BORIGO - Középpontban a bor - Online bormagazin
AKTUÁLIS ARCHÍVUM

2024-05-16  Van benne bugi
Új korszak kezdődött a Miklós Csabi családi borászat életében.
Szerencsés módon 13. alkalommal rendezték megy az Etyeki Kúria éves esemény naptárának egyik legjobban várt kóstolóját, a Pinot Noir Vertikálist.
Idén a Balatonnál rendezik meg a nem hivatalos olaszrizling világbajnokságot, a GROW-t!
Már tizenöt éve, hogy először felmerült a furmintot népszerűsítő rendezvénysorozat gondolata. Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, melyet a tradíciókhoz híven a hónap első csütörtökén, február 1-én rendeznek meg a budai Hagyományok Házában.
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény – a jelenben élő jövőt kutatja a 12. Borkonferencia!
2023. december 27-én, Szent János napján Ferenc Pápa audencia keretein belül fogadta a magyar bor képviselőit, és megáldotta a magyar bort.
A nyolcadik alkalommal rendezik meg Somló legizgalmasabb rendezvényét. A Nagy Sétálókóstoló 14 pincészet legjobb Juhfark tételeit mutatja be.
Vannak az országban olyan borműhelyek, amelyek nehéz gazdasági helyzetben is folyamatos fejlődésben vannak. Ezekre a helyekre önkéntelenül visszavisz az utunk. Szeretjük a jó példákat, mint amilyen az Etyeki Kúria...
2023-09-22  Alpesi gazdagság
A szlovén borászatról kevés információ jut el egy magyar borkedvelőhöz annak ellenére, hogy távolság nem leküzdése nem lenne akadály. Konkoly Mihály most némileg változtat ezen az állapoton.
Meglepően sok időbe tellett, míg újra felfedeztük, hogy milyen izgalmas dolgok történnek Szekszárd és Szálka között, a Lajvér-patak völgyében. A patakról elnevezett borászat 2018 elején kapott új lendületet, amikor a borászathoz érkezett Schlotter András birtokigazgató.
A világ legnagyobb (kaliforniai) borászati konglomerátuma, az E.&J. Gallo az elmúlt hetekben két nagyobb akvizíciót hajtott végre, minkét esetben megtartva a borászatok vezetését.
Néha rendkívül érdekes véletlenek mutatják meg, hogy mennyi érdekesség is van a magyar bor világában. Mert ki gondolná, hogy egy magyar és cseh származású amerikai házaspár Tokajban kezd borászkodni...
Október első hétvégéjén kerül megrendezésre a Nivegy-völgyi Borpiknik, amelynek ezúttal is a Dobosi Birtokközpont ad otthont.
Az újjászervezett díj első kitüntetettje a Pannonhalmi Főapátság.
2023-08-11  Pezsgőkonferencia
Immár az ötödik Pezsgőkonferenciát tartják 2023. augusztus 31-én Etyeken, de ezúttal Pezsgőünneppel is kiegészül a szakmai fórum.
2023-08-04  Buborékok nyara
A Magyar Bormarketing Ügynökség elindította első kampányát, amelynek címe: Buborékok nyara...
Az Etyeki Kúria június végén ismét megtartja emblematikus rendezvényét, a ChardonnÉjt.
Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk. Pontosabban hogy a rozék mik vogymuk, vagy vogymukok, a fene sem tudja. Mármint a színük, hogy az milyen.
Vagyis örökmozgó – ez jutott eszünkbe elsőre Koch Csabáról, amikor hírét vettük, hogy villányi, pontosabban diósviszlói birtokán megint valami nagy dobásra készül.
Sok minden változott azóta a Zelnánál, hogy tavaly hordómintázni voltunk. Előbb a BORIGO-ban is ötcsillagos eredményt elért 2021-es alap Olaszrizlingük kapott 97 pontot és Platinum díjat a Decanter World Wine Awardson 2022 júniusában, majd az őszi Michelin kalauz ajánlott étteremként jelölte meg a füredi sétányon található borbárjukat.
2023-04-27  Seberli
Hogy micsoda? Nyugalom, mi sem tudtuk mi az, amíg Csíki Sándor el nem magyarázta...
2023. április 21-én tartotta budapesti bemutatóját a Soproni borvidék. A tizenhat pincészet borain túl termőhelyi mesterkurzuson is részt vehettek a látogatók.
2023-04-18  Malbec World Day
Minden évben április 17-én tartják a Malbec World Day-t, amelyet az argentin bormarketing hozott létre tizenhárom évvel ezelőtt. Féltucat remek tételt mutatunk be...
Egy esemény keretében mutatta be a St. Andrea borászat új, 2019-es Merengő Bikavérét, valamint az új címkecsalád első darabjait, amelyeket természetesen Ipacs Géza tervezett.
Ha jól számoljuk, idén 12. alkalommal rendezték meg az Etyeki Kúriánál a Pinot Noir Vertikális Kóstolót. 15 tétel, nem csak Kúria, nem csak muzeális borok.
2023-01-28  11. Borkonferencia
Bormarketing stratégia, zérótolerancia, eredetvédelem, generációváltás, szőlőtermesztés és klímavédelem, kóstolós masterclassok? Ez csak néhány téma, amiről szó lesz március 3-án, a 11. Borkonferencián.
Három év után ismét a szokásos időpontban várják Csopakra az olaszrizling szerelmeseit.
2023-ban immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarország egyik fő fajtája tiszteletére rendezett eseményt.
Megjelent a BORIGO TOP100, ezzel együtt pedig kiderült az ÉV BORA is. A borászat a Patricius, amelynek birtokigagatójával hosszabban beszélgettünk.
Magyar-szerb, határon átívelő projekt indult a kadarka termesztéséért, készítéséért.
Ronn Wiegand az első volt a világon, aki a Master Sommelier és a Master of Wine vizsgát is sikerrel tette le. Látta San Francisco aranykorát és asszisztált a Napa-völgy felemelkedéséhez, de a boros élete mellett költőnek sem utolsó. Ráadásul Prácser Hajnalka férjeként éppen Tokajban él, itt is tudtunk beszélgetni vele néhány órát.
Egy esemény sok váratlan fordulatot tartogat, amit kiállítóként nem lehet kontrollálni. Talán mégsem a fohász az egyetlen eszköz, ami felé fordulhatunk: egy szuperpraktikus kínáló pult, a WEM stand alkotóival beszélgettünk.
A KOLLÁZS - Brasserie & Bar új gasztronómiai koncepciót vezetett be, amely Győrffy Árpád executive chef vezetésével a francia marché, piaci élményt igyekszik elhozni a Gresham Palotába.
Idén is meghirdette a Vylyan Pincészet Bogyólé címkepályázatát. Az év első vörösborának címkéjét minden évben képzőművészet szakos egyetemi hallgatók között hirdetik meg, a győztes pályamű pedig felkerül a borászat palackjaira.
2022 október 13-án, Budapesten debültáltak Agárdi Amphora néven a világ legelső amforában érlelt pálinkái, amelyek limitált mennyiségben kereskedelmi forgalomban is kaphatóak.
2022. november 13-16. között hagyományteremtő szándékkal rendezi a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) a Tokaj Wine Congress-t, amelyen 15 ország szakemberei adnak elő.
2022-09-21  Soproni Borzsongás
2022. szeptember 23-25. között Sopronban, a Deák tér téren rendezik meg az első Soproni Borzsongást, amelynek során a borvidék 19 borászata mellett minőségi gasztró és kulturális programokkal várják a vendégeket az egész országból.
2022-09-05  Üzlet és misszió
Régóta emlegetjük ezeken a hasábokon, hogy nincs kihasználva a magyar borexport potenciálja, illetve azt is, hogy ennek oka leginkább a humán erőforrás hiányában keresendő. Éppen ezért örültünk meg különösen, amikor megismertük Veér Bálintot és Marek Balázst, akik – láss csodát – italexport ügynökséget alapítottak.
2022-06-01  Érezd+ a rosét!
A nyár kedvenc fröccsbora a könnyed, mégis tartalmas rosé vagy rozé, ami színében a lazactól a pinkig, ízében az epertől a málnáig sok mindent felidézhet, attól függően, hogy hol és miként készült. No de mi is ez a kategória, hol helyezkedik el a borfajták között, és egyáltalán honnan származik?
Az Agrármarketing Centrum idén először rendezi meg a hazai borok népszerűsítését célzó rendezvényt Hungarian Wine Summit néven.
Bátor vállalkozás a pandémia időszakában éttermet nyitni, de még bátrabb, aki mindezt nem a fővárosban, hanem Budapesttől mintegy negyven percre, például Dabason teszi.
Kiss Gábor borászata gyakorlatilag egyidős a BORIGO-val, már 2005. áprilisi, 4. számunkban anyagot készítettünk az akkor még poétikusan fiatal borásszal. 2021 decemberében ő lett a BORIGO 100 meglepetésembere, és persze ezúttal is igaz, amit több évben leírtunk már: Nincs is ebben semmi meglepetés.
Először rendezték meg két helyszínen az Egyesült Királyságban a Furmint February eseményt, Londonban és Edinburgh-ban. Az Egyesült Királyságban negyedik alkalommal szervezett furmint bemutató két helyszínét és az ott tartott három mesterkurzust a nagy érdeklődés indokolta.
2022-02-20  10. Borkonferencia
A március 4-i Borkonferencia izgalmas, megreformált programmal jelentkezik. A szervezők gyorsítanak a tempón és az eddigieknél is jobban bevonják a résztvevőket az eseményekbe.
Csíki Sándor évzáró esszéje ugyanolyan komoly és ugyanolyan szórakoztató, mint az eddigiek voltak. Ezúttal a molekurális gasztronómia kérdéseit feszegeti újra.
2021 nyarán egyedi koncepcióval nyitotta meg kapuit a budapesti borbár kultúra legújabb darabja, a SOLID, a Hotel RUM hetedik emeletén, a budapesti Királyi Pál utcában. A borbár a sikeres, Michelin-csillagos fine dining étterem, a SALT kistestvére.
Tiszta hegyi levegő, vakítóan kék ég, napsütés, zöld legelőkön boldog tehenek és egy kis egészséges luxus: a magyar utazók számára kevéssé ismert Lienz, Kelet-Tirol barátságos fővárosa és a régió egyetlen ötcsillagos szállodája megmutatta nekünk, milyen osztrák az "mediterrán” életérzés.
Immár tizedik alkalommal találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői idén novemberben a Whisky Show kétnapos rendezvényén.
A Vince Magazin idén új köntösben mutatja be a Vince Díjat, ahol egy előválogatás után 2021 legkiválóbb hazai borait, párlatait és borbárjait keresik. A szakmai és közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kapnak arra, hogy 8 kategóriában 84 tétel közül voksoljanak a kedvenceikre.
Magyarországon ritka az olyan borászat, amely 75 évre visszamenőleg képes magát megfogalmazni. A Tornai Pincészet ilyen, és ezt a jeles évfordulót komolyan meg is ünneplik. A hét és fél évtized nem mindennapi fordulatairól beszélgettünk Tornai Tamás tulajdonossal.
Többször találkozhattak már olvasóink a BORIGO oldalain a Kristinus birtokkal, hiszen sok tekintetben innovatív műhelyről van szó. Pár éve arról jött a hír, hogy belekezdenek a biodinamikus szőlészetbe, de magunk is keveset tudtunk erről.
Október 16-án már 6. alkalommal rendezik meg a somlói Tornai Pincészetben a juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet.
2021-09-23  Borkonferencia 2021
Október 21-én rendezik meg a 9. Borkonferenciát a budapesti New York Palotában.
Az idén 25 éves Etyeki Kúria története 1996-ban kezdődött, amikor Ottrubay házaspár megvásárolta az öreghegyi pincét és a körülötte lévő egy-két hektárt Báthori Tibortól, aki a második Év Bortermelője volt (1992). A hőskorszaktól egészen a merész tervekig vettük át az évtizedeket a mai Kúria három kulcsemberével, Mérész Sándorral, Nagy Vincével és Szerepi Szabolccsal.
Miért van az, hogy akár több órát is hajlandóak vagyunk utazni néhány finom falatért, egy remek ízkombinációért? A válasz egyszerű: az élményért. Legyen az kifinomult és elegáns tányér, egy laza és vagány street-food vagy akár egy szelet torta, mely kirángat a valóságból.
Budapesten prezentálta Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit.
Teljesen természetes folyamat egy borászat életében, mikor a vendéglátás felé fordul. A sárospataki Harsányi Pincészet minden bizonnyal a legstílusosabb módon tette meg mindezt!
A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként három millió olvasót megszólító amerikai bormagazinja 2021-ben két magyar étteremnek ítélt egy poharat. Az egyik a BORIGO saját borbárja, a Winescape...
2021-09-06  A következő száz
Megjelent magazinunk 100. száma, ebből az alkalomból alapító-főszerkesztőnk magához ragadta a Lecsengés rovatot, és elmélkedett egy sort a magazin múltjáról, jelenéről, lényegéről.
A Jackfall Bormanufaktúra 2021 májusában lett húszéves, és az évforduló sok tekintetben izgalmasra sikerült. Befejeződött az évek óta tartó szőlőrekonstrukció és elkészült az új feldolgozó üzem is, mindkettő alapjaiban fogja meghatározni a pincészet következő évtizedének minőségpolitikáját.
Polgár Zoltán az elsők között alapított magánpincészetet Villányban, már a 80-as évekből is van márkázott palackos bora...
Csíki Sándor újabb izgalmas és nevettető írása, ezúttal leginkább a szaglásról.
2021-08-05  Bioborota 2
Alig több mint fél éve jártunk már egyszer Koch Csaba borotai birtokán bio ügyben, akkor elsősorban a rezisztens fajtákról kérdeztük. Azóta lezajlott az első teljes szüret az új biobor üzemben, mi pedig kíváncsiak lettünk – hordóminta és bio tematikánknak is megfelelően – az elkészült borokra. Természetesen a kóstolón túl minden egyéb részletről is szó esett.
Megjelentek a 2021-es Decanter World Wine Award eredményei, a Magyar szereplés pedig minden várakozást felülmúlt. 92 érem, köztük 15 arany, 5 platinum. A St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Bikavér 2017 pedig 97 ponttal (BORIGO 94) a Best in Show nagydíjat is megkapta.
... de ne hallgassuk el, hogy a BORIGO alapító-főszerkesztője, Bányai Gábor Botond nyerte a Borászok Barátja díjat!
Csak két-három éve annak, hogy hallani lehetett, új birtok kezd épülni Sopronban, mégpedig olyan, ami a legmagasabb minőséget tűzi zászlajára. Aztán 2019-ben derült ki, hogy a pincészetet Steiglernek hívják, és hogy a birtok vezetője nem más, mint az a Varga Tamás, aki korábban már nevet szerzett magának osztrák borászatok pincemestereként.
2021-05-31  MSG, IMP, GMP
Csíki Sándor sorozatának második darabjában nem makrogazdasági adatokról van szó, sokkal inkább bacchus húsos vörösborairól.
2021-05-27  Sanzon Tokaj
Tagadhatatlanul az egyik legizgalmasabb hegyaljai kispincét hozták létre Rácz Erikáék Erdőbényén. A BORIGO sem első alkalommal látogatott el hozzájuk, beszéltünk az organikus borászkodásról, a fejlesztésekről, és persze megkóstoltuk a 2020-as hordómintákat is.
2021-05-26  Monsieur Szamorodni
Sajnos ritkán vetődik el a BORIGO Olaszliszkára, pedig e faluban él a szamorodni leglelkesebb és teoretikusan is leginkább kiművelt rajongója, Samuel Tinon. Ezúttal semmiképp nem hagyhattuk ki a látogatást.
A Villányi borvidék négy évvel ezelőtt hívta életre a Villányi RedY-t. A járvány ugyan nem kímélte a márkát, a bisztrókba, éttermekbe, romkocsmákba szánt vörösbor majdnem egy teljes évre karanténba került. Az élet újraindulásával a közösségi bisztró bor legújabb évjárata is újra elindult, hogy meghódítsa a könnyedebb, bisztró hangulatú vörösek kedvelőit.
2021-05-25  Pezsgő év
Igazán pezsgőre sikerült a 2020 a Pajzosnál, több szinten is: Nagysikerű jótékonysági akciójuk majd’ másfél millió forintot eredményezett a Szent László Kórháznak, az ÉV BORÁSZATA lettek magazinunkban, ugyanakkor rendkívül komoly küzdelmet kellett folytatniuk a szőlőben, főleg a szüreti időszakban.
2021-05-23  Disznókő 1413
A Disznókőnél járva mindig kivételesen pontos, precíz elemzést kaphatunk Mészáros László birtokigazgatótól, legyen az bármilyen téma: évjárat értékelés, aszúk, vagy a szamorodnik. Most e háromból kettő ügyében jártunk, a szamorodnik esetében pedig egy soha-nem-volt vertikális kóstolóban is részünk lehetett.
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok az egyik legrégebben bio művelést folytató birtok Magyarországon, ezért Tokajban járva természetes volt, hogy egyik fő témánkhoz (is) kötődve ezt a témát járjuk körül a birtok kulcsembereivel. Tóth Máté birtokigazgatóval, Varkoly István szőlésszel és Sulyok Balázs borásszal természetesen pár szamorodnit is megkóstoltunk…
2021. május 15-én elhunyt Szeremley Huba, aki az egyik olyan ember volt, aki már a kezdetek során végérvényesen rajta hagyta keze nyomát az éppen újraéledő magyar borászaton. Kalandos életút után visszavonultan halt meg 81 éves korában.
A Balatoni Borok Versenye  2021-ben új fejezethez érkezik: június 11-én a Balatoni Szövetség megújult formában rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben.
A 250 éves Semmelweis Egyetem nemzetközi hírű, magyar tudományos intézményként 2010 óta támogatja a hazai borkultúrát, illetve a magyar borászokat országos borversenyének meghirdetésével.
Április közepétől fiatal kollégájának, Tóth Sándornak adja át a kormányrudat az ismert villányi pincészet, a Vylyan főborásza, Ipacs Szabó István. Az ismert szakember 22 éven át volt a Vylyan meghatározó alakja, tanácsadóként továbbra is segíti a borászat munkáját…
A Decanter májusi számának 36 oldalas speciális melléklete a magyar borokkal ismerteti meg a világ borfogyasztóit.
Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. A Hungarianwine.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine Díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.
2020-ban 28,5 millió magyar palackos bort értékesített a Lidl Magyarország, ami jelentős, 21 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A vállalat a magyar palackos borexport 33 százalékát bonyolítja, ezzel megerősítették legnagyobb hazai borexportőr pozícióját.
A BORIGO 2021 februári számának címlapsztorija a szamorodni. A NEM KÖPJÜK KI 12. adásában BGB beszél a száraz és édes szamorodnik előállítási érdekességeiről, és persze meg is kóstol három remek tételt.
Ugye teljesen ismeretlenül hangzik a fenti kifejezés? Ez nem is véletlen, hiszen bizonyos szempontból vadonatúj a kezdeményezés, amelyet Mád Hegyközség vezet be a 2020-as évjárattól kezdve.
Már tíz éve, hogy elkészültek az első olyan fehér házasítások Egerben, amelyek az Egri Csillag nevet kapták. A Bikavér fehér párjának szánt bortípus azóta komoly utat járt be, de nagyon messze még a vége…
2021. március 9-én dorseti otthonában elhunyt Steven Spurrier, az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású borszakértője, kereskedője.
2021-03-03  Zöld ugorka
Csíki Sándor a BORIGO kezdetei óta gasztró szakértőnk, idén egy excentrikus sorozattal jelentkezik print magazinunkban, ez az első, kedvcsinálónak...
Véget ért egy korszak, nem csak a Tokaj Oremusnál, nem csak Hegyalján, hanem a magyar borászatban is. Visszavonul Bacsó András, az ország egyik leginkább emblematikus borászati személyisége.
A január második hetében Spanyolországot beborító hótömeg a BORIGO egyik kedvenc borvidékét, Prioratot sem kímélte.
Mindössze egy hét maradt hátra az elnöki mandátumból, de a Trump adminisztráció újabb vámmal súlyt egyes európai termelőket.
Komoly eredményt ér el a HNT: tíz év után január 1-től ismét van bormarketing járulék, amely alapot biztosíthat mind a belföldi, mind a nemzetközi borpromócióhoz.
Demők Nóra és BGB bemutatják a 2020-as BORIGO TOP100-at, beharangozzák az új weboldalt, együtt megnézik a Winescape teasert, és persze pezsgőnek is!
Az ünnepek közeledtével ajánlunk egy különösen innovatív boros ajándékot, a Winescape Budapest bor tematikájú szabadulószobájának ajándékutalványát.
Elő-előfordul, hogy kalandozásaink során belebotlunk egy-egy olyan borászatba, ahol azt érezzük, hogy az egyszerűen sikerre van ítélve: Remek szőlő, minőségi borászkodás, tökéletes lokáció szőlőben és vendéglátásban, komoly szellem, kultúra és tudás. Éppen ezt éreztük, amikor a Herold Pincébe vezetett jó sorsunk, és meghallgattuk Herold Ádámék történetét.
Októberi számunkban természetesen az olaszrizlingé volt a főszerep. Sok tucat bort kóstoltunk, három különlegeset mutat be BGB ezen adásban.
Lassan 25 éves jubileumot ünnepelhet az Egri Borvidék egyik meghatározó borászata, a Juhász Testvérek Pincészete.
Októberi számunkban beszámoltunk Champagne és Kalifornia nehézségeiről, lássuk ezúttal, mi történt az ősszel a világ legismertebb borvidékén...
Laposa József régi krónikása Badacsonynak. Új könyve minden eddiginél mélyebb bepillantást ad a borvidék történelmébe, jelenébe.
Borbély Tamás, badacsonyi borász nyerte el 2020-ban az „Év Bortermelője Magyarországon” címet, aki kilencedik alkalommal jutott az öt jelölt közé. A Magyar Bor Akadémia által gondozott díjat a rendszerváltás óta adományozzák az akadémia tagjai.
A járvány okozta válság mélyen érinti a borászatot is. Éppen ezért kérdeztük Légli Ottót, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökét arról, hogy mennyire mély is ez a válság...
Még csak két éve múlt, hogy azt írtuk a Winelife-ról, hogy immár Linzer-Orosz Borászat néven folytatják. Azóta sok minden megváltozott a pincészetnél, így érdemes volt újra Sopron felé venni az irányt.
Vannak elképesztően eldugott zugai a magyar borászatnak, a Tolnai borvidékhez tartozó Gyönk is ilyen, ugyanakkor önálló entitás a maga pár tucat hektárjával. Mucsi Zalán (Grál Borpince)az egyik aki felteszi a helyet a térképre.
2019 decemberében Koch Csabát választotta a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelőjévé. Azóta nem jártunk nála, de nagyon kíváncsiak voltunk a vadonatúj bio üzemekre…
Nyári kalandozásink utolsó videója ez az adás, amelyet Barabás Barnával, a pincészet alapítójával készítettünk. Az anyag el is olvasható kicsit lejjebb...
Az egész északi féltekén megkezdődtek a szüretek – a vírus árnyékában… Champagne-ban és Kaliforniában is nagy a gáz...
Somlót imádjuk, sokat is járunk oda. Ezúttal hordómintázni érkeztünk, és ha már ott voltunk megbeszéltük Tornai Tamással a hegy aktualitásait.
Hordómintázni indultunk a Petrányi Pincéhez, de szokás szerint hosszú beszélgetés lett belőle, Petrányi Piroska és Petrányi István mellett az új sommelier, Tüske Gyöngyi is csatlakozott hozzánk.
Csopak szép lassan a Balaton Rózsadombja lett, a Petrányi Pince pedig ennek az elit borkörnyéknek az egyik legizgalmasabb egysége. Ezúttal Tüske Györgyivel, a pince borszakértőjével kóstoltunk...
A Zelna Borászat mindig is innovatív műhely volt, ezért nem lepődtünk meg, amikor tavaly arról hallottunk, hogy borbárt nyitottak Füreden. De még milyet…
Sokéves mulasztást pótol most a BORIGO: Bussay Dórit és Kis Tamást páros interjú keretében faggattuk Csörnyeföldön.
120 földi nap után kóstolt újra a BORIGO, mégpedig kékfrankosokat ls kadarkákat. Bálint Lászlóval és Ercsey Danival megbeszéltük mindkét fajtát, nem árulunk el nagy titkot, hogy az előbbiek szerepeltek jobban...
Az ország egyik legnépszerűbb borvidékéről kóstoltunk - de nem azokat a borokat, amikről a borvidék híres. Villányi fehérek? Nagyon is...
Demők Nóra és BGB ezúttal a magyar boremlékezet legjobb rozé évjáratából mutat be három tételt. Érdemes elolvasni az összeset Hardcore rovatunkban. Szépen közelítünk a történelem első ötcsillagos rozéjához...
A Nem köpjük ki harmadik adásában BGB egyedül mutat be három egészen kivételes aszút. Nem szabad kihagyni!
Videoblogunk második adásában három vagány tavaszi fehérbort mutatunk be. A Winescape Borbár stúdiójában Demők Nóra és Bányai Gabor Botond.
Ezennel elindítjuk video blogunkat, az első részben főszerkesztőnk, Bányai Gabor Botond három muzeális bort mutat be.
Magasra tette a mércét a LaBor Bistro Tokaj központjában: az új séf, Orcsik Edit Széll Tamásnál tanult Budapesten, megjárta az Első Mádi Borházat is, most a LaBor gasztronómiáját teszi újra izgalmassá.
Új arculattal, de változatlan célokkal, és rendkívül izgalmas tematikával rendezik meg 2020. március 6-án a dr. Prónay Bence és Rókusfalvy Pál társszervezésében megvalósuló Borkonferenciát.
Február 8-9-én kerül megrendezésre a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a Millenáris Park B csarnokában.
November 7-10 között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában.
A Semmelweis Egyetem tizedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét, mellyel 2010 óta tehetséges, a minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget. A versenyt az intézmény az alapítása 250. évében öt új kategóriában hirdette meg.
Életműdíjat adományozott a Magyar Bor Akadémia Garamvári Vencelnek, aki korábban, 2006-ban már elnyerte az Év Bortermelője díjat is.
A Haraszthy Pincészet egyedülálló építészeti megoldásokkal rendelkező vadonatúj éttermének mottója: A tradíció ízei.
Aki valaha járt már a Szent György-hegyen, az tudja, hogy az északi part egyik legvarázslatosabb szeglete. Idén másodszorra tölthetünk egy egész éjszakát a hegyen...
Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián. Eljön többek között a világhírű Ruinart borásza és bejelentkezik Bruno Paillard is.
Május 16-án, immár tízedik alkalommal rendezi meg Magyarország legmagasabbra rangsorolt felsőoktatási intézménye, a Semmelweis Egyetem borversenyét.
Aki kíváncsi a világ legnagyobb szőlőterületével rendelkező Spanyolország boraira, annak a legjobb lehetőség a májusi Fiesta de Vino less.
Új Grand Superior osztályú Bikavérrel jelentkezett a St. Andrea, pontosabban ifj. Lőrincz György. A 2016-os évjáratú bor mellett bemutatták az Egyetlen 2017-est is, amely két bor így már Private Selection sorozatként is felfogható.
A Villa Tolnay borok rajongói 2018 decemberében már új logóval, megújult cimkevilággal találkozhattak a palackokon, a változások azonban ennyivel nem értek véget. Idén elkészül a hazai léptékkel mérve is egyedülálló új pince is.
A 2016 óta tartó együttgondolkodás után egyesületté alakult az Egri Borműhely.
Február 9-10-én rendezik meg a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a 10. jubileumát ünneplő KávéBár Bazár, melynek a Millenáris Park B csarnoka ad otthont.
A Furmint Február Nagy Kóstolót 2019-ben már tízedik alkalommal rendezik meg a Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyad vár impozáns épületén belül. Az alapítóval Kézdy Dániellel beszélgettünk.
A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk esemény idén is megrendezésre kerül Csopakon. Ebben az évben a BORIGO szívének kedves „Középpontban a Hegybor!“ a rendezvény szlogenje.
Segít a séf címmel immáron sorozatban negyedik szakácskönyvével lepi meg advent ideje alatt vásárlóit a Lidl Magyarország.
Az áruházlánc boraira komponált borvacsorával ünnepelte az Aldi Magyarország új borstratégiájának elindítását.
61 országból összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek.
A 2018-as évben újonnan megjelenő tételek egy részét mutatta be a St. Andrea Szőlőbirtok május 7-én Budapesten, a St. Andrea Wine & Gourmet Barban.
A 22 hazai borvidék közül 15 képviseltette magát.
Dolce vita életérzés a villányi dombok között.
A Villányi borvidék már készül a barátságos fesztiválra.
Elindult a visszaámlálás, Hamarosan kiderül, hogy 2018-ban ki lesz a Borászok Borásza!
Családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban.
A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseménye idén nemzetközi eseményé válik.
Megszűnt a nevezési korhatár, többen nevezhetnek.
6. Portugieser du Monde – Pécs.
A borászt kérdezték a siker titkáról.
Egyedülálló együttműködés vette kezdetét Villányban. A közösségi összefogás jegyében a piaci trendekhez igazodva a termelők elhatározták, hogy egy olyan bort kívánnak megalkotni, amely a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatja meg a borkedvelő közönségnek.
„Garantáljuk, hogy a rendezvény vendégei kizárólag a borvidéki kínálat legjavával találkoznak az eseményen.”
Itt először lesz kóstolható a Bauer Roserve 2017 is!
Aki a nyár leghangulatosabb fesztiválját keresi, évek óta Paloznakon találja magát.
Belekóstolhatunk az elmúlt évek legszebb és eddig féltve őrzött boraiba.
A pincészet az elsők között kezdett gyöngyözőbort készíteni itthon, de tradicionális pezsgőjük eddig nem volt.
A fesztivál helyszíne a tállyai Maillot kastély.
A BalatonBor a Balaton régiós terméke.
Lezajlott az idei Borászok Borásza szavazás első félideje.
Családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban.
A Pajzos Tokaj a maga 117 hektárjával a Tokaji Borvidék egyik legnagyobb és legnevesebb Pincészete.
Helyi vendéglátósok összefogásának eredményeképpen idén először rendezték meg a háromnapos eseményt.
A Magyar Sommelier Szövetség idén is megrendezi a szakma országos bajnokságát.
Magyarország borásznői összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel.
Borjog és Bormarketing Konferencia 2018
Kiderült, hogy ki az 50 legjobb borász a Kárpát-medencében!
Hazai mikropörkölők és jól ismert márkák egyaránt megjelennek a kávésok között.
Összefogtak a falu vendéglátóhelyei és pincészetei.
Többek között annak köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.
A Le Monde újságírója magyar úti célokat ajánl Budán és a Balatonnál.
Egy érdekes cikk a borvilág trendjeiről.
Már itthon is elérhetőek a csúcsminőségű teák.
A Magyar Borszakírók Köre választott.
Parádésnak ígérkezik a Borjog és Bormarketing 2018 Konferencia programja!
A Pannon Bormíves Céh díjazottja kitartóan népszerűsíti a magyar borokat.
2017-12-07  Bock kontra Jásdi
A Pannon Bormíves Céh két emblematikus tagjának borai mérkőznek meg december 9-én.
13. alkalommal kerül megrendezésre hazánk legnagyobb presztízsű bálja, a Magyar Borok Bálja.
Felfrissített enteriőrrel és majd harminc dizájner tárgyaival készül az ünnepekre Magyarország első számú kortárs képzőművészeti múzeuma.
A népszerű sörmárka címkéit a Graphasel Design Studio tervezte újra.
A palackok különlegessége hogy a rajzokat autista fiatalok készítették rájuk.
Dél-balatoni évjáratjelentés 2017-ből.
Új elnököt is választottak Gál Tibor személyében.
Elképesztő borokra számíthatunk a 2017-es évjáratból.
Generációk és borvidékek nemes küzdelmére számíthatunk a döntőben.
A Tokaj-Hegyaljai Album 200 sorszámozott példányban jelenik meg.
A vendég a világhírű M. Chapoutier borászat, 100 pontos bor is a kóstolóban!
Az Autistic Art Alapítvány bemutatja autista alkotók bevonásával készített, most debütáló borkollekcióját.
Nincs még egy ilyen termőhely Magyarországon: egyformán lehet csúcsminőségű fehér- és vörösborokat termelni.
Egész napos konferenciát szervezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
Márton-napi Borfesztivál a Gellértben, immáron hetedszer.
Tavaly hagyományt teremtettek, idén ősszel újra megrendezik a sétáló kóstolót a környékbeli pincészetekkel.
Október 31-ig lehet indulni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!
2017-09-28  Éljen a Juhfark!
A 2. Somlói Juhfark Ünnepről.
Vacsorával egybekötött borkóstolót tartott a Lajvér Borbirtok.
Először a régióban!
Átadták a Magyarország Legszebb Birtoka-díjat.
Somlói Juhfark Ünnep – másodszor.
Bor, zene, Krúdy-novellákból jól ismert vendéglői hangulat.
Szegedi borünnep 114 borásszal!
Forrai Ferenc és alkotótársainak kiállítása Szekszárdon.
Ha október eleje és Villány, akkor Vörösborfesztivál!
A beruházás az egyik legjelentősebb magyarországi közlekedési útvonal, a 8-as főút mentén valósult meg.
Magyarország legújabb kihívása Európa közepén!
A hőség alatt is szükség van rá: vért adnak a szekszárdi borászok!
Szépen szerepelt a Hilltop.
A Dél-Balaton Boglárra megy!
Világpremier: a Bock Pincétől, Opera a pohárban!
Sárospatak és környéke a Tokaj-Hegyaljai borvidék szerves része.
Nem könnyű a jók közül a legjobbnak lenni.
A Balatoni Kör felhívást intézett az északi part polgármestereihez.
Egy remek aktív borprogram Villányból!
A somlói pincészet az International Wine Challenge-en ért el kiváló eredményt.
Hivatalosan is a világ egyik legjobbja.
Új exportstratégia alapja lehet a családi pincészetek számára.
Nevezési felhívás az Országos Hárslevelű Borversenyre!
100-ból 95 ponttal aranyérmes a Culture 2013 hatputtonyos tokaji aszú
Óriási lehetőségek rejlenek a szinte ismeretlen szőlőfajtában.
Szőlészeti- és borjogászok figyelem!
2017-05-20  Doktor-bor
Idén a presztízs fehérborok versenye hozta a legnemesebb küzdelmet.
Mesterkurzus és sétálókóstoló határon túli, valamint hazai borokkal a Pesti Vigadóban!
Benne Sopron, vörösök csatája, a bordeaux-i En Primeur és a Szászi Birtok.
2017-05-09  Egerben a helyed
A St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Borászat és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok valami különlegessel készül!
2017-05-07  Elhunyt Gali Ferenc
A Recas pincészet magyarországi képviselője és a Transylwine társtulajdonosa 58 éves volt.
A Kúria végérvényesen elutasította a Bazaltbor-Badacsony Kft. védjegybejelentését.
A tagok közös bora elkészült, és a projektben részt vevő borbárokban már kóstolható.
Az előző évek sikereire való tekintettel ismét megrendezésre kerül a Bock&Roll Party a villányi Bock Pincében.
Gratulálunk a győzteseknek!
A Koch Borászat kiemelkedő eredményt ért el.
2017-04-23  Rekordok dőltek
Ilyen volt az 5. Nagy Tokaji Borárverés.
BalatonBor évjárat-premier Michelin-csillagos falatkákkal és Budapest-branddel.
2017-04-17  Megéri nevezni!
A Semmelweis Egyetem idén már nyolcadik alkalommal rendezi meg saját borversenyét.
Villány rejtett kincsei.
Új nemzetközi kísérlet a Koch birtokon.
Az első Tarcal Bor hivatalos és ünnepélyes bemutatójára április 30-án kerül sor!
A közös bor bemutatójára április 6-án kerül sor.
A borvidék legdélebbi pontján fekvő település is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát.
A standon mintegy háromszáz szakmabelinek tartottak vezetett kóstolókat a magyar borokról.
Budapest rendezi az IWINETC konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényét 2018 tavaszán.
A Stefánia Palotában az egész borvidék megmutatja magát.
Lezajlott az idei Borászok Borásza szavazás első fordulója.
Április 5-én a Badacsonyi Borvidék színe-java ismét egy emberként mozdul meg.
Destillata 2017: 17 pálinkafőzde, 116 magyar érem.
Az ország egyik legrangosabb bormustráján 2015-ben több mint 180 bor versenyzett egymással.
Ha február, akkor Tokaj!
Mindeddig viszonylag kevés szó esett hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidékéről.
Véleményformáló előadók, konstruktív viták és egy rendkívüli jelentőségű stratégiai együttműködés aláírása.
