BORFOLIÓ


Referencia CF vertikális

Villány (és Szekszárd is…) már vagy fél évtizede hangsúlyozza a cabernet franc-nak, mint fajtának a jelentőségét, miszerint ez lenne a kitörési pont a világ felé. 2007-ben a BORIGO is komplett számot szentelt az ügynek, sőt bizonyos szempontból még katalizátorai is voltunk egyes eseményeknek. Ez is jelzi, hogy minket is jelentősen érdekel ez a téma, éppen ezért most újabb adalékkal próbálunk olvasóinknak is szolgálni.
Írta: Borigo


A fajta legelszántabb villányi hívét, Malatinszky Csabát hívtuk meg szerkesztőségünkbe, ahol 2003-tól 2008-ig kóstoltuk együtt Kúria sorozatú cabernet franc-jait. És persze nem csak kóstoltunk, beszélgettünk is…

A beszélgetés persze a cabernet sauvignontól indult, Malatinszky Csabánál is ez a fajta volt a homloktérben a korai időkben, leginkább azért, mert a franc-ban nem voltak olyan referenciaborok a borvidéken, amelyek megmutatták volna a potenciált. Területe sem volt és tapasztalata sem, és csak 2000-ben, véletlenül került útjába a fajta egy szőlőfelvásárlás kapcsán, amelynek a végén az eredmény viszont különösen tetszetősre sikerült. Ennek nyomán kezdte el a területek vásárlását, majd a saját telepítést…

Itt meg kell állnunk egy pillanatra. Tudjuk ugye, hogy ezen cabernet franc területek a Kövesföld dűlőben vannak a máriagyűdi út felett, és éppen ez, a dűlő az egyik kulcs… A borász kutatásai szerint a Kopár mellett ez a legmelegebb dűlő a borvidéken, ezért is választotta ezt a területet. Vízellátása és –háztartása viszont megítélése szerint sokkal jobb, itt nincs soha hősokk, nincs kényszerszüret, nyugodtan lehet megvárni az optimális szüretet. Már a telepítést komoly kutatómunka előzte meg, a talajszerkezet vizsgálatot parcellánként végezték (és azóta külön is szüretelik), az alanyt mésztűrésre és alacsony növekedési erélyre választották, a klónt pedig úgy, hogy a beérés szuperbiztos legyen. A fentiekből is látszik, de Malatinszky Csaba is hangsúlyozza, hogy az első pillanattól kezdve a világszínvonal elérése volt a cél… És a szőlő azóta is a kulcsa mindennek. A támrendszer kialakítása, az alacsony fürtzóna, a lombmenedzsment mind-mind azt az egy célt szolgálják, hogy tökéletesen érett, de hangsúlyozottan nem túlérett gyümölcs kerüljön a feldolgozóba.

A borkészítésben Malatinszky Csaba szerint az európai új borparadigmát kell szem előtt tartani, amely szerint meg kell különböztetni magunkat az újvilági borgyártástól, és a termőhelyet, a terroirt kell hangsúlyozni. Ennek egyik legfőbb ellensége szerinte az alkohol, amely fedi a részleteket a borban, és amelynek maximumát 14-14,5% között tartja elfogadhatónak. Ehhez kell elkerülni a túlérést, melynek során a bor sok értéket veszít, főleg a gyümölcsöt. Nem lekvárosnak kell lennie borunknak, hanem gyümölcsösnek, a lekvár csak eltett gyümölcs, a kettő nem azonos érték. A lendület, a részletgazdagság, és visszafogottság, vagyis az elegancia a lényeg, egyfajta Slow Wine borászkodás… Ehhez még több dolog is szükséges. Az egyik hordóhatás csökkentése, mert az újabb fedő tényező. Ehhez 4 évig szárított fából készült 500 literes hordókat használ, fele részben használtat és csak fele részben újat. Valamint bevezetésre került az organikus szőlőtermesztés, melynek eredményeként az eddigi tapasztalatok szerint a borok frissebbekké és ásványosabbakká válnak.

