BORIGO - Középpontban a bor - Online bormagazin
BORFOLIÓ ARCHÍVUM

Az utóbbi hónapokban azt figyeltük meg, hogy egyre több borászat és borvidék új stratégiák mentén dolgozik és velük kapcsolatban szakértőként többször a Grape Content neve kerül elő. Kíváncsiságunk odáig vezetett, hogy leüljünk velük egy interjúra.
Az ArdeaSeal® a Coro Dévelopement Srl tulajdonában lévő márka, amelynek alaptevékenysége a minőségi borágazatra szánt dugók gyártása és forgalmazása. A teljes gyártási folyamat a Tortona üzemében történik - Piemont régióban. Ez egy 100%-ban Olaszországban gyártott kiváló minőségű termék, amelynek célja a borok magas minőségének a megőrzése.
A név is módosult: A. Gere olvasható a címkéken.
A fadobozok egyedileg sorszámozottak és megtalálható bennük a Tokaji Főbor története.
2016-12-21  Bor és művészet
A FREYWILLE bécsi ékszermanufaktúra ünnepi boroscímkéi kiváló magyar borokra kerültek.
Nyit a vásárlók felé a Château Suduiraut.
A Champagne és Pezsgő Világbajnokság díjátadó gáláján a 11 National Champions nagydíj egyikét vehették Londonban a somlóiak.
A Szent Donát olaszrizlingje mostantól egy 3 Michelin-csillagos flamand étterem kínálatában szerepel.
Megújult a badacsonyi borház eddig is igen látványos dizájnú címkéje.
A Bloomberg listája az idei év top10 vétele közé sorolja a tarcali borászat 2012-es száraz furmintját.
A mádi borászat Vision nevű, 2013-as évjáratú száraz fehér válogatásbora aranyérmet nyert a Decanter Asia Wine Awards 2015 világversenyen Hongkongban.
Aradon jártam, a legendás Tulipánban egy barátom meghívására. A sok hazai borász által már jól ismert helyen ezúttal egy új arc mutatkozott be a Ménesi Borvidékről.
2013-09-24  Francia kapcsolat
Ritka eset, hogy egy forgalmazó maga jelentkezik, hogy kóstoljuk be szortimentjük egy részét. Nos, most a Lidl tette ezt, az áruházlánc azt tervezi, hogy az őszi szezonra különleges francia kínálattal lepi meg vásárlóit.
2013-09-22  Csehszlovák teszt
Nem is igaz, mert csak kis részben állt cseh borokból az a halom palack, amit Ördögh Bálint (bbcgoodfood) és Pintér Árpy (Pixeltaster) hoztak egy Kassa-Máramaros túráról, saját pénzeszközöket beruházva…
Bár a világ borsajtójában nagyjából semmit nem írnak a magyar borászatról, azért egy évben egyszer valami megjelenik Tokajról. Ezt az éves rendes riportot pipálta ki most a Wine Spectator, amikor júniusi számában néhány tokaji bort tesztelt.
A BORIGO magazin minden év júniusi számában teszteli a nyári borokat, a könnyű fehéreket és a rozékat. Most is így történt, ebből az írásból azt is meg lehet tudni, miért is érdemesebb ezen a nyáron fehéret inni. Aki még többet akar tudni, vegye meg a magazint...
2013-07-11  Rizlingreneszánsz
Már jócskán elcsépeltük ezt a reneszánszt, de momentán nem tudunk ennél jobbat, merthogy tényleg újra és újra felfedezzük… Az a helyzet, hogy e sorok írójának a legkedvesebb fehérborai a világon a német-osztrák rizlingek, zöldveltelinik és társaik. Éppen ezért fokozott érdeklődés váltott ki a riesling.hu kóstolója, amely közel két tucatnyi ilyesmit ígért.
2013-07-07  Béla borok
E hasábokon szeretnők visszahozni a korabeli Figyelőben megjelent lágy rovatot, 1-2 flekkben irogatni jókat remek tételekről...
Nos, ezen cikk jelentős részben a véletlennek köszönhető. Csobáncon járva Nagy László, a Villa Tolnay birtokigazgatója a látogatás végén kezünkbe nyomott egy palackot és sokat sejtetően mosolygott…
Villány (és Szekszárd is…) már vagy fél évtizede hangsúlyozza a cabernet franc-nak, mint fajtának a jelentőségét, miszerint ez lenne a kitörési pont a világ felé. Mivel minket is jelentősen érdekel ez a téma, éppen ezért most újabb adalékkal próbálunk olvasóinknak is szolgálni.
