BORIGO - Középpontban a bor - Online bormagazin
HARDCORE ARCHÍVUM

A nyáron volt szerencsénk Portóban csatangolni, nagycikkünk a magazin 112. számában olvasható. E helyen két nagy Házzal ismerkedhetünk meg, mintegy kedvcsinálóként.
Augusztusi tesztjeinket bemutató kétrészes sorozatunk második részében a kadarkák és a pinot noirok mellett pár igazán érdekes fajta is terítékre kerül.
Általában augusztusban tartjuk a "burgundi típusú" vörösborok tesztjeit, ezúttal is így volt. Elsőként a kékfrankosokat mutatjuk be.
2023-05-10  Titkok szigete 2
Már öt éve, hogy utoljára Szardíniáról írtunk (2018. októberi szám), akkor egy budapesti kóstoló nyomán. Most úgy adódott, hogy Konkoly Mihály állandó szakértőnk a szigeten járt, így két borászatot is bemutathatunk.
Általában áprilisban tartjuk a minusz negyedik évjárat értékelő nagytesztjét, ez most sem volt másként. Kicsit egyhangú az utolsó hét-nyolc év értékelési sormintája, de aligha bánjuk! Sorozatunk harmadik (utolsó) részében a merlot-kat, syrah-kat és az egyebeket mutatjuk be.
Általában áprilisban tartjuk a minusz negyedik évjárat értékelő nagytesztjét, ez most sem volt másként. Kicsit egyhangú az utolsó hét-nyolc év értékelési sormintája, de aligha bánjuk! Sorozatunk második részében a két cabernet-t mutatjuk be.
Általában áprilisban tartjuk a minusz negyedik évjárat értékelő nagytesztjét, ez most sem volt másként. Kicsit egyhangú az utolsó hét-nyolc év értékelési sormintája, de aligha bánjuk! Sorozatunk első részében a házasításokat és a bikavéreket mutatjuk be.
2023-04-27  Rosé 2022 - teszt
Nem sokszor történt meg, hogy már áprilisi számunkban lehoztuk a rosé tesztet, de úgy látjuk, ez egy ideig így fog maradni. Közel 50 tétel között lehet válogatni, újra van 90 pontos rosénk, és ez a legjobb hír!
2023-04-26  La-La-La
Ez nem ének itt kérem szépen, hanem borkóstoló a javából! Hogy mit takar a „dallamocska”, hamar kiderül.
2022-03-14  Tokaji Pezsgő #1
2022. februári, 103. számunk másik címlapsztorija a tokaji pezsgő. A témában több megszólalást is közlünk, ez a cikkünk az alapokat feszegeti.
2022-03-13  Aszú 2016 vs.2017
A BORIGO 103., februári számának címlapjára a tokaji pezsgő és a fenti két nagyszerű aszú évjárat került. A szám tesztrovatában egymásnak is feszült e két évjárat, és a végén ki is adtuk a végleges évjárat értékelést mindkettőnek.
Csaknem 30 matuzsálem korú syrah-t kóstolt szerkesztőségünk, amelyekből a legjobbakat a nagyérdemű is megkóstolhatta a BORIGO Syrah Vintage nevű rendezvényen. A muzeális borokat bemutató sorozat aktuális főszereplője a Rhone és Ausztrália meghatározó kékszőlő-fajtája, a syrah vagy shiraz volt.
Kevés kóstoló elé szoktunk olyan komoly várakozással tekinteni, mint a rendes éves Brunello horizontális bemutató, amelyet általában az év elején, a februári montalcino-i rendezvényt követően tartunk. Jól tudjuk, hogy ez miért is került át őszre, de a 2016-os Brunello évjárat megérte a várakozást.
Idei tavaszunk és nyarunk bizonyos szempontból kuszább lett, mint a 2020, köszönhetően a remek 100. számnak. Így aztán hordóminta riportjaink során sem akkor és úgy jutottunk el bizonyos célpontjainkra, amikor szerettünk volna, de amit elterveztünk, azt be is végeztük.
Nyáron - eltérve picit a szokásostól - kizárólag a kékfrankosokat és a pinot noirokat teszteltük. Másodikként a pinot-kat szerkesztjük ki.
Nyáron - eltérve picit a szokásostól - kizárólag a kékfrankosokat és a pinot noirokat teszteltük. Elsőként a kékfrankos tesztet közöljük.
A kárpát-medencei kékszőlő fajták tesztjét minden évben különös figyelemmel várjuk. A kadarkák, portugieserek esetében az elmúlt években volt hiányérzetünk, de ezúttal sokkal kevésbé lehet.
2021 késő tavaszán végiglátogattuk két déli borvidékünket, hogy kiderítsük, ott is annyira jó-e az évjárat mint máshol a Dunántúlon… A második részben három szekszárdi pince kerül sorra.
A könnyű, az előző évből származó fehérborok tesztjét minden évben a nyárra időzítjük. Ezúttal a 2020-asok kerültek terítékre, a második részben az olaszrizlingek és a sauvignon blanc-ok következnek.
A könnyű, az előző évből származó fehérborok tesztjét minden évben a nyárra időzítjük. Ezúttal a 2020-asok kerültek terítékre, az első részben az illatos fajtákat mutatjuk be.
2021 késő tavaszán végiglátogattuk két déli borvidékünket, hogy kiderítsük, ott is annyira jó-e az évjárat mint máshol a Dunántúlon. Az első részben három villányi pince mélyét mutatjuk be.
Már 2018 nyarán, hordóminta riportjaink alkalmával detektáltuk, hogy 2017 egy szinte tökéletes évjárat lett a vörösborok számára (is). 2021 tavaszán megtartott vaktesztjeink aztán igazolták a három évvel ezelőtti feltevést. Sorozatunk harmadik, utolsó darabjában a merlot-okat és a syrah-kat mutatjuk be.
2021-06-30  Natúrbor másképp
Egly Márk már a BORIGO első évfolyamaiban is szerepelt, betelepítette szőlővel a sümegi Vároldalt, új dűlőt létrehozva. Azóta sok idő telt el, idén tavasszal pedig immár saját, jól kitalált és felépített borászatába látogattunk el.
Már 2018 nyarán, hordóminta riportjaink alkalmával detektáltuk, hogy 2017 egy szinte tökéletes évjárat lett a vörösborok számára (is). 2021 tavaszán megtartott vaktesztjeink aztán igazolták a három évvel ezelőtti feltevést. Sorozatunk második darabjában a cabernet franc-okat sauvignonokat mutatjuk be.
Már 2018 nyarán, hordóminta riportjaink alkalmával detektáltuk, hogy 2017 egy szinte tökéletes évjárat lett a vörösborok számára (is). 2021 tavaszán megtartott vaktesztjeink aztán igazolták a három évvel ezelőtti feltevést. Sorozatunk első darabjában a házasításokat és a Bikavéreket mutatjuk be.
Idén tavasszal kissé szokatlan kört tettünk mintariportjaink során, az eredményeket pedig két részletben közöljük. Ez az második rész Somlóval és Sopronnal foglalkozik.
2021-05-27  Rosé 2020
2020 júliusában azt írtuk akkori tesztünk összefoglalásában, hogy a 2019-es rozé évjárat minden idők legjobbja, három 89 pontot is kiosztva ebben a versenyben. Mivel már ismertük/kóstoltuk 2020 kvalitásait is, arra gondoltunk, hogy ebben az évjáratban talán összejöhet az első ötcsillagos rozé is.
Idén tavasszal kissé szokatlan kört tettünk mintariportjaink során, az eredményeket pedig két részletben közöljük. Ez az első a Balaton északi partjával foglalkozik.
2020 februári számunkban a dűlős aszúkkal foglalkoztunk. Egy borászat kimaradt akkor, amelynek egyik oka az volt, hogy a pincészet két, évközben a köztudatba berobbant bora még nem volt kóstolásra kész. 2021 januárjára viszont már igen, így e két bor társaságában ültünk le beszélgetni ifj. Szepsy Istvánnal.
A tokaji szárazborok elképesztő ütemben fejlődnek, és ezt ez a teszt is bizonyította. Még soha nem adtunk 94 pontot sem ilyen tételre, most két 95 pontos is született.
2021-04-07  Aszúteszt 2021
Minden évben az aszúteszt a BORFOLIÓ rovat csúcspontja, ezúttal sem volt másképp. Ilyenkor röpködnek a bőven 90 feletti pontszámok, idén két 96 pontosban találtuk meg a legjobbakat.
Közel tizenhárom éve jelent meg első hordóminta riportunk, és már jópár éve, hogy az év elején Tokajban kezdjük. Ez most is így volt, és rendhagyó dolgokat találtunk.
A szamorodni természetesen eluralta tesztjeinket is. E helyen bemutatjuk az összest pontszámmal-mindennel (a szárazakat is, sőt pár fordítást is csak úgy…), előtte pedig még egy kis elmélkedést is kap hozzá a nyájas olvasó…
A BORIGO februári számában a szamorodni a címlapsztori. A BORIGO Hardcore olvasók e helyen fokozatosan megismerkedhetnek az összes cikkel. Kezdésnek Ercsey Dániel nyitó esszéjét közöljük.
Amikor a BORIGO első száma megjelent 2004-ben, már volt magyar Master of Wine hallgató, ugyanakkor ezt a címet még egyetlen honfitársunknak sem sikerült elérnie azóta sem. Éppen ezért robbant a hír 2020 késő őszén, hogy az MW-vel gyakorlatilag egyenértékű Master Sommelier címet megszerezte Czinki Tamás.
Hosszú évek után tértünk vissza a Pannonhalmi Főapátságba, ahol Hortobágyi Cirill főapáttal és Liptai Zsolt főborásszal készítettünk páros nagyinterjút.
2021-01-20  Tokaj 2020-ban
Decemberben Hegyalján járva adódott, hogy a Tokaji borvidék elnökével, Dr. Molnár Péterrel is beszélgessünk arról a munkáról, amelybe a HNT elnöksége fogott. Természetesen kevésbé az országos, sokkal inkább a borvidéki ügyekről esett szó.
2021-01-12  Pezsgőteszt 2020
A BORIGO decemberi számainak minden évben az egyik csúcspontját jelenti a pezsgőteszt. Ezúttal 59 tételt tesztelt a magazin tesztcsapata, import és magyar tételeket egyaránt.
2020-ban úgy alakult, hogy holtversenyben végzett két pincészet az élen az ÉV BORÁSZATA versenyben. A névsorban a második pincészet 2005-ben a legelső BORIGO 100 alkalmával egyszer már elnyerte a címet...
2020-ban úgy alakult, hogy holtversenyben végzett két pincészet az élen az ÉV BORÁSZATA versenyben. Mindkettő tokaji nagypincészet, a névsorban előbbi pedig a legnagyobb...
Épp februári számunkban fogalmaztuk meg, hogy Hegyalján szép lassan felnő, sőt felnőtt egy új sztár-generáció, akik a teszt eredmények szerint évről évre kiemelkedő minőséget produkálnak. Ezen pincék egyik legígéretesebbje a 2020-as ÉV MEGLEPETÉSE, a Pelle Pince.
Természetesen nem lebbenthetjük fel a fátylat mind a 100 borról, de e helyen bemutatjuk az első tízet, beleértve az ÉV BORA díj győztesét is!
2005-ben kezdtük, és idén immár tizenhatodik alkalommal jelent meg a BORIGO év évi összefoglalója az év 100 legizgalmasabb magyar borával.
2020-11-17  Priorati prioritás
Épp csak másfél éve, hogy Bálint László kisebb összefoglalót írt Spanyolország (bocs, Katalónia) egyik legizgalmasabb borvidékéről (mellesleg a két spanyol DOCG egyikéről), ugyanakkor soha nem mulasztanánk el, ha lehetőségünk nyílik újra kóstolni egyes tételeit.
Minden év októberében jelenik meg éves nagy olaszrizling tesztünk. idén leginkább a 2018-as, nagyon is nem egyszerű évjárat boraival volt dolgunk, ennek ellenére az eredmény lenyűgöző.
Borértő körökben nyílt titok, hogy az olasz IGT borok minősége meglepően jó lehet, kóstoláskor felül is múlhatják az azonos régióból származó, DOC vagy DOCG borok értékét. De ha Franciaországról beszélünk, akkor vélhetően keveseknek jut eszébe, hogy ez ott is megtörténhet…
Jó ideje emlegettük már hasábjainkon, hogy készülünk egy titokzatos kóstolóra. Nos, végre összejött, Villány, Szekszárd a főszereplők, de szerepel benne Bordeaux és Toszkána is. Elsőre talán kicsit konfúzan hangzik, de majd belejövünk…
A kékfrankos egyértelműen a legtehetségesebb kárpát-medencei kékszőlő fajta, ennek megfelelően minden évben remekül szerepel tesztjeinken is. Idén 92 lett a legmagasabb pontszám, de az átlag is 88 fölé került.
2020-07-24  Rosé teszt 2019'
Ragyogó évjárata lett a roséknak 2019. A BORIGO 2020 májusában tesztelte őket, és egyik ámulatból a másikba estünk. 60 bort mutatunk be.
Egy évvel ez előtt elindított, immáron tradicionálisnak szánt portrésorozatunk második részében Riccardo Talenti mutatkozik be. A vinissimo.hu szervezésében érkezett Budapestre, vertikális kóstolóját személyesen, nagy lelkesedéssel vezényelte le. Olívaolajok, brunellók, rossók bemutatása után ültünk le beszélgetni, egy pohár grappa társaságában.
Régen nem volt annyira jó aszú tesztünk, mint idén. Az utóbbi években valahogy megálltak a pontszámok a 90-es mező elején, de most újra eljutottunk a 95-97-es mezőbe. Több mint 30 tételt mutatunk be.
2019-12-05  Mi is az az MSP?
Nem először tűnhet fel olvasóinknak, hogy az Etyeki Kúria egyes borai az MSP jelzővel vannak ellátva tesztjeinken. Címkéjük is radikálisan más, és azokon természetesen fel is fedezhető a megfejtés: Mérész Sándor Projekt.
Interjú Jerome Szkutaval, Franciaország budapesti nagykövetségének főszakácsával, a nagykövetségi rezidencia menedzserével, aki 2016-ban érkezett Budapestre.
Tízedik alkalommal és teltházzal szervezte meg az Etyeki Kúria a hagyományos Pinot Noir Vertikális Kóstolóját.
A gasztronómia két fenegyereke, Deli János és Kerekes Sándor régóta ismerik egymást, most végre összeálltak: tavaly szeptemberben Gléda néven nyitottak közös, saját éttermet a Budapesten, budai hegyekben.
2019-02-20  Szóló-borok
Már típussá vált ama borászok halmaza, akik gyerekkoruk helyszínére visszatérve megvalósítják álmaikat, és felépítenek egy modern, a kor technikai és szemléleti színvonalán mozgó kis pincészetet. Az egész országban találkozhatni ilyen fiatal párokkal, mert ilyen vállalkozásba csak párosan lehet fogni.
Még a szeptemberi, Somlón megtartott Juhfark Ünnep kapcsán úgy éreztük, hogy részletesebben meg kell kutatnunk a témát. E helyen a rendezvény házigazdájával, Tornai Tamással készült interjúnkat közöljük.
Június elején Portugáliában, a Douro-völgyében rendezték azt nemzetközi szakmai konferenciát és bortúrát Douro Internacional címmel.
Badacsony és a Balatoni Borrégió emelkedőben, bő évtizede tán, hogy elindult az új hullám, ami elmossa a régi paradigmát és olyanná teszi Magyarország legszebb helyét, amilyennek lennie kell. Az újra nyíló badacsonytomaji St. Orbán Étterem panorámateraszán Laposa Zsófia, Laposa Bence és Kardos Gábor válaszolt a Balaton Borrégió fejlesztésével kapcsolatos kérdéseinkre.
Az Etyeki Kúria hatalmasat fejlődött az elmúlt években, most ennek a történetét mutatjuk be.
2018-04-30  Franciás felhangok
Far Norbert, a Lajvér főborásza a legjobb színeket szövi bele a szekszárdi borokba.
Újabb egyedülálló kezdeményezéssel éltek Villányban, megalkották a REDy-t, a könnyű, jól iható bisztróbort.
A Pajzos főborásza a meseszép Hercegkútról.
Kiosztották a Magyar Sommelier Szövetség idei Par Excellence-díjait.
Megjelent a magazin legújabb száma!
Július 6-án közel harminc helyszínen száz pincészet várja a bortúrázókat a fővárosban!
Büntetendő is lehet a mezőgazdasági területtel való visszaélés.
2017-04-12  Húsz éves a Kopar
1997-ben készült az első, azóta ikonikussá vált Kopar Cuvée.
BORIGO-interjú a magyar származású Master Sommelier-val.
Tóth Rita a Nebbiolo Prima-n járt és megnézett két pincészetet: íme a Ceretto és a Vietti!
Long Island az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék az USA-ban. Itt is a legjobbak közé tartozik a Wölffer Estate.
Szekszárdon komoly elismerés a Város Bora díját viselni!
A szakemberrel a balatoni szőlők jövőjéről és a közelgő Olaszrizling Szerintünk rendezvényről is beszélgettünk. Villáminterjúnk.
2016-12-28  No tanks
Arculatváltás a Garamvári Pezsgőpincészetnél.