A 12. Magyar Borok Bálja legfontosabb pillanata volt a rangos díj kihirdetése.
Ízekkel és hangulattal töltődik a Belvárosi Piac.
A kétnapos KávéBár Bazár öt országos bajnokságnak is helyszínt biztosított.
A kizárólag Olaszrizlingből készített bor egységes arculati formában kerül kereskedelmi forgalomba.
A kétnapos KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba.
2017-02-10  Királyi koccintás
Erzsébet királynő saját habzóborral robbant be a piacra.
Fiatalok, céltudatosak, tokajiak: a Tokaj Y Tokaj-Hegyalja új borász-generációja.
A legjobb meglátogatandó borvidékek 2017-ben: első helyen Magyarország!
Február közeledtével egyre több szó esik erről a szőlőfajtáról.
A hazai döntőre január 23-án kerül sor.
Értékes nyeremények a láthatáron!
Meghosszabbítva február 15-ig!
Koch Csaba tétele hozta el a legjobb vörösborért járó trófeát.
Egy kiváló tokajit ajánl desszertborként karácsonyra a brit The Telegraph három szerzője.
Somlóvásárhelyen és Budapesten nemcsak boraik keltettek feltűnést az elmúlt években.
Az egri borász lett a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence-díjasa termelő kategóriában.
2016-12-14  Adj nevet a bornak!
Elindult a borbár-összefogás névpályázata.
Szepsy István és Lőrincz György közös borcsomagja!
Dr. Nagymarosy András érdemelte ki a Pannon Bormíves Céh idei elismerését.
A tételeket most először közösen mutatta be az ott tevékenykedő három borászat: a St. Andrea, a Kovács Nimród Borászat és a Gróf Buttler.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti.
Idén első alkalommal adták át a Somlóért – Tornai Endre emlékdíjakat.
Pályázat keretében választották ki a modern, de a hagyományokat is tiszteletben tartó tervet.
Háromlépcsős sztenderdizálással és egységes pezsgőspohár-dizájn jön a szomszédoknál.
Nagy ünnepre készülnek Villányban.
A nyár egyik legjobb borának választották a 2015-ös furmintot.
A közönségszavazás után szakmai zsűri válogat a legszebb birtokokból.
80 bor, 20 borász!
Itt az idő a változásra?
Világszerte egyre többen foglalkoznak ezzel a szép területtel.
2016-10-24  Whisky Show 2016
Egy különleges kóstoló közel 300-fajta whiskyvel.
Közülük kerül majd ki a szőlőfajta új neve.
A gasztronómia védőszentjei beköltöznek a Gellértbe.
A magyarok taroltak a merlot-k és cabernet-k világversenyén.
Hamarosan itt a Bogyólé 2016!
A Móri borvidék kiugrási lehetősége az ezerjó.
A Szekszárdi borvidék pályázat keretében újítja meg arculatát.
Olaszrizlingek határainkon innen és túl.
A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex közös nyilatkozata.
Nagy sikert aratott a somlói bortermelők összefogásával első ízben megrendezett sétáló kóstoló.
Augusztus közepétől december elejéig minden a borok, a táj és a régi népszokások körül forog a régióban.
Szeptember 24-én nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével.
Minderről hamarosan magunk is megbizonyosodhatunk a Szekszárdi Szüreti Napokon.
Katolikus és református lelkipásztor együtt szentelte fel a borászat föld alatti birodalmának ékességét.
Zagar, Fábián Juli, Margaret Island és sok jazz szeptember első hétvégéjén, Budafokon.
Koncertekkel, tánccal és széles kínálattal vár a jubileumi borfesztivál a Budai Várban.
A hazai mobilalkalmazás igazi hiánypótló.
Világsztárok és finom balatoni borok Paloznakon!
Óriási lehetőség előtt áll a szőlész-borász társadalom.
Sokan vártak erre a hírre!
Puzsér Róbert, Linzer Samu és BGB a rozékészítésről, a furmintokról és Kis Gróforól beszélgetett.
Egy igazi nyári Kerti Partyval búcsúzik a Borkollégium.
A Tarcal Kulturális Egyesület a közelmúltban jelentette be, hogy kidolgozzák a Tarcali Bor kritériumait.
Két új projektet jelentett be a Borászok Borásza Alapítványa.
A Garonne partján egy teljesen új borélményben lehet részünk.
Egyszerű és szerethető borbár nyílt az Élesztőházban.
Huszonkét borvidék borait kóstolhatjuk meg egy este alatt június 8-án a Budapest Borbár Túra keretében.
Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött.
Aranyeső a XXI. Országos Cserszegi Fűszeres és az V. Országos Irsai Olivér Bor-és párlatversenyen.
A BalatonBor az első olyan közösségi termék ma Magyarországon, ahol a bor stílusa is kritérium.
Az indulók tíz nap alatt 2057 kilométert tesznek meg Magyarországon.
Idén tizedik alkalommal osztották ki a rangos elismerést.
Beck Zoltán (30Y) exkluzív tárlatvezetése és válogatott balatoni borok kóstolója a Ludwig Múzeumban.
A szervezet most először bővült új tagokkal.
Ezúttal egy kiváló író-költő lesz a vendégünk, na meg kiváló pincészetek.
A Villány Hegyközség által szervezett versenyen idén 200 tétel közül kerültek ki a győztesek.
A Pécsi Borozó szerkesztősége idén negyedszer rendezi meg a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléjét.
A patinás egyetem egy verseny segítségével próbál a fiatal borászoknak megjelenési lehetőséget biztosítani.
A kiváló balatoni borokkal immáron ötödik alkalommal találkozhatunk az impozáns budapesti New York Palotában.
Februári lapszámunkban kiemelt szerepet kap a Tokaj régió, a borvidéki szereplők szavain keresztül azt dokumentáltuk, milyen esélyt látnak a tokaji összefogásra, a presztízs növelésére.
Ha lemaradtál róla, cikkünkből megismerheted a legfontosabb gondolatokat, hozzászólásokat!
2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet.
A 101 évesen elhunyt szakember a leghíresebb kaliforniai borászcsalád előző, nagy generációjának utolsó tagja volt.
Az idei évben ismét Csopakon jöttek össze az ország – ha tetszik a Monarchia - területéről a legfontosabb fehér borfajta termelői.
Február 7-én vasárnap nagyszabású gálaebéd keretében adták át a díjat Szöllősi Mihály borásznak.
Február 13-án irány Csopak és az Olaszrizling Szerintünk!
Idén már két napos lesz a Borjour legnagyobb rendezvénye. Több, mint 200 borászattal, 600 kóstolható borral és a BORIGO stábjával a MOM Sportközpontban.
Megvannak a Borászok Borásza 2016 döntősei!
Koch-kadarka az MW asztalán.
MOME-s hallgatók tervezhetik a borvidék vizuális kommunikációját.
Kitűnő borok, finom vacsora és egy jó beszélgetés. Siess, ha nem akarsz lemaradni!
Kovács Nimród borai kitűnő pontszámokat értek el a chicagói Beverage Tasting Institute tesztjein.
A Magyar Sommelier Szövetség idén is megrendezi a szakmabeliek országos bajnokságát.
A Wine Professional szakmai borkiállításán több, mint tízezer szakmai látogató vett részt.
2016. március 3-ra újra konferenciára hívják a borászokat, szakújságírókat, jogászokat, kormányzati szervek képviselőit, bormarketing szakembereket és minden érdeklődőt.
Megnéztük, milyen pezsgőket szolgáltak fel a díjkiosztó gálán, ahol magyar film először nyerte el az Aranyglóbuszt.
Immár tizenegyedik alkalommal – itt a BORIGO 100-as listája!
A néhány kattintás után elérhető előfizetés a legjobb ajándék, persze nem csak ezért… Jövőre is izgalmas cikkekkel, tesztekkel és úti beszámolókkal készülünk!
A csapadékhiány miatt a gall bortermelők a korábbi éveknél jóval kisebb mennyiséggel számolhatnak idén.
1,5 milliárd dollár értékű bort rejt Európa egyik legnagyobb pincéje.
Légli Ottó hiteles szakember, aki már több mint huszonöt éve vezeti pincészetét.
A 2015-ös évben a Neszmélyi borvidéken tevékenykedő szakember kapta a rangos elismerést.
Rekord számú nevezés érkezett a határon túli magyar borászok megmérettetésére, a 10. Jubileumi Kárpát-medencei Borversenyre.
Megnéztük a Borkollégium bevezető képzését és összeszedtük, hogy kinek lehet hasznos ez a hétvégi programnak sem utolsó tanfolyam!
A Magyar Bor Akadémia 25. alkalommal választja meg az Év Bortermelőjét.
A Spectre megtekintése után teljesen természetes, hogy kíváncsiak lettünk: milyen pezsgőt iszik James Bond?
November 14-én, szombaton rendezik meg a Millenárison a természetes italok fesztiválját, melyre több különlegességgel is készülnek a pincészetek.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) vezetője az elnökség többségénél határozottabb álláspontot képviselt az átalakuló agrártámogatások ügyében.
A korábbi díjazottak ötven fős jelöltlistája alapján áll össze a döntősök köre.
A megyeszékhelyen ezentúl termelői áron lehet minőségi borhoz jutni.
Jelenleg ötvennégy magyar termék található a listán.
Borok, libák, fűszerek...
Izgalmas tételekkel találkozhattunk a Gróf Buttler évjárat-bemutatóján.
A BalatonBor páratlan összefogás eredményeképpen született.
Az idei versenyen 108 birtok szállt versenybe a rangos elismerésért.
Az Olaszrizling Október keretében megtartott, vakkóstolással egybekötött mesterkurzusra Mészáros Gabriella, a Borkollégium tanára komoly fejtörőt jelentő borsort állított össze.
Egész évben Balaton.
A BORIGO fotósa is versenyben áll világ legfontosabb gasztrófotós díjáért.
A közismert angol séf a magyar fővárosban nyitja meg első közép-európai éttermét.
2015-09-23  Kadarka Kör 2015
A Gundel Szent Orbán borpincéjében rendezték meg a Kadarka Kör szezonnyitó vacsorát, ahol Koch Csaba mutatta be kadarkáit.
Egy francia és egy olasz régió pincészetei, a kiváló 2012-es vörösei, a Villányi franc rejtelmei és egy Leskovics-interjú: mindez a magazin új számában.
2015-06-20  Rohály Gábor 80
Ki ne ismerné, ki ne tudná ki is Rohály Gábor? A fehér foltba tenyerelő, aki a 80-as évek végén kaput nyitott mindannak, amit valamiféle borkultúrának lehet nevezni.
Az utóbbi évek során a SmartVineyard / Szőlőőr rendszerrel jelentős hazai és nemzetközi technológiai sikereket elérő QuantisLabs Kft. újabb nagyobb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a beérkezett pályázatok alapján a Magyar Innovációs Szövetség a 2014-es év legjobb agrár innovációjának választotta a szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő precíziós szenzorhálózatot.
A Badacsonyi borvidék ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be az impozáns budapesti New York Palotában március 26-án. Az eseményen - amelynek fókuszában a könnyed, illatos fehérborok lesznek - a badacsonyi borászok személyesen töltik boraikat szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.
Lassan megszokhattuk, hogy február végének közeledtével a Magyar Borok Bálja koronázza a báli szezont. Az évről évre nagyobb rendezvénynek ezúttal az InterContinental Budapest adott otthont és – ahogy az előző években is – idén is főszerepet kaptak a kiváló minőségű hazai borok, az elegáns ruhák és a tánc.
Február 21-22-én immár hatodik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont.
Az előző két év kiemelkedő sikere után 2015. március 5-re ismét konferenciára hívják a borászokat, szakújságírókat, jogászokat, kormányzati szervek képviselőit, bormarketing szakembereket és minden érdeklődőt, hogy megvitassák az aktuális borjogi kérdéseket és párbeszédet kezdeményezzenek a hazai bormarketing irányvonalairól.
2014. november 8-án immáron negyedik alkalommal rendezik meg a világszerte népszerű whisky bemutatók magyarországi változatát, a Whisky Show-t.
Egyedülálló koncertekkel, gasztronómiai ínyencségekkel és kulturális csemegével várja idén is látogatóit a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, szeptember 6-7-én. Az immár 25 éves jubileumi ünnepség kiváló programokkal készül szeptember első hétvégéjére, sőt extra meglepetéseket is tartogat… A rendezvény védjegye 2014-ben is a kulturált bor- és pezsgőfogyasztás.
A Tokaj-Hegyalján működő ZOMBORY PINCE Kft. családi borászat területi képviselőt keres.
2014. április 26-án este megválasztották ezen év Borászok Borászát. Első alkalommal lett hölgy a győztes, és hölgy lett a Borászok Barátja is.
A Bolgheriben működő, a Frescobaldi család tulajdonában lévő Ornellaia pincészet elhatározta, hogy legnevesebb márkájának, a Masseto-nak külön borászatot épít.
Lezajlott az idei Borászok Borásza szavazás első fordulója. Ez első körben leadott voksok alapján a következő öt borász jutott a döntőbe: Berecz Stephanie, Bussay László, Ipacs Szabó István, Jásdi István, Tiffán Ede.
Itt a tavasz, rügyeznek a fák, üvöltenek a madarak reggelente az abakunk alatt, mi mást is tehetnénk, mint hogy nekiindulunk a nagyvilágnak és kiderítjük, hogyan lehet még több borturistát meggyőzni arról, hogy Magyarország, a furmint, a kadarka és a Balaton a legjobb választás számukra. Irány tehát Grúzia, ahol ezt a szakik majd jól elmondják nekünk!
2014-02-13  Ezer jó véletlen
A Csetvei pince története az egyik leglátványosabb történet a magyar minőségi bor világában. Az egyszemélyes pincészet nem egészen három éve alatt vált ismert, kedvelt és sikeres vállalkozássá. Egység és jó ízlés jellemez mindent a pinceépítészettől a címkékig, mindenekelőtt egység, ízlés és tehetség nyilvánul meg a borokban, melyek jellemzően zöldarany, ásványos-sós, nagyon tiszta, nagyon intenzív fehérborok.
A legkiválóbb magyar borok, pálinkák és pezsgő egy helyen, lenyűgöző méretű hordók, impozáns belsőépítészeti megoldások, interaktív elemek: megnyílt a Magyar Borok Pincéje Rádpusztán.
Rendhagyó felhívást tesz közzé a BORIGO: lelkes és tapasztalt sommelier-t keres a Cultivini Borgaléria, tavasszal induló borgalériájukba!
Különleges „kulturális-kulináris” élményben lehet része a bor és a képzőművészet fanatikus híveinek: a BORIGO klubeseményt szervez a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig – Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei c. kiál­lításán.
A francia adóhatóság egyre nagyobb érdeklődéssel figyeli egyes, külföldi befektetők tulajdonában lévő borászatok tevékenységét. A kínai, orosz, illetve ukrán befektetéseket azoknak ugrásszerűen megnőtt száma tette gyanússá. (képünk csak illusztráció)
A Vidékfejlesztési Minisztérium 16-dik alkalommal is megrendezte a minden évben nagy sikerű diplomata szüretet. Ezen a napon majd’ kétszáz nagykövet, diplomata, miniszter és államtitkár érkezett az Egri borvidékre, ahol kulturális és gasztronómiai programmal egybekötött szüreti rendezvényen vett részt.
2013-09-30  Osztrák gondok
Minden összeesküdött az osztrák bortermelők ellen. A virágzás alatt tapasztalt szélsőséges időjárás az egymást követő negyedik szerény szüretet vetítik előre az országban, köszönhetően az egymást váltó jégesőknek, aszálynak, és alapjában is a szőlő számára kedvezőtlen meteorológiai viszonyoknak.
2013. szeptember 19-én átadták az Etyeki Kúria új borászati épületét, így az idei szüret már a 220 m2-ről 1100 m2-re megnövekedett alapterületű, 2.500 hektoliter bor befogadására alkalmas épületben zajlik a múlt hét közepe óta.
A Moet & Chandon 270 éves fennállásának tiszteletére az egész 20. századot felölelő különleges aukciót rendez, melyen több száz, 1914 és 2004 között készült palackot bocsátanak árverésre.
Szeptember 19-én, pár nappal a Budavári Borfesztivál után 15. alkalommal került sor a minden évben hozzá kötődő Jótékonysági Borárverésre, ahol ismét lehetőség nyílt arra, hogy a társadalom sikeres tagjai, a szőlő- bor ágazat eredményes vállalkozói megmutassák: mennyire fontosak számukra az elesettebbek, a segítségre szoruló embertársaik.
Sajtótájékoztatót tartott 2013. szeptember 18-án a Terra Hungarica. A szervezet legfontosabb bejelentése az volt, hogy a 30 együttműködő pincészet borait 11 borkereskedés kezdi el népszerűsíteni szerte az országban.
A hír örömteli: A Decanter World Wine Awards-on megszületett a verseny történetében az eddigi legnagyobb magyar siker: a villányi Sauska Pincészet 2009-es Cuvée 5 nevű bora lett a legjobb Bordeaux-i típusú házasítás a 15 angol fontnál drágább kategóriában.
Július 16-án éjfél körül robbanás rázta meg a francia szocialista párt helyi központját. Az épület oldalára a CAV rövidítést festették ismeretlenek, ami a Comité d’Action Viticole megnevezést takarja.
Burgundia szíve, Beaune városa 2016-tól 10 millió euróra rúgó építkezésbe kezd, melynek célja egy 1200 négyzetméteren elterülő új borászati központ létesítése, Cite des Vins de Bourgogne néven.
Az Egyesült Államokban 70 emberből csak egy tudta sikerrel venni Master Sommelier legutóbbi vizsgája által okozott akadályokat.
A szakértők szerint az arról szóló hírek, hogy az indiai kormány tovább csökkenti az európai borok importját terhelő járulékokat, ha igaznak is bizonyulnak, csak kis változást jelentenének a jelenlegi helyzethez képest, mivel az ország államai megtartják a jelenleg hatályos szabályozást.
Japán befektetők többségi tulajdont szereztek Párizs egyik leghíresebb borszaküzletében, a Legrand Filles et Fils-ben.
Mielőtt még bárki is előkeresné a GPS-ét és remegő térdekkel, sáros bakanccsal várná az instrukciókat a BORIGO első geocaching játékához, szólunk, hogy itt inkább egy GPR-t kellene elővarázsolni. Persze ez a szerkezet kicsit nagyobb mint a GPS, ráadásul másra is való. Na de vajon mire?
A legidősebb környékbeliek sem emlékeznek olyan pusztító jégesőre, főleg az évnek ebben a szakaszában, mint ami Vouvray, Chinon és Cahors borvidékekre csapott le júniusban.
2013. június 28-án elhunyt Ausztrália egyik leghíresebb és legszeretettebb borásza, Peter Lehmann. Lehmann neve, és borai szinte az összes borszerető ausztrál embernek egyet jelentettek a Barossa Valley-vel.
Június 22-én rendhagyó, és rendkívül izgalmas rendezvény zajlott a Somlón. Összesen 28 kis- és nagy somlói borászat nyitotta ki egész éjszakára kapuit, hogy az első – vagy, ahogy az egyik vendég helytálló elnevezését a szervezők is magukévá tették: Nulladik Éjszakai Somlói Pincetúrát megtartsák.
2013-06-27  Irány Badacsony!
A Badacsonyi Borhetek július 19-augusztus 1-ig folyamatos kikapcsolódást kínál a borkedvelőknek egy izgalmas nyári fesztivál keretében.
2013-06-24  VeszprémFest 2013
Világsztárok Veszprémben! Találkozzunk Veszprémben! - hirdették az Ünnepi Játékok első évében, és ez így van ma is, amikor a rendezvény 10. alkalommal készül nagyszínpados, nemzetközi produkciókkal, melyek talán valamennyi korábbi évhez képest is szerteágazóbb, eklektikusabb utazást ígérnek a zenei műfajok között.
„Soha ennyi szép bort nem bíráltam még egy verseny alatt.” – mondták többen a 17 országból érkező bírálók közül a VinAgora Nemzetközi Borverseny záró vacsoráján. Kivételesen szép borok versengtek idén, amit a zsűritagok véleményén kívül az eredmények is alátámasztottak.
A Badacsonyi régió ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik legizgalmasabb gasztronómiai kezdeményezése.
Ismét nagy érdeklődés övezte a VinAgora Nemzetközi Borverseny felhívását. Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált versenyére idén 560 bort neveztek a világ 19 országából.
2013-06-19  Borjour szombat
A leghosszabb szombat délutánt szervezik… igen, jó magasan, az Alagút fölött, a Manna étteremben. A sétálós kóstolót délután 3-kor kezdik és tartják minimum este tíz, tizenegyig…
Az év legjobb Borjour-kóstolóját jelentjük be nektek. Elég jó helyszínen lesz: a teljesen felújított, de még meg nem nyitott Rácz fürdőben: a felső emeletein és a tetőteraszán.
Ezúttal a francia Challenge International du Vin 37. szériájáról, ahová száztizenhat mintát küldtek a hazai borászatok, ebből negyvenet éremmel jutalmazott a 376 tagú zsűri.
Itt is megjöttek az eredmények, öt regionális trófea és öt arany mellett tizenhárom ezüst és huszonhárom bronz is összejött. Ebből 19 érem Tokajt dícséri...
Borverseny dömping volt az elmúlt hónapban, így bőven van miről beszámolni. Innen az egy trófea mellett négy aranyat, kilenc ezüstöt és nyolc bronzot hoztak el a hazai borászatok.
Kis hazánk nyolc érmet söpört be, öt arany és három ezüst képében. A borvidéki megoszlás is érdekes, igaz cseppet sem meglepő, és nagyon jól pédázza, hogy mit is kellene tenni a hasonló nagy borversenyek esetében, ha sikereket akarunk elérni.
2013. május 11-én a Gerbaud Házban átadták a 14. Pannon Bormustra Legjobb vétel, Csúcsbor, Champion és Külön-díjait. A versenyt május 8-10. között tartották Pannonhalmán, amelyre 260 bort neveztek, és amelynek során 45 Csúcsbor került kiválasztásra.
2013-06-19  Janus Borzsongás
Május 3-án és 4-én kétnapos fűbenfekvős, sétálós, lágyan zenélős, borkortyolós vendégeskedést rendez a Janus Borház csapata a Tenkes-hegyen! Bor+Barátok+Bogrács+Muzsikusok = JANUS BORZSONGÁS
Ki főz jobban: a séf vagy a blogger? Vajon a séf tud több építő, szakmai kritikát megfogalmazni a gasztronómiai irányzatokra vonatkozóan, vagy a blogger? Folyamatosan felmerülő kérdések ezek a mai gasztronómiai piacon.
A Jammertal-ban májustól októberig, szombatonként workshop-okat tartanak, melyeken - négy népszerű vörösbor fajtát kiemelve -, elméleti és gyakorlati betekintést nyújtanak az alapfokú szőlő-és borismeretbe.
A Rosé Garden-ben május 10-12. között a Gesztenyés kertben és a Larus Étterem teraszán széles borkínálat, ezen belül kiemelt rosé-paletta várja a borkedvelőket. A borokhoz Buday Péter, a Larus Étterem séfje állított össze olyan menüt, melyben mindenki megtalálja kedvenc ízeit.
2013. április 12-én a Corinthia Hotelben rendezett nagyszabású gála keretében átadták a Borászok Borásza választás 2013-as díjait. A nagydíjat, a Borászok Borásza elismerést Szentesi József kapta.
14. alkalommal, 2013. május 8-10. között kerül megrendezésre a magyar borok legkomolyabb megmérettetésének számító borverseny, a Pannon Bormustra. A 2011-ben megújult szakmai esemény ismét remek nemzetközi zsűrit vonultat fel. A versenyre április 30-ig lehet nevezni.
15 tokaji és 8 burgenlandi top borászat egy helyen, a Hotel Intercontinental panorámás nagytermében... Tíz év száraz furmintjai, mesés 2009-es aszúk és gyümölcsös blaufrankischek egyetlen este alatt!
Két badacsonyi borász szervezet akcióprogramot hirdetett annak érdekében, hogy a Balaton-parti éttermek és szállodák leginkább helyi pincészetek borait kínálják vendégeiknek.
91 éves korában, 2013. április 7-én elhunyt Franco Biondi Santi, a legendás Tenuta Greppo birtok tulajdonosa. A következőkben – talán szokatlan módon - egy kicsit személyesebb megemlékezés következik…
Áprilistól Áts Károly, az év borásza csatlakozik főborászként a megújuló Tokaj Kereskedőház Zrt. vezetőségéhez - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kedden az MTI-vel.
Borjoggal és bormarketinggel foglalkozó konferenciát tartanak 2013. április 12-én a Corinthia Hotelben, Budapesten. Az esemény fővédnöke dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, köszöntő beszédet pedig Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár mond.
Szokatlan borvacsorát tartanak március 21-én a Hotel Nemzetiben, majd azt követően minden hónap harmadik csütörtökjén. Holnap a villányi Jackfall Pincészet borainak hangulatát Szabó Balázs mutatja meg zenében.
Április 18 és 21. között irány a Mátra, borzsongani, rügyet fakasztani, no meg jól érezni magunkat. A Lifestyle Hotel hosszúhétvégés programcsomagja legalábbis erre csábít.
Méghozzá 2013. március 13-14-én! A hazai bormaketing ügyének legfontosabb éves állomása ezúttal is kötelező és kihagyhatatlan program minden érdeklődő számára.
A tavalyi év komoly kihívások elé állította a termelőket Sauternes-ben, ahol a Tokaji mellett a másik legismertebb természetes fehér édes bort készítik. Néhány pincészet nem is hozza forgalomba a 2012-es évjárat borait.
Csupán rövidhír, ámde számunkra fontos. Az idei Decanter World Wine Awards versenyen Caroline Gilby MW kapta a Magyar-Szlovén "szereposztó díványt", vagyis övé lett a Regional Chair.
Egy új online bolt alkalmazáson keresztül arra ösztönzi a közösségi portál az amerikai felhasználókat, hogy küldjenek ajándékot az ismerőseiknek, többek között bort is.
Ötcsillagos buli keretében zajlik az idei koktél- és barista bajnokság. Világhíres kávék, italkülönlegességek, vezetett kóstolások, gasztro-lounge, kiállítók, workshopok, bemutatók, Országos Barista Bajnokság, Magyar Koktél- és Flair bajnokság február 23-24-én az ötcsillagos Hotel Corinthiában.
Furmint lázban ég februárban a Veritas Rathauskeller is Budakeszin. Olyannyira, hogy a Furmint kedvéért ez alkalommal eltérnek a hagyományos borvacsorák menetétől, és átadják a főszerepet a furmintoknak!
Hamarosan kapható lesz Angelina Jolie és Brad Pitt első bora. Eddig csupán bérelték a franciaországi Corrensben található birtokot, azonban nemrég megvásárolták és most már minőségi bort szeretnének készíteni.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.
Borturisztikai szolgáltatások közös fejlesztésébe kezdett egy horvátországi település és két magyarországi szakmai szervezet a napokban, az egy évig tartó projektre négyszázötezer eurót költenek.
Magyarország 57 pincészetének és borászatának 151 bora közül választották ki tudósok, valamint az MTA elnöke által felkért borászok azt a 6 tételt, amely az idén negyedik alkalommal rendezett bormustrán elnyerte a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2013” díjat.
Frank Sinatra előtt tiszteleg egyedi, limitált szériás palackjaival a tennessee-i whiskey. Tudvalévő, a swing nagymesterének ez volt a kedvenc itala, „az Öreg Kékszemű” születésének közelgő jubileumára most a Jack Daniel’s lepárlómesterei állítanak emléket egyik leghíresebb rajongójuknak.
A Pécsi Balett Banális viszonyok - édes finomságok című nagyszínpadi balettjének teltházas premierjén mutatta be a Vylyan Pincészet első gyöngyözőborát, a [KSZÍ]-t.
Szőlő- és borgazdasági szakmérnök és szaktanácsadó oktatás indul 2013 szeptemberében a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán. Már lehet jelentkezni!
Az érlelhetőség és eltarthatóság kérdéséről értekezett Horkay András nem is olyan régen. Érdekes téma, amiről eddig viszonylag kevés a tapasztalat. Gondolatait csorbítatlanul közöljük.
Második alkalommal vehette át egy ifjú borász a Pannónia Női Borrend által alapított Pannónia Aranygyűrűt és vándorserleget. Az elismeréshez a BORIGO szerkesztősége nevében ezúton is gratulálunk!
Összesen 3 millió euró - mintegy 860 millió forint - áll rendelkezésre 2013 és 2016 között a magyar borok promóciójára Japán, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Kanada piacán. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter erre vonatkozó rendelete a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.
A február 16-i rendezvényen, a Millenárison 150 kiállító borászat fogja kóstoltatni összesen kb. 500 különböző borát, melyeket egytől-egyig megkóstolhatnak a vendégek - akár mindegyiket, egy belépővel.
Sikeresen lezajlott a hétvégén a híres francia, pontosabban jurai fehérbor fesztivál. A vándorünnepnek idén Voiteur városkája adott othont, a látogatók száma pedig elérte a harmincötezret.
Szerelmes festők, titkos viszonyok, a szerelem kémiája és illata és egy titokzatos tánc. Ezen a különleges februári estén (2013.02.14., 18.00-20.00) a Magyar Nemzeti Galériában minden a szerelemről szól.
2013-02-03  Nyakunkon a ProWein
A tavalyelőtti tizenhattal, és a múlt évi huszonnéggyel szemben idén tizenkilenc kiállító képviseli a magyar borászatot a bor világpiacának vezető szakvásárán. A düsseldorfi ProWein 2013. március 24-26. között ezúttal rekordot dönt...
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint a társaság tulajdonosa, február 1-jétől Goreczky Gergelyt nevezte ki a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatójának. A bejelentés után hírek jelentek meg arról, hogy pontosan miért távozik a cég korábbi vezetője, Kiss István.
Ki lesz a Borászok Borásza? A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma összeállította annak az ötven borásznak a listáját, akik idén esélyesek a Borászok Borásza díj elnyerésére.
A hónap végén távozik az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója, Kiss István, szerződése közös megegyezéssel megszűnik január 31-én. Pénzügyi szakember, Goreczky Gergely váltja, aki eddig az OTP-nél dolgozott.
1993. január 1-én az átalakult Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát jogutódjaként megalakult a Tokaj Kereskedőház Zrt, amely a befektetett munkának köszönhetően napjainkra a Tokaji történelmi borvidék egyik legmodernebb borászati és borkereskedelmi vállalkozásává fejlődött.
Árulják Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező pezsgőgyárát, a pécsi Pezsgőházat. Az étteremmel és palackozó üzemmel rendelkező ingatlant több éve hirdetik, mára 950 millió forintért bárki megveheti.
...illetve szerintük... illetve mindenki szerint. Mindegy is, a lényeg az, hogy 2013. január 25-26-án Csopakon az eddigi legnagyobb szabású rendezvényt tartják a fajtával kapcsolatban. Érdemes tehát hétvégi programot tervezni a Balaton partjára.
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Soproni Borút Egyesület, a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. és a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa idén jubileumi 10. alkalommal hívta megmérettetésre a Soproni borvidék termelőit.
Ennek apropójaként testvérvárosi kapcsolatot létesít Tokaj és az amerikai nyugati part bortermelésének fővárosa, Sonoma a kaliforniai szőlőtermesztést és borászatot megalapító Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulóján.
Borászati szentély, szálloda fejlesztés, csak hogy a legutóbbi eseményeket felelevenítsük. Most pedig a német közönség előtt mutatkozik be a borvidék. Csak így tovább!
"Éld újra Tokajt!"- Ezzel a szlogennel nyílik meg 2013 elején a tokaji régió első, teljes körű turisztikai szolgáltatásokat és információkat nyújtó modern turisztikai létesítménye.
A Magyar Bor Akadémia bejelentette, hogy 2012-ben Áts Károlyt választották az Év Bortermelőjének. A díj a Tokaji borvidék szempontjából is fontos, hiszen Árvay János 2003-as elismerése óta tokaji borász nem részesült ebben a kitüntetésben.
A Tokaj Reneszánsz Egyesület évek óta megjelenik külföldön, de először idén született meg az elhatározás, hogy valamely országban évről évre, rendszeresen borbemutatót szervezzen. Lengyelországra, azon belül is Varsóra esett a választás.
2012-11-22  Égi borospincék
Idén második alkalommal rendezte meg a légitársaságok fedélzeti borainak versenyét a Business Traveller Hungary, melynek szakmai partnere és tesztkoordinátora a BORIGO volt.
Nagy buli, jó hangulat, kézműves termelők, jó borok, sajtok, sonkák és kolbászok, gyerekprogramok és kóstolók a szombaton (november 24.) sorra kerülő Pincepiacon. Nem érdemes kimaradni a tutiból, vagyis irány Eger és a Kőlyuk Pincesor!
A HUNGEXPO Ízek és Borok kiállításán, november 23. és 25. között a hazai és nemzetközi konyha ételeit, és a méltán híres magyar borokat kóstolhatják az érdeklődők. Főzőbemutatók és színpadi programok, koncertek várják a látogatókat.
Negyedik alkalommal rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek vásárát november 16-18-ig a Millenárison. A harminc-féle újbor és a vásáron már megszokott magyar ízek mellett közel száz féle különleges fűszerezésű hurka és kolbász is várja az ínyenceket.
A Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház mellett. A főszereplő pedig ezúttal a Mangalica! No meg a több mint hatvan helyi termelő. Érdemes lesz kilátogatni! (esőben is megtartják)
A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Akadémiai Bizottság védnökségével, valamint az Elitbor társszervezésében rendezik meg a vidék legnagyobb boros találkozóját november 17-én.
Pinot Noir fesztivált szervez a Borjour október 25-én az Egykettő Fröccsligetben, az Ybl Palotában. Az egész napos rendezvényen Magyarország legjobb pinot noirjait tesztelik szakértőkkel, este pedig a Borjour Noir közönsége is végigkóstolhatja a versenyborokat.
A Bor és Piac szaklap szerkesztősége pályázatot hirdetett „Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2012” címmel. A győztes a Tokaj-Hétszőlő, ami ismerve a birtok fekvését, környezetét és hozzáállását, talán nem is olyan meglepő.
A Sofitel Budapest Chain Bridge idén Szentesi József borász segítségével saját bort készít, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vesz részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak.
Szeptember 29-én közös Kéknyelű-szüretet tartott négy badacsonyi pincészet: Istvándy - Laposa Birtok - Szeremley Birtok – Válibor. Az egymás birtokain együtt leszüretelt szőlőből közös bort készítenek.
A világfajták bűvöletében gyakran megfeledkezünk arról, hogy léteznek magyar szőlőfajtáink, és belőlük készült figyelemre méltó, zamatos boraink. Ezeket szeretnék megismertetni a város borkedvelővel, az I. Székesfehérvári Bormustra rendezvényen.
A borászok körében felnőtt az új generáció. Fiatalok, szépek, tehetségesek, tettre készek és mindent meg akarnak mutatni abból, ami az ő kezük munkáját dicséri. Ez a legfőbb indok arra, hogy idén a Budavári Borfesztivál főszereplői a fiatal borászok.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége tíz éve adja át az Év Pincészete díjat, melyet 2012-ben a szekszárdi Mészáros Borház és Pincészet nyert el.
Egészen elképesztő dolog történt. Imseretlen(ek) 20 centivel a föld fölött tőnél metszették el a Villa Sandahl harmincéves rajnai rizling tőkéit. A károkozás módja egyértelműen tudatosságra utal, ráadásul 0,6 hektárról van szó!
A neves üzletembert, a Zwack Unicum Nyrt. Igazgatóságának tiszteletbeli elnökét, egykori országgyűlési képviselőt és washingtoni nagykövetet augusztus 5-én, 85 éves korában, Olaszországban érte a halál.
Augusztus 4-26-ig ismét megrendezik a Balatonfüredi Borheteket. A Balatonfüred-Csopaki borvidék ünnepén a borosgazdák a Tagore sétányon várják a látogatókat.
Minden évben új Művészi Hordók mutatkoznak be az Ördögkatlan Fesztivál alkalmából. Idén a Vylyan „kiszolgált” boroshordóiba Böröcz András lehel életet. A művész a Vylyan-nál a Fesztivál ideje alatt (aug.1-5.) várja a kiállítás látogatóit.
Júliusban minden szerdán este 10 óráig izgalmas borokkal, különleges sajtokkal, tárlatvezetésekkel és kamarakoncertekkel várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Galéria a Budavári Palota panorámateraszán.
Rekordszámú, 630 nevezés érkezett hazánk legrangosabb nemzetközi bor megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borversenyre, mely borok megkóstolhatók a Borgálán június 30-án.
