VinCE Budapest Budapest Wine Show
Napokon belül kezdődik a tavasz egyik legnagyobb borünnepe. A VinCE Magazin minden év márciusában rendezi meg Wine Show-ját, amely a professzionális szervezés és a nemzetközi sztárelőadókat és borokat felvonultató mesterkurzusai miatt is az egyik legkiemelkedőbb rendezvény. Következzen néhány tény, hogy miért érdemes kilátogatni!
1. Egy belépővel 1000 bor válogatott kiállítóktól
A VinCE Budapest 2010-es indulásakor az első olyan hazai rendezvény volt, ahol egy belépővel az összes kiállító bora kóstolható volt, és plusz mesterkurzusjegy megváltásával pedig a borvilág sztárjainak borait, ikonpincészetek legjobbjait is kóstolhatták. A VinCE koncepciója változatlan, ma is egy napijegy elég, hogy Szekszárdtól Tokajig, Mátrától Villányig kóstolhassunk a több mint 1000 bort felvonultató borkiállításon. A napi belépők az előző években már elővételben elfogytak, ezért most is erősen ajánlott az előzetes jegyvásárlás a rendezvény honlapján.
2. Csak a legjobbaktól kóstolhat!
A VinCE Budapest Wine Show-n – szemben a legtöbb egyéb boreseménnyel – nem állíthat ki bármelyik borászat, a részvétel előfeltétele ugyanis a VinCE Magazin vaktesztjén szerzett legalább négycsillagos eredmény. Vannak pincészetek, amelyek évről évre hiába jelentkeznek, hiába fizetnék meg a kiállítói díjat, jelentkezésüket minőségi okokból visszautasítjuk. Felelősségünk ugyanis óriási: a meghívott nemzetközi szakértőknek csak olyan borokat szeretnénk bemutatni, amelyekre büszke lehet Magyarország!
3. Miguel A. Torres, Roederer, Taittinger és sokan mások
A napijegyek úgynevezett mesterkurzusjegyekkel bővíthetők, ezek ára 3000–10 000 Ft között mozog, de egy biztos: mindegyik bőven megéri az árát! A pénteki szakmai napon mindjárt egy mesés „Grandiózus kóstolóval” indul a program, amelyen a csúcsborokat nemcsak normál, hanem magnumpalackból is kóstolhatják a vendégek! Szombaton a patinás champagne-ház, a Roederer indíta napot, amelyet a spanyolok sztárborásza, a 76 éves ikon, Miguel A. Torres zár. A vasárnap reggel sem lenne teljes champagne nélkül, ekkor maga Clovis Taittinger, a Champagne Taittinger örököse mutatja be páratlan finomságú pezsgőit.
4. Szakmabelieknek maga a paradicsom!
Ön netán sommelier, chef, blogger vagy tervezi, hogy beindítsa élete borbárját? A VinCE Budapest szakmabelieknek tökéletes választás, elsősorban a professzionális környezet és a válogatott minőségű borok miatt, de ezek mellett a szakmai napra 50%-os szakmai kedvezmény is igényelhető március 10-ig bezárólag, a kedvezmény igényléséhez kérjük, írja meg nevét, pozícióját és munkahelyét az info@vincemagazin.hu címre. A már képzett borértők számára bőven kínálunk mesterkurzusokat, amilyen első nap a bikavér-házasítás Elizabeth Gabay MW vezetésében, az amforában érlelt grúz, horvát, olasz és magyar borok kóstolója, vagy a kihalófélben lévő fajták kóstolója a Wine Mosaic társulástól.
5. Pompás környezet, minden egy helyen
A VinCE Budapest helyszíne a kezdetek óta az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest, amelynek tágas rendezvényközpontja kényelmes és elegáns helyszínt biztosít a kivételes borokhoz. A hotel a VinCE vendégeinek kedvezményes áron biztosít szállást, a kedvezményhez írjon nekünk az info@vincemagazin.hu címre. A rendezvényen belépéskor karszalagot kap a vendég, amellyel a rendezvény tetszés szerint elhagyható, és később a karszalaggal újra felkereshető. De minek is menne el? A VinCE Budapesten válogatott gasztrokiállítók is kínálják gourmet-termékeiket, így éhségét is csillapíthatja, méghozzá a borokhoz illő minőségi falatokkal.