Ünnepel a kiváló szekszárdi pincészet.
A Clos des Papes birtokára bejutni nem egyszerű - Bálint Lászlónak sikerült.
2016-11-07  Valami Amerika
Nimród borai az Egyesült Államokban.
Különleges lapszámmal ünnepel a világ legismertebb borlapja.
Malatinszkynál Máriagyüdön.
Interjú Tornai Tamás borásszal.
Villáminterjúnkból megtudhatod, mit vár legjobban a főszervező!
Teszteltük Budapest egyik legújabb éttermét, a BAZAAR Eclectica Restaurantot
A soproni WineLife Borászat neve az utóbbi években kivételesen gyorsan lett országosan ismert.
Friuli környéke nem csupán az édes borai miatt ér meg egy látogatást.
Felhős címlap, Beck Zoli-interjú, valamint Villány, Szekszárd és Eger hordómintái.
Bálint László a folyó mentén szerzett borélményeiről számol be írásában.
BorFoci
2016-05-24  A Budapest Bár
Az ország példát vehetne rólunk.
Ha tavasz, akkor rozék!
Itt tartunk az első negyedév után.
Bár a lapszámon még február hónap neve olvasható, igazi üde, tavaszias tartalommal készült a legújabb lapszám, a fókuszban Tokajjal és a budapesti streetfood-őrülettel.
Rendre felvetődik a kérdés, mennyit ér a magyar bor a nagyvilágban.
2016-01-19  Cirkáló Bujdosó
A Balcsi a legjobb hely.
A fiatal Gutman-házaspár Kötcsén várja tehetséges boraival a szomjas utazókat.
Pócz József a küvék híve, jobban kifejezik a déli part vidám géniuszát, mint a fajtaborok.
Elérkezett az idő, hogy azok, akik a geológiai és éghajlati adottságokra hivatkozva azt állítják, a szlovákiai Tokaj a közelébe sem ér a magyarországi „anyaborvidéknek”, átgondolják az álláspontjukat!
25 éves a Garamvári Szőlőbirtok
Légli Géza eleven és intellektuális, szellemes borász, azok közé tartozik, akiket (a borban) nemcsak a bor érdekel.
2015-11-02  Jó a flow!
Homonna Attila egyike azoknak a szuverén vagányoknak, akik nagy belső szabadsággal, lezserséggel és bátran menedzselik dolgaikat.
2015-10-15  Tokajból Toszkána
A tarcali Basilicus nemcsak pincészet, hanem utazás- és rendezvényszervező vállalkozás is, teljes nevén Basilicus Borkultúra Központ.
Mészáros László birtokigazgatóval a tokaji aszúképről, az egyensúlyról és az utóbbi időszakról beszélgettünk.
2015-09-21  Tokaj eszenciája
Az Oremus-birtok a kilencvenes években teljesen új borképpel állt elő, legendás száraz borait és aszúit pedig két évtizede töretlenül, világszínvonalon készíti.
A borvidék nevét magán viselő üvegbe kizárólag szekszárdi kadarkák, kékfrankosok és bikavérek kerülhetnek.
Az új birtokokkal megerősödött bodrogkisfaludi pincészet bemutatkozásán jártunk a Gerbeaud Házban.
A Budavári Borfesztivált a Taste of Hungary nevű tematikus kóstoló segítségével jártuk végig.
Az elsők között próbálhattuk ki a tradicionális eljárással készített magnumokat a Budavári Borfesztiválon.
A szőlőkultúra budapesti központjában szeptember első hétvégéjén ismét a boroké és a zenei programoké volt a főszerep. Szétnéztünk.
2015-04-01  A Cultivini
Végre egy „önkiszolgáló” borbár Budapesten, ahol a prémium kategóriás tételeket is minőségromlás nélkül kóstolhatjuk meg, illetve a technológia és a design is 21. századi. Pap Judit és Reijo Itkonen, a magyar-finn házaspár története és találkozása a borral Villányban kezdődött.
2015-03-22  Le Tour de Dúzsi
Van a virágzó szekszárdi borvidéknek egy szorgalmas magányos farkasa, Dúzsi Tamás, aki sokszínű és világszínvonalú szortimentet készít hosszú évek óta. Ezt honorálta tavaly a Borakadémia az életműdíjnak számító Év Bortermelője-díj odaítélésével.
2015-03-18  Pajzos, Megyer
A Pajzos-Megyer pár éve még ott volt az élbolyban, a Borigóban tán 2005-ben ők voltak az Év Pincészete franciás, a többi nagy (Disznőkő, Hétszőlő, Oremus) modernista stíljéhez hasonló boraikkal és 11 boruk volt benne a TOP 100-ban. Valahogy aztán az elmúlt öt évben teljesen eltűntek a piacról és a szóbeszédből. Új műsor van új férfival, aki teljesen másban gondolkozik, úgyszólván feje tetejéről a talpára kívánja állítani a Pajzos-Megyert.
Idén 10 éves a BORIGO Magazin, a Ludwig Múzeum pedig ebben az évben ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. Ünnepeljünk együtt! A BORIGO Kultúrparty ismét különleges kulturális-kulináris élményt tartogat a bor és a kortárs művészet rajongóinak!
November 7-9-ig immáron negyedik alkalommal rendezi meg a Danubius Hotel Gellért a Márton napi Borfesztivált.
Eljött az idő: 2014. június 11-én, a Bálna Budapestben tartjuk ünnepi nagyrendezvényünket! A sétálókóstolón a 10 év 40 legjobb pincészetének borait lehet majd megízlelni, a mesterkurzus pedig soha vissza nem térő alkalmat kínál a borszeretőknek: a 10 év 10 legjobb borát lehet kóstolni, amelyek legeslegjobbika egy 100 pontos bor!
Évek óta működik a Magyar Kézműves Borászok Szövetsége – nem akárhol, Kínában. Az ötlet két magyar fiatalembertől származik, akik a kinti borélet és kereskedelem minden rezdülését jól ismerik. 2013 végén Pekingben megjelentették Herczeg Ágnes tollából a Magyar borok a kínai konyhában c. könyvet, hogy minél több dolog vigye jó hírünket arrafelé is.
Hangulatos rendezvény zajlott a minap a Műcsarnokban, ahol a soproni borvidék mutatkozott be az érdeklődőknek. A borokon kívül mézet, zöld dióból készült termékeket és bivaly/szürkemarhaságokat is kóstolhattunk.
2014-02-11  Mészáros
Ha egy hazai pincészetnek saját kadarka klónja van, ott valamit jól csinálnak. Ha ugyanitt helyben elfogy a borok huszonöt százaléka, akkor valamit nagyon jól csinálnak. Ha pedig a boraik az USA-tól Kínáig ott vannak a polcokon és az éttermekben, akkor talán a nagyon jól is visszafogott megfogalmazás. Az pedig, hogy a gazdasági válság alatt is növekednek, már csak hab a tortán.
Benedek Péter az elmúlt évek alatt egyértelműen a Mátra vezető alakjává nőtte ki magát, akinek érdemes odafigyelni a mondandójára és a boraira egyaránt. Meglátogattuk, kóstoltunk, beszélgettünk, megírtuk.
A Magyar Bor Akadémia bejelentette, hogy 2013-ban Gálné Dignisz Évát választották az Év Bortermelőjének. A díj a Duna Borrégió és a Kunsági Borvidék szempontjából egyaránt fontos, hiszen Frittmann János 2007-es elismerése óta alföldi borász nem részesült ebben a kitüntetésben.
Több mint két évizede választják meg az "Év Bortermelőjé"-t, és évizedes már a jelölési rendszer is. A Magyar Bor Akadémia öt borászt jelöltet a szakmai szervezetek által, ő közülük kerül majd ki a végső győztes decemberre.
A szombati Nagy Olaszrizling Kóstolóra meghívott pincészetek több mint kétharmada balatoni volt, ezért közös fotóval hívták fel a figyelmet arra, hogy milyen meghatározó szerepe van a Balatonnak hazánk legelterjedtebb fajtájának megújulásában, az utóbbi időben megfigyelhető minőségi fordulatban, az Olaszrizling felértékelődésében.
Az olaszrizling elárasztotta az országot, legalábbis a gasztrót és különféle borforrásokat, helyeket, mert a Furmint Februárhoz hasonlóan egy kiemelt magyar fajtának szenteltetik egy hónap. A fajtáról, a vízióról és a célokról a kezdeményezés szóvivője-szervezője, Harsányi Dávid nyilatkozott a BORIGO-nak.
95 éves korában elhunyt Csizmazia-Darab József szőlőnemesítő. Józsi bácsiról a mai szakmai közvélemény sajnos már keveset tud, ezért megemlékezés helyett álljon itt az a vele készült interjú, amelyet a BORIGO készített tavaly a DunaBor Magazin számára.
2013-08-18  Monbazillac AOC
Érdekes a hozzáállásunk a természetes édes fehérborokhoz. Egyrészt biztosak vagyunk Tokaj páratlan minőségében, másfelől félve tekintgetünk Sauternes horizonja felé. Pedig ezeknek a boroknak a világa is sokkal összetettebb, mint elsőre látszik. Ott vannak a zseniális német trockenbeerenauslesek, az oszták aszúk a Fertő partjáról, Alsace és persze a román Cotnari. Most ezt a rövid sort bővítjük ki egy újabb izgalmas borvidékkel.
Sepsey Zsófia a 2012. decemberi BORIGO magazinban közölt írásának sikere után nem állhattuk meg, rendeltünk tőle folytatást, és már alig vártuk, hogy újabb gasztrokalandra induljunk a képzőművészet világába.
Nincs nagyobb probléma a Patricius birtokon, hiába célozgatott egészen nyíltan ennek az ellenkezőjére a HVG újságírója pár hete. Talányok helyett azonban nézzük meg, mi is történt pontosan.
Jásdi István rendszeresen publikál a web különböző bugyraiban. A napokban is megjelent egy írása az egyik nagy portálon, de nekünk is megküldte közlésre.
Az elmúlt napokban és hetekben felröppent egy tanulmány a nemzetközi, majd a magyar sajtóban is, amely azt feszegeti, hogy tudomány-e a borkóstolás, illetve némi szenzációhajhászást sem hagy ki azon tekinteben, hogy persze az egész egy humbug… Nos, nem tudomány és nem humbug!
2013-06-30  Veszti körkép
Tudjuk, hogy talán túl vagány a cím, de nem tehetünk róla, ez most tényleg egy kis körkép a Remete-Borról, vagyis Vesztergombi Józsefről, alias Vesztiről, hiszen így hívja mindenki, még e-mail címében is ez található.
Néhány hete felröppent az a hír, hogy a kínai hatóságok – válaszul az Uniónak a napelemekre kivetett vámjára – az európai borokra import adót vetnének ki. Nos, az utóbbi napokban enyhülni látszanak e félelmek, miután a kínai Kereskedelmi Minisztérium vezetőjének elmondása szerint még nem kezdődött el az új vám kidolgozásának folyamata.
2013-06-25  Boregyéniség
Az már természetes a borvilágban, hogy mindenféle szakmák képviselői kötnek ki végül e remek foglalatosságnál, de mintha az átlagosnál több lenne a mérnök… E sorok írója is egy a sok közül, és persze építész Hetényi János is, aki az „egyéniség” és a „bor” szó összeolvasztásával hozta létre borászatát Mecseknádasdon.
Nem, kedves olvasóink, nem Amszterdamban jártunk. Sokkal inkább Szerencsen, az első hallásra talán mélymagyarnak tűnő Árpád-hegy pincénél. Mindez hogyan kapcsolódik a piros lámpás negyedhez? Nos, a nem is oly távoli múltban, pontosabban a II. világháború előtt az épületben Árpád Mulató néven kupleráj működött.
2013-06-24  Portói kóstoló
A BORIGO nemrég a Concours Mondial de Bruxelles padjait koptatta, ezúttal a szomszédos Pozsonyban. A portugálok a tavalyi CMB után itt is kitettek magukért, az édesbor zsűrinek külön kóstolót rögtönöztek, a miheztartás végett.
2013-03-18  Traminátor
Laza kis tramini-tesztet rögtönöztünk a Borigóban, mert kedveljük a fajtát és kíváncsiak voltunk a magyar traminikre. Csalódást keltett a fajta honi produkciója: van egy pár szép változat, de a magyar traminik zöme nem traminis és nem érdekes.
2013-03-04  Tolnai Hármas
Bekóstolt minket Tolna, vagy inkább mi kóstoltuk végig három tolnai pincészet borait egy fővárosi bemutatkozásuk során. A végeredmény? Meglepően jó borok, egységesen magas minőség, egy szinte teljesen ismeretlen borvidékről. Tolnai hármas? Inkább legyen ötös alá!
2013-03-04  SÖRIGO
Vajh mi sül ki abból, ha az egyszeri borszakíró sörvacsorára téved? Bizony kóstolási jegyzetek, amolyan félrecsúszott borleírások, amelyeket sörökről próbál megalkotni a gyöngyöző homlokú zsurnaliszta. Tényleg, a sörnek is van lecsengése? Az élmény okán mégis úgy véltük, megéri a próbálkozást!
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Bott vertikális a Terro(i)r Clubban. Persze nem lehetett kihagyni, hiszen a tételek jelentős része már a pincénél is elérhetetlen. Ennek okán a Bodó házaspár is cukin feszengett a kóstoló elején, hiszen néhány tételnél még ők sem igazán tudták, hogy mi vár majd rájuk...
Mindig, mondom, ne csak szilveszterkor. Kezdjük például a napot egy pohár pezsgővel, mint Széchenyi (a pezsgő szót is ő találta ki, mert Hitelesebbnek gondolta, mint a champagnier-t). Mindjárt szebbnek fogjuk látni a világot, mert a pezsgő könnyedebb, mint a bor, pláne, mint a pálesz, és nemcsak vígabbá, hanem érzékibbé és éhesebbé is tesz.
Még Mikulás táján rendeztünk egy vidám kóstolót a Magyar Borok Házában, annak mintegy nyitányaként, hogy foglalkozni akarunk evvel a kedves, ügyes, ígéretes és magyaros fajtával, épp’, mert több van benne, mint amennyire ismert. Alábbi rövid összefoglalónkban azokat a tételeket emeljük ki, amelyek tetszettek a publikumnak, rosszat nem írunk, aki ott volt, mégsem említjük meg, az azért van, mert rosszat nem írunk…
2013 már a negyedik olyan év, amikor a február a furmintról szól. A Furmint Február mozgalom keretében ebben a hónapban borkereskedések szerveznek furmintkóstolókat, éttermek kínálnak konkrét furmintokra komponált menüt. Rengeteg izgalmas program várja a borkedvelőket Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig. A hónap csúcsrendezvénye ismét a Nagy Furmint Február kóstoló lesz, amelyre február 7-én Budapesten, a Vajdahunyadvárban kerül sor.
Még decemberben kaptunk egy meghívást Palicsra, Szabadka közelébe Bóni Lászlótól, aki a szerbiai DiBonis borászat tulajdonosa. Jelentjük a borászatot és a pálinkafőzdét bevizsgáltuk, az eredmény pedig két felejthetetlen nap volt a Palicsi-tó partján.
A Tokaji Borvidékre érkező érdeklődők többsége Miskolc felől közelíti meg a vidéket, így már Szerencs előtt bal kéz felől láthatja az ide tartozó szőlőket Legyesbénye és Bekecs határában. Komoly árutermelő borászat hiányában azonban az igazi kaput annál a körforgalomnál érik el, ahol döntés elé kényszerülnek, hogy Mád vagy Sátoraljaújhely-Tokaj felé folytassák az útjukat. Innen alig száz méterre található a Disznókő Szőlőbirtok központi épülete, és a dűlők is uralják a látképet, vagyis itt szembesül először az ember Tokaj hangulatával.
London városa kimeríthetetlen forrása az élvezeteknek, kiugrani pár napra mindig az öröm forrása. Különösen így van ez, ha a BORIGO egy erős részhalmaza történetesen amerikai foci, ezen belül New England drukker, amely csapat pár évente egy bajnoki meccs erejéig a Wembley-ben is fellép. Térugrásunk közvetlen kiváltó oka ez volt, de aztán más is a hálónkba akadt.
Eláruljuk, a Zwack Openen jártunk, de nem Unicum, hanem borügyben. Mintegy mellékesen beültünk egy Dobogó aszú vertikálisra, és nem győztük kapkodni a fejünket...
Bár egy ideje már pletykáltak róla, mégis sokakat meglepett a hír, miszerint a mai naptól Herczeg Ágnes és a Gróf Buttler útjai elválnak. Az okokról és a jövőbeli terveiről kérdeztük Ágit.
Ma és holnap (szeptember 7-8.) a furmintot ünnepli Mád és az őrjöngő tömeg, koncertekkel és kézművesekkel, bortaxival no meg persze nyitott pincékkel. Ha valaki arra jár, ne csupán a nagy pincészeteket és az ismert neveket keresse, hiszen Mád van olyan gazdag borügyileg, hogy a feltörekvő fiatalok is komoly lehetőségeket hordozzanak magukban. Érdemes hát letérni a főutcáról...