Az tényleg nagyon izgalmas dolog, amikor egy valamilyen ország/régió nagy borait odapattintjuk a világelit mellé, mutassák má’ meg, hogy mit tudnak. Csinálunk ilyet magunk is néha titokban, és az előkép naná módon Párizs.
Tulajdonképpen már harmadszor adunk közre Királyudvar évjárat bemutatót a BORIGO hasábjain, a nyájas olvasó persze kérdezheti: miért e nagy figyelem? Nos, egyfelől Anthony Hwang tart ilyet (értsd: más nem nagyon), tehát van mit megírni, másfelől ez a pincészet tagadhatatlanul kedvenceink közé tartozik.
A napokban e sorok írója átszervezte a BORIGO ízemlék készletének logisztikáját, ennek során egy régen elfeledett tételt vetett felszínre a vakszerencse.
2009. szeptember 12-én a Gundel Étteremben nagyszabású dupla vertikális kóstolóval mutatkozott be a Chateau Cos D’Estournel és a Tokaj Hétszőlő, az apropó pedig az volt, hogy azonos kézbe került a két birtok.
Láthatóan eljutott egy olyan szintre a magyar borászat, hogy pincészetek tömegeinek kezd lenni egy-egy borából értékelhető mennyiségű évjárata lenni. Szerencsére Tokajban is így van ez, legutóbb Szepsy István és az Oremus száraz furmintjait mutatjtk be, most pedig úgy hozta a sors, hogy a Béres Szőlőbirtok hasonló tételeit kóstolhattuk.
Már szinte unjuk – mondhatnánk duzzogva, ha Montalcino-t egyáltalán meg lehetne unni valaha. Miután sok tucat 2004-es Brunello-t kóstoltunk a Benvenuto-n (és írtunk meg áprilisban), most újabb 10-nek a bemutatása következik – természetesen ismét a Montalcino Borszaküzlet jóvoltából.
Herczeg Ágnes nevét csak mostanában kezdi megtanulni a borszerető közönség, pedig már másodéves a WSET londoni diplomakurzusán, 2009 áprilisi számunk óta kóstoló csapatunkban is részt vesz. Ezen kívül érdekes kóstolókat is szervez, egy ilyenre kaptunk meghívást még februárban.
Egészen különleges élmény minden alkalommal, ha magyar borokat hasonló típusú, stílusú, a nemzetközi vérkeringésben sokkal jobban résztvevő tételekkel, teljesen vakon hasonlíthatunk össze.
Blaufrankischland a BORIGO-ban! Nagyon vidám dolog, ha ikerpincészetek borait hasonlíthatjuk össze, ráadásul ha ugyanazt a fajtát, jelen esetben a kékfrankost.
Most a Vylyan Cabernet Sauvignonok kerültek terítékre, ugyan nem az összes évjárat, hanem csak azok, amelyeket a pincészet kifejezetten élőnek, érdekesnek tart manapság is.
Na jó, vertikális, ilyenkor év vége felé az ember már nem egészen beszámítható. Gondoltuk kóstolunk egyet, mégpedig a pincészet méltán híres zenit édessorát.
Az utóbbi írásaimban rengeteget „kollektáltam” külföldről, éppen itt az ideje, hogy kicsit szétnézzek saját házunk tájékán, hátha találok valami elfektetnivalót.
2009-03-03  Bock to the future
Bock József egyedülálló bravúrt hajtott végre, a Bock Cuvée-vől 15, azaz tizenöt évjáratot mutatott be 2007. május 6.-án a Hotel Corinthiában egy nagyszabású kóstoló és vacsora keretében.
2009-02-26  Burgundia 2005
Valószínűleg a 2005-ös évjárat a kivételesen jók között fog szerepelni a francia borok történelmében. Rhone-ról, illetve Chateauneuf-du-Pape-ról a már szóltunk, most a pinot noir hazájáról, Burgundiáról ejtenénk néhány szót.
Sűrűn van úgy, hogy a borfirkászt meghívják borkóstolóra. Ezek általában jó hangulatú rendezvények, ahol a legtöbb esetben azért – lássuk be – mégsem a borokon van a hangsúly. De van úgy, hogy igen.
Csomagot hozott a posta. Tudtam persze előre, hiszen Csutorás Ferenc, magyarul Csuti már jelezte a telefonban, hogy küld valami különlegeset, de az ember azért meglepődik, mert persze nem tud észben tartani semmit.