Bor, gasztronómia és jazz találkozott az I.Gere Jazz Fesztiválon Villányban. A varázslatos borvidéki környezetben 2 borvidék, 2 pincészet, 2 étterem és 2 koncertsorozat adott randevút a gourmet- és zenerajongók számára.
Kiváló volt a 2011-es évjárat: a fehérboroknak kedvezett az idei VinAgora 4 Champion díj, 2 nagyarany, 89 aranyérem, 107 ezüstérem, 8 fajtabor díj született, A június 30-i Borgálán kóstolhatja őket a nagyközönség.
Rekordszámú, több mint 600 nevezés érkezett a Vinagora Nemzetközi Borversenyre, mely borok megkóstolhatók június 30-án, 12-20 óráig a Boscolo Konferencia Központban.
Június 7-én egy szakmai nappal, de péntektől már a kulináris örömökre áhítózó nagyközönség számára is indul az OTP Klub Gourmet Fesztivál, bemutatva Magyarország változatos ízeit, zamatos borait, ízletes pálinkáit, és mindent ami szem-szájnak ingere.
2012-06-05  VeszprémFest 2012
Ismét prémium programok a VeszprémFest-en! A VeszprémFest immár 9. alkalommal várja világsztárokkal vendégeit a „királynék városába”. A július 13. és 22. között zajló fesztivált a tízszeres Grammy-díjas amerikai művész, a jazztörténelem legnagyobb élő gitárosa, George Benson nyitja.
Hetedik alkalommal rendezik meg a Kárpát Medencei Borászok Találkozóját 2012. június elsején és 2-án a budatétényi Rosáriumban. A szervezők fontosnak tartják a rendezvény szellemiségét, hiszen a Kárpát-medence nem csupán egy földrajzi fogalom, hanem emberben és borban összefüggő, organikus egység...
Idén ismét kinyitják az Iván-völgyi pincéket és két napon át 10 borászat és az ország legjobb kávézója várják itallal és étellel a napsütötte Iván-völgyben a látogatókat. Ráadásul szombat estére szabadtéri koncerttel, tűzgyújtással és koccintással készülnek a szervezők Szekszárd belvárosában.
2012-05-24  Time for Wine
Május 31-én megnyílik az Erzsébet tér borbárja, amely egy belvárosi fesztivállal ünnepli debütálását. A Time for Wine rendezvényen 23 kiállító és 10 zenekar várják a hozzáértő közönséget és a lelkes kóstolókat.
Lezajlott, szuper volt, természetesen mi is ott voltunk. A rengeteg látogató és a szórakozás mellett azért a munka is szerepet kapott, így lezajlott a X. Pincefesztivál szakmai kóstolója. Alább az eredmények következnek.
2012. május 15-én, a DiVino borbárban megrendezett Bécs Esten Budapest trendformáló szereplői gyűltek össze, hogy belekóstoljanak a szomszédos főváros zenei és gasztrokultúrájába.
Tegnap nyilvánosságra hozták az idei Concours Mondial de Bruxelles eredményeit. A dologról többen értekeztek a honi szaksajtóban, de mi is hozzátennénk a magunkét.
Négy nap alatt több mint húszezerezer látogatót fogadott a VII. Budapesti Pálinkafesztivál, amely a Budai Vár Hunyadi és Oroszlános udvarában 25 kiállítóval és közel 400 pálinkával várta a vendégeket.
Immár 13. alkalommal mérettettek meg a legjobb hazai borok a legnagyobb presztízsű honi borversenyen, a Pannon Bormustrán, május 9-11 között, Pannonhalmán.
Hazánk egyik legnemesebb borvidékén nemrégiben különleges szövetség köttetett. Bock József, a villányi lankák leghíresebb borásza, a Sugarbird divatmárka arcait látta vendégül birtokán.
A Michelin Guide 2012-es kiadványa két új ajánlást tett Magyarországon. Az egyiket a Márgál Budapest Étterem kapta, ahonnan a tulajdonos és séf, Gál Attila átigazolt a Káli Art Inn konyhájára.
2012-ben immár harmadik alkalommal hirdette meg országos borversenyét a Semmelweis Egyetem. Az egyetem ebben az évben is a tehetséges, minőség iránt elkötelezett fiatal magyar borászoknak kíván megjelenési, megmérettetési lehetőséget biztosítani.
Nyárköszöntő borünnep, rozéfesztivál és zene, rosé mustra és rosé garden, meg minden egyéb, amit csak Rosalia tud nyújtani. Mindezt május elején, a XII. kerületben. Mi biztosan ott leszünk!
Döntöttek a borászok, eldőlt, hogy ki lett az idén a Borászok Borásza, valamint a szokásos különdíjakat is kiosztották. A díjazottaknak a BORIGO szerkesztőségéből ezúton is gratulálunk.
Merthogy megérkeztek a szekszárdi borverseny eredményei, ráadásul a Challenge International du Vin is színt vallott és még átfedések is vannak. Ezek alapján lehet, hogy érdemes lenne jóval több mintát küldeni a hazai borászatoknak a világversenyekre?!
2012-04-06  Egri csillagok most
Hatalmas jelentőségű folyamatok zajlanak az Egri borvidéken. A fordulópontot az Egri Csillag, az új fehér házasított bor piacra kerülése jelenti, ezt ünnepli meg a borvidék április 8-án az egri várban.
2012. március 23-25 között immár harmadik alkalommal rendezik meg a VinCE-t, mégpedig a jól megszokott helyszínen, a Corinthia Hotel Budapest termeiben. Hasonlóan a korábbi évekhez, idén is a magyar pincészetek színe-javával, valamint több tucatnyi masterclassal várják a látogatókat.
Sikeres volt a 3. Kézműves Magyar Ízek Vására a Millenárison, amely teljesítette a rendezvénytől már-már megszokott számokat. A 17 ezer látogató a harmadik vásáron is több tízmillió forinttal segítette a magyar termelőket és ez által a magyar gazdaságot.
Megnyerte a bodrogkeresztúri Füleky Pincészet az ArchDaily közönségszavazását, így 2010 után a 2011-es év legjobb ipari épülete is magyar! Alig várjuk a 2012-es kiírást...
Felszámolják a borok forgalmazásával foglalkozó, milliárdos árbevételű, korábban a Lidlnek is beszállító imrehegyi Domro Borgazdaság Kft.-t. A cég raktárában tavaly az élelmiszerbiztonsági hatóság százezer ismeretlen eredetű palackra bukkant.
Bejutott a döntőbe a Füleky Borászat bodrogkeresztúri épülete a világ leglátogatottabb építészeti portálja, az ArchDaily Év Épülete 2011 című versenyén.
Szándékosan szeszelnek az ecetmuslicák, hogy megóvják magukat egyes parazita darazsaktól – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő folyóirat.
Mint azt korábban az Index is megírta, egy magyar vitorlás azon az útvonalon fog átkelni az Atlanti-óceánon, amerre Rakonczay Gábor is tartózkodhat. Az Elisabeth nevű hajó fedélzetén Szeremley Huba borász, fia Koppány és Fináczy Márton vitorlás próbál majd kapcsolatot létesíteni a magyar kenussal.
A hó hazája immáron tizennegyedik alkalommal adott otthont a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupának. Hazánkat immáron második alkalommal az ország csúcsmixere Csatlós Máté képviselte, aki idén Helsinkiben a legjobb tíz között végzett.
Történeti tájjá nyilvánította a nemzeti erőforrás miniszter Tokaj-Hegyalját kedden. Réthelyi Miklós rendelete szerint a jövőben műemléki védelemben részesül Olaszliszka is.
Izgalmas eseményen vehettünk részt tegnap a Magyar Sommelier Szövetség jóvoltából. Szarvasgombákat illatoltunk és ízleltünk á la nature és ételekben, borokkal és azok nélkül. Mindezt a Pesti Disznó nevű helyen, Szakács József irányításával.
Elindult az online asztalfoglalás a Torkos Csütörtökre. Az akcióhoz - amely idén február 23-án kerül megrendezésre - eddig közel 600 étterem csatlakozott, a vendéglátóhelyeknek kevesebb, mint három hetük van arra, hogy jelentkezzenek.
Egymillió liter, illegálisan felhasznált olasz bort találtak az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság borászati felügyelői Bács-Kiskun megyében - tájékoztatott pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.
A kuratórium összeállította annak az ötven borászatnak a listáját, akik esélyesek a díj elnyerésére. Most a jelölteken a sor, hogy egy-egy szavazatukkal eldöntsék, ki lesz közülük a Borászok Borásza!
Önmagán túlmutató jelentőségű az az ünnepség, melyet Szekszárd városa rendezett szerdán Vida Péter borász tiszteletére, aki 2011-ben elnyerte Az Év Bortermelője címet.
Száraz magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune című egyesült államokbeli napilap Great whites under 15 dollars (Nagyszerű fehérborok 15 dollár alatt) című cikkében.
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal válik emlékezetessé ez a nap a vendégek és a kitüntetett borász számára, aki munkájával érdemelte ki az elismerést jelentő címet.
A világ 10 legjobb borturisztikai desztinációja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt. A szaklap szerint azonban nem csak a borok, de a gasztronómia és a számos programlehetőség miatt is érdemes felkeresni a térséget.
A vörösiszap nem okozott kárt a Somlói borvidéken, tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a katasztrófa semmilyen hatással nem volt a szőlőültetvényekre, mondta Somogyi Lajos, a Somlói hegyközség hegybírója.
Tizennégy Somló-hegyi szőlő- és bortermelő indított pert a vörösiszap-katasztrófa felelőseként vádolt MAL Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon, mert szerintük a szennyezés miatt sérült a történelmi borvidék jó hírneve...
Nemrég írtunk róla, de akkor még a nagyközönség számára sok részlet nem volt publikus. Ez azonban megváltozott. A Nyilas Pincészet horoszkópos borait az érdeklődő borkedvelők hamarosan végigkóstolhatják.
Elöregedés, elvándorlás, elszegényedés – ezekkel a szavakkal kezdődött a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesülete 2011. december 5-én tartott rendkívüli közgyűlése.
Újabb pont a hazai bortörténeti szakítások listáján. Ezúttal a Laposa család döntött úgy, hogy a Bazaltbor Badacsony Kft. befektetőjétől különválva, új utakon jár tovább. Alább a család nyilatkozata olvasható.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.
Vagyis az etyeki Anonym Pince 2011-es Egyből kettő nevű bora lett az ország legjobb újbora a holnap kezdődő Újbor és Sajt Fesztivál kapcsán lezajlott borversenyen.
Magyar tétel ugyan nincs rajta, ám a Királyudvar társbirtoka odaért a harmadik helyre. Természetesen az elmúlt évtized legnagyobb divatja, vagyis egy osztrák zöldveltelini is befért a sorba nyolcvanhatodiknak, az első helyen pedig egy sonoma-i Pinot Noir.
Amerikai piacra került a tokaji. Bár egyelőre még kisebb tételek indulnak a tengeren túlra, az export mennyisége hamarosan jelentősen nőhet. A Tokaj Kereskedőház Zrt. sikere várhatóan az egész borvidék ismertségének jót tesz majd.
Jó dolog barátokkal, ismerősökkel együtt lenni, még jobb dolog a fehér asztalnál együtt ünnepelni. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) november ötödikén emlékezetes Gálaesttel ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.
Megvan az öt jelölt az Év Bortermelője 2011 díjra. Nincs nagy meglepetés, a tavalyi öt jelöltből négy idén is ott van, a tavalyi győztes értelemszerűen nincs, a helyére Heimann Zoltánt jelölték a borkedvelők.
Immár harmadik alkalommal adták át a Vendéglátás szaklap által létrehozott Év Konyhája díjat. A Gundel étteremben zajlott október 24-i gálavacsorán a díjat a budapesti MÁK Bistro csapata, Huszár Krisztián vezetésével vehette át.
Biodinamika és természetközeliség, Isabelle Legeron MW és világhírű borászok a Gerbeaud Házban, november 19-én. Sétáló kóstoló és mesterkurzus, valamint dokumentumfilm vetítés. Ott a helyünk!
Proefschrift magazin által 23. alkalommal kiírt Proefschrift Wijnconcours nemzetiközi borversenyen a borszaküzlet kategóriában a St. Andrea szőlőbirtok Merengő Egri Bikavér Superior 2009 borát az Év vörösborának választották!
Hosszú idő után újra kiadták a hatnyelvű szőlészeti és borászati szótárt, a Mezőgazda Kiadó hathatós közreműködésével. A hiánypótló mű megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.
2011-10-21  BORszágjárás
2011. október utolsó heteiben ismét folytatódik az a rendezvénysorozat, melyet még 2009-ben indult el Tokaj Grand Tour néven. Most, a névváltoztatás után a Somlói borvidék 14 borászata mutatkozik be!
Újabb sikert könyvelhet el a Costes: a maximálisan adható húsz pontból tizennyolcat, azaz három szakácssapkát adott a budapesti étteremnek a Gault Millau Ausztria (Gault Millau Österreich) étteremkalauz.
2011-10-20  Etalon 2009
Az Ital Magyarország Kft. négy neves szekszárdi borásszal összefogva egy etalonnak számító kezdeményezéssel rukkolt elő az idei őszre, mégpedig egy közös borral, amelybe mind a négyen beletették a szívüket, tudásuk legjavát és legjobb tételeiket.
Ökörpofa, gersli rizottó, korhely halászlé. Egyebek mellett ilyen fogásokat kínál a legújabb koppenhágai étterem. A dán fővárosban október 14-én tartották a Bock Bisztró ünnepélyes megnyitóját.
Természetesen nem kevertük össze a Bodrogot Panyola folyójával, sokkal inkább a Szamos Marcipán és a Tokaj Kereskedőház új, közös desszertkülönlegességeiről lesz szó, ami az idei karácsony nagy durranása lehet.
Elhunyt Tornai Endre a Tornai Pincészet alapítója, Bakonyi Karcsi bácsi jóbarátja, az első saját néven kihozott palackozott somlói bor termelője, a nyolcvanas évek országgyűlési képviselője, a Somló nagy ismerője. Emlékét megőrizzük.
Október 14-én megrendezésre kerül a Bor- és Ínyenckrém Fesztivál a budapesti Symbolban, ahol a borászok kedvenc borkorcsolyáit ismerheti meg a nagyérdemű. Ennek kapcsán megjelenik egy "Borkorcsolyák Magazin" is, a receptekkel és borokkal.
November 5-én a tatai Hotel Gottwaldban tartja gálaestjét megalakulásának 20. évfordulója alkalmából a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. Izgalmas gasztro estre van kilátás!
Szeptember a szövetségek hava a hazai vendéglátós szakma berkeiben. A sommelier-ek után a barista-k is készülnek a saját csoportosulásuk létrehozására. A szeptember 25-i Gramm Prix-n tovább bővült a lehetséges tagok köre.
Szeptember 24-25-én csodás idő várta a kézműves gasztronómia, a bor és a népzene szerelmeseit a Fejér megyei Etyeken. A várakozásokat meghaladó számú látogató érkezett a fesztiválra a fenséges étkek, zamatos borok és fergetes koncertek miatt.
A gasztroforradalomra adott válaszként 2011. június 22-én hivatalosan is megalakult az első Magyar Sommelier Szövetség. Fő céljuk egy szakmai önfejlesztő bázis kialakítása, ahol a sommelier-ek építő jelleggel megoszthatják egymással gyakorlati tapasztalataikat.
Középpontban a borkritika! A borkultúra fejlődéséhez arra van szükség, hogy beszélgessünk a borról, hogy a fogyasztó is jobban értse, tudja, mit kap vagy mit keressen a pohárban. A borászok pedig jó tanácsként kezeljék a megfelelő orgánum kritikájában megfogalmazottakat.
A tavalyi alacsonyabb termés, illetve a visszaesett fogyasztás miatt kisebb összeg folyhat be a bor forgalomba-hozatali járulékból, ezért az állam is kevesebbet költhet bormarketingre.
2011-09-20  Borszerda idén is!
Száznál is több vendéglő, borszaküzlet népszerűsíti szeptember 21-én, az első idei borszerdán a minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást. Az akcióhoz csatlakozni, illetve asztalt foglalni a www.borszerdak.hu oldalon lehet.
Lezárult az Agrármarketing Centrum (AMC) idei fröccskampánya. A kampány kultikus járműve, a fröccsbusz július végén megkezdett több mint egy hónapos országos roadshow-ja véget ért.
Az őszi szezon elkezdődött, vadászok, kutyákat előkészíteni! A Szalajka-völgyeben október 8-án tizenegyedszer rendezik meg a Szarvasgomba-vadászatot.
A IX. Kezes-lábos Fesztiválra szeptember 24-25-én a legjobb kézműves, gasztronómiai kiállítók jöhetnek el, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból készítik termékeiket. Idén először, a bor mellett főszerepet kap a pálinka.
A visszaszámolás elkezdődött, a (Budapest) Gramm Prix két hét múlva, szeptember 25-én 15:00-tól kezdődik a 8Gramm kávézóban. A város baristái újra összemérik tudásukat a csészékben. Jelentkezni néző és versenyző kategóriában lehet.
2011-09-12  Koccintás 2011
Megtaláltuk Magyarország legkedveltebb borvidéki települését! Az ország legkedveltebb borvidéki településévé az a település válhatott, ahol - az adott helység lélekszámát is figyelembe véve - abszolút értékben és arányaiban a legtöbb borász és borkedvelő koccintott 2011. szeptember 4-én 16 órakor.
Fiatal borászok szavazatai alapján 2011-ben Demeter Endre Tokaji Furmintja lett az év bora. 2011. szeptember 2-án, Etyeken tartotta meg szokásos éves borkóstolóját a Junibor, a fiatal borászokat tömörítő egyesület.
Csupaszon meredeznek a szőlőkarók a budai várlejtőn, a tavaly elültetett oltványok elszáradtak, eltűntek. A marketingötletre 15 millió forint ment el, a végeredményt bárki megtekintheti a szerdán kezdődő Borfesztivál alatt.
Tizenegy tokaji pincészet tart közös borkóstolót annak érdekében, hogy együtt hívják fel a figyelmet a tokaji löszre, 2011. szeptember 7-én, a Borfesztivál első napján, a Budai Várban található Magyar Borok Házában.
2011. szeptember 2. és 4. között kerül megrendezésre sorozatban tizenharmadszor a Kékfrankos Nyár záróakkordjaként, a Soproni borvidéken élők számára pedig a szüreti időszak kezdeteként a Soproni Szüret, amely az itt élő, dolgozó borászatok, pincészetek igazi örömünnepe.
A 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál kulturális nyitóeseményére, a Gálakoncertre, szeptember 2-án, a Művészetek Palotájában kerül sor neves közreműködők résztvételével és ősbemutatóval.
Bordeaux-ban ez is lehetséges. Hat borászat fogott össze, hogy megvásárolják a Pomerolban található, 32 hektáros Libourne-i öreg lóversenypályát, amit 2009-ben zártak be végleg. A cél természetesen a szőlőtelepítés volt.
Méghozzá majdnem a legkorábban az elmúlt párszáz évet tekintve. Idén ugyanis augusztus 19-én hivatalosan is megkezdődött a szüret a régióban, ezzel pedig 2011 a második legkorábbi szüret éve lett.
Az easyJet nyerte el a legfinomabb fehérbor elismerést, amelyet a nemzetközi utasok és a borszakértők szavaztak meg egy vakteszt során. A győztes bor a Louis Mondeville Côtes de Gasgogne.
A nehéz gazdasági körülmények nem akadályozhatták meg, hogy ismét jó hangulatú és nagy látogatottságú programot bonyolítsanak a szervezők a Somló Hegy észak-keleti lábánál, Dobán, az Erdődy Kastély Ősparkjában.
...ami segít rózsaszínben látni a világot! A Villányi borvidék szívében új fesztivált rendeznek széleskörű összefogással a villányi borászok, a civilek és a helyi önkormányzat. A Vörösborfesztiválról jól ismert városban most egy nyári érdekességgel rukkolnak elő.
Szombaton került megrendezésre a 4. VinAgora Borgála egy különösen szép helyszínen, a Boscolo Konferencia Központban. Nem csak a környezet, de a rendezvény is hű volt nevéhez: elegáns, kifinomult, színvonalas volt a közönség, az előadások és a kóstolható több mint 500 bor is.
Az augusztusra kétszeresére bővülő budapesti Nespresso Boutique nem csak a közép-kelet-európai Boutique-ok közt foglal majd el előkelő helyet: a patinás Andrássy úti épületben újjászülető mintabolt megállja a helyét a legszebb párizsi vagy New York-i Boutique-ok közt is.
A hazai borvidékek (borutak, borlovagrendek, hegyközségek) közreműködésével idén immár negyedik alkalommal választják meg Magyarország Borkirálynőjét. A választás döntőjére, illetve a koronázási ceremóniára Tarcalon kerül sor 2011. július 29-30-án.
Miután az elmúlt években inkább veszteséget termeltek, a Rémy Cointreau bejelentette, hogy eladja a tulajdonában lévő Charles és Piper-Heidsieck champagne-i pezsgőmárkáit az EPI holding részére és a továbbiakban a többi márkanevére fókuszál.
Úgy tűnik mégis megépül a körülötte zajló borpolitikai csatározások által elhíresült híd a Mosel fölött. A munkálatok még az idén megkezdődhetnek, annak ellenére, hogy nincs megnyugtatóan tisztázva a szőlőkre gyakorolt hatás.
Már ami a környezetvédelmet illeti. A Cheval Blanc és a Clerc Milon zöldre terveztették az új borászatukat, a leleplezést pedig a Vinexpo-ra időzítették. Megoldások következnek, francia módra.
A magyar csapat remek teljesítményt nyújtva mindössze tizenegyesekkel marad alul a döntőben, így az ezüstéremnek örülhettünk az első BorÁsz Futball EB döntőn a Margitszigeten.
2011. június 29. és július 3. között Magyarországon rendezik meg az I. BorÁsz Futball Európa Bajnokságot. A döntő vasárnap lesz a Margitszigeten, Budapesten. Kötelező program!!
Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2011. június 16-19. között, Pécsett, a Corso Hotelben rendezték meg. A rangos vetélkedésre 501 borminta érkezett Magyarországgal együtt 19 országból.
A hazai borszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésének, a Pannon Bormustrának június 2-án, a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. 112 pincészet 270 nevezett borából 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet.
Immár hagyományosan nyár elején, június 1-2-án zajlik a SYMA Rendezvényközpontban a vendéglátóipari szakma nagyrendezvénye, a Kreatív Konyha Fórum folytatásaként bemutatkozó Gastro Trade Expo.
Méghozzá a kávé & likőr duett összetett és gyakran harmonikus kapcsolatában. Nem kell más hozzá, mint egy kis kreativitás, némi bespájzolt likőr és persze a Nespresso Grand Cru őrleményei.
Az idén nyáron ismét lesz a Dunát a Tiszával kombináló luxushajóút, méghozzá az exkluzív programot szervező társaság, a CroisiEurope jóvoltából. Tengerre magyar jelszó helyett tehát irány egy folyami hajóút...
A Bakonyalja turisztikai fejlesztéséhez csatlakozott a móri Bozóky pincészet is, a projekt keretében felújított borászati üzemüket ma adták át. A KTKT a fejlesztésekkel azt kívánja elérni, hogy a kistérség a népszerű belföldi turisztikai célpontok közé kerüljön.
A dél-balatoni titok nyomába eredhet a nagyközönség, valamint a hazai borász szakma és a borgasztronómia képviselői május első csütörtökén. A budapesti Vajdahunyadvárban lévő Mezőgazdasági Múzeumban először tart borbemutatót a Balatonboglári borvidék.
Az immár három és fél éve működő online bormagazin, a Vinoport.hu idén tavasszal megnyitotta borbárját. A kínálatot a hazai borok határozzák meg, amelyeket pohárra vagy üvegre is fogyaszthatnak a vendégek.
2011. április 29-én, a Mezőgazdasági Múzeumban került sor az évi rendes Tokaj Nyitány bemutatóra. A szervezők megint kitettek magukért, a két mesterkurzus és a sétáló kóstoló is rendkívül magas színvonalú volt...
Kaló Imre szomolyai borászt választották a Borászok Borászának 2011-ben. A díjat a borászok ítélik meg saját maguk körében minden évben, ezért óriási elismerést jelent.
Az Institute of Masters of Wine (Master of Wine Intézet) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA - Hungarian Investment and Trade Agency) együttműködésében egyedülálló programra került sor az elmúlt napokban Budapesten és Tokajban.
Visszavonta négy tag megbízatását a borágazati marketingprogramok kidolgozásáért felelős bormarketing bizottságban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Megvannak az eredmények a múlt héten lezajlott veronai nemzetközi borversenyről. Az érmet ezúttal a Mátra szállította számunkra, örülünk neki rendesen!
Minden eddiginél komolyabb megmérettetés elé néznek a legkiválóbb hazai borok, hiszen soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a XII. Pannon Bormustrán, a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen.
Második alkalommal is sikertelenül zárult az értékesítési pályázat az egri borászat egykori zászlóshajója, az Integrált Borgazdasági Zrt., vagyis a volt Egervin vagyonának értékesítésére.
A Costes volt a második kelet-európai étterem, amely Michelin-csillagot kapott. Tavalyhoz képest dupláztunk, most a Vörösmarty téri Onyx is csillagos lett. Húsz éttermet ajánl a legjobb európai éttermeket felsoroló kalauz a magyar fővárosból.
Több mint 1200 vendéglátóhely vesz részt a Torkos Csütörtök akcióban, amelyet idén március 10-én tartanak. Kedves olvasóink figyelem! Irány enni valamelyik csatlakozott étterembe...
Nem támogatja a bor zárjegyének újbóli bevezetését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A termelők adminisztratív terheinek növelése nem a megfelelő megoldás a borellenőrzés problémáira - írták közleményükben.
Megszületett az ötvenes lista, vagyis eldőlt, hogy idén ki az az ötven borász, aki maga közül megválaszthatja az idei Borászok Borászát. A listát a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma állította össze.
A Magyar Tudományos Akadémia épületében, az Egri Bormíves Céh szervezésében megtartott egri borgálán mutatkozott be Eger új bora, az egri bikavér fehér párja, az Egri Csillag.
A londoni Spitalfields piacon lévő Le Bouchon Breton étterem nyerte meg a brit Harper’s borszakmai magazin több díját Londonban. Hogy ez minket miért érdekel? Mert a kiváló Barsi Szabó Gergő tavaly augusztus óta az étterem vezető sommelier-je, a díj megszerzésében vastagon része volt.
A Tokaj Reneszánsz-Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a tokaj-hegyaljai minőségi borászatok érdekvédelmi és közösségi szervezete új elnököt választott Turóczi István, a Royal-Tokaji Borászat vezérigazgatója személyében.
Ha a Somlóról hallunk, először talán mindannyiunknak a méltán híres történelmi borvidék, a hegyen hosszú évszázadok óta folytatott szőlőművelés jut eszébe. E tradíciónak – és minőségnek – azonban van egy olyan háttere, amelyet talán még nem ismerünk eléggé...
Tiltakozik a tokaji polgármester, mert Szerencsen mégiscsak megépítenék a szalmaerőművet. A beruházást még az előző városvezetés kezdeményezte, ám az addigi polgármestert ősszel nem választották újra.
Nagyszabású eseményen ismerkedhetnek meg az italok világával azok, akik szakmabeliként vagy akár vendégként, fogyasztóként többet szeretnének tudni a kávé- és bárkultúra fortélyairól.
Töredékére esett a bérfőzésből származó bevétel, a költségvetés milliárdokat bukott a tavaly évközben bevezett adómentességen. Az idei bevételi előirányzatokról egyelőre nincs pontosabb adat, mivel a nemzetgazdasági tárcánál még csak most folyik a bevételi tervek egyeztetése.
Az 59 jelöltből végül Demeter Csabát választották meg a szavazók a tavalyi esztendő legtutibb fiatal borászává. Az Egri Csillagok immáron sokadszor új értelmet nyer, lévén tavaly is egri borász győzött.
Összesen 1,4 milliárd forintos minőségvédelmi bírsággal büntették a Kiskun-Vin Kft.-t, ahol nemrég majdnem 5 ezer hektoliter manipulált bort találtak. A borászat akasztói üzemében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal végzett ellenőrzést.
A hír váratlanul ért bennünket, akkor is, ha történtek már rá utalások korábban. Mondhat bárki, bármit : az ország legrégebben létező boros lapjának megszűnése mindenképpen komoly veszteség.
Az Egyesült Államok (és a világ) talán legmeghatározóbb bormagazinja nyilvánosságra hozta az idei Top 100-as listáját. A huszonnyolcadik helyen pedig egy magyar bor található, mily meglepő, Tokajból.
Kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2010” cím nyertesét, az idén Légli Ottóra esett a választás. 2010-ben ez a borász második komoly kitüntetése, korábban ő kapta meg a Borászok borásza címet.
A brit Decanter decemberi számában Steven Spurrier a Spurrier’s world nevű rovatban Malatinszky Csaba egyik borát ajánlja. Méghozzá a legjobb óvilági fehérbor kitüntetett kategóriájában. Kicsit hízunk, mert mi már augusztusban megmondtuk...
Szentirmai Zsolt, sárospataki szabadúszó webdesigner, grafikus nyerte meg a Furmint Február logópályázatát, a második helyezett Fejér Anna, a harmadik pedig Ulrich Sára lett.
Hosszú szünet és nagy csönd után ismét van Bormarketing Bizottság, legalábbis a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint. 13 nevet is mondtak, köztük pl. Szepsy Istvánét.
Munkája, és tevékenysége elismeréséül a fiatal soproni szakembert nemrégiben igen rangos megtiszteltetés érte: a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagjává választották.
Méghozzá két hét múlva, december másodikán és harmadikán, Sopronban. Szó lesz jogszabályi alkalmazásról, védjegyhasználatról, gasztronómiáról, kereskedelemről, a bormarketing hagyományos és új irányairól.
November 8-án lezárult az „Év Bortermelője 2010” szakmai megmérettetés első fordulója, kiderült, hogy melyik az az 5 borász, aki a legtöbb jelölést kapta. Nem kellett sokat számolgatni, mert az öt név egyértelműen kiemelkedett az 59 jelölést kapott borászéból.
Közbeszerzési pályázat jelent meg a közösségi bormarketinget megalapozó termékleírások elkészítésének koordinálására. December elején lesz eredményhirdetés, a munka elvégzésére év végén két hetet kap a nyertes.
Hogy repül az idő...! Immár négy éve, hogy Kató András és csapata kiváló kézművesborokkal látja el a borbolondokat a világ minden tájáról. Az évfordulót ezúttal is rendezvénnyel ünneplik...
1999 volt az első, és mindezidáig az utolsó évjárat, mellyel kapcsolatban a Disznókő úgy ítélte meg, hogy dűlőszelektált hatputtonyos aszút hoz forgalomba a dűlő nevével, a Kapival. Most itt a 2005-ös...
Új hírek jöttek a Tőkéstársaknak nevezett fiatal mátrai borászok házatájáról. Németh Attila Gábor kilépett a körből és ez egyéb változásokat is generált. De egy percig sem kell félteni őket...
2010. november 26-27-én rendezik meg a Vajdahunyadvárban a 7. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. A rendezvényhez újbor verseny is kötődik, aki még indulni akar, megteheti.
Az épphogy befejeződött szüret, az év első friss vörösborait hagyományosan Szent Márton napjára töltik palackba. Az idei Borszerda sorozat így a testes, ünnepi vörösborok mellett az újborokkal zárul november 10-én.
Új részvények kibocsátásával 140 millió forinttal 1,88 milliárd forintra emelte tőkéjét a Csányi Pincészet Zrt. A friss forrás egy részét a saját szőlészetében tervezett szerkezetátalakításra fordítják, más részét pedig innovációra.
Méghozzá Csernus módra, hiszen az ország népszerű dokija újabb lélektani témákat boncolgat hamarosan megjelenő új könyvében, a Felnőtt húslevesben. Méghozzá egy festő-szakáccsal és némi borász rásegítéssel egyetemben.
A Budai Várban zajlik jelenleg is a Szlovén Bornapok elnevezésű rendezvény. Tegnap mi is ott jártunk, szürcsöltünk és jegyzeteltünk, és egy időre a sonkás embernél is leragadtunk.
A Bormarketing Kft. kvázi megszűnése után izgatottan vártuk az Agrár Marketing Centrum sajtótájékoztatóját. Jelentjük, túl vagyunk rajta és bár sok dolgot megtudtunk, okosabbak mégsem lettünk.
A dolog pikantériája a holnapi napra bejelentett AMC sajtótájékoztató, ahol - reményeink szerint - a felmerülő kérdéseinkre választ kapunk. Rajtunk nem fog múlni...
A Slow Food, kvázi a jó ételek világszintű mozgalma, az első saját bokalauzát publikálta a napokban. A megjelenést Slow Wine 2011 néven, a Torinóban megrendezésre került Salone del Gusto élelmiszer showra időzítették.
Nagyon ritka dolog, hogy a magyar boréletet a hivatalos Magyarország is elismeri. Az még ritkább, hogy a borismeretek oktatását ismerik el magas állami ktüntetéssel. Nos, most ez is megtörtént.
Ma adták át Boldogkőváralján a Bestillo Pálinkaház látogatóközpontját. A 90 millió forintos beruházást a magyar vállalat felerészben uniós forrásból, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásából finanszírozta.
Ebben az értékben írt ki pályázatot új borászati gépek és technológiai berendezések beszerzésének utófinanszírozására a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Lezárult a 3x3 Duennium jótékonysági áverése! Az induló, egyenként 50.000 forintos kikiáltási árból végül szeptember 30-án összesen több mint egymillió forint gyűlt össze!
2010 október 10.-én rendezték meg Amsterdamban Hollandia legnagyobb borversenyét a Proefschrift magazin által 22. alkalommal kiírt Proefschrift Wijnconcours nemzeti borversenyt.
Különleges eseménynek lehettek tanúi az angol borszakértők október 12-én. A magyar borokat ezúttal osztrák társaikkal közösen mutatta be szakmai szeminárium keretein belül az ITD Hungary, a Masters of Wine Intézet, az Osztrák Bormarketing Szervezet és az Esterházy Alapítvány.
Lassan iskolás közös gyermekünk... és már ír, olvas! Játszunk vele, mert gyerek még és lételeme a játék! – így kezdte köszöntőjét Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója a BOGYÓLÉ 2010 címkekiállítás megnyitóján!
2010-10-07  Szüreti Mulatság
Immáron harmadik alkalommal tartotta meg Szüreti Mulatságát a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Vinum Regum Rex Vinorum Tokaji Borrend 2010. október 2-án.
Az elismerést minden évben annak ítélik oda, aki elkötelezettségével, tetteivel Eger hírnevét kimagaslóan öregbíti. Dr. Lőrincz György ennek a kritériumnak szerintünk is minden tekintetben megfelel.
A történelmi aradi borászat népszerűsítését, a megye infrastruktúrájának és turisztikai potenciáljának fejlesztését is hivatott szolgálni az A bor útja elnevezésű projekt, melynek kivitelezésére tegnap 61,3 millió lejt kapott a megyei önkormányzat a Nyugati Fejlesztési Régiótól.
A Pannon Bormíves Céh oszlopos tagja nehéz döntést hozott meg, de a fájdalmas lépés után bánkódni már nincs ideje. "Nem érte meg a vesződség."- mondta, de aggódni azért nem kell, a borászat továbbra is fennmarad.
2010-09-27  Illegális?
Mától nem! Hatályba léptek ugyanis az új pálinkafőzési szabályok. Innentől kezdve annyit és ott főzünk, amennyit csak bírunk? Azért ez sem egészen igaz. Nézzük hát röviden, mi is változott.
Öt magyar borvidék nedűi kerülnek a január 1-jén kezdődő magyar soros elnökség idején a miniszteri Tanács asztalára. Eljött hát végre az idő, hogy a hivatalos brüsszeli eseményeken is ott legyenek legjobbjaink!
A BORIGO évek óta komoly szerepet szán tesztjein és hasábjain azoknak a fiataloknak, akik - többségükben Londonban - a WSET diplomakurzusára járnak. Most két újabb barátunk nyerte el az IW címet, valamint még ketten máshonnan.
2010-09-07  Borfesztivál!
Újra itt a szeptember eleje, újra itt a Borfesztivál a Budai Várban. Szokás szerint megtelik a keleti és nyugati teresz, valamint a az Oroszlános Udvar. A 200-nál is több kiállító és a programok remek szórakozást ígérnek!
Az egyik legjelentősebb dán internetes portál, a politiken.dk Luksusvitest rovatában két St. Andrea bornak is kifejezetten kedvező értékelést adott. A Napbor 2008 és a Hangács Bikavér 2007 volt a két tétel.