Ma és holnap (szeptember 7-8.) a furmintot ünnepli Mád és az őrjöngő tömeg, koncertekkel és kézművesekkel, bortaxival no meg persze nyitott pincékkel. Az aktuális BORIGO-ban épp szó esik egy emblematikus dűlő okán - no meg a boraik miatt - viszonylag gyorsan ismertté váló mádi pincészetről. Az elmúlt hetekben többször is jártunk náluk, kóstolási jegyzeteink következnek hát a Barta Pincéből.
A Szeremley Birtok igazi központjába, a Szent Orbán étterembe betérni minden alkalommal különleges élmény. Gondolhatná azt a nyájas olvasó, hogy ez az étkek miatt van így, és igaza is lenne, mert amiket itt lehet enni, máshol nem nagyon. De abban az értelemben is különleges az élmény, hogy egyfajta szellemi központja ez a borvidéknek, ha az ember elkapja valamelyik kulcsembert, biztosan továbbgondolja a látogatást…
2012-08-14  Bontogatás
Nyilván sokaknak már eszébe jutott, hogy körbebiciklizi a Balatont. Nos, aki ezt a vágyát részben-egészben beteljesíti, szinte biztosan kiszúrja a balatonfüredi parton járva a Vitorlás Étterem épületét. Azért szúrja ki, mert nem lehet nem kiszúrni, ez tavunk egyik legjellegzetesebb épülete, ráadásul ma már az is egyedi, ami belül található.
2012-08-10  A táj közepén
Már tavaly megjegyeztük magunknak a történetet, mikor a Villa Tolnay-nál vendégeskedtünk, hogy ugyanis Nagy Laci, a VT birtokigazgatója saját kis birtokot is építget Káptalantóti mellett valakivel közösen… Éppen ezért ezen túránk előtt elhatároztuk, hogy feléjük is vesszük majd az irányt, ami azért is jó volt, mert megismerhettük a valakit is: ő Ádám Gábor, budapesti közgazdász, és amint az lenni szokott, már nyakig benne van…
2012-07-18  Cédrusbor
Történt, hogy május folyamán felhívott bennünket a BORIGO egyik régi kedves ismerőse és elújságolta, hogy Badacsonyörsön valami apró csoda kezd kibontakozni, ha van kedvünk, látogassunk el… Persze hogy volt kedvünk, hiszen balatoni témánk már biztos volt, de tény, hogy magunk sem számítottunk arra, amit végül is találtunk.
2012-06-06  Első osztályon
Sokat mondogatjuk, hogy Villánynak abban van a legfőbb ereje, hogy sok tucatnyi olyan árutermelő borászat van a borvidéken, amelynek már érdemes megmutatnia magát nagyobb távlatban is. Voltak ugye az „elsők”, ők kezdték el a borvidék nevének a bevezetését, és van a kicsit később indulók csoportja, akik mostanában kezdenek a legmagasabb szintre érni. Günzer Tamás ez utóbbi legjobb példája.
Hagyományteremtő céllal, neves borászatok összefogásában útjára indul a „Fehér Csillagok” rendezvénysorozat, hazánk legzamatosabb eseménye. Közismert borászaink nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint azt, hogy mindannyian összefogva kulturális keretek között népszerűsítsék Magyarország kiváló minőségű fehérborait.
Borász-tehetségkutató és fesztiválsorozat az A38 Hajón A könnyűzenei tehetségkutató koncertjeire és a borfesztiválra a belépés díjtalan. A borokat kóstolójeggyel lehet kóstolni, aminek ára magában foglalja a tíz bor kóstolóját, a szavazólapot, az ajándék kóstolópoharat és egy borkorcsolyát.
Tokajba járni jó. Ez önmagában nem nagy felfedezés, persze hogy jó. De abból a szempontból is nagyon jó, mert évről évre új és új, kicsi, de kedves pincészetek tűnnek fel, látszólag a semmiből… Csak látszólag, hiszen ezek többsége már évek óta teszi a dolgát, de kell az a pár év az indulás után, hogy az eredmények látszani kezdjenek. Ilyen persze a Bardon is…
Különleges ízutazásra várnak mindenkit március 9. és 11. között a 3. Kézműves Magyar Ízek Vására szervezői. A vásáron fellelhető 5000 ízt most ugyanis régiókra bontva mutatják be. Így akár fél nap alatt végigkóstolhatjuk a magyar és a határon túli magyar ízeket és eljuthatunk a szatmári szilvától a szegedi paprikáig.
A BORIGO Magazinban csak többévente van évjárat értékelő aszú teszt, csak azoknak az évjáratoknak tartunk ilyet, amelyek minőségben és mennyiségben is jók, illetve kiemelkedők. Most a 2006-os évjárat került sorra, ennek során pedig olyan történt, amelyre a BORIGO, de az egész magyar borújságírás történetében sem volt példa: 100 pontot adtunk – ráadásul mindjárt kettőt is.
Sajnos az van kies e honban, hogy a kisvállalkozások olyan szinten jönnek-mennek a mindenki által ismert körülmények miatt, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Éppen ezért óriási dolog az, hogy létezik olyan bor kiskereskedő, aki már 10 éve sikeresen csinálja azt, amit, ráadásul még ebből is él(!).
Van az úgy, hogy az ember tudatába lassan szivárognak be az információk, amelyek végül – átlépve egy bizonyos küszöböt – összeállnak egy egységes halmazzá és cselekvésre késztetnek. Így volt ez velünk is, miután egy számunkra ismeretlen kis faluból sorra érkeztek a meglepően jó borok a tesztekre. Végül azon kaptuk magunkat, hogy az autó hangszórójából üvölt a Peer Gynt és egy balkanyarban feltűnik Bakóca...
Nem kell megijedni, ezen hasábokon nem volt még szó politikáról – nem is lesz – így aki egyenruhás masírozókról, vagy a honi színházigazgatók pályázatairól szeretne olvasni, az csalódni fog. Aki viszont szereti az asztrológiát, vagy a Mátrát, esetleg mindkettőt, azt érdekelni fogja a történet.
Ez egy nőies kolbász - mondom, és Kerekes Sándor az Almárium Bisztró séfje bólogat. Nem csípős, nem paprikás egy kicsit sem - az nincs benne. Ezért tehát fehér és gyengéden fűszeres a csombortól, nem vág hátba a fokhagymája sem. A hozzá kínált mustár sárgabarackkal és fehér borral van felfőzve - még fagylaltnak is finom lenne -, a köleses félbarna sör pedig egyenesen beetetős: a komló keserétől irtózó leányok és asszonyok várható elégedettségére.
Kinek mi jut az eszébe a Mavrud, vagy a Melnik szóról? Hát a rózsalekvárról? A Pirin vagy a Rila hegységről? Szófiáról? A sopszka salátáról? Egyre egyértelműbb, igaz? Hát persze, hogy Bulgária! A napokban lehetőségünk nyílt egy bolgár borsor végigkóstolására, amiért ezúton is köszönetet mondunk. Kóstolási jegyzetek következnek, némi kiegészítéssel.
2011-09-12  Arcok a löszben
A lösz értékes kőzet, a közhiedelemmel ellentétben képes arra, hogy magas extrakt tartalmú, izgalmas szőlőt neveljen. 10 tokaji borászat hozta el nedűit a Tokaji Lösz Arcai kóstolóra, hogy erről empirikus bizonyosságot adjanak a Magyar Borok házában.
2011-08-23  A pangyéri csoda
A Balaton-Felvidéken, Monoszlótól nyugatra fekszik a Pangyér-hegy, amit - a mi legnagyobb szerencsénkre - újra szőlő borít. Liszkay úrról és a nehézségekről majd később lesz szó, most két borleírás következik csupán.
Vácot elhagyva a 2-es út meredeken emelkedik a Naszály-hegy oldalában, hogy néhány hajtűkanyar után előbb Katalinpusztát tudjuk magunk mögött, majd megérkezzünk Szendehelyre. Szemfüles utazók már itt észrevehetik a szemközti hegyoldalban csupán néhány pillanatra előbukkanó szőlőt, de a többség csak áthalad a településen, pedig ha megállnának fél órára a Szepi Fogadónál, az ország egyik leghihetetlenebb szőlőhegyére tehetnének egy kis kirándulást.
Ahogy már huszadik éve „szokás”, szeptember második hétvégéje a Budavári Borfesztiválé. A fesztivál – bár ezt nyilván kevesebben tudják – nem merül ki a szeptember 7-11. között a Budai Várban megtartott mulatságban. Van itt Gálakoncert, Boregyetem, jótékonysági árverés és rengeteg egyéb program is…
A Duna borrégió sajátosságait a magas kvarctartalmú homoktalajok, az éghajlati szélsőségek, valamint a területen termő, üde, könnyed, alacsony alkoholtartalmú borok készítésére alkalmas fajták határozzák meg.
Két hete bombaként robbant a hír, hogy Benedek Péter lett a Gróf Buttler új főborásza. A fiatal mátrai borásszal csak hosszas egyeztetés után tudtunk villáminterjút készíteni, ami nem is csoda. Eléggé elfoglalt mostanában...
A mai napon volt szerencsém közelebbi ismeretségbe keveredni egy tizennégy éves badacsonyi leányzóval. No nem kell megijedni, nem rontottam meg senkit, inkább rajtam talált fogást a Szeremley pince 1997-es Rajnai Rizlingje.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy múzeális tokaji kóstoló a Liszt Ferihegy nemzetközi repülőtéren. Külön köszönet érte a reptérnek, a kereskedőnek, a "Kerháznak" és a moderátornak. (Merci monsieur le docteur!)
2011-05-08  Borszobor
Új szelek fújnak a Mátrában, hogy e nem túl eredeti fordulattal kezdjük, de télleg. Ugye eleddig a Mátrából a könnyű, illatos-ropogós Vino da Tavolák ömlöttek, az ember néha gondolkodóba esett, hogy hát hiszen ez is vulkány és déli lejtők és alföldi forróság és kábé ugyanaz az ökológiai-önológiai tér, mint Eger, tehát tuti, hogy több van benne, de arcos borok nemigen bújtak elő a hegyek szoknyájából.
Tudjuk, kicsit unalmasak vagyunk, hogy minden év májusában ilyen posztokat küldözgetünk, de minden évben meggyőződhetünk arról, hogy Tokaj nem csak világszínvonalú borokat készít, hanem ugyanilyen bemutatókat is képes tartani, és nem csak a világban, hanem itthon is…
2011-05-01  Csillogó szemek
Ülök szemben Losonci Bálinttal, a kicsiny, Vári úti ház nagyszobájában és azt látom, hogy folyamatosan csillog a szeme. Csillog mikor a szőlőről beszél, csillog mikor a borról, és a legjobban akkor, mikor a hároméves Marci összekulcsolja a kezét a térdén. Megjegyzem Marcitól nekem is csillogna a szemem, háromfiús apaként megveszek az ilyen kiscsávókért…
Már megszokhattuk, hogy minden év tavaszán brunellózunk egy kicsit. Nyilván, hogy így van, hiszen február végén tartják az éves rendes Benvenuto Brunello-t Montalcinoban, vagyis a mínusz ötödik évjárat bemutatóját.
Nem tudom ki hogy van vele, de Szecskő Tamást figyelve az az ember érzése, hogy egyszerűen borásznak született. A tavalyi, már hírül adott budapesti Tőkés kóstolón annyira kiérlelt, tökéletes szerkezetű és intenzív (elsősorban fehér) borokat mutatott be, amelyek bizonyosan az ország legjobbjai közé tartoznak. Erről szerencsére jelen riportunk során is meggyőződhettünk...
Nos, ezen cikk jelentős részben a véletlennek köszönhető. Csobáncon járva Nagy László, a Villa Tolnay relatíve újdonsült birtokigazgatója a látogatás végén kezembe nyomott egy palackot és sokat sejtetően mosolygott…
Gróf Festetics Györgynek és Ybl Miklósnak köszönhetően patinás helyszínen, egy valamikori bálteremben kóstolhattunk tegnap, a Festetics Palotában. Takács Lajosnak köszönhetően Somló talán legizgalmasabb borait. A Terroir Clubnak köszönhetően pedig vertikálisan...
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy angol-francia csetepaté, minek következtében az egyre szomjasabbá váló britek nem jutottak hozzá a szokásos francia boradagjukhoz. Kénytelenek voltak hát másfelé keresni az utánpótlást és mit találtak? Portót...
Sanlúcar de Barrameda két dologról nevezetes. Az első, egy olasz származású tengerész, akinek köszönhetően az 1400-as években dinamikusan tágulni kezdett a kor világképe. A második egy bor, amihez szeszt löttyintett a világtörténelem. Ráadásul az első magával vitte a másodikat a tengerre. Lassan belebonyolódok, úgyhogy rövidre zárom. Kolombusz sherry-t pakoltatott a hajóira, amikor a harmadik útjára indult, Sanlúcarból. Jó lehetett...
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy égig érő hegy. Történt aztán, hogy a hegyre erősen megharagudott egy dzsinn és egy varázslattal felrobbantotta azt. A hajdanvolt óriás környékén ma turisták tapossák az ezeréves ösvényeket, a helyiek pedig bizony-bizony bort szűrnek, a mi legnagyobb örömünkre. A hegy pedig, nos a hegy ma is ott magasodik, már ami maradt belőle. Ennek a tündérvilágnak a neve Kappadókia. Törökországban járunk...
Nem kell megijedni, a józan ész mutatóban ugyan, de megmaradt. A mazochizmus legprofánabb módját választva, “filléres” chardonnay degusztátornak álltam, külön köszi a teszkónak. Ha jelesül a sandinista mozgalom tagjai volnánk, biztosan ezeket keresnénk, már ha Nicaraguában kapható lenne bármi hasonló. Persze ez nem valószínű. Miről is van itt szó? Olcsó chardonnay tesztelésről. “Nosza, rajta...”
Ilyentájt mindenki pezsgőkön nyammog, várja azt az édes pukkanó hangot, a gyöngyöző italt...hát mi nem! Whisk(e)y kóstolót rögtönöztünk Szegeden, ízlelgettünk, beszélgettünk és meg is lepődtünk a tételek sokszínűségén. Special thanks to Bodó Zsolt!
Volt egyszer egy kóstoló, ahol szándékaink szerint vakon kóstoltunk egy ismeretlen tételsort, a már említett vidékről. Persze mindenki a syrah-ra asszociált főleg, ebben nem is kellett csalódni. A csattanó a végén jött, amikor kiderült a nyertes kiléte...
2010-11-18  Godet-ra várva
Lassan leüllepedett bennünk a hollandus brandwijn évszázados konyakká lényegülésének története, képzeletben jártunk az Antarktiszon, és visszrévedtünk a Godet család tagjainak küzdelmeibe is, persze eközben bőszen cserélgetvén a poharakat jobb és bal orrlyukaink előtt, ahogyan azt Monsieur Godet-tól tanultuk. Ha még nem világos, cognac kóstolón jártunk a CEWI-nél...
Halálbiztos, hogy ha az ember bejárja a fél világot Ázsiától Amerikáig, akkor bizony az a szőlőfajta, amit mindenhol az orrunk alá alá dugtak a chardonnay lesz. Nincs még egy olyan bor, ami ennyi különböző stílusban, ilyen eltérő zamattal került a poharunkba. Lehet visszafogott, lehet illatos, lehet könnyű, lehet telt - és még sorolhatnánk. Semmi kétség: a chardonnay egy világmárka.
Levelet hozott a postás. Méghozzá egy meghívót a Horvát Idegenforgalmi Közösség által szervezett borkóstolóra. Ha már így alakult, természetesen jelen voltunk, kóstoltunk, beszélgettünk és jegyzeteltünk is. Ez utóbbiból adnánk most ízelítőt...
Ma reggel hat órától érvénybe lépett az egyik legnagyobb hazai szupermarket lánc akciós borkatalógusában hirdetett mutatvány. Nevezetesen, hogy egy csomó bort jóárasítottak a kedvünkért. Sajnos a katalógusukból kimaradt az évjárat megjelölése, nyilván úgy vannak vele, hogy az átlag magyarnak tökmindegy a dolog.
Avagy: Szélmalom, harc. Lukács Szabolcs a 2007-es magyar sommelier-bajnokság győztese, az a típusú fiú, akit szelídsége és okossága okán mindenki kedvel. A soproni családi étterem, a Szélmalom sommelier-jével folytatott vidám csevegésünk elég kritikusra sikeredett, mivel a vendéglátás a nagy magyar egész része, így a részt ugyanazok a súlyos és lehangoló nyavalyák gyötrik, mint az egészet.
Nekiindultunk a Duna Borrégiónak, főként kikapcsolódni, de ha már arra jártunk, nem maradhatott ki néhány borászat meglátogatása sem. Inkább olyan pincészeteket kerestünk fel, akik valamilyen oknál fogva még nincsenek a felkapott célpontok között, azonban a boraik néha meglepetést okozhatnak. Élménydús útleírás következik, némi boros lábjegyzettel.
Van egy olyan érdekes alaptulajdonságunk, hogy hol lassabban, hol gyorsabban, de mindenképpen biztosan hagyjuk elkallódni az értékeinket. Ha valamiből kevés van a világon, azt máshol őrzik, védik és büszkén mutatják meg az érdeklődőknek. Valami ilyesmiről lesz most szó. Szerény kereteink között, a figyelemfelkeltésre aplellálva, a Sümegi Várhegyre invitáljuk az olvasót.