0000-00-00 


BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
BORFOLIÓ ARCHÍVUM

Az utóbbi hónapokban azt figyeltük meg, hogy egyre több borászat és borvidék új stratégiák mentén dolgozik és velük kapcsolatban szakértőként többször a Grape Content neve kerül elő. Kíváncsiságunk odáig vezetett, hogy leüljünk velük egy interjúra.
Az ArdeaSeal® a Coro Dévelopement Srl tulajdonában lévő márka, amelynek alaptevékenysége a minőségi borágazatra szánt dugók gyártása és forgalmazása. A teljes gyártási folyamat a Tortona üzemében történik - Piemont régióban. Ez egy 100%-ban Olaszországban gyártott kiváló minőségű termék, amelynek célja a borok magas minőségének a megőrzése.
A név is módosult: A. Gere olvasható a címkéken.
A fadobozok egyedileg sorszámozottak és megtalálható bennük a Tokaji Főbor története.
2016-12-21  Bor és művészet
A FREYWILLE bécsi ékszermanufaktúra ünnepi boroscímkéi kiváló magyar borokra kerültek.
Nyit a vásárlók felé a Château Suduiraut.
A Champagne és Pezsgő Világbajnokság díjátadó gáláján a 11 National Champions nagydíj egyikét vehették Londonban a somlóiak.
A Szent Donát olaszrizlingje mostantól egy 3 Michelin-csillagos flamand étterem kínálatában szerepel.
Megújult a badacsonyi borház eddig is igen látványos dizájnú címkéje.
A Bloomberg listája az idei év top10 vétele közé sorolja a tarcali borászat 2012-es száraz furmintját.
A mádi borászat Vision nevű, 2013-as évjáratú száraz fehér válogatásbora aranyérmet nyert a Decanter Asia Wine Awards 2015 világversenyen Hongkongban.
Aradon jártam, a legendás Tulipánban egy barátom meghívására. A sok hazai borász által már jól ismert helyen ezúttal egy új arc mutatkozott be a Ménesi Borvidékről.
2013-09-24  Francia kapcsolat
Ritka eset, hogy egy forgalmazó maga jelentkezik, hogy kóstoljuk be szortimentjük egy részét. Nos, most a Lidl tette ezt, az áruházlánc azt tervezi, hogy az őszi szezonra különleges francia kínálattal lepi meg vásárlóit.
2013-09-22  Csehszlovák teszt
Nem is igaz, mert csak kis részben állt cseh borokból az a halom palack, amit Ördögh Bálint (bbcgoodfood) és Pintér Árpy (Pixeltaster) hoztak egy Kassa-Máramaros túráról, saját pénzeszközöket beruházva…
Bár a világ borsajtójában nagyjából semmit nem írnak a magyar borászatról, azért egy évben egyszer valami megjelenik Tokajról. Ezt az éves rendes riportot pipálta ki most a Wine Spectator, amikor júniusi számában néhány tokaji bort tesztelt.
A BORIGO magazin minden év júniusi számában teszteli a nyári borokat, a könnyű fehéreket és a rozékat. Most is így történt, ebből az írásból azt is meg lehet tudni, miért is érdemesebb ezen a nyáron fehéret inni. Aki még többet akar tudni, vegye meg a magazint...
2013-07-11  Rizlingreneszánsz
Már jócskán elcsépeltük ezt a reneszánszt, de momentán nem tudunk ennél jobbat, merthogy tényleg újra és újra felfedezzük… Az a helyzet, hogy e sorok írójának a legkedvesebb fehérborai a világon a német-osztrák rizlingek, zöldveltelinik és társaik. Éppen ezért fokozott érdeklődés váltott ki a riesling.hu kóstolója, amely közel két tucatnyi ilyesmit ígért.
2013-07-07  Béla borok
E hasábokon szeretnők visszahozni a korabeli Figyelőben megjelent lágy rovatot, 1-2 flekkben irogatni jókat remek tételekről...
Nos, ezen cikk jelentős részben a véletlennek köszönhető. Csobáncon járva Nagy László, a Villa Tolnay birtokigazgatója a látogatás végén kezünkbe nyomott egy palackot és sokat sejtetően mosolygott…
Villány (és Szekszárd is…) már vagy fél évtizede hangsúlyozza a cabernet franc-nak, mint fajtának a jelentőségét, miszerint ez lenne a kitörési pont a világ felé. Mivel minket is jelentősen érdekel ez a téma, éppen ezért most újabb adalékkal próbálunk olvasóinknak is szolgálni.