Az alább kóstolt évjáratokat elemezve azt lehet elmondani, hogy 2004 és 2005 kevésbé attraktív (a BORIGO 10 pontos rendszerében 8 és 7 pont), de Malatinszky Csaba szerint ezek az évjáratok is komoly értéket hordoznak hűvösebb, de rendkívül elegáns ízvilágukkal. A másik négy szerinte ötcsillagos évjárat (a BORIGO 9-et adott 2003-nak, 2006-nak és 2007-nek, a 2008-at 2011-ben minősítjük…), de a legkomolyabbnak a 2006-ot tartja, amely a magas intenzitáson kívül tökéletes szerkezetet is mutat. Ez a hosszú, nagyon kiegyenlített, meleg ősznek tulajdonítható, amikor az érés lassan, de nagyon biztosan ment végbe. A kóstolás igazolta is a fentieket: a három friss évjárat kérdőjel nélkül ötcsillagos bor, a 2003-as pedig elképesztően szépen érett. Ha egy valamit kellene kiemelnünk az egyébként tényleg lenyűgöző sorból, az a minőségi és stílusbeli konzisztencia.

A borokat kóstolási sorrendben adjuk közre. A pontok – mivel nem vakon kóstoltunk - nem egzaktak, és úgy alakultak ki, hogy a három kóstoló (Ercsey Dániel, Tompa Imre, BGB) saját pontjait felfedve a végén megbeszélte azokat.




89-92 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2005 Közepes rubin szín, sötétedő maggal. Közepesen intenzív, gyümölcsös illat, enyhe hordóhatással. Szépen nyílik a pohárban, egyre erősödő fekete bogyós gyümölcsökkel, avaros-gombás, dohányos jelleggel. Elegáns, finoman szikár struktúra, bőven lesz még ideje még simulni. Közepesnél nagyobb test, arányos alkohol, szép textúra, alapvetően gyümölcsös karakter, szépen integrálódó fával, ravaszan komponált ásványos felhanggal. A lecsengése közepesnél hosszabb, a gyümölcsösség uralja, az egész bor határozottan elegáns. (BORIGO 2008. augusztus: 89 pont) ED - BGB

88-91 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2004 Mély rubin szín. Gyümölcsös illat, de nem lekváros, sokkal inkább egy modern, fűszerekkel megbolondított cseresznye-meggy valamire hajaz. Kóstolva közepes test, a struktúra hallatlanul elegáns és nem is „csak” szikár, hanem még húsos is. Semmi nem tolakszik előre, a szerkezet tanítanivaló. A fa gyönyörűen beépült, az alkohol nem lóg ki, úgy marad könnyed a bor, hogy közben hatalmas beltartalmi értékekkel bír. A lecsengése közepesnél hosszabb, és feltűnik benne egy szép hűvös vonulat, húsleves-fűszerek és zeller képében. Nagyon szép! ED- BGB

90-94 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2007 Mély rubin szín. Illatában málna és szeder, később kevés cognac, levendula és kókusz, enyhe csokoládés-kekszes háttérrel és intenzív sós ásványossággal. Kóstolva kvázi tökéletes struktúra, tökéletesen szájbetöltő szerkezet, puha, pici tanninocskák, melyek azért élettel telik, remek savak. Szegfűszeg és szilva tobzódik, kevés cseresznye, meggy, némi szeder, enyhe fahatás, nem is annyira csipetnyi ásványosság. Lecsengése közepesnél hosszabb, benne főként ásványos ízekkel. Harapható, mégis elegáns, izgalmas, vibráló bor! ED - BGB