A VinCE legdrágább mesterkurzusa: Legyen bennfentes top bordeaux-i château-kban!
Bordeaux-ban 3000 birtok van, ebből az 56 legmagasabb kategóriába sorolt château, azaz kastély a piramis csúcsa szinte elérhetetlen árakkal. Van azonban egy trükk: ezen csúcsbirtokok úgynevezett second vin-t, azaz másodbort is készítenek, amely alig marad el a 100-szor drágább első bornál. Vagy még jobb ötlet: keressük a legkevésbé magasra értékelt chateau-k borait a jobb évjáratokból. Hogy melyik az üdvözítő út, azt a leghíresebb brit fine wine borkereskedés, a Berry Bros & Rudd munkatársa, Demetri Walters Master of Wine mutatja meg.
Noma – bemutatkozik a világ legjobb étterme
A VinCE Budapest a borvilág sztárjai mellett minden évben a gasztronómia világából is hoz különlegességet, idén pedig – túlszárnyalva az eddigi éveket – egyenesen a világ legjobb éttermének képviselőjét hozza el a hazai gasztronómia képviselőinek! A március 19-i, vasárnapi mesterkurzusán maximum 75 ember vehet részt, az előadáson a szakember bepillantást enged a Noma sikerének titkaiba, és természetesen kóstolni is lehet – a kóstolóhoz a hozzávalókat David egyenesen a Nomából hozza!
Fiona Beckett, a Guardian étteremkritikusa „leckét kap”
A rendezvény másik nagy gasztrosztárja a „britek Martha Stewartja” lesz, azaz Fiona Beckett, a The Guardian étteremkritikusa, akinek étel és bor párosító oldala a Facebookon és a Twitteren is óriási követőtáborral rendelkezik. A www.matchfoodandwine.com úgy működik, mint egy app: beírjuk, hogy spárga, a weboldal pedig dobálja a jobbnál jobb borpárt, amely a spárgával fogyasztva mennyei élményt okoz. Sajnos a népszerű oldalon azonban alig találunk magyar borokat, a furmintra rákeresve például a szlovén Verus tételét látjuk. A VinCE Budapest szervezőiként misszónknak tartjuk, hogy a világ egyik legbefolyásosabb étel–bor párosító szakemberével megismertessük a magyar fajtákat, ezért kizárólag autentikus magyar fajtákból állítottuk össze a szakember borsorát, s a borokból egy-egy palackot ki is küldtünk Fionának Londonba, hogy legyen ideje velük megismerkedni, és a borokhoz ételt ajánlani.
Tudománnyal a pohár legmélyére – meghökkentő tények DNS-kutatások alapján
A legtöbb borszakértő a királyleányka bemutatásánál hozzáteszi, hogy a fajta azonos az Erdélyben népszerű fetească regală szőlőfajtával – azonban a szőlőfajták DNS-vizsgálata egyértelműen megcáfolta az azonosságot. A furminttal azonban tökéletesen megegyező szőlőfajtát Svájcban is termesztenek, ahogy a hárslevelűnek is van svájci párja! Milyen a bolgár kadarka és miért nehéz legyőzni a zöld veltelininkkel a szomszédok grüner veltlinerét? Dr. José Vouillamoz, a világ legelismertebb szőlőgenetikusa, a Föld minden országában referenciának számító Wine Grapes könyv ötletgazdája és egyik szerzője (Jancis Robinson MW-vel és Julia Harding MW-vel) két előadást is tart a VinCE Budapesten, egyiket Vérrokonok, a másikat Csúcsfurmintok címmel. Ugyancsak a szőlőfajtákat kutatja a nemzetközi Wine Mosaic nevű társulás, akik nemcsak kutatják, hanem munkájukkal meg is őrzik a kihalás szélére sodródott ismeretlen fajtákat, a VinCE Budapesten például olyan délfrancia fajtákat kóstolhatunk, amelyeknek még a nevét sem hallottuk...
