BORFOLIÓ


Ikerbirtokok kóstolója: Hétszőlő és Cos D’Estournel

2009. szeptember 12-én a Gundel Étteremben nagyszabású dupla vertikális kóstolóval mutatkozott be a Chateau Cos D’Estournel és a Tokaj Hétszőlő, az apropó pedig az volt, hogy azonos kézbe került a két birtok.
Írta: Borigo


Sokat beszéltünk már a BORIGO-ban azokról az ikerbirtokokról, melyek közül azért van pár magyar is. Ilyen a Disznókő és a Pichon-Longuaville-Baron vagy a Domaine Huet és a Királyudvar, vagy korábban a Hétszőlő-Chateau Beychevelle páros. Ezeknek a birtokoknak közös a tulajdonosi köre (vagy volt), éppen ezért a fent nevezett magyar borászatok nagyobb kapun léphettek be a világ sodrásába.

A Hétszőlő dűlőt 1991-ben a Grand Millésimes de France, Franciaország egyik legnagyobb biztosítótársasága kezdte újjáépíteni, a világ 10 legszebb dűlője közé választott helyet tulajdonképpen ők tették azzá. 48 hektár lett a mintabirtok, és felépült annak aljában a feldolgozó is, Kovács Tibor birtokigazgató vezetése alatt a pincészet a világ egyik komolyan jegyzett édesboros birtoka lett. Így jött el a 2000-es évek közepe-vége, és darab ideje már hallani lehetett, hogy a fő tulajdonos Grand Millésimes meg akar válni portfoliójától. Nem gyorsan, de a képbe került a Domaines Reybier, mely a Cos D’Estournel tulajdonosa is, velük 2008 év végére létre is jött az egyesség, így a Hétszőlő ismét olyan kezekbe került, amely tudja, hogy mit csinál.


A Cos D'Estournel különleges épülete


Az új tulajdonosi kör és Kovács Tibor egyetértett abban, hogy az üzlet létrejöttét meg kell valahogy ünnepelni. Már elsőre egy komolyabb, a két birtok borait párhuzamosan kóstoló eseményt terveztek, de az ötlettől a megvalósításig a kóstoló még komolyabb lett, köszönhetően az új tulajdonosok lelkesedésének. Az eseményt a Borfesztivál idejére időzítették, azon rész vett közel 100 magyar szakértő, újságíró és borember. Különösen kedves történet, hogy a Cos D’Estournel jelenlegi technikai igazgatója Dominique Arangoits. Őróla azt kell tudni, hogy fiatal borászként hosszú éveket töltött éppen a Hétszőlőnél, Kovács Tibor vezetése alatt, nos most ő mutatta be a bordeaux-i borokat –természetesen magyarul!

A kóstoló során két vertikális, 9-9 borból álló sort kóstoltunk, először a Cos D’Estournel, majd egy szünet után a Hétszőlő 2000-2008-as évjárataiból, időben visszafelé haladva. A kóstoló nem vakon történt, ezért csak tól-ig pontokat adtunk. A borleírásokat e sorok írója készítette, melyek első bekezdésében az évjáratról is ejtünk pár szót, a végén pedig közöljük a Wine Spectator és a BORIGO pontokat is, amennyiben volt ilyen.

Chateau Cos D’Estournel



Dominique a kóstoló elején rövid összefoglalót adott a birtokról. A Cos D’Estournel az egyik legészakibb medoc-i nagybirtok, Saint Estephe határában található. Itt nagyon közel van Garonne, ezért az itt már két kilométer széles folyam rengeteg vize fokozottan érvényesíti a kiegyenlítő hatást. A birtokon kétharmadnyi a cabernet sauvignon aránya, majd harmada merlot, de 2% franc is akad. A cos egyébként dombot jelent arrafelé, ami fontos részlet, hiszen a folyó itt egy dombnyi kavicsot rakott le valahogy, ami a talajt különösen egyedivé teszi. A birtok az 1855-ös klasszifikációban a második kategóriába esett, de abban nagyjából egyetért mindenki, hogy manapság az öt premier clu classe birtok mögött a kvázi hatodik. Különösen érdekes a birtok építészetileg, teljesen már arcot mutatva, mint a bordeaux-i chateau-k általában. Egzotikus gótikus-kínais jellege messziről felismerhető, főbejárata pedig egy díszes fakapu, mely egykoron Zanzibár szultánáé volt.