Az tényleg nagyon izgalmas dolog, amikor egy valamilyen ország/régió nagy borait odapattintjuk a világelit mellé, mutassák má’ meg, hogy mit tudnak. Csinálunk ilyet magunk is néha titokban, és az előkép naná módon Párizs.
Tulajdonképpen már harmadszor adunk közre Királyudvar évjárat bemutatót a BORIGO hasábjain, a nyájas olvasó persze kérdezheti: miért e nagy figyelem? Nos, egyfelől Anthony Hwang tart ilyet (értsd: más nem nagyon), tehát van mit megírni, másfelől ez a pincészet tagadhatatlanul kedvenceink közé tartozik.
A napokban e sorok írója átszervezte a BORIGO ízemlék készletének logisztikáját, ennek során egy régen elfeledett tételt vetett felszínre a vakszerencse.
2009. szeptember 12-én a Gundel Étteremben nagyszabású dupla vertikális kóstolóval mutatkozott be a Chateau Cos D’Estournel és a Tokaj Hétszőlő, az apropó pedig az volt, hogy azonos kézbe került a két birtok.
Láthatóan eljutott egy olyan szintre a magyar borászat, hogy pincészetek tömegeinek kezd lenni egy-egy borából értékelhető mennyiségű évjárata lenni. Szerencsére Tokajban is így van ez, legutóbb Szepsy István és az Oremus száraz furmintjait mutatjtk be, most pedig úgy hozta a sors, hogy a Béres Szőlőbirtok hasonló tételeit kóstolhattuk.
Már szinte unjuk – mondhatnánk duzzogva, ha Montalcino-t egyáltalán meg lehetne unni valaha. Miután sok tucat 2004-es Brunello-t kóstoltunk a Benvenuto-n (és írtunk meg áprilisban), most újabb 10-nek a bemutatása következik – természetesen ismét a Montalcino Borszaküzlet jóvoltából.
Herczeg Ágnes nevét csak mostanában kezdi megtanulni a borszerető közönség, pedig már másodéves a WSET londoni diplomakurzusán, 2009 áprilisi számunk óta kóstoló csapatunkban is részt vesz. Ezen kívül érdekes kóstolókat is szervez, egy ilyenre kaptunk meghívást még februárban.
Egészen különleges élmény minden alkalommal, ha magyar borokat hasonló típusú, stílusú, a nemzetközi vérkeringésben sokkal jobban résztvevő tételekkel, teljesen vakon hasonlíthatunk össze.
Blaufrankischland a BORIGO-ban! Nagyon vidám dolog, ha ikerpincészetek borait hasonlíthatjuk össze, ráadásul ha ugyanazt a fajtát, jelen esetben a kékfrankost.
Most a Vylyan Cabernet Sauvignonok kerültek terítékre, ugyan nem az összes évjárat, hanem csak azok, amelyeket a pincészet kifejezetten élőnek, érdekesnek tart manapság is.
Na jó, vertikális, ilyenkor év vége felé az ember már nem egészen beszámítható. Gondoltuk kóstolunk egyet, mégpedig a pincészet méltán híres zenit édessorát.
Az utóbbi írásaimban rengeteget „kollektáltam” külföldről, éppen itt az ideje, hogy kicsit szétnézzek saját házunk tájékán, hátha találok valami elfektetnivalót.
2009-03-03  Bock to the future
Bock József egyedülálló bravúrt hajtott végre, a Bock Cuvée-vől 15, azaz tizenöt évjáratot mutatott be 2007. május 6.-án a Hotel Corinthiában egy nagyszabású kóstoló és vacsora keretében.
2009-02-26  Burgundia 2005
Valószínűleg a 2005-ös évjárat a kivételesen jók között fog szerepelni a francia borok történelmében. Rhone-ról, illetve Chateauneuf-du-Pape-ról a már szóltunk, most a pinot noir hazájáról, Burgundiáról ejtenénk néhány szót.
Sűrűn van úgy, hogy a borfirkászt meghívják borkóstolóra. Ezek általában jó hangulatú rendezvények, ahol a legtöbb esetben azért – lássuk be – mégsem a borokon van a hangsúly. De van úgy, hogy igen.
Csomagot hozott a posta. Tudtam persze előre, hiszen Csutorás Ferenc, magyarul Csuti már jelezte a telefonban, hogy küld valami különlegeset, de az ember azért meglepődik, mert persze nem tud észben tartani semmit.
0000-00-00