Év végi finomságok
Az év utolsó ajánlása következik, ezúttal persze az év vége apropóján, de talán korántsem szokványos módon. Cékla, malac és csoki, máshogy mint ahogy megszokhattuk. (Herczeg Ági rovata)
Írta: Borigo
Céklás rizottó
Az egyik legkedvesebb fogás számomra a rizottó, és ezért még akár alaplé készítésére is képes vagyok. Az alap rizottót kedvünk szerint variálhatjuk, „ízesíthetjük”, így szinte megunhatatlan. Bár első olvasatra a recept macerásnak tűnhet, a valóságban azonban gyerekjáték az elkészítése – csak rá kell szánni azt a 20 percet.
A vaj felét összekeverjük egy kis olívaolajjal és elindítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a rizst, majd együtt picit tovább pirítjuk. Felöntjük a borral, és hagyjuk, hogy a savak, és az alkohol nagy gőzzel együtt kicsapódjon belőle. Ezután mehet hozzá apránként az alaplé. Apró kockákra vágjuk a céklát. Kisebbekre gondolok, mint egy kockacukor. Vajon kicsit megpuhítjuk, majd amikor már pirul, hozzáadjuk a rizottónkhoz. Az alaplevet folyamatosan adagoljuk a rizshez, mindig lepje el folyadék, de azért ne ússzon benne. Nagyjából 20 percre lesz szükségünk, hogy elkészüljön. Akkor jó, ha még picit roppanós marad. A legvégén hozzáadjuk a maradék vajat, majd sóval, fehérborssal ízesítjük. Tálaláskor a rizskupac tetejére reszeljünk parmezánt. Bazsalikomlevéllel, rukkolával díszíthetjük.
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg rizottó rizs
20 dkg cékla
20 dkg vaj
1,5 liter szárnyas alaplé
3 dl fehérbor
2 fej vöröshagyma
10 dkg parmezán sajt
Cékla
A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, mivel a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt. A céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.
Tejszínes káposzta malacpofával
A tél beköszöntével ismét jobban esnek a nehezebb ételek – így főételnek most egy igazi nehéz bombázót választottunk. A malacpofát a gasztronómia az utóbbi időben újra fölfedezte, és a piacokon, jobb henteseknél már hozzá lehet jutni. Érdemes felkutatni, és kipróbálni, mert nagyon izgalmas, ízletes és nagyon omlós, ha jól készítjük el.
Vastagfalú (ha lehet öntöttvas) edényben felmelegítünk 14 dkg vajat, majd a malacpofákat a forró vajban megforgatjuk. Miután minden oldaluk 1-1 percet pirult, kivesszük őket, és a vajba beletesszük az apróra vágott zöldségeket és fűszereket majd megpirítjuk. Visszatesszük a zöldségekre a húsokat, és felöntjük a vörösborral és egy kis alaplével, hogy a malacpofákat teljesen ellepje a lé. Lefedve lassú tűzön körülbelül 2-3 óráig főzzük őket, míg a pofahúsok vajpuhák nem lesznek. A végén kiszedjük a húsokat. A megmaradt zöldséges ragunak leszűrjük a levét, a maradék vajjal besűrítve isteni szószt kapunk majd a húsunk mellé.
Savanyú káposztát átmossuk, közben vajon és olívaolajon a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a babérlevelet, kakukkfüvet és az átmosott savanyú káposztát. Felengedjük fehérborral és zöldség alaplével, fedő alatt pároljuk, ha majdnem kész hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk és készre pároljuk.
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg vaj
80 dkg malacpofa
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg vöröshagyma
10 dkg angolzeller
6 dkg paradicsompüré
4 gerezd fokhagyma
babérlevél, kakukkfű
rozmaring
4 dl vörösbor
4 dl alaplé (húsleves)
12 dkg vaj
0,8 dl olíva olaj
16 dkg vöröshagyma
50 dkg savanyú káposzta
6 dl tejszín
3 db babérlevél
3 szál kakukkfű
3 dl fehérbor
2,5 dl zöldségalaplé
Csokoládé szuflé
Az igazi csokoládé szuflé titka, hogy kívül enyhén ropogós, belül pedig folyékony. A csokoládé szerelmeseinek egy jó szuflé maga a mennyország. Csak frissen, melegen az igazi, épp ezért érdemes előre elkészíteni a masszát, és a hűtőbe tenni. Ha a sütő elő van melegítve, akkor 10 perc alatt készen van – ez pedig pont annyi idő, míg a főfogás után leszedjük az asztalt és kitöltjük a szufléhoz a bort.
A formákat kikenjük olvasztott vajjal. A csokoládét a 15 dkg vajjal együtt vízgőz felett felolvasztjuk. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaj-csokoládé keveréket, és így is alaposan átdolgozzuk. A kész masszát az előkészített formákba töltjük, és a 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a szuflé teteje meg nem emelkedik (1 dl-es edény esetében 8-10 perc).
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg 75%-os étcsokoládé
15 dkg vaj
6 tojás
18 dkg porcukor
12 dkg liszt
vaj a formákhoz (kb. 1 dl űrtartalmúak)
Étcsokoládé
A kakaó a szervezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, amik segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Minél magasabb az étcsoki kakaótartalma, annál egészségesebb. Kutatások igazolják, hogy az étcsokoládé a trombózis esélyét is csökkenti, valamint a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb a rendszeres étcsokoládé fogyasztók körében. A tej azonban megakadályozza a védőanyagok vérbejutását, így ezek a jótékony hatások nem vonatkoznak a tejcsokira sem, és arra az esetre sem, ha étcsoki fogyasztás előtt vagy után tejterméket fogyasztunk. Sokak bánatára a csokoládé nem alkalmazható afrodiziákumként (vágyfokozóként), mert a kakaó tartalmazza ugyan a „boldogsághormon” nevű endorfint, de csak kis mennyiségben. Az étcsokoládé nem csak egészségesebb a tejcsokoládénál, hanem egy dán tanulmány szerint jobban is laktat, s abban is segít, hogy a következő étkezéskor kevesebb kalóriát fogyasszunk.