2010. augusztus 27-én eldőlt, hogy ki Magyarország legjobb sommelier-je. A 17. Sommelier Magyar Bajnokság döntőjén Cseke Gábor bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon november végén Franciaországban, Strassbourgban.
A Vylyan Pincészet eddig számtalan olyan kezdeményezést indított útjára vagy támogatott, amelynek célja nem kapcsolódik szorosan a borhoz. Nem meglepő, hogy a pincészet zászlóshajója, a Duennium 2006 sem mindennapi módon mutatkozik be a nagyközönségnek!
Két év szünet után 2010. augusztus 26-27-én a soproni Hotel Lővérben a honi pohárnokok újra összemérhetik tudásukat. A győztes képviseli hazánkat novemberben a strassbourg-i Sommelier Európa Bajnokságon.
Új ünnepnapja van a magyar gasztronómiának: 2010-től kezdve a Nemzeti Gulyás Nap minden évben a nyár végén, augusztus utolsó szombatján kerül megrendezésre. Az első Nemzeti Gulyás Nap időpontja: 2010. augusztus 28. – egész nap.
Hatszázmillió forintból épülne fel az M6-os sztráda mellett az első olyan gyár Magyarországon, ahol kisüzemi pálinkafőző berendezések, alkatrészek készülnek.
A fél borvilág értetlenül fogadja a tegnap napvilágot látott információt: a Wine Spectator talán legismertebb szerkesztője minden indoklás nélkül bejelentette, hogy elhagyja a lapot és visszavonul.
Most rajtunk a sor! A Tőketerebesre tervezett szénerőmű nem épülhet meg, részben a hegyaljai kultúrtájra való tekintettel. A sok tiltakozás végül megtette hatását, köszönet a szlovák és magyar tiltakozóknak, és a greenpeace-nek.
Lehet már nevezni, méghozzá augusztus 10-ig. A soproniak újra belenyúltak a dologba, jó lenne több ilyen kishazánkban, szóval hajrá versenyzők, hiszen a nyertes már a nemzetközi vizeken folytathatja...
Az árvízi hírek hallatán Tokaj és környéke szolgáltatóihoz a Tourinform tájékoztatása szerint sorra érkeztek a visszamondások a csoportok és az egyéni vendégek részéről is.
Brüsszel elkaszálhatja az Orbán Viktor által bejelentett pálinkatörvényt, a jövedéki termékek adóztatását ugyanis szigorú szabályok kötik. Mindez nem vette el a kormány kedvét a liberalizációtól.
Mint beszámoltunk róla, 2010. június 17-20. között, Visegrádon, a Thermal Hotelben rendezték meg a 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amelyre 552 borminta érkezett Magyarországgal együtt 21 országból, Európából, Dél-Amerikából, Új-Zélandról és az USA-ból.
Méghozzá Pécsen, július első hétvégéjén. A közelmúlt arany- és ezüstérmes borait kóstolhatja majd a nagyérdemű, és érdemes is emiatt oda zarándokolni, hiszen a fajta komoly kitörési lehetőség lehet a magyar borászok számára a nagyvilágban.
Méghozzá a von Racknitz birtok évjárat kóstolóján. A fiatal, mindössze hét esztendős birtok aztán rendesen meglepett minket borai csiszoltságával, és a hihetetlen terroir-szemlélettel, amit képviselnek. A dűlőszelekció fiatal német reménységeiről lesz tehát szó.
A tavaszi nagy minősítgető verseny (Robert Parker, WS, En Primeur) lecsengése után abban már lassan mindenki egyetért Bordeaux környékén, hogy a 2009-es év megint klasszikusként fog bevonulni a borvidék történetébe.
Megkezdődött a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny, amely 2010. június 17-20. között kerül megrendezésre Visegrádon, a Thermál Hotelben.
Életének 89-ik évében, súlyos betegségben elhunyt dr. Bakonyi Károly Szőlőnemesítő, Keszthely Város Díszpolgára. A Cserszegi fűszeres atyjaként örökre beírta magát a szőlőnemesítés történetébe. Emlékét megőrizzük.
Felvidéki és Tokaj-hegyaljai polgármesterek találkozójára került sor május 15-én, szombaton Erdőbényén, a Béres Szőlőbirtokon. Lőcse, Szepsi és Erdőbénye települések vezetőinek mostani találkozása Dr. Béres Józsefnek a kezdeményezésére jött létre.
Mi is ott voltunk, örültünk az akkor még szép időnek, majd együtt sajnáltuk a többi emberrel a hétvégi esőt és hideget. Valljuk be, ez nem tett túl jót a fesztiválhangulatnak.
Mostani számunkban éppen erről a témáról értekeztünk hosszasan, és a folytatás sem váratott magára sokáig. A volt Cru Bourgeois Exceptionnel birtokok bojkottálják az új rendszert!
A várostól délkeletre fekvő szőlőkre csapott le a vihar. Veszélyben az idei év? A meglepetésszerűen érkező jégeső a múlt héten rendezte át a Sangiovese ültetvényeket, és félő, hogy komoly károkat okozott.
Borvárost alakítanak ki Budafokon, a Záborszky pincében 2011. júliusáig, áll az MTI hírében. A dolog minket is lázba hozott, izgatottan várjuk a fejleményeket és bízunk benne, hogy a projekt tényleg megvalósul.
"Amint az sokak számára világossá vált, a Gál Tibor Pincészet rögös úton megy keresztül. A lényeg azonban az, hogy nemsokára egy teljesen új, saját tulajdonú borászattal fogjuk továbbvinni a Gál Tibor nevet, immáron az ifjak vezetése alatt."
A Magyar Nemzeti Borász Labdarúgó-válogatott Toscanába utazott a május 3. és 7. között megrendezendő nemzetközi focitornára, ahol a magyar csapat a német, az osztrák, az olasz és a szlovén válogatottal mérkőzik meg.
Nyolc érmet hoztunk el a világ legkomolyabb rozé versenyéről, ami egyrészt igen szép eredmény, másrészt bebizonyosodott, amit mi már régen tudtunk: Dúzsi Tamás nem csak itthon "rozékirály", hanem a nagyvilágban is!
Immár negyedszer választották meg a Borászok Borászát, és immár második alkalommal az új rendszerben. 2010. április 22-én este a Boscolo hotelben megtartott gálaesten kiderült, hogy a kuratórium által megnevezett 50 borászat kit választott maga közül. Nos, Légli Ottót.
Villámhír az idei második legérdekesebb VB-ről. (Ugye idén fociVB is lészen.) A franciák taroltak, igaz, angol színekben. Aki ezt nem érti, olvasson tovább. A részletes hírekre azonban még várni kell...
Ugye, ugye? Érezhetően könnyebb lett...no nem a folyadékveszteség miatt! Az új szabvány üvegek súlya lett kevesebb egy környezetvédelmi döntés érdekében. Úgy látszik lassan eljön a zöld-pezsgő ideje?
Nincs szerencséje a La Cabanne tulajdonosainak. Az amúgyis stresszesnek számító primőr kóstoló időszakában teljesen leégett a borászat, benne a 2008-as év teljes szortimentjével, és a 2009-es év egy részével.
Országos borversenyt hírdet a Semmelweis Egyetem. A borversennyel az Egyetem a tehetséges, minőség iránt elkötelezett fiatal magyar borászoknak kíván megjelenési, megmérettetési lehetőséget biztosítani.
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Villányi borvidéken immár ötödik alkalommal megrendezésre kerül a BORZSONGÁS FESZTIVÁL 2010 májusának első hétvégéjén.
A kínálat szűkítését tervezik a tokaji szakemberek, ezzel eltűnik az aszúeszencia, a Tokaji Jégbor pedig a jövőben Zempléni Jégbor néven lesz kapható. Így várhatóan könnyebben tudják majd kommunikálni a termékeket.
Az ígérethez híven elindult a 12 pontot és a támogatók névsorát tartalmazó honlap. Itt lehet ezentúl nyomon követni a támogatók folyamatosan bővülő névsorát. Jó böngészést!
Az alábbiakban Gál Tibor örökösei, hagyatékának őrzői, a családja szavait tolmácsoljuk. Megilletődőtten, de erős hittel és kellő alázattal. Bízva a feltámadásban.
Mégpedig szó szerint. A mai napon adták át az M6-os autópályát, amely Villány mellett Szekszárdot is egy órával közelebb hozza a fővároshoz. Közben kihirdették a Villányt elkerülő út kivitelezését célzó tender győztesét is.
Az Európai Bizottság törölte az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásából azt a szlovák bejegyzést, amely a Tokaj jelzőt az oltalom alatt álló földrajzi jelzések között regisztrálta Szlovákia javára.
Ötévenként esedékes a dolog, most eljött az ideje. A leköszönő elnöknek, Gere Attilának, a társelnöknek, Heimann Zoltánnak és az elnökségi tagoknak köszönjük az eddigi munkát.
Mire is jó egy szénizotóp? A c14 szénizotópos kormeghatározást a régészek és a paleontológusok már jól ismerik, de a geográfusoknak sem idegen a történet. Mostantól a borhamisítók is barátkozhatnak a dologgal.
Három évre eltiltotta az "egri" termékjelzés használatától a Vincze Borászat Kft-t Eger Város Hegyközségének Választmánya. Az ügy még tavaly kezdődött, amikor irreálisan magas glicerin szintet mértek a pincészet boraiban.
Veneto tartomány borait kóstolhatta a nagyérdemű a New York Palotában, mi is ott voltunk. Ültetett borbemutató Kállay professzor úr vezetésével, sajtótájékoztató, ebéd, majd kötetlen ismerkedés a térség borászaival...ez volt a napi menü.
Hála Istennek igen, már ami a Tokaj Renaissance aktivitását illeti. Úgy tűnik végre van valaki aki komolyan veszi a számunkra már világhírű, de a valóságban még erősen csak az egyébként megérdemelt helyére kapaszkodó borvidéket és borait.
Méghozzá a Costes nyerte el a dolgot, Kelet-Európában is mindössze másodikként. A hírnek borzasztó módon örülünk és ezúton is gratulálunk hozzá!
Küszöbön áll az, amire nem számítottunk! A Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit és címét maga az állam veszélyezteti azzal, hogy állami pénzen, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. hitelével kezdődhetne el a "szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű" építése.
Baráti, családias hangulatú ebéden fogadta tegnap első vendégeit Gianni Annoni felújított, kibővített étterme, a Trattoria Pomo D'Oro. Mi is ott voltunk és nem győztünk csodálkozni...
Harminc borászat mintegy 150 borát kóstolhatta a nagyérdemű, lehetett nyugodtan parolázni az aktuális Év Borászával, és lehetett csatlakozni az I Love Egri Bikavér kampányhoz...
Február 25-én rendezték meg először a Furmint Február programsorozat csúcspontjának számító nagy furmintkóstolót a Festetics Palotában. A rendezvény nem csak kiállítói oldalról, hanem a vendégek tekintetében is teltházas lett.
2010. február 24-én egy rendhagyó kóstolóra gyűltek össze a pálinka-gasztronómia szerelmesei az 1894 Borvendéglőben.A ház sommelier-je, Fabók Mihály ötlete alapján gyümölcspálinkák mérették meg magukat azonos gyümölcsökből készült házi lekvárok társaságában.
Az V. HunDeszt Nemzeti Pálinka és Nemzetközi Párlatversenyen 35 nevező 283 mintája került a bírálók asztalára. A főbb díjazottakat alább közöljük és gratulálunk nekik.
Igen! Legalábbis majdnem. Gwyneth Paltrow blogjáról van szó, ahol bizony opcionális lehetőségként nekilát főzőcskézni is, meg hasonlók. Meglepően jól áll a hölgy kezében a fakanál...
Skócia első, kereskedelmi forgalomra szánt szőlőborát készül árulni egy skót séf, bár maga is többesélyesnek véli kísérletét: nem zárja ki az ecetes végredményt sem - írja a BBC hírszolgálatának honlapja.
Július végéig használhatják fel az 1996. május 1. és 2004. április 30. között engedéllyel végzett ültetvénykivágások után keletkezett borszőlő-ültetvény újratelepítési jogukat a gazdák.
Természetesen a "Bormarketing Ügyről" van szó, lassan így, nagy betűvel. Átláthatatlan, megmagyarázhatatlan döntések folyamatáról, értetlenkedő és lassan feszültté váló termelőkről, mintegy leképezve a nagy magyar valóságot.
A legendás bicajos, Lance és társai sokat tettek az Ausztrál borok népszerűsítéséért, tekinve hogy végigtekertek öt délausztrál borvidéken az év egyik első versenyén, a Tour Down Under-en.
A brazil szappanoperák is elbújhatnak a hazai viszonyok között, de azért reméljük ez a cím bizonyul véglegesnek...bár a politikát ismerve hiú ábránd hogy valóban figyelembe venné bárki is a borászok érdekeit.
A Tokaj Reneszánsz és a Tokaji Bormívelők Társasága nem engedi végleg eltemetni a Tokaji Történelmi Borvidéket, ahogyan mi sem és remélhetőleg senki jóérzésű ember széles-e honban!
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait.
A tegnap megrendezett nagyszabású gálán derült ki, hogy ki nyerte el a Dining Guide díját, azaz ki lett a 2009-es Év Étterme. A Dining Guide ínyenc közönséget reprezentáló 36 fős társadalmi zsűrije a Costest találta az év legjobbjának.
Ez miért is olyan érdekes? Egyrészt szimplán csak szurkolunk ( a szavazás január 10-én lezárult, az eredményt január 30-án tudjuk meg ), másrészt a tokaji történelmi borvidéket ábrázoló érme bekerült a közönségdíjas döntő 20 érméje közé.
2010-01-14  Megvan a nyertes!
Döntés született a bormarketing működtetésére kiírt pályázatban. A pályázatra két társaság adta be jelentkezését, információnk szerint a döntés nem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT) hozta ki nyertesnek. Az új cég az IDMC Kft.
Szóval, tehát, hogyan is kezdjük...Új-Zélandon letiltottak egy francia bort, méghozzá egy sauvignon blancról van szó. A borászat a hangzatos Kiwi Cuvée névre hallgat és a derék új-zélandi lokálpatrióták szerint ez azt a képzetet keltheti, hogy helyi borról van szó...pedig nem.
Úgy tűnik, a filoxéránál is nagyobb gondot okoz Bordeaux-ban a szőlőtőke-sárgaságnak nevezett betegség, a Flavescence Dorée. A kabócák által terjesztett betegség komoly hozamcsökkenést okoz. A betegség jeleit már itthon is észlelték.
Legalábbis erről beszélnek az angol borászok. A dolog a globális felmelegedésről szóló hírek után egyáltalán nem vicc, a ködös-albionban lassan valóban képesek lesznek iható borokat szűrni a hozzáértők.
A gallok visszahódították a koronát a taljánoktól, avagy újra Franciaország a világ legjelentősebb bortermelője nem pedig az olaszok. Persze a dolog mindíg kettejük között dől el, más nagyon nem rúghat labdába.
Bolyki János ifjú egri borász 2006-os egri bikavérével nyerte el a JuniWine 2009 díjat, amelyet a Junibor Egyesület tagsága ítél oda minden évben valamelyik tagjának.
A Mátra nagy dobásra készül, természetesen mi is ott leszünk testületileg, hogy megbizonyosodjunk arról amit már úgyis tudunk. A Mátrai Borvidék jó úton jár...
Ebben az évben is lesz közösségi bormarketing Magyarországon, annak ellenére, hogy az alapítók a múlt év végén tartott közgyűlésen úgy döntöttek: a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. kezdeményezze a felszámolását.
A Vylyan birtokon Olaszrizling jégbornak való szőlőt szüreteltek a december 20-án, advent negyedik vasárnapján, mínusz 11 fokos hidegben, a Pillangó dűlőben. A nagy hidegben a gyertyaláng is megadta magát...
A frissen alakult szervezet a helyi hagyományok gyűjtését és megőrzését, ízműhelyek, szakmai kóstolók szervezését tűzte ki céljául. A nyilvános bemutatkozásra az Oroszlános Borvendéglőben került sor.
A Gouais Blanc nevű szőlőfajta sokak előtt ismeretlenül csenghet, pedig a legújabb kutatások szerint sok mai fajtának az ősét tisztelhetjük benne. Példának okáért a Chardonnay anyukája is ő lenne.
2005. decemberi számunkban számoltunk be egy óriási raktártűzről, amelyben közel 200 millió dollár értékű borkészlet semmisült meg Kaliforniában. Nos, a katasztrófáról kiderült, hogy gyújtogatás okozta, az elkövetőt pedig 2009 végén (!!) állították bíróság elé.
Természetesen ez vonatkozik minden kedves jelenlegi és jövőbeli olvasónkra, a teljes rokonságukra és ismeretségi körükre, valamint minden emberre aki a fenti felsorolásból kimaradt.
Tájékoztató a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. 2009. december 16-i taggyűlésének határozatáról.
2009. december 17-én megjelent a BORIGO decemberi száma, benne a BORIGO 100, magazinunk éves 100-as listája. Ha kiváncsi hogy melyik lett az ÉV BORA, ki lett az ÉV BORÁSZATA, akkor keresse a standokon a BORIGO 100-at!
A Brunello-botrányban érintett hét borászat közül a talán legismertebbről hivatalosan is kiderült, nem érintett a borhamisítási ügyben. Ez immár hivatalos.
A fővárosi Király utcában nyitja második éttermét Horváth Ráspi József, a hivatalos startot 2010. február 1-jére tették. A koncepció ugyanaz, mint az 1994-ben megnyitott Ráspiban, magas minőséget biztosítani az igényes közönségnek.
A sertéshús, különösen a mangalicahús, valamint a baromfihús, a libamáj, a téliszalámi és a tokaji aszúborok iránt a legnagyobb a kereslet a magyar élelmiszeripari termékek közül a távol-keleti piacokon.
A miskolci kezdeményezésű, regionális Klaszter megalapítása példaértékű összefogást jelent a régió borászati ágazatában, súlyát mutatja az iparág meghatározó jelentőségű, a Klasztert borvidékenként méltó módon reprezentáló alapítói kör.
Immár hagyomány, hogy Miklós-napkor kis hazánk borértő Miklósai lebírálják a legújabb rozétermést egy lehetőleg a Miklós nevet magában hordozó városban. Most sem történt ez másképp...
Az egri borász már régóta a várományosok közé tartozott, kitüntetése egyáltalán nem meglepetés. Évek óta a legmagasabb színvonalat képviseli boraival, mnidíg képes újat mutatni Eger különböző arcaiból.
Mint már az utóbbi hetekben is nyilvánosságra került, a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. (MBM) az utóbbi két hónapban komoly pénzügyi gondokkal küzd. Nem tudja alkalmazottai bérét kifizetni, több beszállítójának is tartozik és alig működtethető.
Impozáns, a mai kor követelményeinek megfelelő pince épül a paloznaki hegyoldalban. A legkiválóbb balatoni és a paloznaki hagyományok megőrzésével életre hívott pincészet innovatív technológia alkalmazásával valósult meg.
(FRISSÍTVE) Talán furcsa lehet olvasóinknak, hogy ez a történet a címlapra kerülhet e helyen, de e sorok írója nem tagadja, hogy elfogult, vagyis őrült New England Patriots drukker. Az pedig ugye nem túl sűrűn fordul elő, hogy a Pats-hez borhír kötődik!
Természetesen egy aszú. Hiába no, Tokajnak ott van a helye a világ borászatának az élvonalában és amint adnak neki egy kis lehetőséget, ezt be is bizonyítja.
Tizenöt somlói pincészet mutatta be borait ma délután a Festetics Palotában. A Somlói Tavasz Egyesület másodszorra rendezte meg portfólió kóstolóját Budapesten, hogy bemutassa aktuális borkínálatát a szakmának és az érdeklődő nagyközönségnek.
Retteg az új típusú influenzától, de az oltástól is idegenkedik? Erre a dilemmára egy orvos napi 2 deciliter fehérbort javasol, amelyet akár forralt borként is bevehet. A védelmet nem az alkohol nyújtja, hanem a jó minőségű fehérborokban található Qercetin és Sikiminsav.
A Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta az Év Bortermelője választás "előválasztásának" eredményét, meg van az öt jelölt, akire majd az Akadémia tagjai leadhatják végső voksaikat.
A Pannon Bormíves Céh 2009. november 6-i ülésén kiáltványt fogadott el, melyet felhívásnak szánnak a magyar borért történő összefogás megteremtéséért. Ezt a BORIGO csak pártolni tudja, magunk is megírtuk már. Mellesleg elfogadták Vincze Béla kilépési kérelmét is.
2009-11-06  Tokaji varázslat
London átesett a tűzkeresztségen. November 2-án megtartották az első csak Tokajnak szentelt bemutatót az Egyesült Királyságban. A Discover the Magic of Tokaji keretében 11 borászat mutatkozott be.
Átadták az idei Kocsis Pál díjat a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának ünnepi küldöttgyűlésén. Az elismerést az alföldi szőlőtermesztés és borászat kiemelkedő alakjainak ítélik oda.
A Travel Channel szerencsére előszeretettel foglalkozik mostanában a hazai borokkal. Nyilván ez nem a véletlen műve, szóval köszönjük az illetékeseknek! Reméljük lesz még tovább is...
A Wines of Hungary kóstolók lassan bejárják a világot, tegyük hozzá gyorsan, hála Istennek! Legutóbb Svédország fővárosában kóstolhatott magyar bort a nagyérdemű.
Ha egy borértő barátunk mostantól bármikor szörnyülködve csapja össze a kezét hogy nem ismerjük az egyébként "világhírű" bordeaux-i Chateau-t, nyugodtan lehet válaszolni:
Természetesen Sopron! Pontosabban a soproni borászok. Merthogy borbemutatót tartottak a lelkes közönségnek, elhozván magukkal a kékfrankos fővárosának hangulatát.
Egyre többen keresik idehaza a menő nemzetközi fajták helyett az ősi magyar borszőlőkből készült nedűket. Van miből válogatni: az idők során több ezer fajtát termesztettek a Kárpát-medencében.
Jövőre már nem támogatja az unió a szőlőkivágásokat, két év múlva pedig a lepárlási támogatás is megszűnik. A borász ágazatnak új, hosszú távú stratégiát kell kidolgoznia, különben baj lesz.
2009. október 11-én délben futott a TV2-n, a déli órákban a Borkultusz című boros műsor első adása. A Pánczél Andrea által készített és vezetett borműsor az első olyan, amely országos csatornán fut, és a magyar lakosság legszélesebb rétegéhez jut el.
Megjelent a Vylyan Pincészet idei újbora, kiderület az is hogy mi lesz a címkén és elmondhatjuk hogy az idén is remek, szórakoztató és igényes pályamunkákat bírált el a címkeverseny zsűrije.
Először rendezett önálló magyar borbemutatót Olaszországban a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary). Az október 20-i milánói programon tizenhárom magyar pincészet tartott borkóstolót.
2009-10-19  Lepárlás
Sokan várták már nagyon a következő hírt és íme, megjött. Mi másról is lenne szó mint az újbor lepárlásáról. Sajnos a hazai pincészetek egy része már csak ebben reménykedhetett az ágazat jelenlegi helyzetében.
Jövőre sok százezer szerencsés biciklirajongó lepi majd el sok ezer nem kevésbé szerencsés borász portáját Medoc-ban. Arra vezet ugyanis a Tour de France útja 2010-ben.
A Magyar Bor Akadémia közgyűlése 2009. október 13-án tisztújító közgyűlést tartott és megválasztotta az Akadémia új Elnökségét. Az új Elnökség szükségesnek látja a nyilvánossággal ismertetni álláspontját a magyar borászatot érintő problémákkal kapcsolatban.
A levelet olvasva kíváncsian várjuk, történik-e bármilyen előrelépés az ügyben. Ha valaki még nem tudná kishazánkban, Morvai Krisztina jelenleg Magyarországot képviseli az Európai Parlamentben.
Szerintük ugyanis a klímaváltozás végképp betehet Burgundiának. Egyébként ez az első alkalom, hogy a Greenpeace egy borvidék megközelítéséből vizsgálja a klímaváltozást.
Várták, várták, most végre megjött az eső, így hát örülhet Bordeaux apraja-nagyja. Viszont még így is lehet aggódni a borok magas alkoholfoka miatt. Az elkövetkező hónapban mindenesetre minden eldől...
A világ egyik legmeghatározóbb online utazásszervező és véleményformáló utazási portálja a TripAdvisor szeptember 7-i hírlevelében a világ 10 legjobb boros úticél közé sorolta Tokajt.
Megkezdődött a Magyar bor mindenkor - fedezd fel a magyar bort! című az Akció-Nxs reklámügynökség által készített kampány, amely az első hazai belföldi közösségi borimázskampány.
2009-09-18  Borárverés 2009
Harmincezer forint híján 3 millió forint lett a 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál egyik legrangosabb eseménye, a Jótékonysági Borárverés végösszege, amelyet a szervezők a korábbi évek hagyományait folytatva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlották fel.
Támogatott tanfolyamokat indít ősszel a WSET Nemzetközi Borakadémia. A Wine and Spirits Education Trust nemzetközi licencével oktató iskolába most 250 érdeklődő járhat három napos alapfokú képzésre (WSET Foundation Level) összesen 10 ezer forintért.
2009-09-15  Meghalt Keith Floyd
Szívrohamban elhunyt Keith Floyd mesterszakács, a televíziós műsorai révén ismertté vált sztárséf. Világszerte emberek ezreinek változtatta meg a főzéshez való hozzáállását. A 65 éves sztárséf halálhírét életrajzírója jelentette be.
Nagyszerű győzelmet aratott a Magyar Borászválogatott első nemzetközi mérkőzésén. A pálya széléről Novotny Zoltán és Hajdú B. István közvetített a lelkes közönségnek, akik között Nyilasi Tibor is ott drukkolt.
2009-09-10  Borfesztivál!
Ismét elmúlt egy év, ismét Borfesztivál a Budai Várban. 2009. szeptember 9-én, szerdán megkezdődött az év legnagyobb boros eseménye, ahol kétszáznál is több kiállító várja mindenféle finomsággal a sok tízezer látogatót.
A Magyar Borászfootball Válogatott első nemzetközi mérkőzésére készül a Borfesztivál ideje alatt, méghozzá a Margitszigeten! A szurkolás elengedhetetlen, a távolmaradás megbocsájthatatlan! Irány a Margitsziget!
Az IW-ről ugyan egy volt műegyetemistának teljesen más jut eszébe, de tény: Gere Andi és Árvay Anzsi után újabb BORIGO munkatárs lett Nemzetközi Borakadémikus.
2009-08-31  A bulinak vége
Legalábbis a boreladási bulinak. Ezt támasztják alá az idei első félév adatai világszerte. A visszaesés mértéke is erősen elgondolkodtató, ugyanakkor sokan mégis bizakodóak a várható, hagyományosan erős második félév miatt.
...legalábbis azoknak, akik megúszták a májusi viharokat. A termelők még óvatosan fogalmaznak, de úgy gondolják, hogy 2005 óta a legjobb évük volt. Izgatottan várjuk a 2009-es évjáratot.
2009-08-28  ProWein 2010
Sajtótájékoztatót tartott Európa legnagyobb borkereskedelmi és égetett szeszesital szakvására a düsseldorfi ProWein, amelyen jövőre várhatóan húsznál több magyar cég állít ki.
Méghozzá a Villány-Siklósi Borúton és Pécsen, a Világörökségi helyszíneken. Mindez szeptember 25-27-én, tessék kimenni danolászni és kóstolni! Szerintünk mindenképpen megéri...
Júliusban itt járt nálunk Jan van Lissum úr, az amszterdami Wines of Hungary kóstoló szervezőjeként, hogy kiválassza az őszi rendezvényen résztvevő borászatokat.
A tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt Kiss László, a Tokaj Kereskedőház Zrt. volt vezérigazgatójának emlékére avatják az emléktáblát augusztus 11-én, Tolcsván.
A budapesti Mesterpálinkák kereskedés kezdeményezésére júliustól minden negyed év kezdő hónapjának utolsó péntekén Pálinka Pénteket tartanak belvárosi üzletükben.
...avagy Borszerda Bornai Tiborral a Duna Borok Kertjében, július 22-től kezdődően, nyolc egymást követő alkalommal, minden szerdán este 18 órától. Tudják, a Szabadság Téren, az V. kerületben.
2008 márciusában robbant a bomba, miszerint néhány neves termelő a Brunelloba az egyedül engedélyezett sangiovese szőlőfajta mellett más fajtákat is kevert, súlyosan sértve ezzel a bortörvényt...
Már leszüretelték azt a szőlőt, amiből 2010-re elkészül Brazília első jégbora. Nyilván nem lesz akkora sikere mint a futball válogatottjuknak, de azért kíváncsian várjuk.
Észak-Olaszországban járva gyakran ihat az ember kellemes habzóborokat, van belőle egy bubis meg öt bubis, mostantól pedig a legmagasabb minőségi kategóriába tartoznak majd ezek a borok.
Az elmúlt években ötször volt Borfalu a fővárosban, a Felvonulási téren, idén augusztusban hatodszor lett volna, de elmarad. Az ok: a főváros közterület-foglalási díjat kért...
Hetvenmillió forintos alaptőkével gründolt borászati céget a Bankár Holding Zrt.-n keresztül Kovács Gábor üzletember érdekeltségébe tartozó Kogart Holding Zrt. - tudta meg a HVG.
Ma délután ellepi a lelkes és remélhetően szomjas ünneplő tömeg Egert, hogy a kétségkívül egyik legismertebb hazai cuvée, a Bikavér mibenlétét és rejtett mélységeit tanulmányozzák.
Kinek mi jut az eszébe az Eszterházy névről? Sütemény, kastélyok, Haydn, Harmonia Caelestis, Galántha, Tata, Pápa, Fertőd, Kismarton, az egri főiskola, "Édesapám neve" mondaná Eszterházy Péter...
A már tíz éve tervezett beruházás végül mostanra valósult meg, de ne legyenek kétségeink arról hogy Európa lemodernebb és legnagyobb ilyen célú intézményévé vált rögtön az átadás pillanatában.
Tavaszi viharok tették tönkre a szőlőültetvényeket Szlovéniában és Magyarországon, áll a rövid címben. Sajnos hír lettünk külföldön is a szokatlan időjárás miatt.
Pontosabban a második Bor és Pálinka Ünnep Kecskeméten, melynek a mérlegét tennénk most közzé. Akit pedig csak a fesztiválozás érdekel, az augusztusban mehet újra…
Megvannak az eredmények a valós soltvadkerti és egyben interaktív budapesti eredményhirdetésről. Az ötletet egyébként üdvözöljük, mintahogy a Duna Borok Kertjét is.
Július 3-án, pénteken a Duna Borok Kertjében élő adásban közvetítik az Országos Cserszegi Fűszeres borverseny eredményhirdetését. A nyertes borokat futár szállítja Budapestre, hogy azonnal kóstolhassa őket a közönség.
Nemzetközi minősítésen estek át a Balatoni Borrégió borai júniusban: egy külföldi és magyar szakértőkből álló csapat két napon át tesztelte és minősítette a kereskedelmi forgalomban kapható balatoni borokat.
A közeljövőben jelenik meg a Budapest Business Journal Fine Restaurants című különkiadványa, ahol borászatoknak is érdemes hirdetni. A kiadvány a magyar kulináris világ meghatározó szereplőit készül bemutatni.
Az angol Drinks Business és a svéd Vaeldens Viner magazinok után ezúttal a cseh Decanterben jelent meg önálló magyar melléklet. A melléklet megjelenését a prágai önálló magyar borkóstoló időpontjára (június 17.) időzítették.
A főváros szívében nyitotta meg kapuit a Duna Borok Kertje, mely a legnagyobb és legősibb magyar bortermelő vidéket mutatja be teljesen unikális formában.
Első alkalommal mutatkozott be a fővárosban a Balaton-felvidéki Borvidék. Az eseményen 15 balaton-felvidéki borászat állította ki tételeit a Pilinszky Kávéházban.
2009-06-23  VinAgora 2009
2009. június 18-21. között, Sopronban, a Hotel Fagusban rendezték meg Közép-Európa legnagyobb borversenyét, a 10. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amelyre 542 borminta érkezett 21 országból.
2009-06-23  Vinexpo 2009
2009. június 21.-én nyílt, és 25-én zárja kapuit a világ legnagyobb borszakmai kiállítása, a kétévente, a világ borfővárosában, Bordeaux-ban megrendezésre kerülő Vinexpo.
Örökre beírta magát a fröccs a nemzetközi rekordok könyvébe: sikerült ugyanis az a Guinness-rekordkísérlet, amelyet a budapesti Fröccsünnepen rendezett a Magyar Bormarketing Kht. június 20-án, a Városháza Parkban.
Új főborásza van az Etyeki Kúriának Mérész Sándor személyében. Mérész 2009. május 18-tól vette át a szőlőültetvények és pince feletti szakmai vezetést. Az értékesítési feladatok továbbra is a birtokigazgató kezében maradnak.
A lap online kiadása magasztalta az egekig a száraz tokaji borokat a minap, világszínvonalunak nevezve azokat, külön kiemelve Szepsy Istvánt. A cikket Tokajban keltezték...
A villányi, pontosabban a Kisjakabfalván található Jackfall Pincészet legújabb tétele, a tisztán cabernet sauvignonból szűrt Pillangó csúcsbor lett a Pannon Bormustrán! A hír számunkra különösen kedves!
Tegnap este a fővárosi Gundel Étteremben kiderült, mely borok lesznek a jubileumi Pannon Bormustra csúcsborai. A gálavacsorát Heimann Zoltán nyitotta meg, majd Hortobágyi Cirill köszöntötte az egybegyűlteket.
Bizonyos versenyek fontosabbak a többinél, nagyobb a presztízsük. Ez az egyik ilyen verseny. Hála Istennek innen is hoztunk el érmeket, nem is keveset. Alább közöljük az eredményeket.
Tegnap este a horvátok brutális vihart szalajtottak a nyakunkba és bizony a jég elverte a legjobb dűlők szőlőinek közel a felét. A Kopár és az Ördögárok szenvedte el a legnagyobb károkat.
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a korábban napvilágot látott hírekkel ellentétben mégsem lehet vörös- és fehérbor keveréséből rozét előállítani. A borászok és a fogyasztók is megkönnyebbülhetnek.
Kína első boraukcióján összesen mintegy 1,3 millió US dollárért találtak gazdára a javarészt Bordeaux-i borok. A sikereken felbuzdulva az aukciós cég újabb árveréseket tervez.
Szerbiában, pontosabban Belgrádban került megrendezésre a Royal Wine Challenge, ahol 15 ország 330 borát kóstolta és érttékelte a szakértő zsűri. Magyar eredményeknek is örülhetünk!
Nos, a pálinka. Idén ugyanis ennyi pénzzel szállt be a kormány a különböző pálinkafőzdék fejlesztéseibe, pontosabban ennyi támogatást ítéltek oda nekik hazai és uniós forrásokból.
Idén július 3-án, pénteken kerül megrendezésre a cserszegi fűszeres fajta legnagyobb hazai versenye Soltvadkerten, a Városi Művelődési Házban. Nevezni június 15-ig lehet, a minták június 23-30 között adhatóak le.
A kiválasztott arculat vizuális világát meghatározó logó Magyarország 22 borvidékét szimbolizálja - elrendezése pedig azt a "fordulópont" pillanatot örökíti meg, amikor a bor a kóstolás pillanatában elindul a pohárban.
Összefogott a Magyar Turizmus Zrt., az ITD Hungary és a Magyar Bormarketing Kht. Az erről szóló megállapodást a pannonhalmi Pannon Bormustra gálarendezvényén írják alá a felek.
Az első alkalommal megrendezett Fröccskultúra-kampány a jellegzetesen magyar italt, a minőségi borból készülő fröccsöt népszerűsíti. Tévedés ugyanis, hogy a fröccsöt silány borból kell készíteni.
Soproni Kékfrankos Nyár: országos szinten is egyedülálló rendezvénysorozat, amely a soproni borkultúra tevékeny éltetője és a májusi borünneptől egészen a szeptemberi szüretig kínál számos izgalmas programot.
Szekszárd megtalálta a saját arcát és újra kezd divatba jönni. Mindezt tegnap fejtette Heimann Zoltán Budapesten a Károlyi Palotában a Borok és Borászok Szekszárdról című rendezvényen.
Francia, spanyol, olasz és svájci borászok tiltakoztak az Európai Unió azon terve ellen, miszerint vörös és fehérborok összeöntéséből lehetne a jövőben rozét készíteni. A borászok féltik a hagyományos rozét.