Nem tudom igazán, hányadik alkalommal állít ki Szekszárd Budapesten. Azér’ nem tudom, mer’ már egyszer voltam, azóta viszont valahogy mindig elkallódik a BORIGO meghívója, arra nem is merek gondolni, hogy… Szóval tavaly nem voltunk, és idén sem jött, a szekszárdi termelők viszont tudják a tutit, vagyis külön is szólnak, ettől függetlenül idén is kvázi be kellett lógnunk…
Valamikor réges régen, az 1855-ös párizsi világkiállítás évében a Bordeauxi Kereskedelmi Kamara - felkérésre - elkészítette a legjobb borok listáját. Médoc vörös és Sauternes fehérborai szerepeltek a papíron, 61 birtok öt kategóriába sorolva. A többi már történelem...
2010-05-21  A Templomosok bora
892 esztendőt átívelő történelem csapódik le az emberben, ha a Templomos Lovagokra gondol. Így van ez akkor is, ha egyszercsak meghívást kap, hogy kóstolja meg a templomosok borait, amit az újjáalakult rend az olaszországi toszkánában alkotott meg, ottani birtokán, egy helyi borász (aki maga is lovag) közreműködésével. Egy kis múltidézés következik, borvirágos történelemóra kezdőknek és haladóknak.
Két éves diskurzus után 2010. május 5-én összeültek a reprezentatív magyar borászati szervezetek vezetői, hogy érdemi lépéseket tegyenek egy nagy szőlő-bor szakmaközi szervezet létrehozása érdekében. Az új struktúra tényleges hatalommal rendelkező, az ágazat érdekeit egyeztető, azokat akár az állammal szemben is érvényesítő szuperszervezet lenne.
Megint túl vagyunk egy mind érzékileg, mind szakmailag hallatlanul élvezetes kóstolón. Minden év április végén tartja a Tokaj Renaissance évi rendes bemutatóját, amely idén némelyek jóvoltából és szerencsére túlnőtt egy sima borizés találkán.
Esterházy - ez a név a néhány globális magyar szuperbrend egyike mondjuk a tokaji és Puskás mellett. Ez a név álmot jelent, magyar álmot a pazarló gazdag emberről, a bugyellárisában két kézzel vájkáló úrról…
Pénteken sikeresen véget ért az első „Legyen egy új hordód!” ifjú borász pályázat. Nemcsak a tíz továbbjutó, de a zsűri tagjai is izgatottan várták a délutáni megmérettetést, mert ehhez hasonló verseny még nem volt borász körökben.
2010-03-16  Ausztrál gondok
Az ausztrál szőlőültetvények több mint egyhatoda veszteséges, legalábbis erre mutatott rá egy jelentés. A keresletet jóval meghaladó kínálat komoly problémákat generál, ami 20%-os aránynál talán nem is oly meglepő. Az illetékesek szerint drasztikus intézkedésekre lesz szükség.
Kis hazánkban egyedülálló esemény tanúi lehetünk, megalakult ugyanis a Soproni Kékfrankos Kft., a soproni pincészetek közös vállalkozása. Már a gondolat is szuper, megirigyelhetné sok hazai bormarketing guru!
Nos, valóban egy csodálatos esten vehettünk részt, ékes példájaként annak, hogy milyen magasságokba lehet emelni a különböző művészetek összefogását. A közös pont, a világ kifordításának alapköve Hubay Jenő személye volt, a résztvevők pedig akik életet lehelltek a valaha élt egyik legnagyobb hegedűművész estjébe rendesen kitettek magukért. Még nagyon sok hasonló programon szeretnénk részt venni, hisszük, hogy ez az út nemcsak járható, hanem követendő is.
Aki megteremtette a cserszegi fűszerest, az már letett valamit az asztalra. Akár hátra is dőlhetne, mert a cserszegi fűszeres nagy mű, járja világhódító útját, immár Kaliforniában és Kínában is gyökeret vert. De Bakonyi Károly nem tétlenkedik: hallatlanul izgalmas fajtakísérleteit a cserszegi létrehozása óta is folytatja, szerintünk hasonló potenciállal rendelkező fajták tucatját hozva létre, mely új szőlők például kiszélesíthetik a magyar ökológiai térbe illeszkedő kékszőlők spektrumát is.
Azt a fülest kaptuk egynémely ismerősünktől, hogy Egerben, egy kis, udvari házikóban Magyarország talán legfinomabb sajtjait készíti egy lelkes fiatalember és barátai. Nem kellett minket sokat győzködni, hiszen november utolsó napjaiban egyébként is a környékre szólított a kötelesség. Varázslatos délutánt töltöttünk Sándor Tamás társaságában, ahol ízelítőt kaphattunk nemcsak a sajtokból, hanem az etikus terroir-szemléletből is.
Tavaly Mészáros Pál pincészete egyike volt azon háromnak, amely pincék majdnem megnyerték az Év Meglepetése díjat. Nos, az idén Mészárosékat már nem lehetett a háttérbe szorítani, három egészen kiváló tételük került be a 100-ba. Szekszárdon járva hozzájuk is betértünk egy beszélgetésre, aminek a végén azzal a furcsa érzéssel álltunk fel, hogy tulajdonképpen miért is gondoltuk mi, hogy mindez meglepetés?
2010-01-23  Az Ipolyon innen
Ma az országban egyetlen olyan hegység van, amelynek egyik oldalát sem nyaldossa egy borvidék sem: a Börzsönyről van szó. Ha kicsit pontosítani akarnánk, akkor azért ez így nem teljesen igaz, elvégre a hegység keleti lábánál található Szendehely, amelynek szőllei is vannak, mégpedig a Mátrai Borvidékhez csatolva. Úgy, hogy a településtől keletre ott van még ugyebár a Cserhát, a Mátrát közel-távolról sem látni semerre.
Már egy hónapja a polcokon van a BORIGO 100, az elkövetkező napokban néhány szemelvényt közlünk belőle. Az Év Borászata címet elnyert Takler Pincével kezdünk, mégpedig idősebb Ferenccel készült interjúnkkal.
Monoron megmozdult valami. A borászati tanösvény csak egy lépés volt, ezután jött a pincefesztivál, ott van még persze a borverseny, a borrend bálja, de az igazi cél sem várathat már magára sokáig, nevezetesen hogy ha valaki csak úgy kitéved a hegyre, mindig legyen ott tíz-tizenöt nyitott pince, ahol egy kellemes bor mellett lehet elmélkedni a világ sorsa felől.
Bekerültünk a Wine Spectator-be. Főszerkesztőnk, Bányai Gábor Botond érdekeset olvasott a magazin 2009. október 15-i számában, és nem hagyta szó nélkül. Olvasói levelét a WS 2009. november 30-i számában közölte.
Pálos Miklós Észak-írországi, majd spanyolországi, londoni munkák után tért haza 2003-ban, majd azonnal beiratkozott a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakmérnöki továbbképzésére. Mellette a szakmunkásképzőbe is járt Villányba, mert úgy gondolta, ott jó gyakorlati alapokat kap, és hogy bizonyítsa, nagykanállal eszi az életet, a kenyérre valót a Takler Pince szőlészeti vezetőjeként szerezte meg.
2009-10-21  Nyomdokon
Nagyon erős fiúi érzés az apa nyomdokain haladni, ez tulajdonképpen ösztönös, kicsit nem figyelünk oda, és már rögtön azt csináljuk… Különösen így van, ha az édesapa valami feldolgozhatatlan tragédia miatt korán eltávozik, nos, ilyenkor a fiú fokozottan szeretné folytatni, befejezni, teljessé tenni, amit ő elkezdett. Ilyen történet Kvassay Leventéé is.
Mééééér’, már a manufaktúra is ciki? – kérdezheti a nyájas olvasó a cím láttán, és lenne is igaza. Mert a manufaktúra szép és jó dolog, borászatban pláne, de van egy hátulütője. Ez pedig az, hogy bizony egy igazi magyar garázsborászatban nagyon kevés jut igazán jó technológiára, tároló helyiségre, miegymásra, és ezt csak első látásra bánja a fene.
A lazább szabályozás és az alacsonyabb árak vonzzák a potenciális vevőket. Az új-zélandi kormány legutóbbi lépése, hogy lazítson a külföldi befektetőket sújtó szabályokon megnyitotta az ország borászati ágazatát a tengerentúli vásárlók számára. Az eddigi legnagyobb befektetés a New Zealand Wine Fund felvásárlása a Foley Family Wines által. Ezzel a külföldi tulajdon az iparágban több mint 45 százalékosra duzzadt.
Leginkább az argentinok ugranak be az embernek malbec-ügyben. De mi van akkor, ha a borvidék, ahonnan a fajta származik, egyszer csak megrázza magát, és úgy dönt, hogy most aztán mindenkinek megmutatja? Ez történik most Cahorsban, Bordeaux és Toulouse között félúton, a malbec szülőhazájában. Franciákra nem jellemző hajlékonysággal nyomulnak a Cahors-iak, minimálpénzből, de nagyon hatékonyan.
2009-08-24  Bikavér etűdök
A BORIGO hamarosan megjelenő augusztusi számában a Bikavér lesz a címlapon. E rendkívül sokrétű múlttal és jelennel megáldott borfajta talán a legismertebb magyar bormárkanév is egyben, éppen ezért magazinunk minden oldalról körüljárta. Itt és most csak egy fantáziaírást közlünk, a többiért meg kell venni majd a lapot…
Bármi, amiben szerepel a Balaton szó, egy kicsit olyan Magyarországon, mint a futball vagy a politika. Mindenki ért hozzá, mindenki tud róla valamit. Alig akad olyan ember ma kis hazánkban, akinek ne kapcsolódna legalább egy élménye a „Balcsihoz”. Persze a BORIGO inkább borokról ír, így már szűkül a kép, de a Balaton-felvidék kifejezés mégsem kizárólag a borvidéket fedi, sőt! Ide tartozik földrajzilag Badacsony és térsége is. Most mi mégis a „kistestvért” látogattuk meg, vagyis a Káli-medencét és a Keszthelyi-hegységet, amely két különálló kisrégió, mégis együtt alkotják a Balaton-felvidéki Borvidéket.
A Somlói Borvidék a roppant változatos magyar borvilágon belül is a legegyedibb, legnagyobb múltú és jövőjű bortájak közé tartozik. A különös varázsú hegyen az elmúlt néhány évben dinamikusan fejlődik a borkészítés, itt nem üres szólam, hogy a hagyomány és a legmodernebb technika együttműködésével készülnek az egyre szebb borok. Ezt a fejlődést, melyet a borszakma itthon és külföldön egyre nagyobb elismeréssel fogad, szeretnék bemutatni a somlói borászok a borra és kultúrára szomjazók szélesebb közönségének a Somló Hangja fesztivál keretei között.
Nem tudjuk kinek mi jut eszébe a címről, de amiről szó lesz azon bizony még mi is elcsodálkoztunk néha. Pedig nem tűnhet túl nagy teljesítménynek meglátogatni egy csőszházat, megszemlélni egy kápolnát egy régi szőlőhegyen, esetleg egy régi présházat lefényképezni. Most mégis máshogy történt: Budapest X. kerületében jártunk – Kőbányán – egy igazi múltidéző utazáson, régvolt szőlőhegyeken.
Az éleződő versenyben a magyar borászok szemében is felértékelődni látszik a marketing, melyhez három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Sikeres marketingről úgy egy milliárd alatt nemigen érdemes beszélni. A Bormarketing Kht. létrejöttével és a jövedéki adó (zömének) marketing-célokra való átirányításával - hosszas vajúdás után - megteremtődtek a sikeres piacszervezés feltételei és forrásai. A bortörvény minapi módosításával ezek a források a akár felükre csökkenhetnek, a 8 forintból kábé 5-6 forint lesz, az éleződő versenyben tehát ismét jóval kevesebből kell majd gazdálkodni, mint amennyi a sikeres nemzetközi megjelenéshez kellene.
Azt mondjuk, azt mondják eredetvédelem. Összetett szó, két részből áll. Ha elkezdjük kicsit boncolgatni, akkor nem értjük, miért van köze e szónak a borászathoz. Miért fontos itt az eredet? Miért kell az eredetet védeni? És egyáltalán: miért nem elég, ha bor egyszerűen csak… jó? Elmagyarázzuk.
A minap újabb ötlettel állt elő a Magyar Bormarketing Kht.: fröccskultúra kampányt kezd, ami lássuk be töklogikus. Ha mondjuk sör helyett nagytételben visszaszokik a magyar e nyári üdítőitalra, egész biztos néhány tíz- esetleg százezer hektóval több bor gurul le a torkokon évente. A BORIGO kissé elirigyelte a témát, vagyis utánanéztünk a bor és a víz kapcsolatának.
Umbria gyakorlatilag ugyanolyan jó hely, mint Toszkána, csak kicsit később kezdte azt a fajta kommunikációt, amely a címlapokra repítette az északi testvért. Mert testvérek, ez nem is kérdés, ha valakit bekötött szemmel odavinnénk, majd levennénk a kendőt, tuti nem mondaná meg, hogy melyik tartományban van. A dombok, az etruszk eredetű városkák a dombtetőkön, az olajfák, a ciprusok, a kanyargó utak mind-mind nagyon hasonlatosak. Egy dolog azért van, ami alapján talán el lehetne dönteni a kérdést: a szőlők.
Tizenhatodszor rendezték meg április végén a brüsszeli székhelyű Concours Mondial-t (CM), mely már a világ legnagyobb borversenyei közé emelkedett. A Borigo erős csapattal képviseltette magát, részletes tudósítást következő magazinunkban olvashatnak, gyorsjelentésünket Tompa Imre állította össze.
2009-05-05  A Verdicchio
Azért azt még a vájtszájúak közül is kevesen tudják, hogy a verdicchio egy szőlőfajta. A Közép-Olaszországban őshonos fajta leginkább Marche régióhoz kötődik, a földrajzi fogalom szinte együtt él a szőlőfajta nevével a borkedvelők fejében.
2009-05-03  A Brunello atyja
Talán fellengzősen szól a cím, viszont teljesen igaz. A Biondi Santi család valóban a Brunello névadója, ők palackoztak először ezen a néven bort, mégpedig az 1888-as évjáratot. A birtok ma is a tökéletesség mintája, benne járva-kelve az ember (és a borász) azt látja, hogy ez a dolog rendkívül egyszerű. Igen, csak kell hozzá a 150 év tapasztalat, tökéletes és biztos ízlés, és persze azért pénz is.
Mintegy hatvanötezer esztendővel ezelőtt a barlangból kinézve mindenütt erdő volt látható. A szédítő mélységben alant rohanó víz talán még több volt, mint patak, a későbbi szőlőhegyek még egybeolvadtak a lombkorona alatt. A barlangot ma Suba-lyukként ismerjük, a Hór patak völgye pedig a legnagyszerűbb választás, ha az ember méltó módon akarja megközelíteni a Bükkalját.
A magyar vörösbor-rajongókra, és persze a termelőkre nehéz idők jártak az utolsó pár évben. A 2003-as évjárat után egy kis lapály keletkezett, a 2004 ugyan egészen rendesre sikeredett, de a 2005-ös a nagy nyári esők következtében korántsem lett olyan koncentrált, mint azt manapság a nagyközönség elvárja. Ugyanakkor már a szüret után lehetett tudni, hogy 2006 egészen más lesz.
Már évek óta vérre menő vita folyik a szerencsi biomassza erőmű, közismertebb nevén a tokaji szalmaerőmű építése körül. A BORIGO úgy gondolta, hogy körülnéz, mi történt eddig és hol áll a dolog most.
Hosszú időn át, az elmúlt évszázadokban a magyar szőlészeti és borászati kultúránk meghatározó fajtája volt a kadarka. Ki ne hallott volna már a híres budai (Tabán), csongrádi, kiskőrösi, soltvadkerti, szekszárdi, vaskúti és villányi kadarka borokról, vagy az Egri és a Szekszárdi Bikavérről, melyek egyik alkotója a kadarka ma is.
Egy olyan pillanatot sikerült elkapnia a BORIGO-nak, mely egykor akár történelmivé is avatódhat. A nyolc felvidéki riport megismételhetetlen pillanatfelvételt örökít meg. Szinte mindegyik bemutatott borász a rajtkockán áll, már nagyon szép borokat készítenek, ám többségük még az ismeretlenség homályába burkolózik, szőlőültetvényeik pedig épphogy csak kezdenek termőre fordulni, vagy mostanában ültették/ültetik el őket.
2009-03-01  Búrok és borok
"Afrika mindig tud valami újat nyújtani" ¬ mondta Plinius római polihisztor a Krisztus utáni első században és lássuk be, igaza volt. Mondjuk, ha azt mondom, hogy valaki hozza össze egy kalap alá az üldözött hugenottákat, egy Simon van der Stel nevű úriembert és az ablak alatt nyaranta illatozó muskátlit, keveseknek jut majd eszébe Dél-Afrika. Pedig, pedig….
2009-02-28  A refosco földjén
Szlovénia a legnyugatiasabb posztkomcsi ország fejlődő, a miénkhez hasonló, de erős osztrák és olasz hatásokat mutató borkultúrával. A szép kis ország több szerencsés körülmény összejátszásának köszönheti nyugalmas és nyugatias karakterét.
