BORFOLIÓ


Bréking! Csopaki bor a világ legjobb éttermében!

A csopaki Szent Donát Birtok arról számolhatott be, hogy Meszes Olaszrizlingjüket a 3 Michelin-csillagos (G&M 19,5/20) belga Hof van Cleve borlapjára választotta. A flamand étterem 2016-ban a WBP Stars válogatásában a világ legjobb csúcsétterme kategóriát nyerte el, így a magyar bor beválasztása igazi világsiker.
Írta: Borigo


Az utóbbi időben egyre sikeresebb pince alapkövét 2001-ben rakták le, de a család szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbra datálódik, a Kovács-család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág a Káli-medencéből származik. A birtok a ’90-es évek elején kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlőből nőtte ki magát, jelenleg 10 hektáron gazdálkodnak. A 2013-as Szent Donát Meszes olaszrizling amellett, hogy felkerült a borlapra, fix helyett kapott a héten debütált friss étlapon. Mathieu Vanneste sommelier egy új tengeri sügér fogás mellé keresett megfelelő bort és a Meszes finom egyensúlya, rétegzettsége és hosszú sós minerális ízei azonnal meggyőzték.




A birtok – mely nevét pannóniai Szent Donátról, a csopaki szőlők védőszentjéről kapta – és a mellette megnyitott regionális gourmet-konyhát vivő MÁRGA Bisztró az utóbbi évek egyik legsikeresebb feltörekvő pincészete-étterme: kiváló boraik mellett odafigyelnek többek között a minőségi megjelenésre is. A kiváló nedűk szakmai sikere abban is megnyilvánul, hogy a budapesti Michelin-csillagos éttermek közül a két Costes (a többi csillagos között elsőként) jegyezte őket borlapjain. A MÁRGA Bisztró Deli Jani és Endrédi Zoltán séf irányításával azt bizonyítja, hogy a balatoni régióra érdemes gasztronómiai szempontból is odafigyelni: ideje a pohár mellett komolyabb pillantásokat vetni a tányérra is, a kettő együtt pedig kezd elég jó alibi lenni a csúcséttermek sommelier-jeinek arra, hogy a Balaton mellett kíváncsiskodjanak. Mostantól elmondható: a világ egyik legjobb éttermében ugyanazt a bort ihatjuk, mint akár Budapesten, akár Csopakon, a Balaton partján.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
BORFOLIÓ


Bréking! Csopaki bor a világ legjobb éttermében!

A csopaki Szent Donát Birtok arról számolhatott be, hogy Meszes Olaszrizlingjüket a 3 Michelin-csillagos (G&M 19,5/20) belga Hof van Cleve borlapjára választotta. A flamand étterem 2016-ban a WBP Stars válogatásában a világ legjobb csúcsétterme kategóriát nyerte el, így a magyar bor beválasztása igazi világsiker.
Írta: Borigo


Az utóbbi időben egyre sikeresebb pince alapkövét 2001-ben rakták le, de a család szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbra datálódik, a Kovács-család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág a Káli-medencéből származik. A birtok a ’90-es évek elején kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlőből nőtte ki magát, jelenleg 10 hektáron gazdálkodnak. A 2013-as Szent Donát Meszes olaszrizling amellett, hogy felkerült a borlapra, fix helyett kapott a héten debütált friss étlapon. Mathieu Vanneste sommelier egy új tengeri sügér fogás mellé keresett megfelelő bort és a Meszes finom egyensúlya, rétegzettsége és hosszú sós minerális ízei azonnal meggyőzték.




A birtok – mely nevét pannóniai Szent Donátról, a csopaki szőlők védőszentjéről kapta – és a mellette megnyitott regionális gourmet-konyhát vivő MÁRGA Bisztró az utóbbi évek egyik legsikeresebb feltörekvő pincészete-étterme: kiváló boraik mellett odafigyelnek többek között a minőségi megjelenésre is. A kiváló nedűk szakmai sikere abban is megnyilvánul, hogy a budapesti Michelin-csillagos éttermek közül a két Costes (a többi csillagos között elsőként) jegyezte őket borlapjain. A MÁRGA Bisztró Deli Jani és Endrédi Zoltán séf irányításával azt bizonyítja, hogy a balatoni régióra érdemes gasztronómiai szempontból is odafigyelni: ideje a pohár mellett komolyabb pillantásokat vetni a tányérra is, a kettő együtt pedig kezd elég jó alibi lenni a csúcséttermek sommelier-jeinek arra, hogy a Balaton mellett kíváncsiskodjanak. Mostantól elmondható: a világ egyik legjobb éttermében ugyanazt a bort ihatjuk, mint akár Budapesten, akár Csopakon, a Balaton partján.


« Vissza az előző oldalra