Június 12-től 14-ig borászok szállják majd meg a budapesti Városligetet, legfőképpen a Vajdahunyad Vár környékét. A rengeteg várható élmény miatt figyelmeztetjük olvasóinkat, nem érdemes lemaradni róla!
Gráf József beszédének egyértelmű üzenete az volt, hogy a hazai borok a világpiacon kizárólag az egyediségükkel válhatnak versenyképessé. A tömegtermelés nem más, mint zsákutca.
A Kreinbacher Pince uniós pénzekből nyert támogatást a mintegy 2 milliárd forintos beruházásra. Az alapkőletételen Gráf József agrárminiszter is részt vett.
2009-05-18  Borkaland.hu
Május 18-ától elérhető a borkaland.hu, az első borturisztikai élményportál Magyarországon,amelynek célja a hazai borvidékek jellegzetes egységes szerkezetű bemutatása, és ezáltal a hazai borturizmus további népszerűsítése.
A rendezvényt a Lánchíd Palota éttermében tartják meg neves borászok részvételével, június 4-én délután 16 órától. Mindenképpen érdemes előre jelentkezni, mert helyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.
Mintegy 3000 hektárt tarolt le teljesen két villámgyorsan érkező jégeső a Bordeaux-i borvidéken, pontosabban Margaux és St-Emilion környékén. A hír már csak az itteni viharok ritkasága miatt is szenzáció.
Felszállt a köd a Duna partján és alig öt perccel ezelőtt pezsgőspoharak koccantak össze a palota dísztremében. Tudjuk ki lett a Borászok Borásza és nem félünk elmondani...
Ma vette kezdetét az Egyesült Királyságban az a kampányhadjárat, melynek célja a dél-afrikai borok megismertetése és népszerűsítése, mindezt egy hagyományos emeletes busszal.
A "régi, jól bevált" módszerekre esküszik néhány kárpátaljai állattenyésztő, aki házi praktikával védekezik az egész világot rettegésben tartó sertésinfluenza ellen.
Veszélybe kerülhet a világ leghíresebb riesling termő borvidéke, a Mosel völgye azáltal, hogy megépül az 50-es számú négysávos országút részét képező 1,7 kilométer hosszú és 160 méter magas híd.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2009. május 15-17. között kerül megrendezésre a Kunsági Fesztivál. A rendezvényen a térség népművészetének bemutatása mellett megismerkedhetnek a Duna Borrégióval is.
A Borszerdához csatlakozott éttermek és kereskedők 90 százaléka jövőre is részt kíván venni az akcióban - derült ki az eseményt szervező Magyar Bormarketing Kht. és a Magyar Turizmus Zrt. közös felméréséből.
Pünkösdkor országszerte több mint 150 pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.
Bár az elmúlt években jelentősen nőtt a bortermékek behozatala, nem meglepő, hogy Magyarország továbbra is nettó borexportőr. Úgy tűnik, hogy 2008-ban nem történt jelentős változás hazánk külkereskedelmében.
A Magyar Bormarketing Kht és a The Drinks Business együttműködésében magyar vonatkozású melléklet jelent meg az angol szakmai lap májusi számában.
2009 tavaszától a Magyar Bormarketing Kht által létrehozott Wines of Hungary a Masters of Wine Intézet (IMW) hivatalos főtámogatója. Ennek köszönhetően ősszel már jön is néhány MW Magyarországra...
2009-05-04  Reméljük igaz!
Holland kutatók közzétettek egy negyven éve futó felmérést, amiből a következő derült ki. A borfogyasztó férfiak átlagosan 5 évvel tovább élnek mint a bort kevésbé preferáló férfitársaik.
Ausztrália talán legismertebb bora a Penfold's Grange. Egy palack a 2003-as évjáratból 595 ausztrál dollárért talált vevőre, ami új rekord a bor majd 60 éves történetében.
Sok idő, tapasztalat és még több pénz kell, hogy valakiből jó borász váljék. Vigasz, hogy mindezek hiányában rövid idő alatt már 10 euróért szakavatott borász lehet bárkiből.
A második alkalommal megjelent kalauz a hazai éttermek mellett a borokat is méltatni kívánja, mindezt a jól ismert Michelin és a GaultMillau ötvözeteként, amolyan kelet-európai megoldásként.
Robert Parker ismert borszakíró tegnap késő éjszakai értékelésében a 2008-as bordeauxi borokat a 2000-es és a 2005-ös évjáratokhoz hasonlította, sőt néha fölé is emelte. A hírre a borok ára hirtelen emelkedni kezdett.
A BB-Balatonboglári Borgazdasági Zrt. Chapel Hill pezsgője újra elismerést nyert Stockholmban, a svédek egyetlen EU-által elfogadott borversenye a Vinordic Borversenyen.
A konyha fenegyereke egy bordeaux-i bort választott ki, amely címkéjén mostantól a Gordon Ramsay Selection felirat is szerepelni fog. A borász szerint nekik mindenképpen megéri a dolog.
A spanyol borágazat meglepő újdonsággal jelentkezett a piacon: kifejezetten nőknek ajánlott könnyed borfajtával, amit női borász álmodott meg. Kedves hölgy olvasóink figyelem! Egy igazi érdekességről van szó.
Az AREV (Assemblée des Régions Européennes Viticoles), Európai Bortermelő Régiók Gyűlése nemzetközi szervezet 2009. április 24-én tartotta Büro ülését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokaj városában.
A helyszín a budapesti New York palota volt, ahol olasz barátaink igazán kitettek magukért és több mint 42 pincészetet delegáltak, akik nem restelltek 300 tételt is magukkal hozni!
2009-04-21  Névadó pályázat
A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa pályázatot indít a borvidék vezértermékének névadása céljával, avagy miként fogják hívni la 100% cabernet franc borokat a Villányi Borvidéken?
Április 16-i taggyűlésén a Bormarketing Kht tulajdonosi köre elfogadta az immár véglegesnek tekinthető Bormarketing Stratégiát, amely honlapunkról is letölthető.
Ahogy arról már korábban hírt adtunk, a Bormarketing Kht meghívására április 15-én öt cseh újságíró érkezett Magyarországra. A kóstolt 40 tételből hatot külön kiemeltek.
2009 március végén zajlott le Brüsszelben a Monde Selection nemzetközi borverseny, ahol a magyar borok igen szép eredményeket értek el. 15 borászat 25 bora került ki a versenyre, amelyből 12 bor ért el érmes helyezést.
Három aktualitása is volt annak a különleges ünnepi rendezvénynek, melyet a Tokaji Borbarátnők Társasága szervezett 2009. április 17-én a II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézményben.
Az idén június 18-20. között, Sopronban megrendezendő versenyt követően július 3-án kerül sor az Európában egyedinek számító VinAgora Borgálára Budapesten, a Vörösmarty téri Üvegpalotában.
Ma kezdődik az esztergomi bazilika alatti Prímás Pince felújítása, amelyben az elmúlt ezer év borászati kultúrája mellett a jelenkor kétszáz legjobb magyar borát is megismerhetik a látogatók.
Lővér Pince befejezte a Flandorffer Ignác által 1863-ban épített "Öregpincéjének" felújítását, amelynek ünnepélyes átadására 2009.04.24-én 18.00-kor kerül sor.
Idén is a világ harmadik legnagyobb szakmai megmérettetése lesz a gyulai XVII. Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny. Idén 707 gyümölcspárlatot neveztek be - ez abszolút rekord.
2009-04-14  Vinitaly 2009
2008-hoz hasonlóan idén is balatoni borokat díjazták leginkább Veronában. A világ egyik legszigorúbbnak tartott nemzetközi borversenyén nem osztanak annyi érmet mint más versenyeken...
A francia borfogyasztók túlnyomó többsége, 87 százaléka elutasítja az Európai Unió azon szándékát, hogy fehér és vörös borok összekeveréséből is készülhessen rozébor.
Igaz csak az "Insider", de akkor is...persze mi másról lehetne szó mint Tokajról, pontosabban három tokaji borról. Ők pontozták, mi közzétesszük, önök pedig olvassák és bátran ajánlják másoknak is.
2009-04-10  Prémias Zarcillo
2009 március 30 és április 2. között rendezték meg az Ibériai félsziget legnagyobb borversenyét a Prémias Zarcillot. A kiemelkedő állami támogatással megvalósuló versenyen egy magyar tétel nyert érmet.
A Tanács felügyeli és szervezi majd a pálinka minőségének ellenőrzését. Emellett a jövőben az illetékes hatóságoknál eljárást is kezdeményezhet azok ellen, akik szabálytalanul használják a pálinka megnevezést.
A rengés hajnali fél négykor történt, középpontja Abruzzi körzet székhelyének, L'Aquila városnak a közelében volt, Rómától 95 kilométerre keletre, tíz kilométeres mélységben
Idén először rendezi meg a Borszerda programot a Magyar Bormarketing Kht. Az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyeken 2009. április 29-én minden magyar bort és pezsgőt 50%-os kedvezménnyel lehet rendelni.
A Takler pincészet egy 2006-os cabernet-franc-ja lett az idei Szekszárdi Borvidéki Borverseny Champion-díjas bora. A csütörtökön rendezett versenyre többségében 2005-ös, 2006-os borokat neveztek a történelmi borvidék termelői.
Új borászati díj alapítását jelentették be 2009. április 2-án, egy díjét ami bizonyos szempontból nem is teljesen új. Az Etyeki Pincefesztivál keretében már 2007-ben is megválasztották a Borászok Borászát...
Bakonyi Károly szőlőnemesítő a francia borászat két ékkövével, a cabernet sauvignon és a merlot fajtával is kísérletezik. Egy korai érésű szlovák szőlőfajtával keresztezte a francia "nemeseket"...
Peru fővárosában, Limában megnyílt az első igazán jól felszerelt borbár a héten. A 405 palackos tétel mellett 32 helyi és nemzetközi bort kínálnak pohárból is az érdeklődőknek.
2009-04-02  Művészi Hordók
A művészi hordó projekt 2008-ban kezdődött a Vylyan Pincészet és 17 pécsi művész összefogásából és 2009-ben, Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa felvezető évében folytatódik.
Végre beköszöntött a várva várt tavasz, a dél-dunántúli mandulafák már virágba borultak. Kiböjtölve a megfelelő érlelési időt, a mandulavirágzással együtt a Mandolás és a Pillangó is megérkeztek!
A Bormarketing Kht április közepén öt cseh újságírót lát vendégül. A szakemberek a F.O.O.D., a cseh Decanter, a Beverage&Gastro és a Travel Digest magazintól, valamint a Deníky napilaptól érkeznek.
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatói pozíciójának betöltésére a borászat terén jártas szakembert, Dr. Kiss Istvánt választotta ki.
Bordeaux egyik leghíresebb pincészete a Chateau Lafite szőlőterületet vásárolt Kína legígéretesebb borvidékén, a Penglai-félszigeten. A tulajdonosok történelmi lépésnek nevezték az adásvételt.
A világ legjobb párlatai és pálinkái idén is megmérették magukat a bécsi Destillatán. Az „Év Főzdéje”, a „Nemzetgyőztes” és az „Év Főzőmestere” címeket az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el.
Negyven pincészet vesz részt a valaha volt legnagyobb londoni magyar borbemutatkozáson, ez lesz a "Wines of Hungary" első komolyabb bemutatkozása a bor fővárosában...
2009. március 10 és 14. között került megrendezésre a világ legjelentősebb Chardonnay fajta versenye a Chardonnay du Monde. A 2 Magyar aranyérem mellett 6 Magyar ezüstnek is örülhettünk!
Őserő, mely a mélyből fakad és rabul ejt - a kísértés maga! De riadalomra semmi ok, a Vylyan Pincészet új boráról van szó, amely nem az ördög műve, sokkal inkább Ipacs Szabó István főborászé.
2009-03-12  Sting saját borai
Sting, az ismert zenész Toszkánai birtokáról idén szeptemberben kerülnek piacra az első borok. Ha csak feleannyira jók lesznek mint Sting zenei munkássága, nincs miért aggódnunk...
Éles, politikai csatáktól sem mentes küzdelem várható az egyik utolsó állami kézben maradt nagy mezőgazdasági üzem, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatói posztjáért.
Az észak-amerikai borászat legendás alakjának, a néhai Robert Mondavinak a fia résztulajdonosa lett egy ismert mexikói tequilafőzdének.Hiába, nem minden országnak van saját párlata a bor mellé...
A Soproni Bormarketing Kht. kezdeményezése úgy tűnik sikeres, és már a második WSET akkreditált képzés indul a nyugat-dunántúlon 2009. március 23-án a Borkollégium szervezésében.
Robert Parker ismert borszakíró 95 pontra értékelt egy osztrák kékfrankost. Ez az első alkalom hogy ausztriai vörösbor ilyen magas pontszámot érjen el. Reméljük ez további lökést ad a fajta hazai szerelmeseinek is!
Idén február 28-án negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Borok Bálját. A közönségdíjat idén Szepsy István kapta, de megemlékeztek a 2005-ben elhunyt egri Gál Tiborról is.
2009-02-27  Csordultig Magyar
A New York-i Francia Kulináris Intézetben tartott főzőshow-n a fogásokhoz felszolgált magyar borok is nagy sikert arattak. Ez esetben a magyar kulturális évad szlogenje, a „csordultig magyar” szó szerint volt értendő.
Jégborhoz való szőlőt szüretelt a Vylyan Pincészet a Villányi Borvidéken. Az év első szürete január 9-én és 10-én, két éjszakán át tartott, jócskán fagypont alatti hőmérsékletben.
A nemzetközi utazási csatorna műsorra tűzte a 2008 szeptemberében forgatott két magyar vonatkozású epizódját.
2008-ban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által alapított díjat a villányi pincészet nyerte.
1999-11-11 
1999-11-11 
1999-11-11 
1999-11-11 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 


BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS ARCHÍVUM

2024-05-16  Van benne bugi
Új korszak kezdődött a Miklós Csabi családi borászat életében.
Szerencsés módon 13. alkalommal rendezték megy az Etyeki Kúria éves esemény naptárának egyik legjobban várt kóstolóját, a Pinot Noir Vertikálist.
Idén a Balatonnál rendezik meg a nem hivatalos olaszrizling világbajnokságot, a GROW-t!
Már tizenöt éve, hogy először felmerült a furmintot népszerűsítő rendezvénysorozat gondolata. Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, melyet a tradíciókhoz híven a hónap első csütörtökén, február 1-én rendeznek meg a budai Hagyományok Házában.
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény – a jelenben élő jövőt kutatja a 12. Borkonferencia!
2023. december 27-én, Szent János napján Ferenc Pápa audencia keretein belül fogadta a magyar bor képviselőit, és megáldotta a magyar bort.
A nyolcadik alkalommal rendezik meg Somló legizgalmasabb rendezvényét. A Nagy Sétálókóstoló 14 pincészet legjobb Juhfark tételeit mutatja be.
Vannak az országban olyan borműhelyek, amelyek nehéz gazdasági helyzetben is folyamatos fejlődésben vannak. Ezekre a helyekre önkéntelenül visszavisz az utunk. Szeretjük a jó példákat, mint amilyen az Etyeki Kúria...
2023-09-22  Alpesi gazdagság
A szlovén borászatról kevés információ jut el egy magyar borkedvelőhöz annak ellenére, hogy távolság nem leküzdése nem lenne akadály. Konkoly Mihály most némileg változtat ezen az állapoton.
Meglepően sok időbe tellett, míg újra felfedeztük, hogy milyen izgalmas dolgok történnek Szekszárd és Szálka között, a Lajvér-patak völgyében. A patakról elnevezett borászat 2018 elején kapott új lendületet, amikor a borászathoz érkezett Schlotter András birtokigazgató.
A világ legnagyobb (kaliforniai) borászati konglomerátuma, az E.&J. Gallo az elmúlt hetekben két nagyobb akvizíciót hajtott végre, minkét esetben megtartva a borászatok vezetését.
Néha rendkívül érdekes véletlenek mutatják meg, hogy mennyi érdekesség is van a magyar bor világában. Mert ki gondolná, hogy egy magyar és cseh származású amerikai házaspár Tokajban kezd borászkodni...
Október első hétvégéjén kerül megrendezésre a Nivegy-völgyi Borpiknik, amelynek ezúttal is a Dobosi Birtokközpont ad otthont.
Az újjászervezett díj első kitüntetettje a Pannonhalmi Főapátság.
2023-08-11  Pezsgőkonferencia
Immár az ötödik Pezsgőkonferenciát tartják 2023. augusztus 31-én Etyeken, de ezúttal Pezsgőünneppel is kiegészül a szakmai fórum.
2023-08-04  Buborékok nyara
A Magyar Bormarketing Ügynökség elindította első kampányát, amelynek címe: Buborékok nyara...
Az Etyeki Kúria június végén ismét megtartja emblematikus rendezvényét, a ChardonnÉjt.
Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk. Pontosabban hogy a rozék mik vogymuk, vagy vogymukok, a fene sem tudja. Mármint a színük, hogy az milyen.
Vagyis örökmozgó – ez jutott eszünkbe elsőre Koch Csabáról, amikor hírét vettük, hogy villányi, pontosabban diósviszlói birtokán megint valami nagy dobásra készül.
Sok minden változott azóta a Zelnánál, hogy tavaly hordómintázni voltunk. Előbb a BORIGO-ban is ötcsillagos eredményt elért 2021-es alap Olaszrizlingük kapott 97 pontot és Platinum díjat a Decanter World Wine Awardson 2022 júniusában, majd az őszi Michelin kalauz ajánlott étteremként jelölte meg a füredi sétányon található borbárjukat.
2023-04-27  Seberli
Hogy micsoda? Nyugalom, mi sem tudtuk mi az, amíg Csíki Sándor el nem magyarázta...
2023. április 21-én tartotta budapesti bemutatóját a Soproni borvidék. A tizenhat pincészet borain túl termőhelyi mesterkurzuson is részt vehettek a látogatók.
2023-04-18  Malbec World Day
Minden évben április 17-én tartják a Malbec World Day-t, amelyet az argentin bormarketing hozott létre tizenhárom évvel ezelőtt. Féltucat remek tételt mutatunk be...
Egy esemény keretében mutatta be a St. Andrea borászat új, 2019-es Merengő Bikavérét, valamint az új címkecsalád első darabjait, amelyeket természetesen Ipacs Géza tervezett.
Ha jól számoljuk, idén 12. alkalommal rendezték meg az Etyeki Kúriánál a Pinot Noir Vertikális Kóstolót. 15 tétel, nem csak Kúria, nem csak muzeális borok.
2023-01-28  11. Borkonferencia
Bormarketing stratégia, zérótolerancia, eredetvédelem, generációváltás, szőlőtermesztés és klímavédelem, kóstolós masterclassok? Ez csak néhány téma, amiről szó lesz március 3-án, a 11. Borkonferencián.
Három év után ismét a szokásos időpontban várják Csopakra az olaszrizling szerelmeseit.
2023-ban immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarország egyik fő fajtája tiszteletére rendezett eseményt.
Megjelent a BORIGO TOP100, ezzel együtt pedig kiderült az ÉV BORA is. A borászat a Patricius, amelynek birtokigagatójával hosszabban beszélgettünk.
Magyar-szerb, határon átívelő projekt indult a kadarka termesztéséért, készítéséért.
Ronn Wiegand az első volt a világon, aki a Master Sommelier és a Master of Wine vizsgát is sikerrel tette le. Látta San Francisco aranykorát és asszisztált a Napa-völgy felemelkedéséhez, de a boros élete mellett költőnek sem utolsó. Ráadásul Prácser Hajnalka férjeként éppen Tokajban él, itt is tudtunk beszélgetni vele néhány órát.
Egy esemény sok váratlan fordulatot tartogat, amit kiállítóként nem lehet kontrollálni. Talán mégsem a fohász az egyetlen eszköz, ami felé fordulhatunk: egy szuperpraktikus kínáló pult, a WEM stand alkotóival beszélgettünk.
A KOLLÁZS - Brasserie & Bar új gasztronómiai koncepciót vezetett be, amely Győrffy Árpád executive chef vezetésével a francia marché, piaci élményt igyekszik elhozni a Gresham Palotába.
Idén is meghirdette a Vylyan Pincészet Bogyólé címkepályázatát. Az év első vörösborának címkéjét minden évben képzőművészet szakos egyetemi hallgatók között hirdetik meg, a győztes pályamű pedig felkerül a borászat palackjaira.
2022 október 13-án, Budapesten debültáltak Agárdi Amphora néven a világ legelső amforában érlelt pálinkái, amelyek limitált mennyiségben kereskedelmi forgalomban is kaphatóak.
2022. november 13-16. között hagyományteremtő szándékkal rendezi a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) a Tokaj Wine Congress-t, amelyen 15 ország szakemberei adnak elő.
2022-09-21  Soproni Borzsongás
2022. szeptember 23-25. között Sopronban, a Deák tér téren rendezik meg az első Soproni Borzsongást, amelynek során a borvidék 19 borászata mellett minőségi gasztró és kulturális programokkal várják a vendégeket az egész országból.
2022-09-05  Üzlet és misszió
Régóta emlegetjük ezeken a hasábokon, hogy nincs kihasználva a magyar borexport potenciálja, illetve azt is, hogy ennek oka leginkább a humán erőforrás hiányában keresendő. Éppen ezért örültünk meg különösen, amikor megismertük Veér Bálintot és Marek Balázst, akik – láss csodát – italexport ügynökséget alapítottak.
2022-06-01  Érezd+ a rosét!
A nyár kedvenc fröccsbora a könnyed, mégis tartalmas rosé vagy rozé, ami színében a lazactól a pinkig, ízében az epertől a málnáig sok mindent felidézhet, attól függően, hogy hol és miként készült. No de mi is ez a kategória, hol helyezkedik el a borfajták között, és egyáltalán honnan származik?
Az Agrármarketing Centrum idén először rendezi meg a hazai borok népszerűsítését célzó rendezvényt Hungarian Wine Summit néven.
Bátor vállalkozás a pandémia időszakában éttermet nyitni, de még bátrabb, aki mindezt nem a fővárosban, hanem Budapesttől mintegy negyven percre, például Dabason teszi.
Kiss Gábor borászata gyakorlatilag egyidős a BORIGO-val, már 2005. áprilisi, 4. számunkban anyagot készítettünk az akkor még poétikusan fiatal borásszal. 2021 decemberében ő lett a BORIGO 100 meglepetésembere, és persze ezúttal is igaz, amit több évben leírtunk már: Nincs is ebben semmi meglepetés.
Először rendezték meg két helyszínen az Egyesült Királyságban a Furmint February eseményt, Londonban és Edinburgh-ban. Az Egyesült Királyságban negyedik alkalommal szervezett furmint bemutató két helyszínét és az ott tartott három mesterkurzust a nagy érdeklődés indokolta.
2022-02-20  10. Borkonferencia
A március 4-i Borkonferencia izgalmas, megreformált programmal jelentkezik. A szervezők gyorsítanak a tempón és az eddigieknél is jobban bevonják a résztvevőket az eseményekbe.
Csíki Sándor évzáró esszéje ugyanolyan komoly és ugyanolyan szórakoztató, mint az eddigiek voltak. Ezúttal a molekurális gasztronómia kérdéseit feszegeti újra.
2021 nyarán egyedi koncepcióval nyitotta meg kapuit a budapesti borbár kultúra legújabb darabja, a SOLID, a Hotel RUM hetedik emeletén, a budapesti Királyi Pál utcában. A borbár a sikeres, Michelin-csillagos fine dining étterem, a SALT kistestvére.
Tiszta hegyi levegő, vakítóan kék ég, napsütés, zöld legelőkön boldog tehenek és egy kis egészséges luxus: a magyar utazók számára kevéssé ismert Lienz, Kelet-Tirol barátságos fővárosa és a régió egyetlen ötcsillagos szállodája megmutatta nekünk, milyen osztrák az "mediterrán” életérzés.
Immár tizedik alkalommal találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői idén novemberben a Whisky Show kétnapos rendezvényén.
A Vince Magazin idén új köntösben mutatja be a Vince Díjat, ahol egy előválogatás után 2021 legkiválóbb hazai borait, párlatait és borbárjait keresik. A szakmai és közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kapnak arra, hogy 8 kategóriában 84 tétel közül voksoljanak a kedvenceikre.
Magyarországon ritka az olyan borászat, amely 75 évre visszamenőleg képes magát megfogalmazni. A Tornai Pincészet ilyen, és ezt a jeles évfordulót komolyan meg is ünneplik. A hét és fél évtized nem mindennapi fordulatairól beszélgettünk Tornai Tamás tulajdonossal.
Többször találkozhattak már olvasóink a BORIGO oldalain a Kristinus birtokkal, hiszen sok tekintetben innovatív műhelyről van szó. Pár éve arról jött a hír, hogy belekezdenek a biodinamikus szőlészetbe, de magunk is keveset tudtunk erről.
Október 16-án már 6. alkalommal rendezik meg a somlói Tornai Pincészetben a juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet.
2021-09-23  Borkonferencia 2021
Október 21-én rendezik meg a 9. Borkonferenciát a budapesti New York Palotában.
Az idén 25 éves Etyeki Kúria története 1996-ban kezdődött, amikor Ottrubay házaspár megvásárolta az öreghegyi pincét és a körülötte lévő egy-két hektárt Báthori Tibortól, aki a második Év Bortermelője volt (1992). A hőskorszaktól egészen a merész tervekig vettük át az évtizedeket a mai Kúria három kulcsemberével, Mérész Sándorral, Nagy Vincével és Szerepi Szabolccsal.
Miért van az, hogy akár több órát is hajlandóak vagyunk utazni néhány finom falatért, egy remek ízkombinációért? A válasz egyszerű: az élményért. Legyen az kifinomult és elegáns tányér, egy laza és vagány street-food vagy akár egy szelet torta, mely kirángat a valóságból.
Budapesten prezentálta Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit.
Teljesen természetes folyamat egy borászat életében, mikor a vendéglátás felé fordul. A sárospataki Harsányi Pincészet minden bizonnyal a legstílusosabb módon tette meg mindezt!
A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként három millió olvasót megszólító amerikai bormagazinja 2021-ben két magyar étteremnek ítélt egy poharat. Az egyik a BORIGO saját borbárja, a Winescape...
2021-09-06  A következő száz
Megjelent magazinunk 100. száma, ebből az alkalomból alapító-főszerkesztőnk magához ragadta a Lecsengés rovatot, és elmélkedett egy sort a magazin múltjáról, jelenéről, lényegéről.
A Jackfall Bormanufaktúra 2021 májusában lett húszéves, és az évforduló sok tekintetben izgalmasra sikerült. Befejeződött az évek óta tartó szőlőrekonstrukció és elkészült az új feldolgozó üzem is, mindkettő alapjaiban fogja meghatározni a pincészet következő évtizedének minőségpolitikáját.
Polgár Zoltán az elsők között alapított magánpincészetet Villányban, már a 80-as évekből is van márkázott palackos bora...
Csíki Sándor újabb izgalmas és nevettető írása, ezúttal leginkább a szaglásról.
2021-08-05  Bioborota 2
Alig több mint fél éve jártunk már egyszer Koch Csaba borotai birtokán bio ügyben, akkor elsősorban a rezisztens fajtákról kérdeztük. Azóta lezajlott az első teljes szüret az új biobor üzemben, mi pedig kíváncsiak lettünk – hordóminta és bio tematikánknak is megfelelően – az elkészült borokra. Természetesen a kóstolón túl minden egyéb részletről is szó esett.
Megjelentek a 2021-es Decanter World Wine Award eredményei, a Magyar szereplés pedig minden várakozást felülmúlt. 92 érem, köztük 15 arany, 5 platinum. A St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Bikavér 2017 pedig 97 ponttal (BORIGO 94) a Best in Show nagydíjat is megkapta.
... de ne hallgassuk el, hogy a BORIGO alapító-főszerkesztője, Bányai Gábor Botond nyerte a Borászok Barátja díjat!
Csak két-három éve annak, hogy hallani lehetett, új birtok kezd épülni Sopronban, mégpedig olyan, ami a legmagasabb minőséget tűzi zászlajára. Aztán 2019-ben derült ki, hogy a pincészetet Steiglernek hívják, és hogy a birtok vezetője nem más, mint az a Varga Tamás, aki korábban már nevet szerzett magának osztrák borászatok pincemestereként.
2021-05-31  MSG, IMP, GMP
Csíki Sándor sorozatának második darabjában nem makrogazdasági adatokról van szó, sokkal inkább bacchus húsos vörösborairól.
2021-05-27  Sanzon Tokaj
Tagadhatatlanul az egyik legizgalmasabb hegyaljai kispincét hozták létre Rácz Erikáék Erdőbényén. A BORIGO sem első alkalommal látogatott el hozzájuk, beszéltünk az organikus borászkodásról, a fejlesztésekről, és persze megkóstoltuk a 2020-as hordómintákat is.
2021-05-26  Monsieur Szamorodni
Sajnos ritkán vetődik el a BORIGO Olaszliszkára, pedig e faluban él a szamorodni leglelkesebb és teoretikusan is leginkább kiművelt rajongója, Samuel Tinon. Ezúttal semmiképp nem hagyhattuk ki a látogatást.
A Villányi borvidék négy évvel ezelőtt hívta életre a Villányi RedY-t. A járvány ugyan nem kímélte a márkát, a bisztrókba, éttermekbe, romkocsmákba szánt vörösbor majdnem egy teljes évre karanténba került. Az élet újraindulásával a közösségi bisztró bor legújabb évjárata is újra elindult, hogy meghódítsa a könnyedebb, bisztró hangulatú vörösek kedvelőit.
2021-05-25  Pezsgő év
Igazán pezsgőre sikerült a 2020 a Pajzosnál, több szinten is: Nagysikerű jótékonysági akciójuk majd’ másfél millió forintot eredményezett a Szent László Kórháznak, az ÉV BORÁSZATA lettek magazinunkban, ugyanakkor rendkívül komoly küzdelmet kellett folytatniuk a szőlőben, főleg a szüreti időszakban.
2021-05-23  Disznókő 1413
A Disznókőnél járva mindig kivételesen pontos, precíz elemzést kaphatunk Mészáros László birtokigazgatótól, legyen az bármilyen téma: évjárat értékelés, aszúk, vagy a szamorodnik. Most e háromból kettő ügyében jártunk, a szamorodnik esetében pedig egy soha-nem-volt vertikális kóstolóban is részünk lehetett.
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok az egyik legrégebben bio művelést folytató birtok Magyarországon, ezért Tokajban járva természetes volt, hogy egyik fő témánkhoz (is) kötődve ezt a témát járjuk körül a birtok kulcsembereivel. Tóth Máté birtokigazgatóval, Varkoly István szőlésszel és Sulyok Balázs borásszal természetesen pár szamorodnit is megkóstoltunk…
2021. május 15-én elhunyt Szeremley Huba, aki az egyik olyan ember volt, aki már a kezdetek során végérvényesen rajta hagyta keze nyomát az éppen újraéledő magyar borászaton. Kalandos életút után visszavonultan halt meg 81 éves korában.
A Balatoni Borok Versenye  2021-ben új fejezethez érkezik: június 11-én a Balatoni Szövetség megújult formában rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben.
A 250 éves Semmelweis Egyetem nemzetközi hírű, magyar tudományos intézményként 2010 óta támogatja a hazai borkultúrát, illetve a magyar borászokat országos borversenyének meghirdetésével.
Április közepétől fiatal kollégájának, Tóth Sándornak adja át a kormányrudat az ismert villányi pincészet, a Vylyan főborásza, Ipacs Szabó István. Az ismert szakember 22 éven át volt a Vylyan meghatározó alakja, tanácsadóként továbbra is segíti a borászat munkáját…
A Decanter májusi számának 36 oldalas speciális melléklete a magyar borokkal ismerteti meg a világ borfogyasztóit.
Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. A Hungarianwine.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine Díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.
2020-ban 28,5 millió magyar palackos bort értékesített a Lidl Magyarország, ami jelentős, 21 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A vállalat a magyar palackos borexport 33 százalékát bonyolítja, ezzel megerősítették legnagyobb hazai borexportőr pozícióját.
A BORIGO 2021 februári számának címlapsztorija a szamorodni. A NEM KÖPJÜK KI 12. adásában BGB beszél a száraz és édes szamorodnik előállítási érdekességeiről, és persze meg is kóstol három remek tételt.
Ugye teljesen ismeretlenül hangzik a fenti kifejezés? Ez nem is véletlen, hiszen bizonyos szempontból vadonatúj a kezdeményezés, amelyet Mád Hegyközség vezet be a 2020-as évjárattól kezdve.
Már tíz éve, hogy elkészültek az első olyan fehér házasítások Egerben, amelyek az Egri Csillag nevet kapták. A Bikavér fehér párjának szánt bortípus azóta komoly utat járt be, de nagyon messze még a vége…
2021. március 9-én dorseti otthonában elhunyt Steven Spurrier, az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású borszakértője, kereskedője.
2021-03-03  Zöld ugorka
Csíki Sándor a BORIGO kezdetei óta gasztró szakértőnk, idén egy excentrikus sorozattal jelentkezik print magazinunkban, ez az első, kedvcsinálónak...
Véget ért egy korszak, nem csak a Tokaj Oremusnál, nem csak Hegyalján, hanem a magyar borászatban is. Visszavonul Bacsó András, az ország egyik leginkább emblematikus borászati személyisége.
A január második hetében Spanyolországot beborító hótömeg a BORIGO egyik kedvenc borvidékét, Prioratot sem kímélte.
Mindössze egy hét maradt hátra az elnöki mandátumból, de a Trump adminisztráció újabb vámmal súlyt egyes európai termelőket.
Komoly eredményt ér el a HNT: tíz év után január 1-től ismét van bormarketing járulék, amely alapot biztosíthat mind a belföldi, mind a nemzetközi borpromócióhoz.
Demők Nóra és BGB bemutatják a 2020-as BORIGO TOP100-at, beharangozzák az új weboldalt, együtt megnézik a Winescape teasert, és persze pezsgőnek is!
Az ünnepek közeledtével ajánlunk egy különösen innovatív boros ajándékot, a Winescape Budapest bor tematikájú szabadulószobájának ajándékutalványát.
Elő-előfordul, hogy kalandozásaink során belebotlunk egy-egy olyan borászatba, ahol azt érezzük, hogy az egyszerűen sikerre van ítélve: Remek szőlő, minőségi borászkodás, tökéletes lokáció szőlőben és vendéglátásban, komoly szellem, kultúra és tudás. Éppen ezt éreztük, amikor a Herold Pincébe vezetett jó sorsunk, és meghallgattuk Herold Ádámék történetét.
Októberi számunkban természetesen az olaszrizlingé volt a főszerep. Sok tucat bort kóstoltunk, három különlegeset mutat be BGB ezen adásban.
Lassan 25 éves jubileumot ünnepelhet az Egri Borvidék egyik meghatározó borászata, a Juhász Testvérek Pincészete.
Októberi számunkban beszámoltunk Champagne és Kalifornia nehézségeiről, lássuk ezúttal, mi történt az ősszel a világ legismertebb borvidékén...
Laposa József régi krónikása Badacsonynak. Új könyve minden eddiginél mélyebb bepillantást ad a borvidék történelmébe, jelenébe.
Borbély Tamás, badacsonyi borász nyerte el 2020-ban az „Év Bortermelője Magyarországon” címet, aki kilencedik alkalommal jutott az öt jelölt közé. A Magyar Bor Akadémia által gondozott díjat a rendszerváltás óta adományozzák az akadémia tagjai.
A járvány okozta válság mélyen érinti a borászatot is. Éppen ezért kérdeztük Légli Ottót, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökét arról, hogy mennyire mély is ez a válság...
Még csak két éve múlt, hogy azt írtuk a Winelife-ról, hogy immár Linzer-Orosz Borászat néven folytatják. Azóta sok minden megváltozott a pincészetnél, így érdemes volt újra Sopron felé venni az irányt.
Vannak elképesztően eldugott zugai a magyar borászatnak, a Tolnai borvidékhez tartozó Gyönk is ilyen, ugyanakkor önálló entitás a maga pár tucat hektárjával. Mucsi Zalán (Grál Borpince)az egyik aki felteszi a helyet a térképre.
2019 decemberében Koch Csabát választotta a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelőjévé. Azóta nem jártunk nála, de nagyon kíváncsiak voltunk a vadonatúj bio üzemekre…
Nyári kalandozásink utolsó videója ez az adás, amelyet Barabás Barnával, a pincészet alapítójával készítettünk. Az anyag el is olvasható kicsit lejjebb...
Az egész északi féltekén megkezdődtek a szüretek – a vírus árnyékában… Champagne-ban és Kaliforniában is nagy a gáz...
Somlót imádjuk, sokat is járunk oda. Ezúttal hordómintázni érkeztünk, és ha már ott voltunk megbeszéltük Tornai Tamással a hegy aktualitásait.