93-95 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2003 Mély rubin szín, enyhe téglás reflexekkel, sötét maggal. Illatában konyakmeggy, marcipán, szilva és feketeszeder, határozott érési jelleg dohánnyal, erdővel, avarral. Szájban a közepesnél nagyobb test, nem lusta, izgalmas savak, gyönyörű textúra, puha-édeske tanninok, arányos alkohol kevés grillázs, szeder és szilva az ízben, valamint egy leheletnyi kenyérhéj, majd jó minőségű dohány. Ez utóbbi a lecsengést is uralja. Gyönyörűen érett bor, mely a csúcsán van, de bőven vannak még tartalékai. (BORIGO 2008. augusztus: 89 pont) ED - BGB

91-95 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2006 Mély rubin szín, sötét maggal. Illatában elsőre visszafogott gyümölcsösség és egy izgalmasan érett jegyek is megjelennek. Később egyértelműen a szeder dominál, de feltűnik kevés ribizli is, meggyel kiegészülve. Kóstolva hűvös, elegáns, mint egy angol lord. Kvázi tökéletes, szájbetöltő struktúra, puha tanninok, remek egyensúly, meggy, feketebors, valamint egyre intenzívebb minerális vonal, amely a feszességet teljesen befejezi. A lecsengése hosszú, benne szintén az ásványosság vezet, de azért a gyümölcsök díszítőelemként itt is feltűnnek. ED- BGB

91-94 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2008 Nagyon mély, szinte feketébe hajló bíbor szín. Illatában a direkt gyümölcsösség lehengerlő, szinte a meggy frissen kifreccsent levére hajaz! Mellette még csipetnyi vanília is, a hordó még intenzív. Kóstolva hihetetlenül elegáns, friss, vibráló karakter. Abszolút gyümölcsös, szájbetöltő, az illatban már jelzett dolgok dominálnak: meggy, ribizli, de a háttérben szépen ott van egy kis ásványosság és egy csipetnyi fa is. A tanninok már most érettek, a savak gyönyörűek. A bor már most fiatalon is jól iható. Hosszú bor, benne szintén a gyümölcsök és még a hordó dominálnak. ED - BGB

© BORIGO Online Bormagazin


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
BORFOLIÓ


Referencia CF vertikális

Villány (és Szekszárd is…) már vagy fél évtizede hangsúlyozza a cabernet franc-nak, mint fajtának a jelentőségét, miszerint ez lenne a kitörési pont a világ felé. 2007-ben a BORIGO is komplett számot szentelt az ügynek, sőt bizonyos szempontból még katalizátorai is voltunk egyes eseményeknek. Ez is jelzi, hogy minket is jelentősen érdekel ez a téma, éppen ezért most újabb adalékkal próbálunk olvasóinknak is szolgálni.
Írta: Borigo


A fajta legelszántabb villányi hívét, Malatinszky Csabát hívtuk meg szerkesztőségünkbe, ahol 2003-tól 2008-ig kóstoltuk együtt Kúria sorozatú cabernet franc-jait. És persze nem csak kóstoltunk, beszélgettünk is…

A beszélgetés persze a cabernet sauvignontól indult, Malatinszky Csabánál is ez a fajta volt a homloktérben a korai időkben, leginkább azért, mert a franc-ban nem voltak olyan referenciaborok a borvidéken, amelyek megmutatták volna a potenciált. Területe sem volt és tapasztalata sem, és csak 2000-ben, véletlenül került útjába a fajta egy szőlőfelvásárlás kapcsán, amelynek a végén az eredmény viszont különösen tetszetősre sikerült. Ennek nyomán kezdte el a területek vásárlását, majd a saját telepítést…

