedig e faluban él a szamorodni leglelkesebb és teoretikusan is leginkább kiművelt rajongója, Samuel Tinon. Ezúttal semmiképp nem hagyhattuk ki a látogatást.
A Villányi borvidék négy évvel ezelőtt hívta életre a Villányi RedY-t. A járvány ugyan nem kímélte a márkát, a bisztrókba, éttermekbe, romkocsmákba szánt vörösbor majdnem egy teljes évre karanténba került. Az élet újraindulásával a közösségi bisztró bor legújabb évjárata is újra elindult, hogy meghódítsa a könnyedebb, bisztró hangulatú vörösek kedvelőit.
Igazán pezsgőre sikerült a 2020 a Pajzosnál, több szinten is: Nagysikerű jótékonysági akciójuk majd’ másfél millió forintot eredményezett a Szent László Kórháznak, az ÉV BORÁSZATA lettek magazinunkban, ugyanakkor rendkívül komoly küzdelmet kellett folytatniuk a szőlőben, főleg a szüreti időszakban.
A Disznókőnél járva mindig kivételesen pontos, precíz elemzést kaphatunk Mészáros László birtokigazgatótól, legyen az bármilyen téma: évjárat értékelés, aszúk, vagy a szamorodnik. Most e háromból kettő ügyében jártunk, a szamorodnik esetében pedig egy soha-nem-volt vertikális kóstolóban is részünk lehetett.
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok az egyik legrégebben bio művelést folytató birtok Magyarországon, ezért Tokajban járva természetes volt, hogy egyik fő témánkhoz (is) kötődve ezt a témát járjuk körül a birtok kulcsembereivel. Tóth Máté birtokigazgatóval, Varkoly István szőlésszel és Sulyok Balázs borásszal természetesen pár szamorodnit is megkóstoltunk…
2021. május 15-én elhunyt Szeremley Huba, aki az egyik olyan ember volt, aki már a kezdetek során végérvényesen rajta hagyta keze nyomát az éppen újraéledő magyar borászaton. Kalandos életút után visszavonultan halt meg 81 éves korában.
A Balatoni Borok Versenye  2021-ben új fejezethez érkezik: június 11-én a Balatoni Szövetség megújult formában rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben.
A 250 éves Semmelweis Egyetem nemzetközi hírű, magyar tudományos intézményként 2010 óta támogatja a hazai borkultúrát, illetve a magyar borászokat országos borversenyének meghirdetésével.
Április közepétől fiatal kollégájának, Tóth Sándornak adja át a kormányrudat az ismert villányi pincészet, a Vylyan főborásza, Ipacs Szabó István. Az ismert szakember 22 éven át volt a Vylyan meghatározó alakja, tanácsadóként továbbra is segíti a borászat munkáját…