Hordómintázni indultunk a Petrányi Pincéhez, de szokás szerint hosszú beszélgetés lett belőle, Petrányi Piroska és Petrányi István mellett az új sommelier, Tüske Gyöngyi is csatlakozott hozzánk.
Csopak szép lassan a Balaton Rózsadombja lett, a Petrányi Pince pedig ennek az elit borkörnyéknek az egyik legizgalmasabb egysége. Ezúttal Tüske Györgyivel, a pince borszakértőjével kóstoltunk...
A Zelna Borászat mindig is innovatív műhely volt, ezért nem lepődtünk meg, amikor tavaly arról hallottunk, hogy borbárt nyitottak Füreden. De még milyet…
Sokéves mulasztást pótol most a BORIGO: Bussay Dórit és Kis Tamást páros interjú keretében faggattuk Csörnyeföldön.
120 földi nap után kóstolt újra a BORIGO, mégpedig kékfrankosokat ls kadarkákat. Bálint Lászlóval és Ercsey Danival megbeszéltük mindkét fajtát, nem árulunk el nagy titkot, hogy az előbbiek szerepeltek jobban...
Az ország egyik legnépszerűbb borvidékéről kóstoltunk - de nem azokat a borokat, amikről a borvidék híres. Villányi fehérek? Nagyon is...
Demők Nóra és BGB ezúttal a magyar boremlékezet legjobb rozé évjáratából mutat be három tételt. Érdemes elolvasni az összeset Hardcore rovatunkban. Szépen közelítünk a történelem első ötcsillagos rozéjához...
A Nem köpjük ki harmadik adásában BGB egyedül mutat be három egészen kivételes aszút. Nem szabad kihagyni!
Videoblogunk második adásában három vagány tavaszi fehérbort mutatunk be. A Winescape Borbár stúdiójában Demők Nóra és Bányai Gabor Botond.
Ezennel elindítjuk video blogunkat, az első részben főszerkesztőnk, Bányai Gabor Botond három muzeális bort mutat be.
Magasra tette a mércét a LaBor Bistro Tokaj központjában: az új séf, Orcsik Edit Széll Tamásnál tanult Budapesten, megjárta az Első Mádi Borházat is, most a LaBor gasztronómiáját teszi újra izgalmassá.
Új arculattal, de változatlan célokkal, és rendkívül izgalmas tematikával rendezik meg 2020. március 6-án a dr. Prónay Bence és Rókusfalvy Pál társszervezésében megvalósuló Borkonferenciát.
Február 8-9-én kerül megrendezésre a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a Millenáris Park B csarnokában.
November 7-10 között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában.
A Semmelweis Egyetem tizedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét, mellyel 2010 óta tehetséges, a minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget. A versenyt az intézmény az alapítása 250. évében öt új kategóriában hirdette meg.
Életműdíjat adományozott a Magyar Bor Akadémia Garamvári Vencelnek, aki korábban, 2006-ban már elnyerte az Év Bortermelője díjat is.
A Haraszthy Pincészet egyedülálló építészeti megoldásokkal rendelkező vadonatúj éttermének mottója: A tradíció ízei.
Aki valaha járt már a Szent György-hegyen, az tudja, hogy az északi part egyik legvarázslatosabb szeglete. Idén másodszorra tölthetünk egy egész éjszakát a hegyen...
Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián. Eljön többek között a világhírű Ruinart borásza és bejelentkezik Bruno Paillard is.
Május 16-án, immár tízedik alkalommal rendezi meg Magyarország legmagasabbra rangsorolt felsőoktatási intézménye, a Semmelweis Egyetem borversenyét.
Aki kíváncsi a világ legnagyobb szőlőterületével rendelkező Spanyolország boraira, annak a legjobb lehetőség a májusi Fiesta de Vino less.
Új Grand Superior osztályú Bikavérrel jelentkezett a St. Andrea, pontosabban ifj. Lőrincz György. A 2016-os évjáratú bor mellett bemutatták az Egyetlen 2017-est is, amely két bor így már Private Selection sorozatként is felfogható.
A Villa Tolnay borok rajongói 2018 decemberében már új logóval, megújult cimkevilággal találkozhattak a palackokon, a változások azonban ennyivel nem értek véget. Idén elkészül a hazai léptékkel mérve is egyedülálló új pince is.
A 2016 óta tartó együttgondolkodás után egyesületté alakult az Egri Borműhely.
Február 9-10-én rendezik meg a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a 10. jubileumát ünneplő KávéBár Bazár, melynek a Millenáris Park B csarnoka ad otthont.
A Furmint Február Nagy Kóstolót 2019-ben már tízedik alkalommal rendezik meg a Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyad vár impozáns épületén belül. Az alapítóval Kézdy Dániellel beszélgettünk.
A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk esemény idén is megrendezésre kerül Csopakon. Ebben az évben a BORIGO szívének kedves „Középpontban a Hegybor!“ a rendezvény szlogenje.
Segít a séf címmel immáron sorozatban negyedik szakácskönyvével lepi meg advent ideje alatt vásárlóit a Lidl Magyarország.
Az áruházlánc boraira komponált borvacsorával ünnepelte az Aldi Magyarország új borstratégiájának elindítását.
61 országból összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek.
A 2018-as évben újonnan megjelenő tételek egy részét mutatta be a St. Andrea Szőlőbirtok május 7-én Budapesten, a St. Andrea Wine & Gourmet Barban.
A 22 hazai borvidék közül 15 képviseltette magát.
Dolce vita életérzés a villányi dombok között.
A Villányi borvidék már készül a barátságos fesztiválra.
Elindult a visszaámlálás, Hamarosan kiderül, hogy 2018-ban ki lesz a Borászok Borásza!
Családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban.
A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseménye idén nemzetközi eseményé válik.
Megszűnt a nevezési korhatár, többen nevezhetnek.
6. Portugieser du Monde – Pécs.
A borászt kérdezték a siker titkáról.
Egyedülálló együttműködés vette kezdetét Villányban. A közösségi összefogás jegyében a piaci trendekhez igazodva a termelők elhatározták, hogy egy olyan bort kívánnak megalkotni, amely a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatja meg a borkedvelő közönségnek.
„Garantáljuk, hogy a rendezvény vendégei kizárólag a borvidéki kínálat legjavával találkoznak az eseményen.”
Itt először lesz kóstolható a Bauer Roserve 2017 is!
Aki a nyár leghangulatosabb fesztiválját keresi, évek óta Paloznakon találja magát.
Belekóstolhatunk az elmúlt évek legszebb és eddig féltve őrzött boraiba.
A pincészet az elsők között kezdett gyöngyözőbort készíteni itthon, de tradicionális pezsgőjük eddig nem volt.
A fesztivál helyszíne a tállyai Maillot kastély.
A BalatonBor a Balaton régiós terméke.
Lezajlott az idei Borászok Borásza szavazás első félideje.
Családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban.
A Pajzos Tokaj a maga 117 hektárjával a Tokaji Borvidék egyik legnagyobb és legnevesebb Pincészete.
Helyi vendéglátósok összefogásának eredményeképpen idén először rendezték meg a háromnapos eseményt.
A Magyar Sommelier Szövetség idén is megrendezi a szakma országos bajnokságát.
Magyarország borásznői összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel.
Borjog és Bormarketing Konferencia 2018
Kiderült, hogy ki az 50 legjobb borász a Kárpát-medencében!
Hazai mikropörkölők és jól ismert márkák egyaránt megjelennek a kávésok között.
Összefogtak a falu vendéglátóhelyei és pincészetei.
Többek között annak köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.
A Le Monde újságírója magyar úti célokat ajánl Budán és a Balatonnál.
Egy érdekes cikk a borvilág trendjeiről.
Már itthon is elérhetőek a csúcsminőségű teák.
A Magyar Borszakírók Köre választott.
Parádésnak ígérkezik a Borjog és Bormarketing 2018 Konferencia programja!
A Pannon Bormíves Céh díjazottja kitartóan népszerűsíti a magyar borokat.
2017-12-07  Bock kontra Jásdi
A Pannon Bormíves Céh két emblematikus tagjának borai mérkőznek meg december 9-én.
13. alkalommal kerül megrendezésre hazánk legnagyobb presztízsű bálja, a Magyar Borok Bálja.
Felfrissített enteriőrrel és majd harminc dizájner tárgyaival készül az ünnepekre Magyarország első számú kortárs képzőművészeti múzeuma.
A népszerű sörmárka címkéit a Graphasel Design Studio tervezte újra.
A palackok különlegessége hogy a rajzokat autista fiatalok készítették rájuk.
Dél-balatoni évjáratjelentés 2017-ből.
Új elnököt is választottak Gál Tibor személyében.
Elképesztő borokra számíthatunk a 2017-es évjáratból.
Generációk és borvidékek nemes küzdelmére számíthatunk a döntőben.
A Tokaj-Hegyaljai Album 200 sorszámozott példányban jelenik meg.
A vendég a világhírű M. Chapoutier borászat, 100 pontos bor is a kóstolóban!
Az Autistic Art Alapítvány bemutatja autista alkotók bevonásával készített, most debütáló borkollekcióját.
Nincs még egy ilyen termőhely Magyarországon: egyformán lehet csúcsminőségű fehér- és vörösborokat termelni.
Egész napos konferenciát szervezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
Márton-napi Borfesztivál a Gellértben, immáron hetedszer.
Tavaly hagyományt teremtettek, idén ősszel újra megrendezik a sétáló kóstolót a környékbeli pincészetekkel.
Október 31-ig lehet indulni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!
2017-09-28  Éljen a Juhfark!
A 2. Somlói Juhfark Ünnepről.
Vacsorával egybekötött borkóstolót tartott a Lajvér Borbirtok.
Először a régióban!
Átadták a Magyarország Legszebb Birtoka-díjat.
Somlói Juhfark Ünnep – másodszor.
Bor, zene, Krúdy-novellákból jól ismert vendéglői hangulat.
Szegedi borünnep 114 borásszal!
Forrai Ferenc és alkotótársainak kiállítása Szekszárdon.
Ha október eleje és Villány, akkor Vörösborfesztivál!
A beruházás az egyik legjelentősebb magyarországi közlekedési útvonal, a 8-as főút mentén valósult meg.
Magyarország legújabb kihívása Európa közepén!
A hőség alatt is szükség van rá: vért adnak a szekszárdi borászok!
Szépen szerepelt a Hilltop.
A Dél-Balaton Boglárra megy!
Világpremier: a Bock Pincétől, Opera a pohárban!
Sárospatak és környéke a Tokaj-Hegyaljai borvidék szerves része.
Nem könnyű a jók közül a legjobbnak lenni.
A Balatoni Kör felhívást intézett az északi part polgármestereihez.
Egy remek aktív borprogram Villányból!
A somlói pincészet az International Wine Challenge-en ért el kiváló eredményt.
Hivatalosan is a világ egyik legjobbja.
Új exportstratégia alapja lehet a családi pincészetek számára.
Nevezési felhívás az Országos Hárslevelű Borversenyre!
100-ból 95 ponttal aranyérmes a Culture 2013 hatputtonyos tokaji aszú
Óriási lehetőségek rejlenek a szinte ismeretlen szőlőfajtában.
Szőlészeti- és borjogászok figyelem!
2017-05-20  Doktor-bor
Idén a presztízs fehérborok versenye hozta a legnemesebb küzdelmet.
Mesterkurzus és sétálókóstoló határon túli, valamint hazai borokkal a Pesti Vigadóban!
Benne Sopron, vörösök csatája, a bordeaux-i En Primeur és a Szászi Birtok.
2017-05-09  Egerben a helyed
A St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Borászat és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok valami különlegessel készül!
2017-05-07  Elhunyt Gali Ferenc
A Recas pincészet magyarországi képviselője és a Transylwine társtulajdonosa 58 éves volt.
A Kúria végérvényesen elutasította a Bazaltbor-Badacsony Kft. védjegybejelentését.
A tagok közös bora elkészült, és a projektben részt vevő borbárokban már kóstolható.
Az előző évek sikereire való tekintettel ismét megrendezésre kerül a Bock&Roll Party a villányi Bock Pincében.
Gratulálunk a győzteseknek!
A Koch Borászat kiemelkedő eredményt ért el.
2017-04-23  Rekordok dőltek
Ilyen volt az 5. Nagy Tokaji Borárverés.
BalatonBor évjárat-premier Michelin-csillagos falatkákkal és Budapest-branddel.
2017-04-17  Megéri nevezni!
A Semmelweis Egyetem idén már nyolcadik alkalommal rendezi meg saját borversenyét.
Villány rejtett kincsei.
Új nemzetközi kísérlet a Koch birtokon.
Az első Tarcal Bor hivatalos és ünnepélyes bemutatójára április 30-án kerül sor!
A közös bor bemutatójára április 6-án kerül sor.
A borvidék legdélebbi pontján fekvő település is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát.
A standon mintegy háromszáz szakmabelinek tartottak vezetett kóstolókat a magyar borokról.
Budapest rendezi az IWINETC konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényét 2018 tavaszán.
A Stefánia Palotában az egész borvidék megmutatja magát.
Lezajlott az idei Borászok Borásza szavazás első fordulója.
Április 5-én a Badacsonyi Borvidék színe-java ismét egy emberként mozdul meg.
Destillata 2017: 17 pálinkafőzde, 116 magyar érem.
Az ország egyik legrangosabb bormustráján 2015-ben több mint 180 bor versenyzett egymással.
Ha február, akkor Tokaj!
Mindeddig viszonylag kevés szó esett hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidékéről.
Véleményformáló előadók, konstruktív viták és egy rendkívüli jelentőségű stratégiai együttműködés aláírása.
A 12. Magyar Borok Bálja legfontosabb pillanata volt a rangos díj kihirdetése.
Ízekkel és hangulattal töltődik a Belvárosi Piac.
A kétnapos KávéBár Bazár öt országos bajnokságnak is helyszínt biztosított.
A kizárólag Olaszrizlingből készített bor egységes arculati formában kerül kereskedelmi forgalomba.
A kétnapos KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba.
2017-02-10  Királyi koccintás
Erzsébet királynő saját habzóborral robbant be a piacra.
Fiatalok, céltudatosak, tokajiak: a Tokaj Y Tokaj-Hegyalja új borász-generációja.
A legjobb meglátogatandó borvidékek 2017-ben: első helyen Magyarország!
Február közeledtével egyre több szó esik erről a szőlőfajtáról.
A hazai döntőre január 23-án kerül sor.
Értékes nyeremények a láthatáron!
Meghosszabbítva február 15-ig!
Koch Csaba tétele hozta el a legjobb vörösborért járó trófeát.
Egy kiváló tokajit ajánl desszertborként karácsonyra a brit The Telegraph három szerzője.
Somlóvásárhelyen és Budapesten nemcsak boraik keltettek feltűnést az elmúlt években.
Az egri borász lett a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence-díjasa termelő kategóriában.
2016-12-14  Adj nevet a bornak!
Elindult a borbár-összefogás névpályázata.
Szepsy István és Lőrincz György közös borcsomagja!
Dr. Nagymarosy András érdemelte ki a Pannon Bormíves Céh idei elismerését.
A tételeket most először közösen mutatta be az ott tevékenykedő három borászat: a St. Andrea, a Kovács Nimród Borászat és a Gróf Buttler.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti.
Idén első alkalommal adták át a Somlóért – Tornai Endre emlékdíjakat.
Pályázat keretében választották ki a modern, de a hagyományokat is tiszteletben tartó tervet.
Háromlépcsős sztenderdizálással és egységes pezsgőspohár-dizájn jön a szomszédoknál.
Nagy ünnepre készülnek Villányban.
A nyár egyik legjobb borának választották a 2015-ös furmintot.
A közönségszavazás után szakmai zsűri válogat a legszebb birtokokból.
80 bor, 20 borász!
Itt az idő a változásra?
Világszerte egyre többen foglalkoznak ezzel a szép területtel.
2016-10-24  Whisky Show 2016
Egy különleges kóstoló közel 300-fajta whiskyvel.
Közülük kerül majd ki a szőlőfajta új neve.
A gasztronómia védőszentjei beköltöznek a Gellértbe.
A magyarok taroltak a merlot-k és cabernet-k világversenyén.
Hamarosan itt a Bogyólé 2016!
A Móri borvidék kiugrási lehetősége az ezerjó.
A Szekszárdi borvidék pályázat keretében újítja meg arculatát.
Olaszrizlingek határainkon innen és túl.
A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex közös nyilatkozata.
Nagy sikert aratott a somlói bortermelők összefogásával első ízben megrendezett sétáló kóstoló.
Augusztus közepétől december elejéig minden a borok, a táj és a régi népszokások körül forog a régióban.
Szeptember 24-én nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével.
Minderről hamarosan magunk is megbizonyosodhatunk a Szekszárdi Szüreti Napokon.
Katolikus és református lelkipásztor együtt szentelte fel a borászat föld alatti birodalmának ékességét.
Zagar, Fábián Juli, Margaret Island és sok jazz szeptember első hétvégéjén, Budafokon.
Koncertekkel, tánccal és széles kínálattal vár a jubileumi borfesztivál a Budai Várban.
A hazai mobilalkalmazás igazi hiánypótló.
Világsztárok és finom balatoni borok Paloznakon!
Óriási lehetőség előtt áll a szőlész-borász társadalom.
Sokan vártak erre a hírre!
Puzsér Róbert, Linzer Samu és BGB a rozékészítésről, a furmintokról és Kis Gróforól beszélgetett.
Egy igazi nyári Kerti Partyval búcsúzik a Borkollégium.
A Tarcal Kulturális Egyesület a közelmúltban jelentette be, hogy kidolgozzák a Tarcali Bor kritériumait.
Két új projektet jelentett be a Borászok Borásza Alapítványa.
A Garonne partján egy teljesen új borélményben lehet részünk.
Egyszerű és szerethető borbár nyílt az Élesztőházban.
Huszonkét borvidék borait kóstolhatjuk meg egy este alatt június 8-án a Budapest Borbár Túra keretében.
Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött.
Aranyeső a XXI. Országos Cserszegi Fűszeres és az V. Országos Irsai Olivér Bor-és párlatversenyen.
A BalatonBor az első olyan közösségi termék ma Magyarországon, ahol a bor stílusa is kritérium.
Az indulók tíz nap alatt 2057 kilométert tesznek meg Magyarországon.
Idén tizedik alkalommal osztották ki a rangos elismerést.
Beck Zoltán (30Y) exkluzív tárlatvezetése és válogatott balatoni borok kóstolója a Ludwig Múzeumban.
A szervezet most először bővült új tagokkal.
Ezúttal egy kiváló író-költő lesz a vendégünk, na meg kiváló pincészetek.
A Villány Hegyközség által szervezett versenyen idén 200 tétel közül kerültek ki a győztesek.
A Pécsi Borozó szerkesztősége idén negyedszer rendezi meg a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléjét.
A patinás egyetem egy verseny segítségével próbál a fiatal borászoknak megjelenési lehetőséget biztosítani.
A kiváló balatoni borokkal immáron ötödik alkalommal találkozhatunk az impozáns budapesti New York Palotában.
Februári lapszámunkban kiemelt szerepet kap a Tokaj régió, a borvidéki szereplők szavain keresztül azt dokumentáltuk, milyen esélyt látnak a tokaji összefogásra, a presztízs növelésére.
Ha lemaradtál róla, cikkünkből megismerheted a legfontosabb gondolatokat, hozzászólásokat!
2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet.
A 101 évesen elhunyt szakember a leghíresebb kaliforniai borászcsalád előző, nagy generációjának utolsó tagja volt.
Az idei évben ismét Csopakon jöttek össze az ország – ha tetszik a Monarchia - területéről a legfontosabb fehér borfajta termelői.
Február 7-én vasárnap nagyszabású gálaebéd keretében adták át a díjat Szöllősi Mihály borásznak.
Február 13-án irány Csopak és az Olaszrizling Szerintünk!
Idén már két napos lesz a Borjour legnagyobb rendezvénye. Több, mint 200 borászattal, 600 kóstolható borral és a BORIGO stábjával a MOM Sportközpontban.
Megvannak a Borászok Borásza 2016 döntősei!
Koch-kadarka az MW asztalán.
MOME-s hallgatók tervezhetik a borvidék vizuális kommunikációját.
Kitűnő borok, finom vacsora és egy jó beszélgetés. Siess, ha nem akarsz lemaradni!
Kovács Nimród borai kitűnő pontszámokat értek el a chicagói Beverage Tasting Institute tesztjein.
A Magyar Sommelier Szövetség idén is megrendezi a szakmabeliek országos bajnokságát.
A Wine Professional szakmai borkiállításán több, mint tízezer szakmai látogató vett részt.
2016. március 3-ra újra konferenciára hívják a borászokat, szakújságírókat, jogászokat, kormányzati szervek képviselőit, bormarketing szakembereket és minden érdeklődőt.
Megnéztük, milyen pezsgőket szolgáltak fel a díjkiosztó gálán, ahol magyar film először nyerte el az Aranyglóbuszt.
Immár tizenegyedik alkalommal – itt a BORIGO 100-as listája!
A néhány kattintás után elérhető előfizetés a legjobb ajándék, persze nem csak ezért… Jövőre is izgalmas cikkekkel, tesztekkel és úti beszámolókkal készülünk!
A csapadékhiány miatt a gall bortermelők a korábbi éveknél jóval kisebb mennyiséggel számolhatnak idén.
1,5 milliárd dollár értékű bort rejt Európa egyik legnagyobb pincéje.
Légli Ottó hiteles szakember, aki már több mint huszonöt éve vezeti pincészetét.
A 2015-ös évben a Neszmélyi borvidéken tevékenykedő szakember kapta a rangos elismerést.
Rekord számú nevezés érkezett a határon túli magyar borászok megmérettetésére, a 10. Jubileumi Kárpát-medencei Borversenyre.
Megnéztük a Borkollégium bevezető képzését és összeszedtük, hogy kinek lehet hasznos ez a hétvégi programnak sem utolsó tanfolyam!
A Magyar Bor Akadémia 25. alkalommal választja meg az Év Bortermelőjét.
A Spectre megtekintése után teljesen természetes, hogy kíváncsiak lettünk: milyen pezsgőt iszik James Bond?
November 14-én, szombaton rendezik meg a Millenárison a természetes italok fesztiválját, melyre több különlegességgel is készülnek a pincészetek.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) vezetője az elnökség többségénél határozottabb álláspontot képviselt az átalakuló agrártámogatások ügyében.
A korábbi díjazottak ötven fős jelöltlistája alapján áll össze a döntősök köre.
A megyeszékhelyen ezentúl termelői áron lehet minőségi borhoz jutni.
Jelenleg ötvennégy magyar termék található a listán.
Borok, libák, fűszerek...
Izgalmas tételekkel találkozhattunk a Gróf Buttler évjárat-bemutatóján.
A BalatonBor páratlan összefogás eredményeképpen született.
Az idei versenyen 108 birtok szállt versenybe a rangos elismerésért.
Az Olaszrizling Október keretében megtartott, vakkóstolással egybekötött mesterkurzusra Mészáros Gabriella, a Borkollégium tanára komoly fejtörőt jelentő borsort állított össze.
Egész évben Balaton.
A BORIGO fotósa is versenyben áll világ legfontosabb gasztrófotós díjáért.
A közismert angol séf a magyar fővárosban nyitja meg első közép-európai éttermét.
2015-09-23  Kadarka Kör 2015
A Gundel Szent Orbán borpincéjében rendezték meg a Kadarka Kör szezonnyitó vacsorát, ahol Koch Csaba mutatta be kadarkáit.
Egy francia és egy olasz régió pincészetei, a kiváló 2012-es vörösei, a Villányi franc rejtelmei és egy Leskovics-interjú: mindez a magazin új számában.
2015-06-20  Rohály Gábor 80
Ki ne ismerné, ki ne tudná ki is Rohály Gábor? A fehér foltba tenyerelő, aki a 80-as évek végén kaput nyitott mindannak, amit valamiféle borkultúrának lehet nevezni.
Az utóbbi évek során a SmartVineyard / Szőlőőr rendszerrel jelentős hazai és nemzetközi technológiai sikereket elérő QuantisLabs Kft. újabb nagyobb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a beérkezett pályázatok alapján a Magyar Innovációs Szövetség a 2014-es év legjobb agrár innovációjának választotta a szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő precíziós szenzorhálózatot.
A Badacsonyi borvidék ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be az impozáns budapesti New York Palotában március 26-án. Az eseményen - amelynek fókuszában a könnyed, illatos fehérborok lesznek - a badacsonyi borászok személyesen töltik boraikat szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.
Lassan megszokhattuk, hogy február végének közeledtével a Magyar Borok Bálja koronázza a báli szezont. Az évről évre nagyobb rendezvénynek ezúttal az InterContinental Budapest adott otthont és – ahogy az előző években is – idén is főszerepet kaptak a kiváló minőségű hazai borok, az elegáns ruhák és a tánc.
Február 21-22-én immár hatodik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont.
Az előző két év kiemelkedő sikere után 2015. március 5-re ismét konferenciára hívják a borászokat, szakújságírókat, jogászokat, kormányzati szervek képviselőit, bormarketing szakembereket és minden érdeklődőt, hogy megvitassák az aktuális borjogi kérdéseket és párbeszédet kezdeményezzenek a hazai bormarketing irányvonalairól.
2014. november 8-án immáron negyedik alkalommal rendezik meg a világszerte népszerű whisky bemutatók magyarországi változatát, a Whisky Show-t.
Egyedülálló koncertekkel, gasztronómiai ínyencségekkel és kulturális csemegével várja idén is látogatóit a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, szeptember 6-7-én. Az immár 25 éves jubileumi ünnepség kiváló programokkal készül szeptember első hétvégéjére, sőt extra meglepetéseket is tartogat… A rendezvény védjegye 2014-ben is a kulturált bor- és pezsgőfogyasztás.
A Tokaj-Hegyalján működő ZOMBORY PINCE Kft. családi borászat területi képviselőt keres.
2014. április 26-án este megválasztották ezen év Borászok Borászát. Első alkalommal lett hölgy a győztes, és hölgy lett a Borászok Barátja is.
A Bolgheriben működő, a Frescobaldi család tulajdonában lévő Ornellaia pincészet elhatározta, hogy legnevesebb márkájának, a Masseto-nak külön borászatot épít.
Lezajlott az idei Borászok Borásza szavazás első fordulója. Ez első körben leadott voksok alapján a következő öt borász jutott a döntőbe: Berecz Stephanie, Bussay László, Ipacs Szabó István, Jásdi István, Tiffán Ede.
Itt a tavasz, rügyeznek a fák, üvöltenek a madarak reggelente az abakunk alatt, mi mást is tehetnénk, mint hogy nekiindulunk a nagyvilágnak és kiderítjük, hogyan lehet még több borturistát meggyőzni arról, hogy Magyarország, a furmint, a kadarka és a Balaton a legjobb választás számukra. Irány tehát Grúzia, ahol ezt a szakik majd jól elmondják nekünk!
2014-02-13  Ezer jó véletlen
A Csetvei pince története az egyik leglátványosabb történet a magyar minőségi bor világában. Az egyszemélyes pincészet nem egészen három éve alatt vált ismert, kedvelt és sikeres vállalkozássá. Egység és jó ízlés jellemez mindent a pinceépítészettől a címkékig, mindenekelőtt egység, ízlés és tehetség nyilvánul meg a borokban, melyek jellemzően zöldarany, ásványos-sós, nagyon tiszta, nagyon intenzív fehérborok.
A legkiválóbb magyar borok, pálinkák és pezsgő egy helyen, lenyűgöző méretű hordók, impozáns belsőépítészeti megoldások, interaktív elemek: megnyílt a Magyar Borok Pincéje Rádpusztán.
Rendhagyó felhívást tesz közzé a BORIGO: lelkes és tapasztalt sommelier-t keres a Cultivini Borgaléria, tavasszal induló borgalériájukba!
Különleges „kulturális-kulináris” élményben lehet része a bor és a képzőművészet fanatikus híveinek: a BORIGO klubeseményt szervez a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig – Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei c. kiál­lításán.
A francia adóhatóság egyre nagyobb érdeklődéssel figyeli egyes, külföldi befektetők tulajdonában lévő borászatok tevékenységét. A kínai, orosz, illetve ukrán befektetéseket azoknak ugrásszerűen megnőtt száma tette gyanússá. (képünk csak illusztráció)
A Vidékfejlesztési Minisztérium 16-dik alkalommal is megrendezte a minden évben nagy sikerű diplomata szüretet. Ezen a napon majd’ kétszáz nagykövet, diplomata, miniszter és államtitkár érkezett az Egri borvidékre, ahol kulturális és gasztronómiai programmal egybekötött szüreti rendezvényen vett részt.
2013-09-30  Osztrák gondok
Minden összeesküdött az osztrák bortermelők ellen. A virágzás alatt tapasztalt szélsőséges időjárás az egymást követő negyedik szerény szüretet vetítik előre az országban, köszönhetően az egymást váltó jégesőknek, aszálynak, és alapjában is a szőlő számára kedvezőtlen meteorológiai viszonyoknak.
2013. szeptember 19-én átadták az Etyeki Kúria új borászati épületét, így az idei szüret már a 220 m2-ről 1100 m2-re megnövekedett alapterületű, 2.500 hektoliter bor befogadására alkalmas épületben zajlik a múlt hét közepe óta.
A Moet & Chandon 270 éves fennállásának tiszteletére az egész 20. századot felölelő különleges aukciót rendez, melyen több száz, 1914 és 2004 között készült palackot bocsátanak árverésre.
Szeptember 19-én, pár nappal a Budavári Borfesztivál után 15. alkalommal került sor a minden évben hozzá kötődő Jótékonysági Borárverésre, ahol ismét lehetőség nyílt arra, hogy a társadalom sikeres tagjai, a szőlő- bor ágazat eredményes vállalkozói megmutassák: mennyire fontosak számukra az elesettebbek, a segítségre szoruló embertársaik.
Sajtótájékoztatót tartott 2013. szeptember 18-án a Terra Hungarica. A szervezet legfontosabb bejelentése az volt, hogy a 30 együttműködő pincészet borait 11 borkereskedés kezdi el népszerűsíteni szerte az országban.
A hír örömteli: A Decanter World Wine Awards-on megszületett a verseny történetében az eddigi legnagyobb magyar siker: a villányi Sauska Pincészet 2009-es Cuvée 5 nevű bora lett a legjobb Bordeaux-i típusú házasítás a 15 angol fontnál drágább kategóriában.
Július 16-án éjfél körül robbanás rázta meg a francia szocialista párt helyi központját. Az épület oldalára a CAV rövidítést festették ismeretlenek, ami a Comité d’Action Viticole megnevezést takarja.
Burgundia szíve, Beaune városa 2016-tól 10 millió euróra rúgó építkezésbe kezd, melynek célja egy 1200 négyzetméteren elterülő új borászati központ létesítése, Cite des Vins de Bourgogne néven.
Az Egyesült Államokban 70 emberből csak egy tudta sikerrel venni Master Sommelier legutóbbi vizsgája által okozott akadályokat.
A szakértők szerint az arról szóló hírek, hogy az indiai kormány tovább csökkenti az európai borok importját terhelő járulékokat, ha igaznak is bizonyulnak, csak kis változást jelentenének a jelenlegi helyzethez képest, mivel az ország államai megtartják a jelenleg hatályos szabályozást.
Japán befektetők többségi tulajdont szereztek Párizs egyik leghíresebb borszaküzletében, a Legrand Filles et Fils-ben.
Mielőtt még bárki is előkeresné a GPS-ét és remegő térdekkel, sáros bakanccsal várná az instrukciókat a BORIGO első geocaching játékához, szólunk, hogy itt inkább egy GPR-t kellene elővarázsolni. Persze ez a szerkezet kicsit nagyobb mint a GPS, ráadásul másra is való. Na de vajon mire?
A legidősebb környékbeliek sem emlékeznek olyan pusztító jégesőre, főleg az évnek ebben a szakaszában, mint ami Vouvray, Chinon és Cahors borvidékekre csapott le júniusban.
2013. június 28-án elhunyt Ausztrália egyik leghíresebb és legszeretettebb borásza, Peter Lehmann. Lehmann neve, és borai szinte az összes borszerető ausztrál embernek egyet jelentettek a Barossa Valley-vel.
Június 22-én rendhagyó, és rendkívül izgalmas rendezvény zajlott a Somlón. Összesen 28 kis- és nagy somlói borászat nyitotta ki egész éjszakára kapuit, hogy az első – vagy, ahogy az egyik vendég helytálló elnevezését a szervezők is magukévá tették: Nulladik Éjszakai Somlói Pincetúrát megtartsák.
2013-06-27  Irány Badacsony!
A Badacsonyi Borhetek július 19-augusztus 1-ig folyamatos kikapcsolódást kínál a borkedvelőknek egy izgalmas nyári fesztivál keretében.
2013-06-24  VeszprémFest 2013
Világsztárok Veszprémben! Találkozzunk Veszprémben! - hirdették az Ünnepi Játékok első évében, és ez így van ma is, amikor a rendezvény 10. alkalommal készül nagyszínpados, nemzetközi produkciókkal, melyek talán valamennyi korábbi évhez képest is szerteágazóbb, eklektikusabb utazást ígérnek a zenei műfajok között.
„Soha ennyi szép bort nem bíráltam még egy verseny alatt.” – mondták többen a 17 országból érkező bírálók közül a VinAgora Nemzetközi Borverseny záró vacsoráján. Kivételesen szép borok versengtek idén, amit a zsűritagok véleményén kívül az eredmények is alátámasztottak.
A Badacsonyi régió ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik legizgalmasabb gasztronómiai kezdeményezése.
Ismét nagy érdeklődés övezte a VinAgora Nemzetközi Borverseny felhívását. Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált versenyére idén 560 bort neveztek a világ 19 országából.
2013-06-19  Borjour szombat
A leghosszabb szombat délutánt szervezik… igen, jó magasan, az Alagút fölött, a Manna étteremben. A sétálós kóstolót délután 3-kor kezdik és tartják minimum este tíz, tizenegyig…
Az év legjobb Borjour-kóstolóját jelentjük be nektek. Elég jó helyszínen lesz: a teljesen felújított, de még meg nem nyitott Rácz fürdőben: a felső emeletein és a tetőteraszán.
Ezúttal a francia Challenge International du Vin 37. szériájáról, ahová száztizenhat mintát küldtek a hazai borászatok, ebből negyvenet éremmel jutalmazott a 376 tagú zsűri.
Itt is megjöttek az eredmények, öt regionális trófea és öt arany mellett tizenhárom ezüst és huszonhárom bronz is összejött. Ebből 19 érem Tokajt dícséri...
Borverseny dömping volt az elmúlt hónapban, így bőven van miről beszámolni. Innen az egy trófea mellett négy aranyat, kilenc ezüstöt és nyolc bronzot hoztak el a hazai borászatok.
Kis hazánk nyolc érmet söpört be, öt arany és három ezüst képében. A borvidéki megoszlás is érdekes, igaz cseppet sem meglepő, és nagyon jól pédázza, hogy mit is kellene tenni a hasonló nagy borversenyek esetében, ha sikereket akarunk elérni.
2013. május 11-én a Gerbaud Házban átadták a 14. Pannon Bormustra Legjobb vétel, Csúcsbor, Champion és Külön-díjait. A versenyt május 8-10. között tartották Pannonhalmán, amelyre 260 bort neveztek, és amelynek során 45 Csúcsbor került kiválasztásra.
2013-06-19  Janus Borzsongás
Május 3-án és 4-én kétnapos fűbenfekvős, sétálós, lágyan zenélős, borkortyolós vendégeskedést rendez a Janus Borház csapata a Tenkes-hegyen! Bor+Barátok+Bogrács+Muzsikusok = JANUS BORZSONGÁS
Ki főz jobban: a séf vagy a blogger? Vajon a séf tud több építő, szakmai kritikát megfogalmazni a gasztronómiai irányzatokra vonatkozóan, vagy a blogger? Folyamatosan felmerülő kérdések ezek a mai gasztronómiai piacon.
A Jammertal-ban májustól októberig, szombatonként workshop-okat tartanak, melyeken - négy népszerű vörösbor fajtát kiemelve -, elméleti és gyakorlati betekintést nyújtanak az alapfokú szőlő-és borismeretbe.
A Rosé Garden-ben május 10-12. között a Gesztenyés kertben és a Larus Étterem teraszán széles borkínálat, ezen belül kiemelt rosé-paletta várja a borkedvelőket. A borokhoz Buday Péter, a Larus Étterem séfje állított össze olyan menüt, melyben mindenki megtalálja kedvenc ízeit.