Top 7 – Legek a 8. VinCE Budapest Wine Show-ról
1. Melyik lesz a legrégebbi az évjáratú bor?
A csúcs az 1956-os muzeális tokaji aszú lesz, amelyhez akkor szüretelték a szőlőt, amikor az orosz tankor már az országban dübörögtek. A felejthetetlen mesterkurzus március 18-án szombaton lesz 15.30-kor.
2. Melyik lesz a legrégebbi pezsgő?
A pezsgőket általában egy éven belül ajánlatos elfogyasztani, az évjáratos pezsgők azonban évekig őrzik minőségüket. A Roederer 1993-as évjáratos pezsgő magnumpalackban igazi kuriózum lesz március 18-án 9 órakor!
3. Melyik lesz a legtöbb bort felvonultató mesterkurzus?
A francia Châteneuf-du-Pape borvidék szó szerint a pápák földje, akik pedig sosem vetették meg a kivétels minőséget... Kelly Mc Auliffe amerikai sommelier 14 bort mutat be a maratoninak ígérkező kóstolón!
4. Melyik vendég érkezik a legtávolabbról?
A VinCE Budapesten igazi nemzetközi közönség van, vannak rendszeres jegyvásárlóink Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is. A VinCE szervezői közel 100 szakembert utaztatnak és látnak vendégül, közülük a legtávolabbról a tajvani Chi Fu European Trading Co. Ltd. képvsielői érkeznek.
5. Melyik lesz a VinCE harmadik napjának legrégebbi borkülönlegessége?
A harmadik nap is bőven kínál érdekességeket és méregdrága csodákat a már említett Taittinger és a Noma mellett is, ekkor lesz például a Folyékony arany védelmében című mesterkurzus a világ desszertborairól, köztük az 1983-as Graham portói borral!
6. Melyik lesz a „legfiatalabb” mesterkurzus?
A világ egyetlen boros tehetségkutatóját tavaly indítottuk útjára, idén pedig folytatjuk. A Wine Star vetélkedőn fiatal borászok mutatkoznak be természetesen boraikkal együtt, a műsorvezető a DJ Nesta lesz, a zsűriben pedig szakértők és kereskedők foglalnak helyet.
7. Melyik lesz a legszórakoztatóbb mesterkurzus?
Milyen lehet Donald Trump bora, melyik borászatban randalírozott Harry herceg és hogy jut el hozzánk a cári Massandra bora a Krím-félszigetről? Diplomaták sztoriznak, mesélnek külképviseleti élményeikről, hozzá mesés borokat kóstolunk kezdve egy Piper Heidsieck pezsgővel!
B2B találkozók – a VinCE Budapest a borászok szolgálatában
Pompás érzés az ötcsillagos hotel ragyogó termeiben kóstolni, élvezni a sztárelőadók sziporkázó kóstolóit, a VinCE Budapest célja azonban nemcsak a szórakoztatás, hanem a konkrét üzletszerzés előmozdítása. A kiállítótérben sétáló külföldi újságírók, borkereskedők, étteremvezetők vagy sommelier-k a borászokkal beszélgetnek, kóstolnak – új kapcsolatok köttetnek, a random találkozásokon kívül azonban szervezett találkozókat is bonyolítunk a borászok és a szakmai vendégek közt. A találkozókra a B2B felirattal ellátott tárgyalóhelyiségekben kerül sor.
VinCE Award – ismét boron keresztül nézzük a világot
Harmadik alkalommal kerül sor a VinCE Awardra, a VinCE-díjak kiosztására. Melyik a legjobb borlappal rendelkező étterem? Melyik a legaktívabb boros társulás? Melyik a legjobban működő, borászathoz tartozó weboldal? Mindezekre fény derül a VinCE nyitónapjának estéjén, a VinCE Award március 17-i partyján – ahol a három új kategória díjazottjairól is lehull a lepel, így megtudjuk, hogy melyik a legjobb párlat, a legjobb kávé és a legjobb kézműves sör – mindez a szakma szavazatai alapján.
Időpont:
2017. március 17–19.
Helyszín:
Corinthia Hotel Budapest
1073 Budapest, Erzsébet krt. 43–49.
Jegyvásárlás és bővebb információ:
www.vincebudapest.hu
Figyelem! A helyszínen jegyek csak korlátozott mennyiségben lesznek kaphatók!
« Vissza az előző oldalra