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 


BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
HARDCORE ARCHÍVUM

A nyáron volt szerencsénk Portóban csatangolni, nagycikkünk a magazin 112. számában olvasható. E helyen két nagy Házzal ismerkedhetünk meg, mintegy kedvcsinálóként.
Augusztusi tesztjeinket bemutató kétrészes sorozatunk második részében a kadarkák és a pinot noirok mellett pár igazán érdekes fajta is terítékre kerül.
Általában augusztusban tartjuk a "burgundi típusú" vörösborok tesztjeit, ezúttal is így volt. Elsőként a kékfrankosokat mutatjuk be.
2023-05-10  Titkok szigete 2
Már öt éve, hogy utoljára Szardíniáról írtunk (2018. októberi szám), akkor egy budapesti kóstoló nyomán. Most úgy adódott, hogy Konkoly Mihály állandó szakértőnk a szigeten járt, így két borászatot is bemutathatunk.
Általában áprilisban tartjuk a minusz negyedik évjárat értékelő nagytesztjét, ez most sem volt másként. Kicsit egyhangú az utolsó hét-nyolc év értékelési sormintája, de aligha bánjuk! Sorozatunk harmadik (utolsó) részében a merlot-kat, syrah-kat és az egyebeket mutatjuk be.
Általában áprilisban tartjuk a minusz negyedik évjárat értékelő nagytesztjét, ez most sem volt másként. Kicsit egyhangú az utolsó hét-nyolc év értékelési sormintája, de aligha bánjuk! Sorozatunk második részében a két cabernet-t mutatjuk be.
Általában áprilisban tartjuk a minusz negyedik évjárat értékelő nagytesztjét, ez most sem volt másként. Kicsit egyhangú az utolsó hét-nyolc év értékelési sormintája, de aligha bánjuk! Sorozatunk első részében a házasításokat és a bikavéreket mutatjuk be.
2023-04-27  Rosé 2022 - teszt
Nem sokszor történt meg, hogy már áprilisi számunkban lehoztuk a rosé tesztet, de úgy látjuk, ez egy ideig így fog maradni. Közel 50 tétel között lehet válogatni, újra van 90 pontos rosénk, és ez a legjobb hír!
2023-04-26  La-La-La
Ez nem ének itt kérem szépen, hanem borkóstoló a javából! Hogy mit takar a „dallamocska”, hamar kiderül.
2022-03-14  Tokaji Pezsgő #1
2022. februári, 103. számunk másik címlapsztorija a tokaji pezsgő. A témában több megszólalást is közlünk, ez a cikkünk az alapokat feszegeti.
2022-03-13  Aszú 2016 vs.2017
A BORIGO 103., februári számának címlapjára a tokaji pezsgő és a fenti két nagyszerű aszú évjárat került. A szám tesztrovatában egymásnak is feszült e két évjárat, és a végén ki is adtuk a végleges évjárat értékelést mindkettőnek.
Csaknem 30 matuzsálem korú syrah-t kóstolt szerkesztőségünk, amelyekből a legjobbakat a nagyérdemű is megkóstolhatta a BORIGO Syrah Vintage nevű rendezvényen. A muzeális borokat bemutató sorozat aktuális főszereplője a Rhone és Ausztrália meghatározó kékszőlő-fajtája, a syrah vagy shiraz volt.
Kevés kóstoló elé szoktunk olyan komoly várakozással tekinteni, mint a rendes éves Brunello horizontális bemutató, amelyet általában az év elején, a februári montalcino-i rendezvényt követően tartunk. Jól tudjuk, hogy ez miért is került át őszre, de a 2016-os Brunello évjárat megérte a várakozást.
Idei tavaszunk és nyarunk bizonyos szempontból kuszább lett, mint a 2020, köszönhetően a remek 100. számnak. Így aztán hordóminta riportjaink során sem akkor és úgy jutottunk el bizonyos célpontjainkra, amikor szerettünk volna, de amit elterveztünk, azt be is végeztük.
Nyáron - eltérve picit a szokásostól - kizárólag a kékfrankosokat és a pinot noirokat teszteltük. Másodikként a pinot-kat szerkesztjük ki.
Nyáron - eltérve picit a szokásostól - kizárólag a kékfrankosokat és a pinot noirokat teszteltük. Elsőként a kékfrankos tesztet közöljük.
A kárpát-medencei kékszőlő fajták tesztjét minden évben különös figyelemmel várjuk. A kadarkák, portugieserek esetében az elmúlt években volt hiányérzetünk, de ezúttal sokkal kevésbé lehet.
2021 késő tavaszán végiglátogattuk két déli borvidékünket, hogy kiderítsük, ott is annyira jó-e az évjárat mint máshol a Dunántúlon… A második részben három szekszárdi pince kerül sorra.
A könnyű, az előző évből származó fehérborok tesztjét minden évben a nyárra időzítjük. Ezúttal a 2020-asok kerültek terítékre, a második részben az olaszrizlingek és a sauvignon blanc-ok következnek.
A könnyű, az előző évből származó fehérborok tesztjét minden évben a nyárra időzítjük. Ezúttal a 2020-asok kerültek terítékre, az első részben az illatos fajtákat mutatjuk be.
2021 késő tavaszán végiglátogattuk két déli borvidékünket, hogy kiderítsük, ott is annyira jó-e az évjárat mint máshol a Dunántúlon. Az első részben három villányi pince mélyét mutatjuk be.
Már 2018 nyarán, hordóminta riportjaink alkalmával detektáltuk, hogy 2017 egy szinte tökéletes évjárat lett a vörösborok számára (is). 2021 tavaszán megtartott vaktesztjeink aztán igazolták a három évvel ezelőtti feltevést. Sorozatunk harmadik, utolsó darabjában a merlot-okat és a syrah-kat mutatjuk be.
2021-06-30  Natúrbor másképp
Egly Márk már a BORIGO első évfolyamaiban is szerepelt, betelepítette szőlővel a sümegi Vároldalt, új dűlőt létrehozva. Azóta sok idő telt el, idén tavasszal pedig immár saját, jól kitalált és felépített borászatába látogattunk el.
Már 2018 nyarán, hordóminta riportjaink alkalmával detektáltuk, hogy 2017 egy szinte tökéletes évjárat lett a vörösborok számára (is). 2021 tavaszán megtartott vaktesztjeink aztán igazolták a három évvel ezelőtti feltevést. Sorozatunk második darabjában a cabernet franc-okat sauvignonokat mutatjuk be.
Már 2018 nyarán, hordóminta riportjaink alkalmával detektáltuk, hogy 2017 egy szinte tökéletes évjárat lett a vörösborok számára (is). 2021 tavaszán megtartott vaktesztjeink aztán igazolták a három évvel ezelőtti feltevést. Sorozatunk első darabjában a házasításokat és a Bikavéreket mutatjuk be.
Idén tavasszal kissé szokatlan kört tettünk mintariportjaink során, az eredményeket pedig két részletben közöljük. Ez az második rész Somlóval és Sopronnal foglalkozik.
2021-05-27  Rosé 2020
2020 júliusában azt írtuk akkori tesztünk összefoglalásában, hogy a 2019-es rozé évjárat minden idők legjobbja, három 89 pontot is kiosztva ebben a versenyben. Mivel már ismertük/kóstoltuk 2020 kvalitásait is, arra gondoltunk, hogy ebben az évjáratban talán összejöhet az első ötcsillagos rozé is.
Idén tavasszal kissé szokatlan kört tettünk mintariportjaink során, az eredményeket pedig két részletben közöljük. Ez az első a Balaton északi partjával foglalkozik.
2020 februári számunkban a dűlős aszúkkal foglalkoztunk. Egy borászat kimaradt akkor, amelynek egyik oka az volt, hogy a pincészet két, évközben a köztudatba berobbant bora még nem volt kóstolásra kész. 2021 januárjára viszont már igen, így e két bor társaságában ültünk le beszélgetni ifj. Szepsy Istvánnal.
A tokaji szárazborok elképesztő ütemben fejlődnek, és ezt ez a teszt is bizonyította. Még soha nem adtunk 94 pontot sem ilyen tételre, most két 95 pontos is született.
2021-04-07  Aszúteszt 2021
Minden évben az aszúteszt a BORFOLIÓ rovat csúcspontja, ezúttal sem volt másképp. Ilyenkor röpködnek a bőven 90 feletti pontszámok, idén két 96 pontosban találtuk meg a legjobbakat.
Közel tizenhárom éve jelent meg első hordóminta riportunk, és már jópár éve, hogy az év elején Tokajban kezdjük. Ez most is így volt, és rendhagyó dolgokat találtunk.
A szamorodni természetesen eluralta tesztjeinket is. E helyen bemutatjuk az összest pontszámmal-mindennel (a szárazakat is, sőt pár fordítást is csak úgy…), előtte pedig még egy kis elmélkedést is kap hozzá a nyájas olvasó…
A BORIGO februári számában a szamorodni a címlapsztori. A BORIGO Hardcore olvasók e helyen fokozatosan megismerkedhetnek az összes cikkel. Kezdésnek Ercsey Dániel nyitó esszéjét közöljük.
Amikor a BORIGO első száma megjelent 2004-ben, már volt magyar Master of Wine hallgató, ugyanakkor ezt a címet még egyetlen honfitársunknak sem sikerült elérnie azóta sem. Éppen ezért robbant a hír 2020 késő őszén, hogy az MW-vel gyakorlatilag egyenértékű Master Sommelier címet megszerezte Czinki Tamás.
Hosszú évek után tértünk vissza a Pannonhalmi Főapátságba, ahol Hortobágyi Cirill főapáttal és Liptai Zsolt főborásszal készítettünk páros nagyinterjút.
2021-01-20  Tokaj 2020-ban
Decemberben Hegyalján járva adódott, hogy a Tokaji borvidék elnökével, Dr. Molnár Péterrel is beszélgessünk arról a munkáról, amelybe a HNT elnöksége fogott. Természetesen kevésbé az országos, sokkal inkább a borvidéki ügyekről esett szó.
2021-01-12  Pezsgőteszt 2020
A BORIGO decemberi számainak minden évben az egyik csúcspontját jelenti a pezsgőteszt. Ezúttal 59 tételt tesztelt a magazin tesztcsapata, import és magyar tételeket egyaránt.
2020-ban úgy alakult, hogy holtversenyben végzett két pincészet az élen az ÉV BORÁSZATA versenyben. A névsorban a második pincészet 2005-ben a legelső BORIGO 100 alkalmával egyszer már elnyerte a címet...
2020-ban úgy alakult, hogy holtversenyben végzett két pincészet az élen az ÉV BORÁSZATA versenyben. Mindkettő tokaji nagypincészet, a névsorban előbbi pedig a legnagyobb...
Épp februári számunkban fogalmaztuk meg, hogy Hegyalján szép lassan felnő, sőt felnőtt egy új sztár-generáció, akik a teszt eredmények szerint évről évre kiemelkedő minőséget produkálnak. Ezen pincék egyik legígéretesebbje a 2020-as ÉV MEGLEPETÉSE, a Pelle Pince.
Természetesen nem lebbenthetjük fel a fátylat mind a 100 borról, de e helyen bemutatjuk az első tízet, beleértve az ÉV BORA díj győztesét is!
2005-ben kezdtük, és idén immár tizenhatodik alkalommal jelent meg a BORIGO év évi összefoglalója az év 100 legizgalmasabb magyar borával.
2020-11-17  Priorati prioritás
Épp csak másfél éve, hogy Bálint László kisebb összefoglalót írt Spanyolország (bocs, Katalónia) egyik legizgalmasabb borvidékéről (mellesleg a két spanyol DOCG egyikéről), ugyanakkor soha nem mulasztanánk el, ha lehetőségünk nyílik újra kóstolni egyes tételeit.
Minden év októberében jelenik meg éves nagy olaszrizling tesztünk. idén leginkább a 2018-as, nagyon is nem egyszerű évjárat boraival volt dolgunk, ennek ellenére az eredmény lenyűgöző.
Borértő körökben nyílt titok, hogy az olasz IGT borok minősége meglepően jó lehet, kóstoláskor felül is múlhatják az azonos régióból származó, DOC vagy DOCG borok értékét. De ha Franciaországról beszélünk, akkor vélhetően keveseknek jut eszébe, hogy ez ott is megtörténhet…
Jó ideje emlegettük már hasábjainkon, hogy készülünk egy titokzatos kóstolóra. Nos, végre összejött, Villány, Szekszárd a főszereplők, de szerepel benne Bordeaux és Toszkána is. Elsőre talán kicsit konfúzan hangzik, de majd belejövünk…
A kékfrankos egyértelműen a legtehetségesebb kárpát-medencei kékszőlő fajta, ennek megfelelően minden évben remekül szerepel tesztjeinken is. Idén 92 lett a legmagasabb pontszám, de az átlag is 88 fölé került.
2020-07-24  Rosé teszt 2019'
Ragyogó évjárata lett a roséknak 2019. A BORIGO 2020 májusában tesztelte őket, és egyik ámulatból a másikba estünk. 60 bort mutatunk be.
Egy évvel ez előtt elindított, immáron tradicionálisnak szánt portrésorozatunk második részében Riccardo Talenti mutatkozik be. A vinissimo.hu szervezésében érkezett Budapestre, vertikális kóstolóját személyesen, nagy lelkesedéssel vezényelte le. Olívaolajok, brunellók, rossók bemutatása után ültünk le beszélgetni, egy pohár grappa társaságában.
Régen nem volt annyira jó aszú tesztünk, mint idén. Az utóbbi években valahogy megálltak a pontszámok a 90-es mező elején, de most újra eljutottunk a 95-97-es mezőbe. Több mint 30 tételt mutatunk be.
2019-12-05  Mi is az az MSP?
Nem először tűnhet fel olvasóinknak, hogy az Etyeki Kúria egyes borai az MSP jelzővel vannak ellátva tesztjeinken. Címkéjük is radikálisan más, és azokon természetesen fel is fedezhető a megfejtés: Mérész Sándor Projekt.
Interjú Jerome Szkutaval, Franciaország budapesti nagykövetségének főszakácsával, a nagykövetségi rezidencia menedzserével, aki 2016-ban érkezett Budapestre.
Tízedik alkalommal és teltházzal szervezte meg az Etyeki Kúria a hagyományos Pinot Noir Vertikális Kóstolóját.
A gasztronómia két fenegyereke, Deli János és Kerekes Sándor régóta ismerik egymást, most végre összeálltak: tavaly szeptemberben Gléda néven nyitottak közös, saját éttermet a Budapesten, budai hegyekben.
2019-02-20  Szóló-borok
Már típussá vált ama borászok halmaza, akik gyerekkoruk helyszínére visszatérve megvalósítják álmaikat, és felépítenek egy modern, a kor technikai és szemléleti színvonalán mozgó kis pincészetet. Az egész országban találkozhatni ilyen fiatal párokkal, mert ilyen vállalkozásba csak párosan lehet fogni.
Még a szeptemberi, Somlón megtartott Juhfark Ünnep kapcsán úgy éreztük, hogy részletesebben meg kell kutatnunk a témát. E helyen a rendezvény házigazdájával, Tornai Tamással készült interjúnkat közöljük.
Június elején Portugáliában, a Douro-völgyében rendezték azt nemzetközi szakmai konferenciát és bortúrát Douro Internacional címmel.
Badacsony és a Balatoni Borrégió emelkedőben, bő évtizede tán, hogy elindult az új hullám, ami elmossa a régi paradigmát és olyanná teszi Magyarország legszebb helyét, amilyennek lennie kell. Az újra nyíló badacsonytomaji St. Orbán Étterem panorámateraszán Laposa Zsófia, Laposa Bence és Kardos Gábor válaszolt a Balaton Borrégió fejlesztésével kapcsolatos kérdéseinkre.
Az Etyeki Kúria hatalmasat fejlődött az elmúlt években, most ennek a történetét mutatjuk be.
2018-04-30  Franciás felhangok
Far Norbert, a Lajvér főborásza a legjobb színeket szövi bele a szekszárdi borokba.
Újabb egyedülálló kezdeményezéssel éltek Villányban, megalkották a REDy-t, a könnyű, jól iható bisztróbort.
A Pajzos főborásza a meseszép Hercegkútról.
Kiosztották a Magyar Sommelier Szövetség idei Par Excellence-díjait.
Megjelent a magazin legújabb száma!
Július 6-án közel harminc helyszínen száz pincészet várja a bortúrázókat a fővárosban!
Büntetendő is lehet a mezőgazdasági területtel való visszaélés.
2017-04-12  Húsz éves a Kopar
1997-ben készült az első, azóta ikonikussá vált Kopar Cuvée.
BORIGO-interjú a magyar származású Master Sommelier-val.
Tóth Rita a Nebbiolo Prima-n járt és megnézett két pincészetet: íme a Ceretto és a Vietti!
Long Island az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék az USA-ban. Itt is a legjobbak közé tartozik a Wölffer Estate.
Szekszárdon komoly elismerés a Város Bora díját viselni!
A szakemberrel a balatoni szőlők jövőjéről és a közelgő Olaszrizling Szerintünk rendezvényről is beszélgettünk. Villáminterjúnk.
2016-12-28  No tanks
Arculatváltás a Garamvári Pezsgőpincészetnél.