Itt meg kell állnunk egy pillanatra. Tudjuk ugye, hogy ezen cabernet franc területek a Kövesföld dűlőben vannak a máriagyűdi út felett, és éppen ez, a dűlő az egyik kulcs… A borász kutatásai szerint a Kopár mellett ez a legmelegebb dűlő a borvidéken, ezért is választotta ezt a területet. Vízellátása és –háztartása viszont megítélése szerint sokkal jobb, itt nincs soha hősokk, nincs kényszerszüret, nyugodtan lehet megvárni az optimális szüretet. Már a telepítést komoly kutatómunka előzte meg, a talajszerkezet vizsgálatot parcellánként végezték (és azóta külön is szüretelik), az alanyt mésztűrésre és alacsony növekedési erélyre választották, a klónt pedig úgy, hogy a beérés szuperbiztos legyen. A fentiekből is látszik, de Malatinszky Csaba is hangsúlyozza, hogy az első pillanattól kezdve a világszínvonal elérése volt a cél… És a szőlő azóta is a kulcsa mindennek. A támrendszer kialakítása, az alacsony fürtzóna, a lombmenedzsment mind-mind azt az egy célt szolgálják, hogy tökéletesen érett, de hangsúlyozottan nem túlérett gyümölcs kerüljön a feldolgozóba.

A borkészítésben Malatinszky Csaba szerint az európai új borparadigmát kell szem előtt tartani, amely szerint meg kell különböztetni magunkat az újvilági borgyártástól, és a termőhelyet, a terroirt kell hangsúlyozni. Ennek egyik legfőbb ellensége szerinte az alkohol, amely fedi a részleteket a borban, és amelynek maximumát 14-14,5% között tartja elfogadhatónak. Ehhez kell elkerülni a túlérést, melynek során a bor sok értéket veszít, főleg a gyümölcsöt. Nem lekvárosnak kell lennie borunknak, hanem gyümölcsösnek, a lekvár csak eltett gyümölcs, a kettő nem azonos érték. A lendület, a részletgazdagság, és visszafogottság, vagyis az elegancia a lényeg, egyfajta Slow Wine borászkodás… Ehhez még több dolog is szükséges. Az egyik hordóhatás csökkentése, mert az újabb fedő tényező. Ehhez 4 évig szárított fából készült 500 literes hordókat használ, fele részben használtat és csak fele részben újat. Valamint bevezetésre került az organikus szőlőtermesztés, melynek eredményeként az eddigi tapasztalatok szerint a borok frissebbekké és ásványosabbakká válnak.

Az alább kóstolt évjáratokat elemezve azt lehet elmondani, hogy 2004 és 2005 kevésbé attraktív (a BORIGO 10 pontos rendszerében 8 és 7 pont), de Malatinszky Csaba szerint ezek az évjáratok is komoly értéket hordoznak hűvösebb, de rendkívül elegáns ízvilágukkal. A másik négy szerinte ötcsillagos évjárat (a BORIGO 9-et adott 2003-nak, 2006-nak és 2007-nek, a 2008-at 2011-ben minősítjük…), de a legkomolyabbnak a 2006-ot tartja, amely a magas intenzitáson kívül tökéletes szerkezetet is mutat. Ez a hosszú, nagyon kiegyenlített, meleg ősznek tulajdonítható, amikor az érés lassan, de nagyon biztosan ment végbe. A kóstolás igazolta is a fentieket: a három friss évjárat kérdőjel nélkül ötcsillagos bor, a 2003-as pedig elképesztően szépen érett. Ha egy valamit kellene kiemelnünk az egyébként tényleg lenyűgöző sorból, az a minőségi és stílusbeli konzisztencia.

A borokat kóstolási sorrendben adjuk közre. A pontok – mivel nem vakon kóstoltunk - nem egzaktak, és úgy alakultak ki, hogy a három kóstoló (Ercsey Dániel, Tompa Imre, BGB) saját pontjait felfedve a végén megbeszélte azokat.