Archívum >>

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként három millió olvasót megszólító amerikai bormagazinja 2021-ben két magyar étteremnek ítélt egy poharat. Az egyik a BORIGO saját borbárja, a Winescape...
Megjelent magazinunk 100. száma, ebből az alkalomból alapító-főszerkesztőnk magához ragadta a Lecsengés rovatot, és elmélkedett egy sort a magazin múltjáról, jelenéről, lényegéről.
A Jackfall Bormanufaktúra 2021 májusában lett húszéves, és az évforduló sok tekintetben izgalmasra sikerült. Befejeződött az évek óta tartó szőlőrekonstrukció és elkészült az új feldolgozó üzem is, mindkettő alapjaiban fogja meghatározni a pincészet következő évtizedének minőségpolitikáját.
Polgár Zoltán az elsők között alapított magánpincészetet Villányban, már a 80-as évekből is van márkázott palackos bora...
Csíki Sándor újabb izgalmas és nevettető írása, ezúttal leginkább a szaglásról.
Alig több mint fél éve jártunk már egyszer Koch Csaba borotai birtokán bio ügyben, akkor elsősorban a rezisztens fajtákról kérdeztük. Azóta lezajlott az első teljes szüret az új biobor üzemben, mi pedig kíváncsiak lettünk – hordóminta és bio tematikánknak is megfelelően – az elkészült borokra. Természetesen a kóstolón túl minden egyéb részletről is szó esett.
Megjelentek a 2021-es Decanter World Wine Award eredményei, a Magyar szereplés pedig minden várakozást felülmúlt. 92 érem, köztük 15 arany, 5 platinum. A St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Bikavér 2017 pedig 97 ponttal (BORIGO 94) a Best in Show nagydíjat is megkapta.
... de ne hallgassuk el, hogy a BORIGO alapító-főszerkesztője, Bányai Gábor Botond nyerte a Borászok Barátja díjat!
Csak két-három éve annak, hogy hallani lehetett, új birtok kezd épülni Sopronban, mégpedig olyan, ami a legmagasabb minőséget tűzi zászlajára. Aztán 2019-ben derült ki, hogy a pincészetet Steiglernek hívják, és hogy a birtok vezetője nem más, mint az a Varga Tamás, aki korábban már nevet szerzett magának osztrák borászatok pincemestereként.
Csíki Sándor sorozatának második darabjában nem makrogazdasági adatokról van szó, sokkal inkább bacchus húsos vörösborairól.
Tagadhatatlanul az egyik legizgalmasabb hegyaljai kispincét hozták létre Rácz Erikáék Erdőbényén. A BORIGO sem első alkalommal látogatott el hozzájuk, beszéltünk az organikus borászkodásról, a fejlesztésekről, és persze megkóstoltuk a 2020-as hordómintákat is.
Sajnos ritkán vetődik el a BORIGO Olaszliszkára, pedig e faluban él a szamorodni leglelkesebb és teoretikusan is leginkább kiművelt rajongója, Samuel Tinon. Ezúttal semmiképp nem hagyhattuk ki a látogatást.
A Villányi borvidék négy évvel ezelőtt hívta életre a Villányi RedY-t. A járvány ugyan nem kímélte a márkát, a bisztrókba, éttermekbe, romkocsmákba szánt vörösbor majdnem egy teljes évre karanténba került. Az élet újraindulásával a közösségi bisztró bor legújabb évjárata is újra elindult, hogy meghódítsa a könnyedebb, bisztró hangulatú vörösek kedvelőit.
Igazán pezsgőre sikerült a 2020 a Pajzosnál, több szinten is: Nagysikerű jótékonysági akciójuk majd’ másfél millió forintot eredményezett a Szent László Kórháznak, az ÉV BORÁSZATA lettek magazinunkban, ugyanakkor rendkívül komoly küzdelmet kellett folytatniuk a szőlőben, főleg a szüreti időszakban.
A Disznókőnél járva mindig kivételesen pontos, precíz elemzést kaphatunk Mészáros László birtokigazgatótól, legyen az bármilyen téma: évjárat értékelés, aszúk, vagy a szamorodnik. Most e háromból kettő ügyében jártunk, a szamorodnik esetében pedig egy soha-nem-volt vertikális kóstolóban is részünk lehetett.
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok az egyik legrégebben bio művelést folytató birtok Magyarországon, ezért Tokajban járva természetes volt, hogy egyik fő témánkhoz (is) kötődve ezt a témát járjuk körül a birtok kulcsembereivel. Tóth Máté birtokigazgatóval, Varkoly István szőlésszel és Sulyok Balázs borásszal természetesen pár szamorodnit is megkóstoltunk…
2021. május 15-én elhunyt Szeremley Huba, aki az egyik olyan ember volt, aki már a kezdetek során végérvényesen rajta hagyta keze nyomát az éppen újraéledő magyar borászaton. Kalandos életút után visszavonultan halt meg 81 éves korában.
A Balatoni Borok Versenye  2021-ben új fejezethez érkezik: június 11-én a Balatoni Szövetség megújult formában rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben.
A 250 éves Semmelweis Egyetem nemzetközi hírű, magyar tudományos intézményként 2010 óta támogatja a hazai borkultúrát, illetve a magyar borászokat országos borversenyének meghirdetésével.
Április közepétől fiatal kollégájának, Tóth Sándornak adja át a kormányrudat az ismert villányi pincészet, a Vylyan főborásza, Ipacs Szabó István. Az ismert szakember 22 éven át volt a Vylyan meghatározó alakja, tanácsadóként továbbra is segíti a borászat munkáját…

Archívum >>