Ünnepel a kiváló szekszárdi pincészet.
A Clos des Papes birtokára bejutni nem egyszerű - Bálint Lászlónak sikerült.
2016-11-07  Valami Amerika
Nimród borai az Egyesült Államokban.
Különleges lapszámmal ünnepel a világ legismertebb borlapja.
Malatinszkynál Máriagyüdön.
Interjú Tornai Tamás borásszal.
Villáminterjúnkból megtudhatod, mit vár legjobban a főszervező!
Teszteltük Budapest egyik legújabb éttermét, a BAZAAR Eclectica Restaurantot
A soproni WineLife Borászat neve az utóbbi években kivételesen gyorsan lett országosan ismert.
Friuli környéke nem csupán az édes borai miatt ér meg egy látogatást.
Felhős címlap, Beck Zoli-interjú, valamint Villány, Szekszárd és Eger hordómintái.
Bálint László a folyó mentén szerzett borélményeiről számol be írásában.
BorFoci
2016-05-24  A Budapest Bár
Az ország példát vehetne rólunk.
Ha tavasz, akkor rozék!
Itt tartunk az első negyedév után.
Bár a lapszámon még február hónap neve olvasható, igazi üde, tavaszias tartalommal készült a legújabb lapszám, a fókuszban Tokajjal és a budapesti streetfood-őrülettel.
Rendre felvetődik a kérdés, mennyit ér a magyar bor a nagyvilágban.
2016-01-19  Cirkáló Bujdosó
A Balcsi a legjobb hely.
A fiatal Gutman-házaspár Kötcsén várja tehetséges boraival a szomjas utazókat.
Pócz József a küvék híve, jobban kifejezik a déli part vidám géniuszát, mint a fajtaborok.
Elérkezett az idő, hogy azok, akik a geológiai és éghajlati adottságokra hivatkozva azt állítják, a szlovákiai Tokaj a közelébe sem ér a magyarországi „anyaborvidéknek”, átgondolják az álláspontjukat!
25 éves a Garamvári Szőlőbirtok
Légli Géza eleven és intellektuális, szellemes borász, azok közé tartozik, akiket (a borban) nemcsak a bor érdekel.
2015-11-02  Jó a flow!
Homonna Attila egyike azoknak a szuverén vagányoknak, akik nagy belső szabadsággal, lezserséggel és bátran menedzselik dolgaikat.
2015-10-15  Tokajból Toszkána
A tarcali Basilicus nemcsak pincészet, hanem utazás- és rendezvényszervező vállalkozás is, teljes nevén Basilicus Borkultúra Központ.
Mészáros László birtokigazgatóval a tokaji aszúképről, az egyensúlyról és az utóbbi időszakról beszélgettünk.
2015-09-21  Tokaj eszenciája
Az Oremus-birtok a kilencvenes években teljesen új borképpel állt elő, legendás száraz borait és aszúit pedig két évtizede töretlenül, világszínvonalon készíti.
A borvidék nevét magán viselő üvegbe kizárólag szekszárdi kadarkák, kékfrankosok és bikavérek kerülhetnek.
Az új birtokokkal megerősödött bodrogkisfaludi pincészet bemutatkozásán jártunk a Gerbeaud Házban.
A Budavári Borfesztivált a Taste of Hungary nevű tematikus kóstoló segítségével jártuk végig.
Az elsők között próbálhattuk ki a tradicionális eljárással készített magnumokat a Budavári Borfesztiválon.
A szőlőkultúra budapesti központjában szeptember első hétvégéjén ismét a boroké és a zenei programoké volt a főszerep. Szétnéztünk.
2015-04-01  A Cultivini
Végre egy „önkiszolgáló” borbár Budapesten, ahol a prémium kategóriás tételeket is minőségromlás nélkül kóstolhatjuk meg, illetve a technológia és a design is 21. századi. Pap Judit és Reijo Itkonen, a magyar-finn házaspár története és találkozása a borral Villányban kezdődött.
2015-03-22  Le Tour de Dúzsi
Van a virágzó szekszárdi borvidéknek egy szorgalmas magányos farkasa, Dúzsi Tamás, aki sokszínű és világszínvonalú szortimentet készít hosszú évek óta. Ezt honorálta tavaly a Borakadémia az életműdíjnak számító Év Bortermelője-díj odaítélésével.
2015-03-18  Pajzos, Megyer
A Pajzos-Megyer pár éve még ott volt az élbolyban, a Borigóban tán 2005-ben ők voltak az Év Pincészete franciás, a többi nagy (Disznőkő, Hétszőlő, Oremus) modernista stíljéhez hasonló boraikkal és 11 boruk volt benne a TOP 100-ban. Valahogy aztán az elmúlt öt évben teljesen eltűntek a piacról és a szóbeszédből. Új műsor van új férfival, aki teljesen másban gondolkozik, úgyszólván feje tetejéről a talpára kívánja állítani a Pajzos-Megyert.
Idén 10 éves a BORIGO Magazin, a Ludwig Múzeum pedig ebben az évben ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. Ünnepeljünk együtt! A BORIGO Kultúrparty ismét különleges kulturális-kulináris élményt tartogat a bor és a kortárs művészet rajongóinak!
November 7-9-ig immáron negyedik alkalommal rendezi meg a Danubius Hotel Gellért a Márton napi Borfesztivált.
Eljött az idő: 2014. június 11-én, a Bálna Budapestben tartjuk ünnepi nagyrendezvényünket! A sétálókóstolón a 10 év 40 legjobb pincészetének borait lehet majd megízlelni, a mesterkurzus pedig soha vissza nem térő alkalmat kínál a borszeretőknek: a 10 év 10 legjobb borát lehet kóstolni, amelyek legeslegjobbika egy 100 pontos bor!
Évek óta működik a Magyar Kézműves Borászok Szövetsége – nem akárhol, Kínában. Az ötlet két magyar fiatalembertől származik, akik a kinti borélet és kereskedelem minden rezdülését jól ismerik. 2013 végén Pekingben megjelentették Herczeg Ágnes tollából a Magyar borok a kínai konyhában c. könyvet, hogy minél több dolog vigye jó hírünket arrafelé is.
Hangulatos rendezvény zajlott a minap a Műcsarnokban, ahol a soproni borvidék mutatkozott be az érdeklődőknek. A borokon kívül mézet, zöld dióból készült termékeket és bivaly/szürkemarhaságokat is kóstolhattunk.
2014-02-11  Mészáros
Ha egy hazai pincészetnek saját kadarka klónja van, ott valamit jól csinálnak. Ha ugyanitt helyben elfogy a borok huszonöt százaléka, akkor valamit nagyon jól csinálnak. Ha pedig a boraik az USA-tól Kínáig ott vannak a polcokon és az éttermekben, akkor talán a nagyon jól is visszafogott megfogalmazás. Az pedig, hogy a gazdasági válság alatt is növekednek, már csak hab a tortán.
Benedek Péter az elmúlt évek alatt egyértelműen a Mátra vezető alakjává nőtte ki magát, akinek érdemes odafigyelni a mondandójára és a boraira egyaránt. Meglátogattuk, kóstoltunk, beszélgettünk, megírtuk.
A Magyar Bor Akadémia bejelentette, hogy 2013-ban Gálné Dignisz Évát választották az Év Bortermelőjének. A díj a Duna Borrégió és a Kunsági Borvidék szempontjából egyaránt fontos, hiszen Frittmann János 2007-es elismerése óta alföldi borász nem részesült ebben a kitüntetésben.
Több mint két évizede választják meg az "Év Bortermelőjé"-t, és évizedes már a jelölési rendszer is. A Magyar Bor Akadémia öt borászt jelöltet a szakmai szervezetek által, ő közülük kerül majd ki a végső győztes decemberre.
A szombati Nagy Olaszrizling Kóstolóra meghívott pincészetek több mint kétharmada balatoni volt, ezért közös fotóval hívták fel a figyelmet arra, hogy milyen meghatározó szerepe van a Balatonnak hazánk legelterjedtebb fajtájának megújulásában, az utóbbi időben megfigyelhető minőségi fordulatban, az Olaszrizling felértékelődésében.
Az olaszrizling elárasztotta az országot, legalábbis a gasztrót és különféle borforrásokat, helyeket, mert a Furmint Februárhoz hasonlóan egy kiemelt magyar fajtának szenteltetik egy hónap. A fajtáról, a vízióról és a célokról a kezdeményezés szóvivője-szervezője, Harsányi Dávid nyilatkozott a BORIGO-nak.
95 éves korában elhunyt Csizmazia-Darab József szőlőnemesítő. Józsi bácsiról a mai szakmai közvélemény sajnos már keveset tud, ezért megemlékezés helyett álljon itt az a vele készült interjú, amelyet a BORIGO készített tavaly a DunaBor Magazin számára.
2013-08-18  Monbazillac AOC
Érdekes a hozzáállásunk a természetes édes fehérborokhoz. Egyrészt biztosak vagyunk Tokaj páratlan minőségében, másfelől félve tekintgetünk Sauternes horizonja felé. Pedig ezeknek a boroknak a világa is sokkal összetettebb, mint elsőre látszik. Ott vannak a zseniális német trockenbeerenauslesek, az oszták aszúk a Fertő partjáról, Alsace és persze a román Cotnari. Most ezt a rövid sort bővítjük ki egy újabb izgalmas borvidékkel.
Sepsey Zsófia a 2012. decemberi BORIGO magazinban közölt írásának sikere után nem állhattuk meg, rendeltünk tőle folytatást, és már alig vártuk, hogy újabb gasztrokalandra induljunk a képzőművészet világába.
Nincs nagyobb probléma a Patricius birtokon, hiába célozgatott egészen nyíltan ennek az ellenkezőjére a HVG újságírója pár hete. Talányok helyett azonban nézzük meg, mi is történt pontosan.
Jásdi István rendszeresen publikál a web különböző bugyraiban. A napokban is megjelent egy írása az egyik nagy portálon, de nekünk is megküldte közlésre.
Az elmúlt napokban és hetekben felröppent egy tanulmány a nemzetközi, majd a magyar sajtóban is, amely azt feszegeti, hogy tudomány-e a borkóstolás, illetve némi szenzációhajhászást sem hagy ki azon tekinteben, hogy persze az egész egy humbug… Nos, nem tudomány és nem humbug!
2013-06-30  Veszti körkép
Tudjuk, hogy talán túl vagány a cím, de nem tehetünk róla, ez most tényleg egy kis körkép a Remete-Borról, vagyis Vesztergombi Józsefről, alias Vesztiről, hiszen így hívja mindenki, még e-mail címében is ez található.
Néhány hete felröppent az a hír, hogy a kínai hatóságok – válaszul az Uniónak a napelemekre kivetett vámjára – az európai borokra import adót vetnének ki. Nos, az utóbbi napokban enyhülni látszanak e félelmek, miután a kínai Kereskedelmi Minisztérium vezetőjének elmondása szerint még nem kezdődött el az új vám kidolgozásának folyamata.
2013-06-25  Boregyéniség
Az már természetes a borvilágban, hogy mindenféle szakmák képviselői kötnek ki végül e remek foglalatosságnál, de mintha az átlagosnál több lenne a mérnök… E sorok írója is egy a sok közül, és persze építész Hetényi János is, aki az „egyéniség” és a „bor” szó összeolvasztásával hozta létre borászatát Mecseknádasdon.
Nem, kedves olvasóink, nem Amszterdamban jártunk. Sokkal inkább Szerencsen, az első hallásra talán mélymagyarnak tűnő Árpád-hegy pincénél. Mindez hogyan kapcsolódik a piros lámpás negyedhez? Nos, a nem is oly távoli múltban, pontosabban a II. világháború előtt az épületben Árpád Mulató néven kupleráj működött.
2013-06-24  Portói kóstoló
A BORIGO nemrég a Concours Mondial de Bruxelles padjait koptatta, ezúttal a szomszédos Pozsonyban. A portugálok a tavalyi CMB után itt is kitettek magukért, az édesbor zsűrinek külön kóstolót rögtönöztek, a miheztartás végett.
2013-03-18  Traminátor
Laza kis tramini-tesztet rögtönöztünk a Borigóban, mert kedveljük a fajtát és kíváncsiak voltunk a magyar traminikre. Csalódást keltett a fajta honi produkciója: van egy pár szép változat, de a magyar traminik zöme nem traminis és nem érdekes.
2013-03-04  Tolnai Hármas
Bekóstolt minket Tolna, vagy inkább mi kóstoltuk végig három tolnai pincészet borait egy fővárosi bemutatkozásuk során. A végeredmény? Meglepően jó borok, egységesen magas minőség, egy szinte teljesen ismeretlen borvidékről. Tolnai hármas? Inkább legyen ötös alá!
2013-03-04  SÖRIGO
Vajh mi sül ki abból, ha az egyszeri borszakíró sörvacsorára téved? Bizony kóstolási jegyzetek, amolyan félrecsúszott borleírások, amelyeket sörökről próbál megalkotni a gyöngyöző homlokú zsurnaliszta. Tényleg, a sörnek is van lecsengése? Az élmény okán mégis úgy véltük, megéri a próbálkozást!
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Bott vertikális a Terro(i)r Clubban. Persze nem lehetett kihagyni, hiszen a tételek jelentős része már a pincénél is elérhetetlen. Ennek okán a Bodó házaspár is cukin feszengett a kóstoló elején, hiszen néhány tételnél még ők sem igazán tudták, hogy mi vár majd rájuk...
Mindig, mondom, ne csak szilveszterkor. Kezdjük például a napot egy pohár pezsgővel, mint Széchenyi (a pezsgő szót is ő találta ki, mert Hitelesebbnek gondolta, mint a champagnier-t). Mindjárt szebbnek fogjuk látni a világot, mert a pezsgő könnyedebb, mint a bor, pláne, mint a pálesz, és nemcsak vígabbá, hanem érzékibbé és éhesebbé is tesz.
Még Mikulás táján rendeztünk egy vidám kóstolót a Magyar Borok Házában, annak mintegy nyitányaként, hogy foglalkozni akarunk evvel a kedves, ügyes, ígéretes és magyaros fajtával, épp’, mert több van benne, mint amennyire ismert. Alábbi rövid összefoglalónkban azokat a tételeket emeljük ki, amelyek tetszettek a publikumnak, rosszat nem írunk, aki ott volt, mégsem említjük meg, az azért van, mert rosszat nem írunk…
2013 már a negyedik olyan év, amikor a február a furmintról szól. A Furmint Február mozgalom keretében ebben a hónapban borkereskedések szerveznek furmintkóstolókat, éttermek kínálnak konkrét furmintokra komponált menüt. Rengeteg izgalmas program várja a borkedvelőket Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig. A hónap csúcsrendezvénye ismét a Nagy Furmint Február kóstoló lesz, amelyre február 7-én Budapesten, a Vajdahunyadvárban kerül sor.
Még decemberben kaptunk egy meghívást Palicsra, Szabadka közelébe Bóni Lászlótól, aki a szerbiai DiBonis borászat tulajdonosa. Jelentjük a borászatot és a pálinkafőzdét bevizsgáltuk, az eredmény pedig két felejthetetlen nap volt a Palicsi-tó partján.
A Tokaji Borvidékre érkező érdeklődők többsége Miskolc felől közelíti meg a vidéket, így már Szerencs előtt bal kéz felől láthatja az ide tartozó szőlőket Legyesbénye és Bekecs határában. Komoly árutermelő borászat hiányában azonban az igazi kaput annál a körforgalomnál érik el, ahol döntés elé kényszerülnek, hogy Mád vagy Sátoraljaújhely-Tokaj felé folytassák az útjukat. Innen alig száz méterre található a Disznókő Szőlőbirtok központi épülete, és a dűlők is uralják a látképet, vagyis itt szembesül először az ember Tokaj hangulatával.
London városa kimeríthetetlen forrása az élvezeteknek, kiugrani pár napra mindig az öröm forrása. Különösen így van ez, ha a BORIGO egy erős részhalmaza történetesen amerikai foci, ezen belül New England drukker, amely csapat pár évente egy bajnoki meccs erejéig a Wembley-ben is fellép. Térugrásunk közvetlen kiváltó oka ez volt, de aztán más is a hálónkba akadt.
Eláruljuk, a Zwack Openen jártunk, de nem Unicum, hanem borügyben. Mintegy mellékesen beültünk egy Dobogó aszú vertikálisra, és nem győztük kapkodni a fejünket...
Bár egy ideje már pletykáltak róla, mégis sokakat meglepett a hír, miszerint a mai naptól Herczeg Ágnes és a Gróf Buttler útjai elválnak. Az okokról és a jövőbeli terveiről kérdeztük Ágit.
Ma és holnap (szeptember 7-8.) a furmintot ünnepli Mád és az őrjöngő tömeg, koncertekkel és kézművesekkel, bortaxival no meg persze nyitott pincékkel. Ha valaki arra jár, ne csupán a nagy pincészeteket és az ismert neveket keresse, hiszen Mád van olyan gazdag borügyileg, hogy a feltörekvő fiatalok is komoly lehetőségeket hordozzanak magukban. Érdemes hát letérni a főutcáról...