89-92 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2005 Közepes rubin szín, sötétedő maggal. Közepesen intenzív, gyümölcsös illat, enyhe hordóhatással. Szépen nyílik a pohárban, egyre erősödő fekete bogyós gyümölcsökkel, avaros-gombás, dohányos jelleggel. Elegáns, finoman szikár struktúra, bőven lesz még ideje még simulni. Közepesnél nagyobb test, arányos alkohol, szép textúra, alapvetően gyümölcsös karakter, szépen integrálódó fával, ravaszan komponált ásványos felhanggal. A lecsengése közepesnél hosszabb, a gyümölcsösség uralja, az egész bor határozottan elegáns. (BORIGO 2008. augusztus: 89 pont) ED - BGB

88-91 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2004 Mély rubin szín. Gyümölcsös illat, de nem lekváros, sokkal inkább egy modern, fűszerekkel megbolondított cseresznye-meggy valamire hajaz. Kóstolva közepes test, a struktúra hallatlanul elegáns és nem is „csak” szikár, hanem még húsos is. Semmi nem tolakszik előre, a szerkezet tanítanivaló. A fa gyönyörűen beépült, az alkohol nem lóg ki, úgy marad könnyed a bor, hogy közben hatalmas beltartalmi értékekkel bír. A lecsengése közepesnél hosszabb, és feltűnik benne egy szép hűvös vonulat, húsleves-fűszerek és zeller képében. Nagyon szép! ED- BGB

90-94 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2007 Mély rubin szín. Illatában málna és szeder, később kevés cognac, levendula és kókusz, enyhe csokoládés-kekszes háttérrel és intenzív sós ásványossággal. Kóstolva kvázi tökéletes struktúra, tökéletesen szájbetöltő szerkezet, puha, pici tanninocskák, melyek azért élettel telik, remek savak. Szegfűszeg és szilva tobzódik, kevés cseresznye, meggy, némi szeder, enyhe fahatás, nem is annyira csipetnyi ásványosság. Lecsengése közepesnél hosszabb, benne főként ásványos ízekkel. Harapható, mégis elegáns, izgalmas, vibráló bor! ED - BGB

93-95 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2003 Mély rubin szín, enyhe téglás reflexekkel, sötét maggal. Illatában konyakmeggy, marcipán, szilva és feketeszeder, határozott érési jelleg dohánnyal, erdővel, avarral. Szájban a közepesnél nagyobb test, nem lusta, izgalmas savak, gyönyörű textúra, puha-édeske tanninok, arányos alkohol kevés grillázs, szeder és szilva az ízben, valamint egy leheletnyi kenyérhéj, majd jó minőségű dohány. Ez utóbbi a lecsengést is uralja. Gyönyörűen érett bor, mely a csúcsán van, de bőven vannak még tartalékai. (BORIGO 2008. augusztus: 89 pont) ED - BGB

91-95 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2006 Mély rubin szín, sötét maggal. Illatában elsőre visszafogott gyümölcsösség és egy izgalmasan érett jegyek is megjelennek. Később egyértelműen a szeder dominál, de feltűnik kevés ribizli is, meggyel kiegészülve. Kóstolva hűvös, elegáns, mint egy angol lord. Kvázi tökéletes, szájbetöltő struktúra, puha tanninok, remek egyensúly, meggy, feketebors, valamint egyre intenzívebb minerális vonal, amely a feszességet teljesen befejezi. A lecsengése hosszú, benne szintén az ásványosság vezet, de azért a gyümölcsök díszítőelemként itt is feltűnnek. ED- BGB

91-94 Malatinszky Kúria Cabernet Franc Kúria 2008 Nagyon mély, szinte feketébe hajló bíbor szín. Illatában a direkt gyümölcsösség lehengerlő, szinte a meggy frissen kifreccsent levére hajaz! Mellette még csipetnyi vanília is, a hordó még intenzív. Kóstolva hihetetlenül elegáns, friss, vibráló karakter. Abszolút gyümölcsös, szájbetöltő, az illatban már jelzett dolgok dominálnak: meggy, ribizli, de a háttérben szépen ott van egy kis ásványosság és egy csipetnyi fa is. A tanninok már most érettek, a savak gyönyörűek. A bor már most fiatalon is jól iható. Hosszú bor, benne szintén a gyümölcsök és még a hordó dominálnak. ED - BGB

© BORIGO Online Bormagazin


« Vissza az előző oldalra