2013. április 12-én a Corinthia Hotelben rendezett nagyszabású gála keretében átadták a Borászok Borásza választás 2013-as díjait. A nagydíjat, a Borászok Borásza elismerést Szentesi József kapta.
14. alkalommal, 2013. május 8-10. között kerül megrendezésre a magyar borok legkomolyabb megmérettetésének számító borverseny, a Pannon Bormustra. A 2011-ben megújult szakmai esemény ismét remek nemzetközi zsűrit vonultat fel. A versenyre április 30-ig lehet nevezni.
15 tokaji és 8 burgenlandi top borászat egy helyen, a Hotel Intercontinental panorámás nagytermében... Tíz év száraz furmintjai, mesés 2009-es aszúk és gyümölcsös blaufrankischek egyetlen este alatt!
Két badacsonyi borász szervezet akcióprogramot hirdetett annak érdekében, hogy a Balaton-parti éttermek és szállodák leginkább helyi pincészetek borait kínálják vendégeiknek.
91 éves korában, 2013. április 7-én elhunyt Franco Biondi Santi, a legendás Tenuta Greppo birtok tulajdonosa. A következőkben – talán szokatlan módon - egy kicsit személyesebb megemlékezés következik…
Áprilistól Áts Károly, az év borásza csatlakozik főborászként a megújuló Tokaj Kereskedőház Zrt. vezetőségéhez - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kedden az MTI-vel.
Borjoggal és bormarketinggel foglalkozó konferenciát tartanak 2013. április 12-én a Corinthia Hotelben, Budapesten. Az esemény fővédnöke dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, köszöntő beszédet pedig Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár mond.
Szokatlan borvacsorát tartanak március 21-én a Hotel Nemzetiben, majd azt követően minden hónap harmadik csütörtökjén. Holnap a villányi Jackfall Pincészet borainak hangulatát Szabó Balázs mutatja meg zenében.
Április 18 és 21. között irány a Mátra, borzsongani, rügyet fakasztani, no meg jól érezni magunkat. A Lifestyle Hotel hosszúhétvégés programcsomagja legalábbis erre csábít.
Méghozzá 2013. március 13-14-én! A hazai bormaketing ügyének legfontosabb éves állomása ezúttal is kötelező és kihagyhatatlan program minden érdeklődő számára.
A tavalyi év komoly kihívások elé állította a termelőket Sauternes-ben, ahol a Tokaji mellett a másik legismertebb természetes fehér édes bort készítik. Néhány pincészet nem is hozza forgalomba a 2012-es évjárat borait.
Csupán rövidhír, ámde számunkra fontos. Az idei Decanter World Wine Awards versenyen Caroline Gilby MW kapta a Magyar-Szlovén "szereposztó díványt", vagyis övé lett a Regional Chair.
Egy új online bolt alkalmazáson keresztül arra ösztönzi a közösségi portál az amerikai felhasználókat, hogy küldjenek ajándékot az ismerőseiknek, többek között bort is.
Ötcsillagos buli keretében zajlik az idei koktél- és barista bajnokság. Világhíres kávék, italkülönlegességek, vezetett kóstolások, gasztro-lounge, kiállítók, workshopok, bemutatók, Országos Barista Bajnokság, Magyar Koktél- és Flair bajnokság február 23-24-én az ötcsillagos Hotel Corinthiában.
Furmint lázban ég februárban a Veritas Rathauskeller is Budakeszin. Olyannyira, hogy a Furmint kedvéért ez alkalommal eltérnek a hagyományos borvacsorák menetétől, és átadják a főszerepet a furmintoknak!
Hamarosan kapható lesz Angelina Jolie és Brad Pitt első bora. Eddig csupán bérelték a franciaországi Corrensben található birtokot, azonban nemrég megvásárolták és most már minőségi bort szeretnének készíteni.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.
Borturisztikai szolgáltatások közös fejlesztésébe kezdett egy horvátországi település és két magyarországi szakmai szervezet a napokban, az egy évig tartó projektre négyszázötezer eurót költenek.
Magyarország 57 pincészetének és borászatának 151 bora közül választották ki tudósok, valamint az MTA elnöke által felkért borászok azt a 6 tételt, amely az idén negyedik alkalommal rendezett bormustrán elnyerte a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2013” díjat.
Frank Sinatra előtt tiszteleg egyedi, limitált szériás palackjaival a tennessee-i whiskey. Tudvalévő, a swing nagymesterének ez volt a kedvenc itala, „az Öreg Kékszemű” születésének közelgő jubileumára most a Jack Daniel’s lepárlómesterei állítanak emléket egyik leghíresebb rajongójuknak.
A Pécsi Balett Banális viszonyok - édes finomságok című nagyszínpadi balettjének teltházas premierjén mutatta be a Vylyan Pincészet első gyöngyözőborát, a [KSZÍ]-t.
Szőlő- és borgazdasági szakmérnök és szaktanácsadó oktatás indul 2013 szeptemberében a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán. Már lehet jelentkezni!
Az érlelhetőség és eltarthatóság kérdéséről értekezett Horkay András nem is olyan régen. Érdekes téma, amiről eddig viszonylag kevés a tapasztalat. Gondolatait csorbítatlanul közöljük.
Második alkalommal vehette át egy ifjú borász a Pannónia Női Borrend által alapított Pannónia Aranygyűrűt és vándorserleget. Az elismeréshez a BORIGO szerkesztősége nevében ezúton is gratulálunk!
Összesen 3 millió euró - mintegy 860 millió forint - áll rendelkezésre 2013 és 2016 között a magyar borok promóciójára Japán, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Kanada piacán. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter erre vonatkozó rendelete a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.
A február 16-i rendezvényen, a Millenárison 150 kiállító borászat fogja kóstoltatni összesen kb. 500 különböző borát, melyeket egytől-egyig megkóstolhatnak a vendégek - akár mindegyiket, egy belépővel.
Sikeresen lezajlott a hétvégén a híres francia, pontosabban jurai fehérbor fesztivál. A vándorünnepnek idén Voiteur városkája adott othont, a látogatók száma pedig elérte a harmincötezret.
Szerelmes festők, titkos viszonyok, a szerelem kémiája és illata és egy titokzatos tánc. Ezen a különleges februári estén (2013.02.14., 18.00-20.00) a Magyar Nemzeti Galériában minden a szerelemről szól.
2013-02-03  Nyakunkon a ProWein
A tavalyelőtti tizenhattal, és a múlt évi huszonnéggyel szemben idén tizenkilenc kiállító képviseli a magyar borászatot a bor világpiacának vezető szakvásárán. A düsseldorfi ProWein 2013. március 24-26. között ezúttal rekordot dönt...
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint a társaság tulajdonosa, február 1-jétől Goreczky Gergelyt nevezte ki a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatójának. A bejelentés után hírek jelentek meg arról, hogy pontosan miért távozik a cég korábbi vezetője, Kiss István.
Ki lesz a Borászok Borásza? A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma összeállította annak az ötven borásznak a listáját, akik idén esélyesek a Borászok Borásza díj elnyerésére.
A hónap végén távozik az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója, Kiss István, szerződése közös megegyezéssel megszűnik január 31-én. Pénzügyi szakember, Goreczky Gergely váltja, aki eddig az OTP-nél dolgozott.
1993. január 1-én az átalakult Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát jogutódjaként megalakult a Tokaj Kereskedőház Zrt, amely a befektetett munkának köszönhetően napjainkra a Tokaji történelmi borvidék egyik legmodernebb borászati és borkereskedelmi vállalkozásává fejlődött.
Árulják Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező pezsgőgyárát, a pécsi Pezsgőházat. Az étteremmel és palackozó üzemmel rendelkező ingatlant több éve hirdetik, mára 950 millió forintért bárki megveheti.
...illetve szerintük... illetve mindenki szerint. Mindegy is, a lényeg az, hogy 2013. január 25-26-án Csopakon az eddigi legnagyobb szabású rendezvényt tartják a fajtával kapcsolatban. Érdemes tehát hétvégi programot tervezni a Balaton partjára.
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Soproni Borút Egyesület, a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. és a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa idén jubileumi 10. alkalommal hívta megmérettetésre a Soproni borvidék termelőit.
Ennek apropójaként testvérvárosi kapcsolatot létesít Tokaj és az amerikai nyugati part bortermelésének fővárosa, Sonoma a kaliforniai szőlőtermesztést és borászatot megalapító Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulóján.
Borászati szentély, szálloda fejlesztés, csak hogy a legutóbbi eseményeket felelevenítsük. Most pedig a német közönség előtt mutatkozik be a borvidék. Csak így tovább!
"Éld újra Tokajt!"- Ezzel a szlogennel nyílik meg 2013 elején a tokaji régió első, teljes körű turisztikai szolgáltatásokat és információkat nyújtó modern turisztikai létesítménye.
A Magyar Bor Akadémia bejelentette, hogy 2012-ben Áts Károlyt választották az Év Bortermelőjének. A díj a Tokaji borvidék szempontjából is fontos, hiszen Árvay János 2003-as elismerése óta tokaji borász nem részesült ebben a kitüntetésben.
A Tokaj Reneszánsz Egyesület évek óta megjelenik külföldön, de először idén született meg az elhatározás, hogy valamely országban évről évre, rendszeresen borbemutatót szervezzen. Lengyelországra, azon belül is Varsóra esett a választás.
2012-11-22  Égi borospincék
Idén második alkalommal rendezte meg a légitársaságok fedélzeti borainak versenyét a Business Traveller Hungary, melynek szakmai partnere és tesztkoordinátora a BORIGO volt.
Nagy buli, jó hangulat, kézműves termelők, jó borok, sajtok, sonkák és kolbászok, gyerekprogramok és kóstolók a szombaton (november 24.) sorra kerülő Pincepiacon. Nem érdemes kimaradni a tutiból, vagyis irány Eger és a Kőlyuk Pincesor!
A HUNGEXPO Ízek és Borok kiállításán, november 23. és 25. között a hazai és nemzetközi konyha ételeit, és a méltán híres magyar borokat kóstolhatják az érdeklődők. Főzőbemutatók és színpadi programok, koncertek várják a látogatókat.
Negyedik alkalommal rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek vásárát november 16-18-ig a Millenárison. A harminc-féle újbor és a vásáron már megszokott magyar ízek mellett közel száz féle különleges fűszerezésű hurka és kolbász is várja az ínyenceket.
A Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház mellett. A főszereplő pedig ezúttal a Mangalica! No meg a több mint hatvan helyi termelő. Érdemes lesz kilátogatni! (esőben is megtartják)
A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Akadémiai Bizottság védnökségével, valamint az Elitbor társszervezésében rendezik meg a vidék legnagyobb boros találkozóját november 17-én.
Pinot Noir fesztivált szervez a Borjour október 25-én az Egykettő Fröccsligetben, az Ybl Palotában. Az egész napos rendezvényen Magyarország legjobb pinot noirjait tesztelik szakértőkkel, este pedig a Borjour Noir közönsége is végigkóstolhatja a versenyborokat.
A Bor és Piac szaklap szerkesztősége pályázatot hirdetett „Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2012” címmel. A győztes a Tokaj-Hétszőlő, ami ismerve a birtok fekvését, környezetét és hozzáállását, talán nem is olyan meglepő.
A Sofitel Budapest Chain Bridge idén Szentesi József borász segítségével saját bort készít, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vesz részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak.
Szeptember 29-én közös Kéknyelű-szüretet tartott négy badacsonyi pincészet: Istvándy - Laposa Birtok - Szeremley Birtok – Válibor. Az egymás birtokain együtt leszüretelt szőlőből közös bort készítenek.
A világfajták bűvöletében gyakran megfeledkezünk arról, hogy léteznek magyar szőlőfajtáink, és belőlük készült figyelemre méltó, zamatos boraink. Ezeket szeretnék megismertetni a város borkedvelővel, az I. Székesfehérvári Bormustra rendezvényen.
A borászok körében felnőtt az új generáció. Fiatalok, szépek, tehetségesek, tettre készek és mindent meg akarnak mutatni abból, ami az ő kezük munkáját dicséri. Ez a legfőbb indok arra, hogy idén a Budavári Borfesztivál főszereplői a fiatal borászok.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége tíz éve adja át az Év Pincészete díjat, melyet 2012-ben a szekszárdi Mészáros Borház és Pincészet nyert el.
Egészen elképesztő dolog történt. Imseretlen(ek) 20 centivel a föld fölött tőnél metszették el a Villa Sandahl harmincéves rajnai rizling tőkéit. A károkozás módja egyértelműen tudatosságra utal, ráadásul 0,6 hektárról van szó!
A neves üzletembert, a Zwack Unicum Nyrt. Igazgatóságának tiszteletbeli elnökét, egykori országgyűlési képviselőt és washingtoni nagykövetet augusztus 5-én, 85 éves korában, Olaszországban érte a halál.
Augusztus 4-26-ig ismét megrendezik a Balatonfüredi Borheteket. A Balatonfüred-Csopaki borvidék ünnepén a borosgazdák a Tagore sétányon várják a látogatókat.
Minden évben új Művészi Hordók mutatkoznak be az Ördögkatlan Fesztivál alkalmából. Idén a Vylyan „kiszolgált” boroshordóiba Böröcz András lehel életet. A művész a Vylyan-nál a Fesztivál ideje alatt (aug.1-5.) várja a kiállítás látogatóit.
Júliusban minden szerdán este 10 óráig izgalmas borokkal, különleges sajtokkal, tárlatvezetésekkel és kamarakoncertekkel várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Galéria a Budavári Palota panorámateraszán.
Rekordszámú, 630 nevezés érkezett hazánk legrangosabb nemzetközi bor megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borversenyre, mely borok megkóstolhatók a Borgálán június 30-án.
Bor, gasztronómia és jazz találkozott az I.Gere Jazz Fesztiválon Villányban. A varázslatos borvidéki környezetben 2 borvidék, 2 pincészet, 2 étterem és 2 koncertsorozat adott randevút a gourmet- és zenerajongók számára.
Kiváló volt a 2011-es évjárat: a fehérboroknak kedvezett az idei VinAgora 4 Champion díj, 2 nagyarany, 89 aranyérem, 107 ezüstérem, 8 fajtabor díj született, A június 30-i Borgálán kóstolhatja őket a nagyközönség.
Rekordszámú, több mint 600 nevezés érkezett a Vinagora Nemzetközi Borversenyre, mely borok megkóstolhatók június 30-án, 12-20 óráig a Boscolo Konferencia Központban.
Június 7-én egy szakmai nappal, de péntektől már a kulináris örömökre áhítózó nagyközönség számára is indul az OTP Klub Gourmet Fesztivál, bemutatva Magyarország változatos ízeit, zamatos borait, ízletes pálinkáit, és mindent ami szem-szájnak ingere.
2012-06-05  VeszprémFest 2012
Ismét prémium programok a VeszprémFest-en! A VeszprémFest immár 9. alkalommal várja világsztárokkal vendégeit a „királynék városába”. A július 13. és 22. között zajló fesztivált a tízszeres Grammy-díjas amerikai művész, a jazztörténelem legnagyobb élő gitárosa, George Benson nyitja.
Hetedik alkalommal rendezik meg a Kárpát Medencei Borászok Találkozóját 2012. június elsején és 2-án a budatétényi Rosáriumban. A szervezők fontosnak tartják a rendezvény szellemiségét, hiszen a Kárpát-medence nem csupán egy földrajzi fogalom, hanem emberben és borban összefüggő, organikus egység...
Idén ismét kinyitják az Iván-völgyi pincéket és két napon át 10 borászat és az ország legjobb kávézója várják itallal és étellel a napsütötte Iván-völgyben a látogatókat. Ráadásul szombat estére szabadtéri koncerttel, tűzgyújtással és koccintással készülnek a szervezők Szekszárd belvárosában.
2012-05-24  Time for Wine
Május 31-én megnyílik az Erzsébet tér borbárja, amely egy belvárosi fesztivállal ünnepli debütálását. A Time for Wine rendezvényen 23 kiállító és 10 zenekar várják a hozzáértő közönséget és a lelkes kóstolókat.
Lezajlott, szuper volt, természetesen mi is ott voltunk. A rengeteg látogató és a szórakozás mellett azért a munka is szerepet kapott, így lezajlott a X. Pincefesztivál szakmai kóstolója. Alább az eredmények következnek.
2012. május 15-én, a DiVino borbárban megrendezett Bécs Esten Budapest trendformáló szereplői gyűltek össze, hogy belekóstoljanak a szomszédos főváros zenei és gasztrokultúrájába.
Tegnap nyilvánosságra hozták az idei Concours Mondial de Bruxelles eredményeit. A dologról többen értekeztek a honi szaksajtóban, de mi is hozzátennénk a magunkét.
Négy nap alatt több mint húszezerezer látogatót fogadott a VII. Budapesti Pálinkafesztivál, amely a Budai Vár Hunyadi és Oroszlános udvarában 25 kiállítóval és közel 400 pálinkával várta a vendégeket.
Immár 13. alkalommal mérettettek meg a legjobb hazai borok a legnagyobb presztízsű honi borversenyen, a Pannon Bormustrán, május 9-11 között, Pannonhalmán.
Hazánk egyik legnemesebb borvidékén nemrégiben különleges szövetség köttetett. Bock József, a villányi lankák leghíresebb borásza, a Sugarbird divatmárka arcait látta vendégül birtokán.
A Michelin Guide 2012-es kiadványa két új ajánlást tett Magyarországon. Az egyiket a Márgál Budapest Étterem kapta, ahonnan a tulajdonos és séf, Gál Attila átigazolt a Káli Art Inn konyhájára.
2012-ben immár harmadik alkalommal hirdette meg országos borversenyét a Semmelweis Egyetem. Az egyetem ebben az évben is a tehetséges, minőség iránt elkötelezett fiatal magyar borászoknak kíván megjelenési, megmérettetési lehetőséget biztosítani.
Nyárköszöntő borünnep, rozéfesztivál és zene, rosé mustra és rosé garden, meg minden egyéb, amit csak Rosalia tud nyújtani. Mindezt május elején, a XII. kerületben. Mi biztosan ott leszünk!
Döntöttek a borászok, eldőlt, hogy ki lett az idén a Borászok Borásza, valamint a szokásos különdíjakat is kiosztották. A díjazottaknak a BORIGO szerkesztőségéből ezúton is gratulálunk.
Merthogy megérkeztek a szekszárdi borverseny eredményei, ráadásul a Challenge International du Vin is színt vallott és még átfedések is vannak. Ezek alapján lehet, hogy érdemes lenne jóval több mintát küldeni a hazai borászatoknak a világversenyekre?!
2012-04-06  Egri csillagok most
Hatalmas jelentőségű folyamatok zajlanak az Egri borvidéken. A fordulópontot az Egri Csillag, az új fehér házasított bor piacra kerülése jelenti, ezt ünnepli meg a borvidék április 8-án az egri várban.
2012. március 23-25 között immár harmadik alkalommal rendezik meg a VinCE-t, mégpedig a jól megszokott helyszínen, a Corinthia Hotel Budapest termeiben. Hasonlóan a korábbi évekhez, idén is a magyar pincészetek színe-javával, valamint több tucatnyi masterclassal várják a látogatókat.
Sikeres volt a 3. Kézműves Magyar Ízek Vására a Millenárison, amely teljesítette a rendezvénytől már-már megszokott számokat. A 17 ezer látogató a harmadik vásáron is több tízmillió forinttal segítette a magyar termelőket és ez által a magyar gazdaságot.
Megnyerte a bodrogkeresztúri Füleky Pincészet az ArchDaily közönségszavazását, így 2010 után a 2011-es év legjobb ipari épülete is magyar! Alig várjuk a 2012-es kiírást...
Felszámolják a borok forgalmazásával foglalkozó, milliárdos árbevételű, korábban a Lidlnek is beszállító imrehegyi Domro Borgazdaság Kft.-t. A cég raktárában tavaly az élelmiszerbiztonsági hatóság százezer ismeretlen eredetű palackra bukkant.
Bejutott a döntőbe a Füleky Borászat bodrogkeresztúri épülete a világ leglátogatottabb építészeti portálja, az ArchDaily Év Épülete 2011 című versenyén.
Szándékosan szeszelnek az ecetmuslicák, hogy megóvják magukat egyes parazita darazsaktól – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő folyóirat.
Mint azt korábban az Index is megírta, egy magyar vitorlás azon az útvonalon fog átkelni az Atlanti-óceánon, amerre Rakonczay Gábor is tartózkodhat. Az Elisabeth nevű hajó fedélzetén Szeremley Huba borász, fia Koppány és Fináczy Márton vitorlás próbál majd kapcsolatot létesíteni a magyar kenussal.
A hó hazája immáron tizennegyedik alkalommal adott otthont a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupának. Hazánkat immáron második alkalommal az ország csúcsmixere Csatlós Máté képviselte, aki idén Helsinkiben a legjobb tíz között végzett.
Történeti tájjá nyilvánította a nemzeti erőforrás miniszter Tokaj-Hegyalját kedden. Réthelyi Miklós rendelete szerint a jövőben műemléki védelemben részesül Olaszliszka is.
Izgalmas eseményen vehettünk részt tegnap a Magyar Sommelier Szövetség jóvoltából. Szarvasgombákat illatoltunk és ízleltünk á la nature és ételekben, borokkal és azok nélkül. Mindezt a Pesti Disznó nevű helyen, Szakács József irányításával.
Elindult az online asztalfoglalás a Torkos Csütörtökre. Az akcióhoz - amely idén február 23-án kerül megrendezésre - eddig közel 600 étterem csatlakozott, a vendéglátóhelyeknek kevesebb, mint három hetük van arra, hogy jelentkezzenek.
Egymillió liter, illegálisan felhasznált olasz bort találtak az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság borászati felügyelői Bács-Kiskun megyében - tájékoztatott pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.
A kuratórium összeállította annak az ötven borászatnak a listáját, akik esélyesek a díj elnyerésére. Most a jelölteken a sor, hogy egy-egy szavazatukkal eldöntsék, ki lesz közülük a Borászok Borásza!
Önmagán túlmutató jelentőségű az az ünnepség, melyet Szekszárd városa rendezett szerdán Vida Péter borász tiszteletére, aki 2011-ben elnyerte Az Év Bortermelője címet.
Száraz magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune című egyesült államokbeli napilap Great whites under 15 dollars (Nagyszerű fehérborok 15 dollár alatt) című cikkében.
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal válik emlékezetessé ez a nap a vendégek és a kitüntetett borász számára, aki munkájával érdemelte ki az elismerést jelentő címet.
A világ 10 legjobb borturisztikai desztinációja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt. A szaklap szerint azonban nem csak a borok, de a gasztronómia és a számos programlehetőség miatt is érdemes felkeresni a térséget.
A vörösiszap nem okozott kárt a Somlói borvidéken, tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a katasztrófa semmilyen hatással nem volt a szőlőültetvényekre, mondta Somogyi Lajos, a Somlói hegyközség hegybírója.
Tizennégy Somló-hegyi szőlő- és bortermelő indított pert a vörösiszap-katasztrófa felelőseként vádolt MAL Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon, mert szerintük a szennyezés miatt sérült a történelmi borvidék jó hírneve...
Nemrég írtunk róla, de akkor még a nagyközönség számára sok részlet nem volt publikus. Ez azonban megváltozott. A Nyilas Pincészet horoszkópos borait az érdeklődő borkedvelők hamarosan végigkóstolhatják.
Elöregedés, elvándorlás, elszegényedés – ezekkel a szavakkal kezdődött a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesülete 2011. december 5-én tartott rendkívüli közgyűlése.
Újabb pont a hazai bortörténeti szakítások listáján. Ezúttal a Laposa család döntött úgy, hogy a Bazaltbor Badacsony Kft. befektetőjétől különválva, új utakon jár tovább. Alább a család nyilatkozata olvasható.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.
Vagyis az etyeki Anonym Pince 2011-es Egyből kettő nevű bora lett az ország legjobb újbora a holnap kezdődő Újbor és Sajt Fesztivál kapcsán lezajlott borversenyen.
Magyar tétel ugyan nincs rajta, ám a Királyudvar társbirtoka odaért a harmadik helyre. Természetesen az elmúlt évtized legnagyobb divatja, vagyis egy osztrák zöldveltelini is befért a sorba nyolcvanhatodiknak, az első helyen pedig egy sonoma-i Pinot Noir.
Amerikai piacra került a tokaji. Bár egyelőre még kisebb tételek indulnak a tengeren túlra, az export mennyisége hamarosan jelentősen nőhet. A Tokaj Kereskedőház Zrt. sikere várhatóan az egész borvidék ismertségének jót tesz majd.
Jó dolog barátokkal, ismerősökkel együtt lenni, még jobb dolog a fehér asztalnál együtt ünnepelni. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) november ötödikén emlékezetes Gálaesttel ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.
Megvan az öt jelölt az Év Bortermelője 2011 díjra. Nincs nagy meglepetés, a tavalyi öt jelöltből négy idén is ott van, a tavalyi győztes értelemszerűen nincs, a helyére Heimann Zoltánt jelölték a borkedvelők.
Immár harmadik alkalommal adták át a Vendéglátás szaklap által létrehozott Év Konyhája díjat. A Gundel étteremben zajlott október 24-i gálavacsorán a díjat a budapesti MÁK Bistro csapata, Huszár Krisztián vezetésével vehette át.
Biodinamika és természetközeliség, Isabelle Legeron MW és világhírű borászok a Gerbeaud Házban, november 19-én. Sétáló kóstoló és mesterkurzus, valamint dokumentumfilm vetítés. Ott a helyünk!
Proefschrift magazin által 23. alkalommal kiírt Proefschrift Wijnconcours nemzetiközi borversenyen a borszaküzlet kategóriában a St. Andrea szőlőbirtok Merengő Egri Bikavér Superior 2009 borát az Év vörösborának választották!
Hosszú idő után újra kiadták a hatnyelvű szőlészeti és borászati szótárt, a Mezőgazda Kiadó hathatós közreműködésével. A hiánypótló mű megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.
2011-10-21  BORszágjárás
2011. október utolsó heteiben ismét folytatódik az a rendezvénysorozat, melyet még 2009-ben indult el Tokaj Grand Tour néven. Most, a névváltoztatás után a Somlói borvidék 14 borászata mutatkozik be!
Újabb sikert könyvelhet el a Costes: a maximálisan adható húsz pontból tizennyolcat, azaz három szakácssapkát adott a budapesti étteremnek a Gault Millau Ausztria (Gault Millau Österreich) étteremkalauz.
2011-10-20  Etalon 2009
Az Ital Magyarország Kft. négy neves szekszárdi borásszal összefogva egy etalonnak számító kezdeményezéssel rukkolt elő az idei őszre, mégpedig egy közös borral, amelybe mind a négyen beletették a szívüket, tudásuk legjavát és legjobb tételeiket.
Ökörpofa, gersli rizottó, korhely halászlé. Egyebek mellett ilyen fogásokat kínál a legújabb koppenhágai étterem. A dán fővárosban október 14-én tartották a Bock Bisztró ünnepélyes megnyitóját.
Természetesen nem kevertük össze a Bodrogot Panyola folyójával, sokkal inkább a Szamos Marcipán és a Tokaj Kereskedőház új, közös desszertkülönlegességeiről lesz szó, ami az idei karácsony nagy durranása lehet.
Elhunyt Tornai Endre a Tornai Pincészet alapítója, Bakonyi Karcsi bácsi jóbarátja, az első saját néven kihozott palackozott somlói bor termelője, a nyolcvanas évek országgyűlési képviselője, a Somló nagy ismerője. Emlékét megőrizzük.
Október 14-én megrendezésre kerül a Bor- és Ínyenckrém Fesztivál a budapesti Symbolban, ahol a borászok kedvenc borkorcsolyáit ismerheti meg a nagyérdemű. Ennek kapcsán megjelenik egy "Borkorcsolyák Magazin" is, a receptekkel és borokkal.
November 5-én a tatai Hotel Gottwaldban tartja gálaestjét megalakulásának 20. évfordulója alkalmából a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. Izgalmas gasztro estre van kilátás!
Szeptember a szövetségek hava a hazai vendéglátós szakma berkeiben. A sommelier-ek után a barista-k is készülnek a saját csoportosulásuk létrehozására. A szeptember 25-i Gramm Prix-n tovább bővült a lehetséges tagok köre.
Szeptember 24-25-én csodás idő várta a kézműves gasztronómia, a bor és a népzene szerelmeseit a Fejér megyei Etyeken. A várakozásokat meghaladó számú látogató érkezett a fesztiválra a fenséges étkek, zamatos borok és fergetes koncertek miatt.
A gasztroforradalomra adott válaszként 2011. június 22-én hivatalosan is megalakult az első Magyar Sommelier Szövetség. Fő céljuk egy szakmai önfejlesztő bázis kialakítása, ahol a sommelier-ek építő jelleggel megoszthatják egymással gyakorlati tapasztalataikat.
Középpontban a borkritika! A borkultúra fejlődéséhez arra van szükség, hogy beszélgessünk a borról, hogy a fogyasztó is jobban értse, tudja, mit kap vagy mit keressen a pohárban. A borászok pedig jó tanácsként kezeljék a megfelelő orgánum kritikájában megfogalmazottakat.
A tavalyi alacsonyabb termés, illetve a visszaesett fogyasztás miatt kisebb összeg folyhat be a bor forgalomba-hozatali járulékból, ezért az állam is kevesebbet költhet bormarketingre.
2011-09-20  Borszerda idén is!
Száznál is több vendéglő, borszaküzlet népszerűsíti szeptember 21-én, az első idei borszerdán a minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást. Az akcióhoz csatlakozni, illetve asztalt foglalni a www.borszerdak.hu oldalon lehet.
Lezárult az Agrármarketing Centrum (AMC) idei fröccskampánya. A kampány kultikus járműve, a fröccsbusz július végén megkezdett több mint egy hónapos országos roadshow-ja véget ért.
Az őszi szezon elkezdődött, vadászok, kutyákat előkészíteni! A Szalajka-völgyeben október 8-án tizenegyedszer rendezik meg a Szarvasgomba-vadászatot.
A IX. Kezes-lábos Fesztiválra szeptember 24-25-én a legjobb kézműves, gasztronómiai kiállítók jöhetnek el, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból készítik termékeiket. Idén először, a bor mellett főszerepet kap a pálinka.
A visszaszámolás elkezdődött, a (Budapest) Gramm Prix két hét múlva, szeptember 25-én 15:00-tól kezdődik a 8Gramm kávézóban. A város baristái újra összemérik tudásukat a csészékben. Jelentkezni néző és versenyző kategóriában lehet.
2011-09-12  Koccintás 2011
Megtaláltuk Magyarország legkedveltebb borvidéki települését! Az ország legkedveltebb borvidéki településévé az a település válhatott, ahol - az adott helység lélekszámát is figyelembe véve - abszolút értékben és arányaiban a legtöbb borász és borkedvelő koccintott 2011. szeptember 4-én 16 órakor.
Fiatal borászok szavazatai alapján 2011-ben Demeter Endre Tokaji Furmintja lett az év bora. 2011. szeptember 2-án, Etyeken tartotta meg szokásos éves borkóstolóját a Junibor, a fiatal borászokat tömörítő egyesület.
Csupaszon meredeznek a szőlőkarók a budai várlejtőn, a tavaly elültetett oltványok elszáradtak, eltűntek. A marketingötletre 15 millió forint ment el, a végeredményt bárki megtekintheti a szerdán kezdődő Borfesztivál alatt.
Tizenegy tokaji pincészet tart közös borkóstolót annak érdekében, hogy együtt hívják fel a figyelmet a tokaji löszre, 2011. szeptember 7-én, a Borfesztivál első napján, a Budai Várban található Magyar Borok Házában.
2011. szeptember 2. és 4. között kerül megrendezésre sorozatban tizenharmadszor a Kékfrankos Nyár záróakkordjaként, a Soproni borvidéken élők számára pedig a szüreti időszak kezdeteként a Soproni Szüret, amely az itt élő, dolgozó borászatok, pincészetek igazi örömünnepe.
A 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál kulturális nyitóeseményére, a Gálakoncertre, szeptember 2-án, a Művészetek Palotájában kerül sor neves közreműködők résztvételével és ősbemutatóval.
Bordeaux-ban ez is lehetséges. Hat borászat fogott össze, hogy megvásárolják a Pomerolban található, 32 hektáros Libourne-i öreg lóversenypályát, amit 2009-ben zártak be végleg. A cél természetesen a szőlőtelepítés volt.
Méghozzá majdnem a legkorábban az elmúlt párszáz évet tekintve. Idén ugyanis augusztus 19-én hivatalosan is megkezdődött a szüret a régióban, ezzel pedig 2011 a második legkorábbi szüret éve lett.
Az easyJet nyerte el a legfinomabb fehérbor elismerést, amelyet a nemzetközi utasok és a borszakértők szavaztak meg egy vakteszt során. A győztes bor a Louis Mondeville Côtes de Gasgogne.
A nehéz gazdasági körülmények nem akadályozhatták meg, hogy ismét jó hangulatú és nagy látogatottságú programot bonyolítsanak a szervezők a Somló Hegy észak-keleti lábánál, Dobán, az Erdődy Kastély Ősparkjában.
...ami segít rózsaszínben látni a világot! A Villányi borvidék szívében új fesztivált rendeznek széleskörű összefogással a villányi borászok, a civilek és a helyi önkormányzat. A Vörösborfesztiválról jól ismert városban most egy nyári érdekességgel rukkolnak elő.
Szombaton került megrendezésre a 4. VinAgora Borgála egy különösen szép helyszínen, a Boscolo Konferencia Központban. Nem csak a környezet, de a rendezvény is hű volt nevéhez: elegáns, kifinomult, színvonalas volt a közönség, az előadások és a kóstolható több mint 500 bor is.
Az augusztusra kétszeresére bővülő budapesti Nespresso Boutique nem csak a közép-kelet-európai Boutique-ok közt foglal majd el előkelő helyet: a patinás Andrássy úti épületben újjászülető mintabolt megállja a helyét a legszebb párizsi vagy New York-i Boutique-ok közt is.
A hazai borvidékek (borutak, borlovagrendek, hegyközségek) közreműködésével idén immár negyedik alkalommal választják meg Magyarország Borkirálynőjét. A választás döntőjére, illetve a koronázási ceremóniára Tarcalon kerül sor 2011. július 29-30-án.
Miután az elmúlt években inkább veszteséget termeltek, a Rémy Cointreau bejelentette, hogy eladja a tulajdonában lévő Charles és Piper-Heidsieck champagne-i pezsgőmárkáit az EPI holding részére és a továbbiakban a többi márkanevére fókuszál.
Úgy tűnik mégis megépül a körülötte zajló borpolitikai csatározások által elhíresült híd a Mosel fölött. A munkálatok még az idén megkezdődhetnek, annak ellenére, hogy nincs megnyugtatóan tisztázva a szőlőkre gyakorolt hatás.
Már ami a környezetvédelmet illeti. A Cheval Blanc és a Clerc Milon zöldre terveztették az új borászatukat, a leleplezést pedig a Vinexpo-ra időzítették. Megoldások következnek, francia módra.
A magyar csapat remek teljesítményt nyújtva mindössze tizenegyesekkel marad alul a döntőben, így az ezüstéremnek örülhettünk az első BorÁsz Futball EB döntőn a Margitszigeten.
2011. június 29. és július 3. között Magyarországon rendezik meg az I. BorÁsz Futball Európa Bajnokságot. A döntő vasárnap lesz a Margitszigeten, Budapesten. Kötelező program!!
Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2011. június 16-19. között, Pécsett, a Corso Hotelben rendezték meg. A rangos vetélkedésre 501 borminta érkezett Magyarországgal együtt 19 országból.
A hazai borszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésének, a Pannon Bormustrának június 2-án, a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. 112 pincészet 270 nevezett borából 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet.
Immár hagyományosan nyár elején, június 1-2-án zajlik a SYMA Rendezvényközpontban a vendéglátóipari szakma nagyrendezvénye, a Kreatív Konyha Fórum folytatásaként bemutatkozó Gastro Trade Expo.
Méghozzá a kávé & likőr duett összetett és gyakran harmonikus kapcsolatában. Nem kell más hozzá, mint egy kis kreativitás, némi bespájzolt likőr és persze a Nespresso Grand Cru őrleményei.
Az idén nyáron ismét lesz a Dunát a Tiszával kombináló luxushajóút, méghozzá az exkluzív programot szervező társaság, a CroisiEurope jóvoltából. Tengerre magyar jelszó helyett tehát irány egy folyami hajóút...
A Bakonyalja turisztikai fejlesztéséhez csatlakozott a móri Bozóky pincészet is, a projekt keretében felújított borászati üzemüket ma adták át. A KTKT a fejlesztésekkel azt kívánja elérni, hogy a kistérség a népszerű belföldi turisztikai célpontok közé kerüljön.