Ma és holnap (szeptember 7-8.) a furmintot ünnepli Mád és az őrjöngő tömeg, koncertekkel és kézművesekkel, bortaxival no meg persze nyitott pincékkel. Az aktuális BORIGO-ban épp szó esik egy emblematikus dűlő okán - no meg a boraik miatt - viszonylag gyorsan ismertté váló mádi pincészetről. Az elmúlt hetekben többször is jártunk náluk, kóstolási jegyzeteink következnek hát a Barta Pincéből.
A Szeremley Birtok igazi központjába, a Szent Orbán étterembe betérni minden alkalommal különleges élmény. Gondolhatná azt a nyájas olvasó, hogy ez az étkek miatt van így, és igaza is lenne, mert amiket itt lehet enni, máshol nem nagyon. De abban az értelemben is különleges az élmény, hogy egyfajta szellemi központja ez a borvidéknek, ha az ember elkapja valamelyik kulcsembert, biztosan továbbgondolja a látogatást…
2012-08-14  Bontogatás
Nyilván sokaknak már eszébe jutott, hogy körbebiciklizi a Balatont. Nos, aki ezt a vágyát részben-egészben beteljesíti, szinte biztosan kiszúrja a balatonfüredi parton járva a Vitorlás Étterem épületét. Azért szúrja ki, mert nem lehet nem kiszúrni, ez tavunk egyik legjellegzetesebb épülete, ráadásul ma már az is egyedi, ami belül található.
2012-08-10  A táj közepén
Már tavaly megjegyeztük magunknak a történetet, mikor a Villa Tolnay-nál vendégeskedtünk, hogy ugyanis Nagy Laci, a VT birtokigazgatója saját kis birtokot is építget Káptalantóti mellett valakivel közösen… Éppen ezért ezen túránk előtt elhatároztuk, hogy feléjük is vesszük majd az irányt, ami azért is jó volt, mert megismerhettük a valakit is: ő Ádám Gábor, budapesti közgazdász, és amint az lenni szokott, már nyakig benne van…
2012-07-18  Cédrusbor
Történt, hogy május folyamán felhívott bennünket a BORIGO egyik régi kedves ismerőse és elújságolta, hogy Badacsonyörsön valami apró csoda kezd kibontakozni, ha van kedvünk, látogassunk el… Persze hogy volt kedvünk, hiszen balatoni témánk már biztos volt, de tény, hogy magunk sem számítottunk arra, amit végül is találtunk.
2012-06-06  Első osztályon
Sokat mondogatjuk, hogy Villánynak abban van a legfőbb ereje, hogy sok tucatnyi olyan árutermelő borászat van a borvidéken, amelynek már érdemes megmutatnia magát nagyobb távlatban is. Voltak ugye az „elsők”, ők kezdték el a borvidék nevének a bevezetését, és van a kicsit később indulók csoportja, akik mostanában kezdenek a legmagasabb szintre érni. Günzer Tamás ez utóbbi legjobb példája.
Hagyományteremtő céllal, neves borászatok összefogásában útjára indul a „Fehér Csillagok” rendezvénysorozat, hazánk legzamatosabb eseménye. Közismert borászaink nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint azt, hogy mindannyian összefogva kulturális keretek között népszerűsítsék Magyarország kiváló minőségű fehérborait.
Borász-tehetségkutató és fesztiválsorozat az A38 Hajón A könnyűzenei tehetségkutató koncertjeire és a borfesztiválra a belépés díjtalan. A borokat kóstolójeggyel lehet kóstolni, aminek ára magában foglalja a tíz bor kóstolóját, a szavazólapot, az ajándék kóstolópoharat és egy borkorcsolyát.
Tokajba járni jó. Ez önmagában nem nagy felfedezés, persze hogy jó. De abból a szempontból is nagyon jó, mert évről évre új és új, kicsi, de kedves pincészetek tűnnek fel, látszólag a semmiből… Csak látszólag, hiszen ezek többsége már évek óta teszi a dolgát, de kell az a pár év az indulás után, hogy az eredmények látszani kezdjenek. Ilyen persze a Bardon is…
Különleges ízutazásra várnak mindenkit március 9. és 11. között a 3. Kézműves Magyar Ízek Vására szervezői. A vásáron fellelhető 5000 ízt most ugyanis régiókra bontva mutatják be. Így akár fél nap alatt végigkóstolhatjuk a magyar és a határon túli magyar ízeket és eljuthatunk a szatmári szilvától a szegedi paprikáig.
A BORIGO Magazinban csak többévente van évjárat értékelő aszú teszt, csak azoknak az évjáratoknak tartunk ilyet, amelyek minőségben és mennyiségben is jók, illetve kiemelkedők. Most a 2006-os évjárat került sorra, ennek során pedig olyan történt, amelyre a BORIGO, de az egész magyar borújságírás történetében sem volt példa: 100 pontot adtunk – ráadásul mindjárt kettőt is.
Sajnos az van kies e honban, hogy a kisvállalkozások olyan szinten jönnek-mennek a mindenki által ismert körülmények miatt, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Éppen ezért óriási dolog az, hogy létezik olyan bor kiskereskedő, aki már 10 éve sikeresen csinálja azt, amit, ráadásul még ebből is él(!).
Van az úgy, hogy az ember tudatába lassan szivárognak be az információk, amelyek végül – átlépve egy bizonyos küszöböt – összeállnak egy egységes halmazzá és cselekvésre késztetnek. Így volt ez velünk is, miután egy számunkra ismeretlen kis faluból sorra érkeztek a meglepően jó borok a tesztekre. Végül azon kaptuk magunkat, hogy az autó hangszórójából üvölt a Peer Gynt és egy balkanyarban feltűnik Bakóca...
Nem kell megijedni, ezen hasábokon nem volt még szó politikáról – nem is lesz – így aki egyenruhás masírozókról, vagy a honi színházigazgatók pályázatairól szeretne olvasni, az csalódni fog. Aki viszont szereti az asztrológiát, vagy a Mátrát, esetleg mindkettőt, azt érdekelni fogja a történet.
Ez egy nőies kolbász - mondom, és Kerekes Sándor az Almárium Bisztró séfje bólogat. Nem csípős, nem paprikás egy kicsit sem - az nincs benne. Ezért tehát fehér és gyengéden fűszeres a csombortól, nem vág hátba a fokhagymája sem. A hozzá kínált mustár sárgabarackkal és fehér borral van felfőzve - még fagylaltnak is finom lenne -, a köleses félbarna sör pedig egyenesen beetetős: a komló keserétől irtózó leányok és asszonyok várható elégedettségére.
Kinek mi jut az eszébe a Mavrud, vagy a Melnik szóról? Hát a rózsalekvárról? A Pirin vagy a Rila hegységről? Szófiáról? A sopszka salátáról? Egyre egyértelműbb, igaz? Hát persze, hogy Bulgária! A napokban lehetőségünk nyílt egy bolgár borsor végigkóstolására, amiért ezúton is köszönetet mondunk. Kóstolási jegyzetek következnek, némi kiegészítéssel.
2011-09-12  Arcok a löszben
A lösz értékes kőzet, a közhiedelemmel ellentétben képes arra, hogy magas extrakt tartalmú, izgalmas szőlőt neveljen. 10 tokaji borászat hozta el nedűit a Tokaji Lösz Arcai kóstolóra, hogy erről empirikus bizonyosságot adjanak a Magyar Borok házában.
2011-08-23  A pangyéri csoda
A Balaton-Felvidéken, Monoszlótól nyugatra fekszik a Pangyér-hegy, amit - a mi legnagyobb szerencsénkre - újra szőlő borít. Liszkay úrról és a nehézségekről majd később lesz szó, most két borleírás következik csupán.
Vácot elhagyva a 2-es út meredeken emelkedik a Naszály-hegy oldalában, hogy néhány hajtűkanyar után előbb Katalinpusztát tudjuk magunk mögött, majd megérkezzünk Szendehelyre. Szemfüles utazók már itt észrevehetik a szemközti hegyoldalban csupán néhány pillanatra előbukkanó szőlőt, de a többség csak áthalad a településen, pedig ha megállnának fél órára a Szepi Fogadónál, az ország egyik leghihetetlenebb szőlőhegyére tehetnének egy kis kirándulást.
Ahogy már huszadik éve „szokás”, szeptember második hétvégéje a Budavári Borfesztiválé. A fesztivál – bár ezt nyilván kevesebben tudják – nem merül ki a szeptember 7-11. között a Budai Várban megtartott mulatságban. Van itt Gálakoncert, Boregyetem, jótékonysági árverés és rengeteg egyéb program is…
A Duna borrégió sajátosságait a magas kvarctartalmú homoktalajok, az éghajlati szélsőségek, valamint a területen termő, üde, könnyed, alacsony alkoholtartalmú borok készítésére alkalmas fajták határozzák meg.
Két hete bombaként robbant a hír, hogy Benedek Péter lett a Gróf Buttler új főborásza. A fiatal mátrai borásszal csak hosszas egyeztetés után tudtunk villáminterjút készíteni, ami nem is csoda. Eléggé elfoglalt mostanában...
A mai napon volt szerencsém közelebbi ismeretségbe keveredni egy tizennégy éves badacsonyi leányzóval. No nem kell megijedni, nem rontottam meg senkit, inkább rajtam talált fogást a Szeremley pince 1997-es Rajnai Rizlingje.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy múzeális tokaji kóstoló a Liszt Ferihegy nemzetközi repülőtéren. Külön köszönet érte a reptérnek, a kereskedőnek, a "Kerháznak" és a moderátornak. (Merci monsieur le docteur!)
2011-05-08  Borszobor
Új szelek fújnak a Mátrában, hogy e nem túl eredeti fordulattal kezdjük, de télleg. Ugye eleddig a Mátrából a könnyű, illatos-ropogós Vino da Tavolák ömlöttek, az ember néha gondolkodóba esett, hogy hát hiszen ez is vulkány és déli lejtők és alföldi forróság és kábé ugyanaz az ökológiai-önológiai tér, mint Eger, tehát tuti, hogy több van benne, de arcos borok nemigen bújtak elő a hegyek szoknyájából.
Tudjuk, kicsit unalmasak vagyunk, hogy minden év májusában ilyen posztokat küldözgetünk, de minden évben meggyőződhetünk arról, hogy Tokaj nem csak világszínvonalú borokat készít, hanem ugyanilyen bemutatókat is képes tartani, és nem csak a világban, hanem itthon is…
2011-05-01  Csillogó szemek
Ülök szemben Losonci Bálinttal, a kicsiny, Vári úti ház nagyszobájában és azt látom, hogy folyamatosan csillog a szeme. Csillog mikor a szőlőről beszél, csillog mikor a borról, és a legjobban akkor, mikor a hároméves Marci összekulcsolja a kezét a térdén. Megjegyzem Marcitól nekem is csillogna a szemem, háromfiús apaként megveszek az ilyen kiscsávókért…
Már megszokhattuk, hogy minden év tavaszán brunellózunk egy kicsit. Nyilván, hogy így van, hiszen február végén tartják az éves rendes Benvenuto Brunello-t Montalcinoban, vagyis a mínusz ötödik évjárat bemutatóját.
Nem tudom ki hogy van vele, de Szecskő Tamást figyelve az az ember érzése, hogy egyszerűen borásznak született. A tavalyi, már hírül adott budapesti Tőkés kóstolón annyira kiérlelt, tökéletes szerkezetű és intenzív (elsősorban fehér) borokat mutatott be, amelyek bizonyosan az ország legjobbjai közé tartoznak. Erről szerencsére jelen riportunk során is meggyőződhettünk...
Nos, ezen cikk jelentős részben a véletlennek köszönhető. Csobáncon járva Nagy László, a Villa Tolnay relatíve újdonsült birtokigazgatója a látogatás végén kezembe nyomott egy palackot és sokat sejtetően mosolygott…
Gróf Festetics Györgynek és Ybl Miklósnak köszönhetően patinás helyszínen, egy valamikori bálteremben kóstolhattunk tegnap, a Festetics Palotában. Takács Lajosnak köszönhetően Somló talán legizgalmasabb borait. A Terroir Clubnak köszönhetően pedig vertikálisan...
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy angol-francia csetepaté, minek következtében az egyre szomjasabbá váló britek nem jutottak hozzá a szokásos francia boradagjukhoz. Kénytelenek voltak hát másfelé keresni az utánpótlást és mit találtak? Portót...
Sanlúcar de Barrameda két dologról nevezetes. Az első, egy olasz származású tengerész, akinek köszönhetően az 1400-as években dinamikusan tágulni kezdett a kor világképe. A második egy bor, amihez szeszt löttyintett a világtörténelem. Ráadásul az első magával vitte a másodikat a tengerre. Lassan belebonyolódok, úgyhogy rövidre zárom. Kolombusz sherry-t pakoltatott a hajóira, amikor a harmadik útjára indult, Sanlúcarból. Jó lehetett...
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy égig érő hegy. Történt aztán, hogy a hegyre erősen megharagudott egy dzsinn és egy varázslattal felrobbantotta azt. A hajdanvolt óriás környékén ma turisták tapossák az ezeréves ösvényeket, a helyiek pedig bizony-bizony bort szűrnek, a mi legnagyobb örömünkre. A hegy pedig, nos a hegy ma is ott magasodik, már ami maradt belőle. Ennek a tündérvilágnak a neve Kappadókia. Törökországban járunk...
Nem kell megijedni, a józan ész mutatóban ugyan, de megmaradt. A mazochizmus legprofánabb módját választva, “filléres” chardonnay degusztátornak álltam, külön köszi a teszkónak. Ha jelesül a sandinista mozgalom tagjai volnánk, biztosan ezeket keresnénk, már ha Nicaraguában kapható lenne bármi hasonló. Persze ez nem valószínű. Miről is van itt szó? Olcsó chardonnay tesztelésről. “Nosza, rajta...”
Ilyentájt mindenki pezsgőkön nyammog, várja azt az édes pukkanó hangot, a gyöngyöző italt...hát mi nem! Whisk(e)y kóstolót rögtönöztünk Szegeden, ízlelgettünk, beszélgettünk és meg is lepődtünk a tételek sokszínűségén. Special thanks to Bodó Zsolt!
Volt egyszer egy kóstoló, ahol szándékaink szerint vakon kóstoltunk egy ismeretlen tételsort, a már említett vidékről. Persze mindenki a syrah-ra asszociált főleg, ebben nem is kellett csalódni. A csattanó a végén jött, amikor kiderült a nyertes kiléte...
2010-11-18  Godet-ra várva
Lassan leüllepedett bennünk a hollandus brandwijn évszázados konyakká lényegülésének története, képzeletben jártunk az Antarktiszon, és visszrévedtünk a Godet család tagjainak küzdelmeibe is, persze eközben bőszen cserélgetvén a poharakat jobb és bal orrlyukaink előtt, ahogyan azt Monsieur Godet-tól tanultuk. Ha még nem világos, cognac kóstolón jártunk a CEWI-nél...
Halálbiztos, hogy ha az ember bejárja a fél világot Ázsiától Amerikáig, akkor bizony az a szőlőfajta, amit mindenhol az orrunk alá alá dugtak a chardonnay lesz. Nincs még egy olyan bor, ami ennyi különböző stílusban, ilyen eltérő zamattal került a poharunkba. Lehet visszafogott, lehet illatos, lehet könnyű, lehet telt - és még sorolhatnánk. Semmi kétség: a chardonnay egy világmárka.
Levelet hozott a postás. Méghozzá egy meghívót a Horvát Idegenforgalmi Közösség által szervezett borkóstolóra. Ha már így alakult, természetesen jelen voltunk, kóstoltunk, beszélgettünk és jegyzeteltünk is. Ez utóbbiból adnánk most ízelítőt...
Ma reggel hat órától érvénybe lépett az egyik legnagyobb hazai szupermarket lánc akciós borkatalógusában hirdetett mutatvány. Nevezetesen, hogy egy csomó bort jóárasítottak a kedvünkért. Sajnos a katalógusukból kimaradt az évjárat megjelölése, nyilván úgy vannak vele, hogy az átlag magyarnak tökmindegy a dolog.
Avagy: Szélmalom, harc. Lukács Szabolcs a 2007-es magyar sommelier-bajnokság győztese, az a típusú fiú, akit szelídsége és okossága okán mindenki kedvel. A soproni családi étterem, a Szélmalom sommelier-jével folytatott vidám csevegésünk elég kritikusra sikeredett, mivel a vendéglátás a nagy magyar egész része, így a részt ugyanazok a súlyos és lehangoló nyavalyák gyötrik, mint az egészet.
Nekiindultunk a Duna Borrégiónak, főként kikapcsolódni, de ha már arra jártunk, nem maradhatott ki néhány borászat meglátogatása sem. Inkább olyan pincészeteket kerestünk fel, akik valamilyen oknál fogva még nincsenek a felkapott célpontok között, azonban a boraik néha meglepetést okozhatnak. Élménydús útleírás következik, némi boros lábjegyzettel.
Van egy olyan érdekes alaptulajdonságunk, hogy hol lassabban, hol gyorsabban, de mindenképpen biztosan hagyjuk elkallódni az értékeinket. Ha valamiből kevés van a világon, azt máshol őrzik, védik és büszkén mutatják meg az érdeklődőknek. Valami ilyesmiről lesz most szó. Szerény kereteink között, a figyelemfelkeltésre aplellálva, a Sümegi Várhegyre invitáljuk az olvasót.