A dél-balatoni titok nyomába eredhet a nagyközönség, valamint a hazai borász szakma és a borgasztronómia képviselői május első csütörtökén. A budapesti Vajdahunyadvárban lévő Mezőgazdasági Múzeumban először tart borbemutatót a Balatonboglári borvidék.
Az immár három és fél éve működő online bormagazin, a Vinoport.hu idén tavasszal megnyitotta borbárját. A kínálatot a hazai borok határozzák meg, amelyeket pohárra vagy üvegre is fogyaszthatnak a vendégek.
2011. április 29-én, a Mezőgazdasági Múzeumban került sor az évi rendes Tokaj Nyitány bemutatóra. A szervezők megint kitettek magukért, a két mesterkurzus és a sétáló kóstoló is rendkívül magas színvonalú volt...
Kaló Imre szomolyai borászt választották a Borászok Borászának 2011-ben. A díjat a borászok ítélik meg saját maguk körében minden évben, ezért óriási elismerést jelent.
Az Institute of Masters of Wine (Master of Wine Intézet) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA - Hungarian Investment and Trade Agency) együttműködésében egyedülálló programra került sor az elmúlt napokban Budapesten és Tokajban.
Visszavonta négy tag megbízatását a borágazati marketingprogramok kidolgozásáért felelős bormarketing bizottságban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Megvannak az eredmények a múlt héten lezajlott veronai nemzetközi borversenyről. Az érmet ezúttal a Mátra szállította számunkra, örülünk neki rendesen!
Minden eddiginél komolyabb megmérettetés elé néznek a legkiválóbb hazai borok, hiszen soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a XII. Pannon Bormustrán, a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen.
Második alkalommal is sikertelenül zárult az értékesítési pályázat az egri borászat egykori zászlóshajója, az Integrált Borgazdasági Zrt., vagyis a volt Egervin vagyonának értékesítésére.
A Costes volt a második kelet-európai étterem, amely Michelin-csillagot kapott. Tavalyhoz képest dupláztunk, most a Vörösmarty téri Onyx is csillagos lett. Húsz éttermet ajánl a legjobb európai éttermeket felsoroló kalauz a magyar fővárosból.
Több mint 1200 vendéglátóhely vesz részt a Torkos Csütörtök akcióban, amelyet idén március 10-én tartanak. Kedves olvasóink figyelem! Irány enni valamelyik csatlakozott étterembe...
Nem támogatja a bor zárjegyének újbóli bevezetését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A termelők adminisztratív terheinek növelése nem a megfelelő megoldás a borellenőrzés problémáira - írták közleményükben.
Megszületett az ötvenes lista, vagyis eldőlt, hogy idén ki az az ötven borász, aki maga közül megválaszthatja az idei Borászok Borászát. A listát a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma állította össze.
A Magyar Tudományos Akadémia épületében, az Egri Bormíves Céh szervezésében megtartott egri borgálán mutatkozott be Eger új bora, az egri bikavér fehér párja, az Egri Csillag.
A londoni Spitalfields piacon lévő Le Bouchon Breton étterem nyerte meg a brit Harper’s borszakmai magazin több díját Londonban. Hogy ez minket miért érdekel? Mert a kiváló Barsi Szabó Gergő tavaly augusztus óta az étterem vezető sommelier-je, a díj megszerzésében vastagon része volt.
A Tokaj Reneszánsz-Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a tokaj-hegyaljai minőségi borászatok érdekvédelmi és közösségi szervezete új elnököt választott Turóczi István, a Royal-Tokaji Borászat vezérigazgatója személyében.
Ha a Somlóról hallunk, először talán mindannyiunknak a méltán híres történelmi borvidék, a hegyen hosszú évszázadok óta folytatott szőlőművelés jut eszébe. E tradíciónak – és minőségnek – azonban van egy olyan háttere, amelyet talán még nem ismerünk eléggé...
Tiltakozik a tokaji polgármester, mert Szerencsen mégiscsak megépítenék a szalmaerőművet. A beruházást még az előző városvezetés kezdeményezte, ám az addigi polgármestert ősszel nem választották újra.
Nagyszabású eseményen ismerkedhetnek meg az italok világával azok, akik szakmabeliként vagy akár vendégként, fogyasztóként többet szeretnének tudni a kávé- és bárkultúra fortélyairól.
Töredékére esett a bérfőzésből származó bevétel, a költségvetés milliárdokat bukott a tavaly évközben bevezett adómentességen. Az idei bevételi előirányzatokról egyelőre nincs pontosabb adat, mivel a nemzetgazdasági tárcánál még csak most folyik a bevételi tervek egyeztetése.
Az 59 jelöltből végül Demeter Csabát választották meg a szavazók a tavalyi esztendő legtutibb fiatal borászává. Az Egri Csillagok immáron sokadszor új értelmet nyer, lévén tavaly is egri borász győzött.
Összesen 1,4 milliárd forintos minőségvédelmi bírsággal büntették a Kiskun-Vin Kft.-t, ahol nemrég majdnem 5 ezer hektoliter manipulált bort találtak. A borászat akasztói üzemében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal végzett ellenőrzést.
A hír váratlanul ért bennünket, akkor is, ha történtek már rá utalások korábban. Mondhat bárki, bármit : az ország legrégebben létező boros lapjának megszűnése mindenképpen komoly veszteség.
Az Egyesült Államok (és a világ) talán legmeghatározóbb bormagazinja nyilvánosságra hozta az idei Top 100-as listáját. A huszonnyolcadik helyen pedig egy magyar bor található, mily meglepő, Tokajból.
Kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2010” cím nyertesét, az idén Légli Ottóra esett a választás. 2010-ben ez a borász második komoly kitüntetése, korábban ő kapta meg a Borászok borásza címet.
A brit Decanter decemberi számában Steven Spurrier a Spurrier’s world nevű rovatban Malatinszky Csaba egyik borát ajánlja. Méghozzá a legjobb óvilági fehérbor kitüntetett kategóriájában. Kicsit hízunk, mert mi már augusztusban megmondtuk...
Szentirmai Zsolt, sárospataki szabadúszó webdesigner, grafikus nyerte meg a Furmint Február logópályázatát, a második helyezett Fejér Anna, a harmadik pedig Ulrich Sára lett.
Hosszú szünet és nagy csönd után ismét van Bormarketing Bizottság, legalábbis a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint. 13 nevet is mondtak, köztük pl. Szepsy Istvánét.
Munkája, és tevékenysége elismeréséül a fiatal soproni szakembert nemrégiben igen rangos megtiszteltetés érte: a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagjává választották.
Méghozzá két hét múlva, december másodikán és harmadikán, Sopronban. Szó lesz jogszabályi alkalmazásról, védjegyhasználatról, gasztronómiáról, kereskedelemről, a bormarketing hagyományos és új irányairól.
November 8-án lezárult az „Év Bortermelője 2010” szakmai megmérettetés első fordulója, kiderült, hogy melyik az az 5 borász, aki a legtöbb jelölést kapta. Nem kellett sokat számolgatni, mert az öt név egyértelműen kiemelkedett az 59 jelölést kapott borászéból.
Közbeszerzési pályázat jelent meg a közösségi bormarketinget megalapozó termékleírások elkészítésének koordinálására. December elején lesz eredményhirdetés, a munka elvégzésére év végén két hetet kap a nyertes.
Hogy repül az idő...! Immár négy éve, hogy Kató András és csapata kiváló kézművesborokkal látja el a borbolondokat a világ minden tájáról. Az évfordulót ezúttal is rendezvénnyel ünneplik...
1999 volt az első, és mindezidáig az utolsó évjárat, mellyel kapcsolatban a Disznókő úgy ítélte meg, hogy dűlőszelektált hatputtonyos aszút hoz forgalomba a dűlő nevével, a Kapival. Most itt a 2005-ös...
Új hírek jöttek a Tőkéstársaknak nevezett fiatal mátrai borászok házatájáról. Németh Attila Gábor kilépett a körből és ez egyéb változásokat is generált. De egy percig sem kell félteni őket...
2010. november 26-27-én rendezik meg a Vajdahunyadvárban a 7. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. A rendezvényhez újbor verseny is kötődik, aki még indulni akar, megteheti.
Az épphogy befejeződött szüret, az év első friss vörösborait hagyományosan Szent Márton napjára töltik palackba. Az idei Borszerda sorozat így a testes, ünnepi vörösborok mellett az újborokkal zárul november 10-én.
Új részvények kibocsátásával 140 millió forinttal 1,88 milliárd forintra emelte tőkéjét a Csányi Pincészet Zrt. A friss forrás egy részét a saját szőlészetében tervezett szerkezetátalakításra fordítják, más részét pedig innovációra.
Méghozzá Csernus módra, hiszen az ország népszerű dokija újabb lélektani témákat boncolgat hamarosan megjelenő új könyvében, a Felnőtt húslevesben. Méghozzá egy festő-szakáccsal és némi borász rásegítéssel egyetemben.
A Budai Várban zajlik jelenleg is a Szlovén Bornapok elnevezésű rendezvény. Tegnap mi is ott jártunk, szürcsöltünk és jegyzeteltünk, és egy időre a sonkás embernél is leragadtunk.
A Bormarketing Kft. kvázi megszűnése után izgatottan vártuk az Agrár Marketing Centrum sajtótájékoztatóját. Jelentjük, túl vagyunk rajta és bár sok dolgot megtudtunk, okosabbak mégsem lettünk.
A dolog pikantériája a holnapi napra bejelentett AMC sajtótájékoztató, ahol - reményeink szerint - a felmerülő kérdéseinkre választ kapunk. Rajtunk nem fog múlni...
A Slow Food, kvázi a jó ételek világszintű mozgalma, az első saját bokalauzát publikálta a napokban. A megjelenést Slow Wine 2011 néven, a Torinóban megrendezésre került Salone del Gusto élelmiszer showra időzítették.
Nagyon ritka dolog, hogy a magyar boréletet a hivatalos Magyarország is elismeri. Az még ritkább, hogy a borismeretek oktatását ismerik el magas állami ktüntetéssel. Nos, most ez is megtörtént.
Ma adták át Boldogkőváralján a Bestillo Pálinkaház látogatóközpontját. A 90 millió forintos beruházást a magyar vállalat felerészben uniós forrásból, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásából finanszírozta.
Ebben az értékben írt ki pályázatot új borászati gépek és technológiai berendezések beszerzésének utófinanszírozására a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Lezárult a 3x3 Duennium jótékonysági áverése! Az induló, egyenként 50.000 forintos kikiáltási árból végül szeptember 30-án összesen több mint egymillió forint gyűlt össze!
2010 október 10.-én rendezték meg Amsterdamban Hollandia legnagyobb borversenyét a Proefschrift magazin által 22. alkalommal kiírt Proefschrift Wijnconcours nemzeti borversenyt.
Különleges eseménynek lehettek tanúi az angol borszakértők október 12-én. A magyar borokat ezúttal osztrák társaikkal közösen mutatta be szakmai szeminárium keretein belül az ITD Hungary, a Masters of Wine Intézet, az Osztrák Bormarketing Szervezet és az Esterházy Alapítvány.
Lassan iskolás közös gyermekünk... és már ír, olvas! Játszunk vele, mert gyerek még és lételeme a játék! – így kezdte köszöntőjét Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója a BOGYÓLÉ 2010 címkekiállítás megnyitóján!
2010-10-07  Szüreti Mulatság
Immáron harmadik alkalommal tartotta meg Szüreti Mulatságát a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Vinum Regum Rex Vinorum Tokaji Borrend 2010. október 2-án.
Az elismerést minden évben annak ítélik oda, aki elkötelezettségével, tetteivel Eger hírnevét kimagaslóan öregbíti. Dr. Lőrincz György ennek a kritériumnak szerintünk is minden tekintetben megfelel.
A történelmi aradi borászat népszerűsítését, a megye infrastruktúrájának és turisztikai potenciáljának fejlesztését is hivatott szolgálni az A bor útja elnevezésű projekt, melynek kivitelezésére tegnap 61,3 millió lejt kapott a megyei önkormányzat a Nyugati Fejlesztési Régiótól.
A Pannon Bormíves Céh oszlopos tagja nehéz döntést hozott meg, de a fájdalmas lépés után bánkódni már nincs ideje. "Nem érte meg a vesződség."- mondta, de aggódni azért nem kell, a borászat továbbra is fennmarad.
2010-09-27  Illegális?
Mától nem! Hatályba léptek ugyanis az új pálinkafőzési szabályok. Innentől kezdve annyit és ott főzünk, amennyit csak bírunk? Azért ez sem egészen igaz. Nézzük hát röviden, mi is változott.
Öt magyar borvidék nedűi kerülnek a január 1-jén kezdődő magyar soros elnökség idején a miniszteri Tanács asztalára. Eljött hát végre az idő, hogy a hivatalos brüsszeli eseményeken is ott legyenek legjobbjaink!
A BORIGO évek óta komoly szerepet szán tesztjein és hasábjain azoknak a fiataloknak, akik - többségükben Londonban - a WSET diplomakurzusára járnak. Most két újabb barátunk nyerte el az IW címet, valamint még ketten máshonnan.
2010-09-07  Borfesztivál!
Újra itt a szeptember eleje, újra itt a Borfesztivál a Budai Várban. Szokás szerint megtelik a keleti és nyugati teresz, valamint a az Oroszlános Udvar. A 200-nál is több kiállító és a programok remek szórakozást ígérnek!
Az egyik legjelentősebb dán internetes portál, a politiken.dk Luksusvitest rovatában két St. Andrea bornak is kifejezetten kedvező értékelést adott. A Napbor 2008 és a Hangács Bikavér 2007 volt a két tétel.
2010. augusztus 27-én eldőlt, hogy ki Magyarország legjobb sommelier-je. A 17. Sommelier Magyar Bajnokság döntőjén Cseke Gábor bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon november végén Franciaországban, Strassbourgban.
A Vylyan Pincészet eddig számtalan olyan kezdeményezést indított útjára vagy támogatott, amelynek célja nem kapcsolódik szorosan a borhoz. Nem meglepő, hogy a pincészet zászlóshajója, a Duennium 2006 sem mindennapi módon mutatkozik be a nagyközönségnek!
Két év szünet után 2010. augusztus 26-27-én a soproni Hotel Lővérben a honi pohárnokok újra összemérhetik tudásukat. A győztes képviseli hazánkat novemberben a strassbourg-i Sommelier Európa Bajnokságon.
Új ünnepnapja van a magyar gasztronómiának: 2010-től kezdve a Nemzeti Gulyás Nap minden évben a nyár végén, augusztus utolsó szombatján kerül megrendezésre. Az első Nemzeti Gulyás Nap időpontja: 2010. augusztus 28. – egész nap.
Hatszázmillió forintból épülne fel az M6-os sztráda mellett az első olyan gyár Magyarországon, ahol kisüzemi pálinkafőző berendezések, alkatrészek készülnek.
A fél borvilág értetlenül fogadja a tegnap napvilágot látott információt: a Wine Spectator talán legismertebb szerkesztője minden indoklás nélkül bejelentette, hogy elhagyja a lapot és visszavonul.
Most rajtunk a sor! A Tőketerebesre tervezett szénerőmű nem épülhet meg, részben a hegyaljai kultúrtájra való tekintettel. A sok tiltakozás végül megtette hatását, köszönet a szlovák és magyar tiltakozóknak, és a greenpeace-nek.
Lehet már nevezni, méghozzá augusztus 10-ig. A soproniak újra belenyúltak a dologba, jó lenne több ilyen kishazánkban, szóval hajrá versenyzők, hiszen a nyertes már a nemzetközi vizeken folytathatja...
Az árvízi hírek hallatán Tokaj és környéke szolgáltatóihoz a Tourinform tájékoztatása szerint sorra érkeztek a visszamondások a csoportok és az egyéni vendégek részéről is.
Brüsszel elkaszálhatja az Orbán Viktor által bejelentett pálinkatörvényt, a jövedéki termékek adóztatását ugyanis szigorú szabályok kötik. Mindez nem vette el a kormány kedvét a liberalizációtól.
Mint beszámoltunk róla, 2010. június 17-20. között, Visegrádon, a Thermal Hotelben rendezték meg a 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amelyre 552 borminta érkezett Magyarországgal együtt 21 országból, Európából, Dél-Amerikából, Új-Zélandról és az USA-ból.
Méghozzá Pécsen, július első hétvégéjén. A közelmúlt arany- és ezüstérmes borait kóstolhatja majd a nagyérdemű, és érdemes is emiatt oda zarándokolni, hiszen a fajta komoly kitörési lehetőség lehet a magyar borászok számára a nagyvilágban.
Méghozzá a von Racknitz birtok évjárat kóstolóján. A fiatal, mindössze hét esztendős birtok aztán rendesen meglepett minket borai csiszoltságával, és a hihetetlen terroir-szemlélettel, amit képviselnek. A dűlőszelekció fiatal német reménységeiről lesz tehát szó.
A tavaszi nagy minősítgető verseny (Robert Parker, WS, En Primeur) lecsengése után abban már lassan mindenki egyetért Bordeaux környékén, hogy a 2009-es év megint klasszikusként fog bevonulni a borvidék történetébe.
Megkezdődött a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny, amely 2010. június 17-20. között kerül megrendezésre Visegrádon, a Thermál Hotelben.
Életének 89-ik évében, súlyos betegségben elhunyt dr. Bakonyi Károly Szőlőnemesítő, Keszthely Város Díszpolgára. A Cserszegi fűszeres atyjaként örökre beírta magát a szőlőnemesítés történetébe. Emlékét megőrizzük.
Felvidéki és Tokaj-hegyaljai polgármesterek találkozójára került sor május 15-én, szombaton Erdőbényén, a Béres Szőlőbirtokon. Lőcse, Szepsi és Erdőbénye települések vezetőinek mostani találkozása Dr. Béres Józsefnek a kezdeményezésére jött létre.
Mi is ott voltunk, örültünk az akkor még szép időnek, majd együtt sajnáltuk a többi emberrel a hétvégi esőt és hideget. Valljuk be, ez nem tett túl jót a fesztiválhangulatnak.
Mostani számunkban éppen erről a témáról értekeztünk hosszasan, és a folytatás sem váratott magára sokáig. A volt Cru Bourgeois Exceptionnel birtokok bojkottálják az új rendszert!
A várostól délkeletre fekvő szőlőkre csapott le a vihar. Veszélyben az idei év? A meglepetésszerűen érkező jégeső a múlt héten rendezte át a Sangiovese ültetvényeket, és félő, hogy komoly károkat okozott.
Borvárost alakítanak ki Budafokon, a Záborszky pincében 2011. júliusáig, áll az MTI hírében. A dolog minket is lázba hozott, izgatottan várjuk a fejleményeket és bízunk benne, hogy a projekt tényleg megvalósul.
"Amint az sokak számára világossá vált, a Gál Tibor Pincészet rögös úton megy keresztül. A lényeg azonban az, hogy nemsokára egy teljesen új, saját tulajdonú borászattal fogjuk továbbvinni a Gál Tibor nevet, immáron az ifjak vezetése alatt."
A Magyar Nemzeti Borász Labdarúgó-válogatott Toscanába utazott a május 3. és 7. között megrendezendő nemzetközi focitornára, ahol a magyar csapat a német, az osztrák, az olasz és a szlovén válogatottal mérkőzik meg.
Nyolc érmet hoztunk el a világ legkomolyabb rozé versenyéről, ami egyrészt igen szép eredmény, másrészt bebizonyosodott, amit mi már régen tudtunk: Dúzsi Tamás nem csak itthon "rozékirály", hanem a nagyvilágban is!
Immár negyedszer választották meg a Borászok Borászát, és immár második alkalommal az új rendszerben. 2010. április 22-én este a Boscolo hotelben megtartott gálaesten kiderült, hogy a kuratórium által megnevezett 50 borászat kit választott maga közül. Nos, Légli Ottót.
Villámhír az idei második legérdekesebb VB-ről. (Ugye idén fociVB is lészen.) A franciák taroltak, igaz, angol színekben. Aki ezt nem érti, olvasson tovább. A részletes hírekre azonban még várni kell...
Ugye, ugye? Érezhetően könnyebb lett...no nem a folyadékveszteség miatt! Az új szabvány üvegek súlya lett kevesebb egy környezetvédelmi döntés érdekében. Úgy látszik lassan eljön a zöld-pezsgő ideje?
Nincs szerencséje a La Cabanne tulajdonosainak. Az amúgyis stresszesnek számító primőr kóstoló időszakában teljesen leégett a borászat, benne a 2008-as év teljes szortimentjével, és a 2009-es év egy részével.
Országos borversenyt hírdet a Semmelweis Egyetem. A borversennyel az Egyetem a tehetséges, minőség iránt elkötelezett fiatal magyar borászoknak kíván megjelenési, megmérettetési lehetőséget biztosítani.
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Villányi borvidéken immár ötödik alkalommal megrendezésre kerül a BORZSONGÁS FESZTIVÁL 2010 májusának első hétvégéjén.
A kínálat szűkítését tervezik a tokaji szakemberek, ezzel eltűnik az aszúeszencia, a Tokaji Jégbor pedig a jövőben Zempléni Jégbor néven lesz kapható. Így várhatóan könnyebben tudják majd kommunikálni a termékeket.
Az ígérethez híven elindult a 12 pontot és a támogatók névsorát tartalmazó honlap. Itt lehet ezentúl nyomon követni a támogatók folyamatosan bővülő névsorát. Jó böngészést!
Az alábbiakban Gál Tibor örökösei, hagyatékának őrzői, a családja szavait tolmácsoljuk. Megilletődőtten, de erős hittel és kellő alázattal. Bízva a feltámadásban.
Mégpedig szó szerint. A mai napon adták át az M6-os autópályát, amely Villány mellett Szekszárdot is egy órával közelebb hozza a fővároshoz. Közben kihirdették a Villányt elkerülő út kivitelezését célzó tender győztesét is.
Az Európai Bizottság törölte az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásából azt a szlovák bejegyzést, amely a Tokaj jelzőt az oltalom alatt álló földrajzi jelzések között regisztrálta Szlovákia javára.
Ötévenként esedékes a dolog, most eljött az ideje. A leköszönő elnöknek, Gere Attilának, a társelnöknek, Heimann Zoltánnak és az elnökségi tagoknak köszönjük az eddigi munkát.
Mire is jó egy szénizotóp? A c14 szénizotópos kormeghatározást a régészek és a paleontológusok már jól ismerik, de a geográfusoknak sem idegen a történet. Mostantól a borhamisítók is barátkozhatnak a dologgal.
Három évre eltiltotta az "egri" termékjelzés használatától a Vincze Borászat Kft-t Eger Város Hegyközségének Választmánya. Az ügy még tavaly kezdődött, amikor irreálisan magas glicerin szintet mértek a pincészet boraiban.
Veneto tartomány borait kóstolhatta a nagyérdemű a New York Palotában, mi is ott voltunk. Ültetett borbemutató Kállay professzor úr vezetésével, sajtótájékoztató, ebéd, majd kötetlen ismerkedés a térség borászaival...ez volt a napi menü.
Hála Istennek igen, már ami a Tokaj Renaissance aktivitását illeti. Úgy tűnik végre van valaki aki komolyan veszi a számunkra már világhírű, de a valóságban még erősen csak az egyébként megérdemelt helyére kapaszkodó borvidéket és borait.
Méghozzá a Costes nyerte el a dolgot, Kelet-Európában is mindössze másodikként. A hírnek borzasztó módon örülünk és ezúton is gratulálunk hozzá!
Küszöbön áll az, amire nem számítottunk! A Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit és címét maga az állam veszélyezteti azzal, hogy állami pénzen, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. hitelével kezdődhetne el a "szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű" építése.
Baráti, családias hangulatú ebéden fogadta tegnap első vendégeit Gianni Annoni felújított, kibővített étterme, a Trattoria Pomo D'Oro. Mi is ott voltunk és nem győztünk csodálkozni...
Harminc borászat mintegy 150 borát kóstolhatta a nagyérdemű, lehetett nyugodtan parolázni az aktuális Év Borászával, és lehetett csatlakozni az I Love Egri Bikavér kampányhoz...
Február 25-én rendezték meg először a Furmint Február programsorozat csúcspontjának számító nagy furmintkóstolót a Festetics Palotában. A rendezvény nem csak kiállítói oldalról, hanem a vendégek tekintetében is teltházas lett.
2010. február 24-én egy rendhagyó kóstolóra gyűltek össze a pálinka-gasztronómia szerelmesei az 1894 Borvendéglőben.A ház sommelier-je, Fabók Mihály ötlete alapján gyümölcspálinkák mérették meg magukat azonos gyümölcsökből készült házi lekvárok társaságában.
Az V. HunDeszt Nemzeti Pálinka és Nemzetközi Párlatversenyen 35 nevező 283 mintája került a bírálók asztalára. A főbb díjazottakat alább közöljük és gratulálunk nekik.
Igen! Legalábbis majdnem. Gwyneth Paltrow blogjáról van szó, ahol bizony opcionális lehetőségként nekilát főzőcskézni is, meg hasonlók. Meglepően jól áll a hölgy kezében a fakanál...
Skócia első, kereskedelmi forgalomra szánt szőlőborát készül árulni egy skót séf, bár maga is többesélyesnek véli kísérletét: nem zárja ki az ecetes végredményt sem - írja a BBC hírszolgálatának honlapja.
Július végéig használhatják fel az 1996. május 1. és 2004. április 30. között engedéllyel végzett ültetvénykivágások után keletkezett borszőlő-ültetvény újratelepítési jogukat a gazdák.
Természetesen a "Bormarketing Ügyről" van szó, lassan így, nagy betűvel. Átláthatatlan, megmagyarázhatatlan döntések folyamatáról, értetlenkedő és lassan feszültté váló termelőkről, mintegy leképezve a nagy magyar valóságot.
A legendás bicajos, Lance és társai sokat tettek az Ausztrál borok népszerűsítéséért, tekinve hogy végigtekertek öt délausztrál borvidéken az év egyik első versenyén, a Tour Down Under-en.
A brazil szappanoperák is elbújhatnak a hazai viszonyok között, de azért reméljük ez a cím bizonyul véglegesnek...bár a politikát ismerve hiú ábránd hogy valóban figyelembe venné bárki is a borászok érdekeit.
A Tokaj Reneszánsz és a Tokaji Bormívelők Társasága nem engedi végleg eltemetni a Tokaji Történelmi Borvidéket, ahogyan mi sem és remélhetőleg senki jóérzésű ember széles-e honban!
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait.
A tegnap megrendezett nagyszabású gálán derült ki, hogy ki nyerte el a Dining Guide díját, azaz ki lett a 2009-es Év Étterme. A Dining Guide ínyenc közönséget reprezentáló 36 fős társadalmi zsűrije a Costest találta az év legjobbjának.
Ez miért is olyan érdekes? Egyrészt szimplán csak szurkolunk ( a szavazás január 10-én lezárult, az eredményt január 30-án tudjuk meg ), másrészt a tokaji történelmi borvidéket ábrázoló érme bekerült a közönségdíjas döntő 20 érméje közé.
2010-01-14  Megvan a nyertes!
Döntés született a bormarketing működtetésére kiírt pályázatban. A pályázatra két társaság adta be jelentkezését, információnk szerint a döntés nem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT) hozta ki nyertesnek. Az új cég az IDMC Kft.
Szóval, tehát, hogyan is kezdjük...Új-Zélandon letiltottak egy francia bort, méghozzá egy sauvignon blancról van szó. A borászat a hangzatos Kiwi Cuvée névre hallgat és a derék új-zélandi lokálpatrióták szerint ez azt a képzetet keltheti, hogy helyi borról van szó...pedig nem.
Úgy tűnik, a filoxéránál is nagyobb gondot okoz Bordeaux-ban a szőlőtőke-sárgaságnak nevezett betegség, a Flavescence Dorée. A kabócák által terjesztett betegség komoly hozamcsökkenést okoz. A betegség jeleit már itthon is észlelték.
Legalábbis erről beszélnek az angol borászok. A dolog a globális felmelegedésről szóló hírek után egyáltalán nem vicc, a ködös-albionban lassan valóban képesek lesznek iható borokat szűrni a hozzáértők.
A gallok visszahódították a koronát a taljánoktól, avagy újra Franciaország a világ legjelentősebb bortermelője nem pedig az olaszok. Persze a dolog mindíg kettejük között dől el, más nagyon nem rúghat labdába.
Bolyki János ifjú egri borász 2006-os egri bikavérével nyerte el a JuniWine 2009 díjat, amelyet a Junibor Egyesület tagsága ítél oda minden évben valamelyik tagjának.
A Mátra nagy dobásra készül, természetesen mi is ott leszünk testületileg, hogy megbizonyosodjunk arról amit már úgyis tudunk. A Mátrai Borvidék jó úton jár...
Ebben az évben is lesz közösségi bormarketing Magyarországon, annak ellenére, hogy az alapítók a múlt év végén tartott közgyűlésen úgy döntöttek: a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. kezdeményezze a felszámolását.
A Vylyan birtokon Olaszrizling jégbornak való szőlőt szüreteltek a december 20-án, advent negyedik vasárnapján, mínusz 11 fokos hidegben, a Pillangó dűlőben. A nagy hidegben a gyertyaláng is megadta magát...
A frissen alakult szervezet a helyi hagyományok gyűjtését és megőrzését, ízműhelyek, szakmai kóstolók szervezését tűzte ki céljául. A nyilvános bemutatkozásra az Oroszlános Borvendéglőben került sor.
A Gouais Blanc nevű szőlőfajta sokak előtt ismeretlenül csenghet, pedig a legújabb kutatások szerint sok mai fajtának az ősét tisztelhetjük benne. Példának okáért a Chardonnay anyukája is ő lenne.
2005. decemberi számunkban számoltunk be egy óriási raktártűzről, amelyben közel 200 millió dollár értékű borkészlet semmisült meg Kaliforniában. Nos, a katasztrófáról kiderült, hogy gyújtogatás okozta, az elkövetőt pedig 2009 végén (!!) állították bíróság elé.
Természetesen ez vonatkozik minden kedves jelenlegi és jövőbeli olvasónkra, a teljes rokonságukra és ismeretségi körükre, valamint minden emberre aki a fenti felsorolásból kimaradt.
Tájékoztató a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. 2009. december 16-i taggyűlésének határozatáról.
2009. december 17-én megjelent a BORIGO decemberi száma, benne a BORIGO 100, magazinunk éves 100-as listája. Ha kiváncsi hogy melyik lett az ÉV BORA, ki lett az ÉV BORÁSZATA, akkor keresse a standokon a BORIGO 100-at!
A Brunello-botrányban érintett hét borászat közül a talán legismertebbről hivatalosan is kiderült, nem érintett a borhamisítási ügyben. Ez immár hivatalos.
A fővárosi Király utcában nyitja második éttermét Horváth Ráspi József, a hivatalos startot 2010. február 1-jére tették. A koncepció ugyanaz, mint az 1994-ben megnyitott Ráspiban, magas minőséget biztosítani az igényes közönségnek.
A sertéshús, különösen a mangalicahús, valamint a baromfihús, a libamáj, a téliszalámi és a tokaji aszúborok iránt a legnagyobb a kereslet a magyar élelmiszeripari termékek közül a távol-keleti piacokon.
A miskolci kezdeményezésű, regionális Klaszter megalapítása példaértékű összefogást jelent a régió borászati ágazatában, súlyát mutatja az iparág meghatározó jelentőségű, a Klasztert borvidékenként méltó módon reprezentáló alapítói kör.
Immár hagyomány, hogy Miklós-napkor kis hazánk borértő Miklósai lebírálják a legújabb rozétermést egy lehetőleg a Miklós nevet magában hordozó városban. Most sem történt ez másképp...
Az egri borász már régóta a várományosok közé tartozott, kitüntetése egyáltalán nem meglepetés. Évek óta a legmagasabb színvonalat képviseli boraival, mnidíg képes újat mutatni Eger különböző arcaiból.
Mint már az utóbbi hetekben is nyilvánosságra került, a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. (MBM) az utóbbi két hónapban komoly pénzügyi gondokkal küzd. Nem tudja alkalmazottai bérét kifizetni, több beszállítójának is tartozik és alig működtethető.
Impozáns, a mai kor követelményeinek megfelelő pince épül a paloznaki hegyoldalban. A legkiválóbb balatoni és a paloznaki hagyományok megőrzésével életre hívott pincészet innovatív technológia alkalmazásával valósult meg.
(FRISSÍTVE) Talán furcsa lehet olvasóinknak, hogy ez a történet a címlapra kerülhet e helyen, de e sorok írója nem tagadja, hogy elfogult, vagyis őrült New England Patriots drukker. Az pedig ugye nem túl sűrűn fordul elő, hogy a Pats-hez borhír kötődik!
Természetesen egy aszú. Hiába no, Tokajnak ott van a helye a világ borászatának az élvonalában és amint adnak neki egy kis lehetőséget, ezt be is bizonyítja.
Tizenöt somlói pincészet mutatta be borait ma délután a Festetics Palotában. A Somlói Tavasz Egyesület másodszorra rendezte meg portfólió kóstolóját Budapesten, hogy bemutassa aktuális borkínálatát a szakmának és az érdeklődő nagyközönségnek.
Retteg az új típusú influenzától, de az oltástól is idegenkedik? Erre a dilemmára egy orvos napi 2 deciliter fehérbort javasol, amelyet akár forralt borként is bevehet. A védelmet nem az alkohol nyújtja, hanem a jó minőségű fehérborokban található Qercetin és Sikiminsav.
A Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta az Év Bortermelője választás "előválasztásának" eredményét, meg van az öt jelölt, akire majd az Akadémia tagjai leadhatják végső voksaikat.
A Pannon Bormíves Céh 2009. november 6-i ülésén kiáltványt fogadott el, melyet felhívásnak szánnak a magyar borért történő összefogás megteremtéséért. Ezt a BORIGO csak pártolni tudja, magunk is megírtuk már. Mellesleg elfogadták Vincze Béla kilépési kérelmét is.
2009-11-06  Tokaji varázslat
London átesett a tűzkeresztségen. November 2-án megtartották az első csak Tokajnak szentelt bemutatót az Egyesült Királyságban. A Discover the Magic of Tokaji keretében 11 borászat mutatkozott be.
Átadták az idei Kocsis Pál díjat a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának ünnepi küldöttgyűlésén. Az elismerést az alföldi szőlőtermesztés és borászat kiemelkedő alakjainak ítélik oda.
A Travel Channel szerencsére előszeretettel foglalkozik mostanában a hazai borokkal. Nyilván ez nem a véletlen műve, szóval köszönjük az illetékeseknek! Reméljük lesz még tovább is...
A Wines of Hungary kóstolók lassan bejárják a világot, tegyük hozzá gyorsan, hála Istennek! Legutóbb Svédország fővárosában kóstolhatott magyar bort a nagyérdemű.
Ha egy borértő barátunk mostantól bármikor szörnyülködve csapja össze a kezét hogy nem ismerjük az egyébként "világhírű" bordeaux-i Chateau-t, nyugodtan lehet válaszolni:
Természetesen Sopron! Pontosabban a soproni borászok. Merthogy borbemutatót tartottak a lelkes közönségnek, elhozván magukkal a kékfrankos fővárosának hangulatát.
Egyre többen keresik idehaza a menő nemzetközi fajták helyett az ősi magyar borszőlőkből készült nedűket. Van miből válogatni: az idők során több ezer fajtát termesztettek a Kárpát-medencében.
Jövőre már nem támogatja az unió a szőlőkivágásokat, két év múlva pedig a lepárlási támogatás is megszűnik. A borász ágazatnak új, hosszú távú stratégiát kell kidolgoznia, különben baj lesz.
2009. október 11-én délben futott a TV2-n, a déli órákban a Borkultusz című boros műsor első adása. A Pánczél Andrea által készített és vezetett borműsor az első olyan, amely országos csatornán fut, és a magyar lakosság legszélesebb rétegéhez jut el.
Megjelent a Vylyan Pincészet idei újbora, kiderület az is hogy mi lesz a címkén és elmondhatjuk hogy az idén is remek, szórakoztató és igényes pályamunkákat bírált el a címkeverseny zsűrije.
Először rendezett önálló magyar borbemutatót Olaszországban a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary). Az október 20-i milánói programon tizenhárom magyar pincészet tartott borkóstolót.
2009-10-19  Lepárlás
Sokan várták már nagyon a következő hírt és íme, megjött. Mi másról is lenne szó mint az újbor lepárlásáról. Sajnos a hazai pincészetek egy része már csak ebben reménykedhetett az ágazat jelenlegi helyzetében.
Jövőre sok százezer szerencsés biciklirajongó lepi majd el sok ezer nem kevésbé szerencsés borász portáját Medoc-ban. Arra vez