Nem tudom igazán, hányadik alkalommal állít ki Szekszárd Budapesten. Azér’ nem tudom, mer’ már egyszer voltam, azóta viszont valahogy mindig elkallódik a BORIGO meghívója, arra nem is merek gondolni, hogy… Szóval tavaly nem voltunk, és idén sem jött, a szekszárdi termelők viszont tudják a tutit, vagyis külön is szólnak, ettől függetlenül idén is kvázi be kellett lógnunk…
Valamikor réges régen, az 1855-ös párizsi világkiállítás évében a Bordeauxi Kereskedelmi Kamara - felkérésre - elkészítette a legjobb borok listáját. Médoc vörös és Sauternes fehérborai szerepeltek a papíron, 61 birtok öt kategóriába sorolva. A többi már történelem...
2010-05-21  A Templomosok bora
892 esztendőt átívelő történelem csapódik le az emberben, ha a Templomos Lovagokra gondol. Így van ez akkor is, ha egyszercsak meghívást kap, hogy kóstolja meg a templomosok borait, amit az újjáalakult rend az olaszországi toszkánában alkotott meg, ottani birtokán, egy helyi borász (aki maga is lovag) közreműködésével. Egy kis múltidézés következik, borvirágos történelemóra kezdőknek és haladóknak.
Két éves diskurzus után 2010. május 5-én összeültek a reprezentatív magyar borászati szervezetek vezetői, hogy érdemi lépéseket tegyenek egy nagy szőlő-bor szakmaközi szervezet létrehozása érdekében. Az új struktúra tényleges hatalommal rendelkező, az ágazat érdekeit egyeztető, azokat akár az állammal szemben is érvényesítő szuperszervezet lenne.
Megint túl vagyunk egy mind érzékileg, mind szakmailag hallatlanul élvezetes kóstolón. Minden év április végén tartja a Tokaj Renaissance évi rendes bemutatóját, amely idén némelyek jóvoltából és szerencsére túlnőtt egy sima borizés találkán.
Esterházy - ez a név a néhány globális magyar szuperbrend egyike mondjuk a tokaji és Puskás mellett. Ez a név álmot jelent, magyar álmot a pazarló gazdag emberről, a bugyellárisában két kézzel vájkáló úrról…
Pénteken sikeresen véget ért az első „Legyen egy új hordód!” ifjú borász pályázat. Nemcsak a tíz továbbjutó, de a zsűri tagjai is izgatottan várták a délutáni megmérettetést, mert ehhez hasonló verseny még nem volt borász körökben.
2010-03-16  Ausztrál gondok
Az ausztrál szőlőültetvények több mint egyhatoda veszteséges, legalábbis erre mutatott rá egy jelentés. A keresletet jóval meghaladó kínálat komoly problémákat generál, ami 20%-os aránynál talán nem is oly meglepő. Az illetékesek szerint drasztikus intézkedésekre lesz szükség.
Kis hazánkban egyedülálló esemény tanúi lehetünk, megalakult ugyanis a Soproni Kékfrankos Kft., a soproni pincészetek közös vállalkozása. Már a gondolat is szuper, megirigyelhetné sok hazai bormarketing guru!
Nos, valóban egy csodálatos esten vehettünk részt, ékes példájaként annak, hogy milyen magasságokba lehet emelni a különböző művészetek összefogását. A közös pont, a világ kifordításának alapköve Hubay Jenő személye volt, a résztvevők pedig akik életet lehelltek a valaha élt egyik legnagyobb hegedűművész estjébe rendesen kitettek magukért. Még nagyon sok hasonló programon szeretnénk részt venni, hisszük, hogy ez az út nemcsak járható, hanem követendő is.
Aki megteremtette a cserszegi fűszerest, az már letett valamit az asztalra. Akár hátra is dőlhetne, mert a cserszegi fűszeres nagy mű, járja világhódító útját, immár Kaliforniában és Kínában is gyökeret vert. De Bakonyi Károly nem tétlenkedik: hallatlanul izgalmas fajtakísérleteit a cserszegi létrehozása óta is folytatja, szerintünk hasonló potenciállal rendelkező fajták tucatját hozva létre, mely új szőlők például kiszélesíthetik a magyar ökológiai térbe illeszkedő kékszőlők spektrumát is.
Azt a fülest kaptuk egynémely ismerősünktől, hogy Egerben, egy kis, udvari házikóban Magyarország talán legfinomabb sajtjait készíti egy lelkes fiatalember és barátai. Nem kellett minket sokat győzködni, hiszen november utolsó napjaiban egyébként is a környékre szólított a kötelesség. Varázslatos délutánt töltöttünk Sándor Tamás társaságában, ahol ízelítőt kaphattunk nemcsak a sajtokból, hanem az etikus terroir-szemléletből is.
Tavaly Mészáros Pál pincészete egyike volt azon háromnak, amely pincék majdnem megnyerték az Év Meglepetése díjat. Nos, az idén Mészárosékat már nem lehetett a háttérbe szorítani, három egészen kiváló tételük került be a 100-ba. Szekszárdon járva hozzájuk is betértünk egy beszélgetésre, aminek a végén azzal a furcsa érzéssel álltunk fel, hogy tulajdonképpen miért is gondoltuk mi, hogy mindez meglepetés?
2010-01-23  Az Ipolyon innen
Ma az országban egyetlen olyan hegység van, amelynek egyik oldalát sem nyaldossa egy borvidék sem: a Börzsönyről van szó. Ha kicsit pontosítani akarnánk, akkor azért ez így nem teljesen igaz, elvégre a hegység keleti lábánál található Szendehely, amelynek szőllei is vannak, mégpedig a Mátrai Borvidékhez csatolva. Úgy, hogy a településtől keletre ott van még ugyebár a Cserhát, a Mátrát közel-távolról sem látni semerre.
Már egy hónapja a polcokon van a BORIGO 100, az elkövetkező napokban néhány szemelvényt közlünk belőle. Az Év Borászata címet elnyert Takler Pincével kezdünk, mégpedig idősebb Ferenccel készült interjúnkkal.
Monoron megmozdult valami. A borászati tanösvény csak egy lépés volt, ezután jött a pincefesztivál, ott van még persze a borverseny, a borrend bálja, de az igazi cél sem várathat már magára sokáig, nevezetesen hogy ha valaki csak úgy kitéved a hegyre, mindig legyen ott tíz-tizenöt nyitott pince, ahol egy kellemes bor mellett lehet elmélkedni a világ sorsa felől.
Bekerültünk a Wine Spectator-be. Főszerkesztőnk, Bányai Gábor Botond érdekeset olvasott a magazin 2009. október 15-i számában, és nem hagyta szó nélkül. Olvasói levelét a WS 2009. november 30-i számában közölte.
Pálos Miklós Észak-írországi, majd spanyolországi, londoni munkák után tért haza 2003-ban, majd azonnal beiratkozott a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakmérnöki továbbképzésére. Mellette a szakmunkásképzőbe is járt Villányba, mert úgy gondolta, ott jó gyakorlati alapokat kap, és hogy bizonyítsa, nagykanállal eszi az életet, a kenyérre valót a Takler Pince szőlészeti vezetőjeként szerezte meg.
2009-10-21  Nyomdokon
Nagyon erős fiúi érzés az apa nyomdokain haladni, ez tulajdonképpen ösztönös, kicsit nem figyelünk oda, és már rögtön azt csináljuk… Különösen így van, ha az édesapa valami feldolgozhatatlan tragédia miatt korán eltávozik, nos, ilyenkor a fiú fokozottan szeretné folytatni, befejezni, teljessé tenni, amit ő elkezdett. Ilyen történet Kvassay Leventéé is.
Mééééér’, már a manufaktúra is ciki? – kérdezheti a nyájas olvasó a cím láttán, és lenne is igaza. Mert a manufaktúra szép és jó dolog, borászatban pláne, de van egy hátulütője. Ez pedig az, hogy bizony egy igazi magyar garázsborászatban nagyon kevés jut igazán jó technológiára, tároló helyiségre, miegymásra, és ezt csak első látásra bánja a fene.
A lazább szabályozás és az alacsonyabb árak vonzzák a potenciális vevőket. Az új-zélandi kormány legutóbbi lépése, hogy lazítson a külföldi befektetőket sújtó szabályokon megnyitotta az ország borászati ágazatát a tengerentúli vásárlók számára. Az eddigi legnagyobb befektetés a New Zealand Wine Fund felvásárlása a Foley Family Wines által. Ezzel a külföldi tulajdon az iparágban több mint 45 százalékosra duzzadt.
Leginkább az argentinok ugranak be az embernek malbec-ügyben. De mi van akkor, ha a borvidék, ahonnan a fajta származik, egyszer csak megrázza magát, és úgy dönt, hogy most aztán mindenkinek megmutatja? Ez történik most Cahorsban, Bordeaux és Toulouse között félúton, a malbec szülőhazájában. Franciákra nem jellemző hajlékonysággal nyomulnak a Cahors-iak, minimálpénzből, de nagyon hatékonyan.
2009-08-24  Bikavér etűdök
A BORIGO hamarosan megjelenő augusztusi számában a Bikavér lesz a címlapon. E rendkívül sokrétű múlttal és jelennel megáldott borfajta talán a legismertebb magyar bormárkanév is egyben, éppen ezért magazinunk minden oldalról körüljárta. Itt és most csak egy fantáziaírást közlünk, a többiért meg kell venni majd a lapot…
Bármi, amiben szerepel a Balaton szó, egy kicsit olyan Magyarországon, mint a futball vagy a politika. Mindenki ért hozzá, mindenki tud róla valamit. Alig akad olyan ember ma kis hazánkban, akinek ne kapcsolódna legalább egy élménye a „Balcsihoz”. Persze a BORIGO inkább borokról ír, így már szűkül a kép, de a Balaton-felvidék kifejezés mégsem kizárólag a borvidéket fedi, sőt! Ide tartozik földrajzilag Badacsony és térsége is. Most mi mégis a „kistestvért” látogattuk meg, vagyis a Káli-medencét és a Keszthelyi-hegységet, amely két különálló kisrégió, mégis együtt alkotják a Balaton-felvidéki Borvidéket.
A Somlói Borvidék a roppant változatos magyar borvilágon belül is a legegyedibb, legnagyobb múltú és jövőjű bortájak közé tartozik. A különös varázsú hegyen az elmúlt néhány évben dinamikusan fejlődik a borkészítés, itt nem üres szólam, hogy a hagyomány és a legmodernebb technika együttműködésével készülnek az egyre szebb borok. Ezt a fejlődést, melyet a borszakma itthon és külföldön egyre nagyobb elismeréssel fogad, szeretnék bemutatni a somlói borászok a borra és kultúrára szomjazók szélesebb közönségének a Somló Hangja fesztivál keretei között.
Nem tudjuk kinek mi jut eszébe a címről, de amiről szó lesz azon bizony még mi is elcsodálkoztunk néha. Pedig nem tűnhet túl nagy teljesítménynek meglátogatni egy csőszházat, megszemlélni egy kápolnát egy régi szőlőhegyen, esetleg egy régi présházat lefényképezni. Most mégis máshogy történt: Budapest X. kerületében jártunk – Kőbányán – egy igazi múltidéző utazáson, régvolt szőlőhegyeken.
Az éleződő versenyben a magyar borászok szemében is felértékelődni látszik a marketing, melyhez három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Sikeres marketingről úgy egy milliárd alatt nemigen érdemes beszélni. A Bormarketing Kht. létrejöttével és a jövedéki adó (zömének) marketing-célokra való átirányításával - hosszas vajúdás után - megteremtődtek a sikeres piacszervezés feltételei és forrásai. A bortörvény minapi módosításával ezek a források a akár felükre csökkenhetnek, a 8 forintból kábé 5-6 forint lesz, az éleződő versenyben tehát ismét jóval kevesebből kell majd gazdálkodni, mint amennyi a sikeres nemzetközi megjelenéshez kellene.
Azt mondjuk, azt mondják eredetvédelem. Összetett szó, két részből áll. Ha elkezdjük kicsit boncolgatni, akkor nem értjük, miért van köze e szónak a borászathoz. Miért fontos itt az eredet? Miért kell az eredetet védeni? És egyáltalán: miért nem elég, ha bor egyszerűen csak… jó? Elmagyarázzuk.
A minap újabb ötlettel állt elő a Magyar Bormarketing Kht.: fröccskultúra kampányt kezd, ami lássuk be töklogikus. Ha mondjuk sör helyett nagytételben visszaszokik a magyar e nyári üdítőitalra, egész biztos néhány tíz- esetleg százezer hektóval több bor gurul le a torkokon évente. A BORIGO kissé elirigyelte a témát, vagyis utánanéztünk a bor és a víz kapcsolatának.
Umbria gyakorlatilag ugyanolyan jó hely, mint Toszkána, csak kicsit később kezdte azt a fajta kommunikációt, amely a címlapokra repítette az északi testvért. Mert testvérek, ez nem is kérdés, ha valakit bekötött szemmel odavinnénk, majd levennénk a kendőt, tuti nem mondaná meg, hogy melyik tartományban van. A dombok, az etruszk eredetű városkák a dombtetőkön, az olajfák, a ciprusok, a kanyargó utak mind-mind nagyon hasonlatosak. Egy dolog azért van, ami alapján talán el lehetne dönteni a kérdést: a szőlők.
Tizenhatodszor rendezték meg április végén a brüsszeli székhelyű Concours Mondial-t (CM), mely már a világ legnagyobb borversenyei közé emelkedett. A Borigo erős csapattal képviseltette magát, részletes tudósítást következő magazinunkban olvashatnak, gyorsjelentésünket Tompa Imre állította össze.
2009-05-05  A Verdicchio
Azért azt még a vájtszájúak közül is kevesen tudják, hogy a verdicchio egy szőlőfajta. A Közép-Olaszországban őshonos fajta leginkább Marche régióhoz kötődik, a földrajzi fogalom szinte együtt él a szőlőfajta nevével a borkedvelők fejében.
2009-05-03  A Brunello atyja
Talán fellengzősen szól a cím, viszont teljesen igaz. A Biondi Santi család valóban a Brunello névadója, ők palackoztak először ezen a néven bort, mégpedig az 1888-as évjáratot. A birtok ma is a tökéletesség mintája, benne járva-kelve az ember (és a borász) azt látja, hogy ez a dolog rendkívül egyszerű. Igen, csak kell hozzá a 150 év tapasztalat, tökéletes és biztos ízlés, és persze azért pénz is.
Mintegy hatvanötezer esztendővel ezelőtt a barlangból kinézve mindenütt erdő volt látható. A szédítő mélységben alant rohanó víz talán még több volt, mint patak, a későbbi szőlőhegyek még egybeolvadtak a lombkorona alatt. A barlangot ma Suba-lyukként ismerjük, a Hór patak völgye pedig a legnagyszerűbb választás, ha az ember méltó módon akarja megközelíteni a Bükkalját.
A magyar vörösbor-rajongókra, és persze a termelőkre nehéz idők jártak az utolsó pár évben. A 2003-as évjárat után egy kis lapály keletkezett, a 2004 ugyan egészen rendesre sikeredett, de a 2005-ös a nagy nyári esők következtében korántsem lett olyan koncentrált, mint azt manapság a nagyközönség elvárja. Ugyanakkor már a szüret után lehetett tudni, hogy 2006 egészen más lesz.
Már évek óta vérre menő vita folyik a szerencsi biomassza erőmű, közismertebb nevén a tokaji szalmaerőmű építése körül. A BORIGO úgy gondolta, hogy körülnéz, mi történt eddig és hol áll a dolog most.
Hosszú időn át, az elmúlt évszázadokban a magyar szőlészeti és borászati kultúránk meghatározó fajtája volt a kadarka. Ki ne hallott volna már a híres budai (Tabán), csongrádi, kiskőrösi, soltvadkerti, szekszárdi, vaskúti és villányi kadarka borokról, vagy az Egri és a Szekszárdi Bikavérről, melyek egyik alkotója a kadarka ma is.
Egy olyan pillanatot sikerült elkapnia a BORIGO-nak, mely egykor akár történelmivé is avatódhat. A nyolc felvidéki riport megismételhetetlen pillanatfelvételt örökít meg. Szinte mindegyik bemutatott borász a rajtkockán áll, már nagyon szép borokat készítenek, ám többségük még az ismeretlenség homályába burkolózik, szőlőültetvényeik pedig épphogy csak kezdenek termőre fordulni, vagy mostanában ültették/ültetik el őket.
2009-03-01  Búrok és borok
"Afrika mindig tud valami újat nyújtani" ¬ mondta Plinius római polihisztor a Krisztus utáni első században és lássuk be, igaza volt. Mondjuk, ha azt mondom, hogy valaki hozza össze egy kalap alá az üldözött hugenottákat, egy Simon van der Stel nevű úriembert és az ablak alatt nyaranta illatozó muskátlit, keveseknek jut majd eszébe Dél-Afrika. Pedig, pedig….
2009-02-28  A refosco földjén
Szlovénia a legnyugatiasabb posztkomcsi ország fejlődő, a miénkhez hasonló, de erős osztrák és olasz hatásokat mutató borkultúrával. A szép kis ország több szerencsés körülmény összejátszásának köszönheti nyugalmas és nyugatias karakterét.
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00 
0000-00-00