Saint Estephe borai egyébként a különösen kemény, kabszav vezérelt, későn megközelíthető, tanninos vonalba tartoznak, ez alól a Cos erős kivételt képez. A fent említett talajadottságokon túl ebben minden bizonnyal szerepe van a magas merlot-aránynak is, de egészen biztosan az utóbbi évtizedben némileg megváltozott borkészítési filozófiának is. Ez abból áll, hogy Bordeaux némileg eltávolodott az előbb felvázolt stílustól a sokkal puhább, érettebb szőlőből alacsonyabb terhelések mellett készített, korábban megközelíthető, ugyanakkor sokáig érlelhető borok felé lépve. Az első ilyen csúcsévjárat a 2005 lett, melyet szintén kóstoltunk most, és amely hozta is a papírformát…

88-90 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2008 Hordómintát kóstoltunk, melynek alapanyagát októberben szedték csak, ez arrafelé nem gyakori. Nem volt nagy meleg, de az folyamatos volt, a szeptemberi szél pedig kiszárította és koncentrálta a bogyókat.
Illata visszafogott, tömör és elegáns, igazi bordeaux-i stíllel és hordóhasználattal. Szájban még határozott hordóhatás, a bor rendkívül fiatalos hatást kelt. Az egyensúly jó, de a test egy picit hiányos a korty közepén. Szép gyümölcs, friss de csiszolt szerkezet, csak közepesnek mondható test. Az alkohol meglepően melegít a torokban.
Alk. 13,80, sav 5,40 g/l.


A Cos D'Estournel címkéje


87-89 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2007 Ez már palackban van, de az évjárat nehéz volt. Minden késett, így a zsendülés is, ugyanakkor a szép szeptember rendbe hozta valamelyest.
Visszafogott az ő illata is, szinte neutrális, ugyanakkor egy kis húsos háttér is jelentkezik. Kóstolva gazdag és csiszolt, de a sav nagyon hiányzik az ízképből, és hiába próbál a jó tannin odaállni melléje, a bor gyorsan elveszti a lendületet. Ugyanilyen okok miatt a lecsengés is rövidebb a vártnál. Alk. 13,30, sav 3,90 (!).

90-92 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2006 Korai évkezdet volt és az egész év nagyon jól sikerült, de valahogy kifejezetten rusztikus is lett, magas tanninnal és várhatóan hosszú palackérlelési időszakkal.
A bort tanulmányozva mindez visszaigazolást nyer. Illata közepesen intenzív, benne kis zöldfűszer és finom ásványosság. Szájban a struktúra rendkívül feszes, elsősorban a határozott és intenzív tannin miatt, ami valóban rusztikus hatást kelt. Vastag, ugyanakkor kicsit gyorsabban eltűnik a szájból, mint várnánk. A végén a sok érett gyümölcs mellett kesernye is felfedezhető, nyilván a tannin végett. Még 6-8 év, mire élvezetes lesz. Alk. 13,45, sav 5,1. Wine Spectator: 93 pont.

94-97 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2005 Hatalmas évjárat, mely pont egyszerűsége és egyenletessége miatt az. Nem volt nagy meleg, a zsendülés szinte egyszerre, július végén történt meg, a kevés eső miatt pedig nagyon hamar leállt a növekedés, ami hosszú időszakot biztosított a bogyóknak a koncentrálódásra.
Közepes illatintenzitás, elegáns, finom, bordeaux-i virágosság és még érezhető, finom fa. Szájban elképesztő elegancia és puhaság, a struktúra mégis feszes, a sav selymes, ugyanakkor talán lehetne vagányabb, karakteresebb. Ezzel együtt szinte tökéletes vörösbor, amely már most is megközelíthető. Remek, kvázi tökéletes tanninérzet, hosszú, feszes lecsengés, benne fahéj és halvány sósság. Alk. 13,85, sav 5,1. Wine Spectator: 98 pont.

91-93 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2004 Ebben az évben nagyon sok volt az alaptermés, ezért kétszeri zöldszüretet kellett csinálni, és a végén még így is sok lett egy kicsit, így kisebb lett a koncentráció is.
Illatában kis húsleves, ez folytatódik szájban is, de ez nem jelent semmiféle vegetális érintést. Kedves a karakter és a koncentráció egyáltalán nem tűnik alacsonynak! A sav finom, a tannin csiszolt, de nem kevés, a bor így igazán feszes. Érdekes, fűszeres ornamentika, de a hossza lehetne nagyobb egy picit. Ezzel együtt nagyon komoly bor, a magyar mezőnyből kiemelkedne. Alk. 13,60, sav 4,95. Wine Spectator: 94 pont.

90-93 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2003 Döbbenetes, 40 fokos meleg szinte egész nyáron, ennek megfelelően szeptember 13-i szüret, ami sauvignon esetében tényleg nem semmi. Dominique szerint mikor meghallották Amerikában, hogy emberek tucatjai halnak meg a meleg miatt, már előre elkezdték lekötni a még tőkén lévő tételeket, így aztán „kötelezően” nagy évjárat lett belőle.
Lekváros vörösbor, rumos és szilvás, de semmiképpen sem feszes. Második kóstolásra a puhaság miatt már sokkal tetszetősebb, tartalom és gazdagság van benne, ugyanakkor a lustaság miatt gyorsan eltűnik a szájból. Sava nem alacsony, mégis annak tűnik a főttes ízek miatt. Alk. 13,35, sav 4,80. Wine Spectator: 97 pont.

94-96 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2002 Nagyon szép növekedési időszak és nagyon szép szeptember, kevés termés, néhol töppedő szemekkel, mely utóbbiak szép fűszerkészletet biztosítottak.
Egységes, kékszőlős, a közepesnél intenzívebb illat, húsos és borsos. Szájban nagyon feszes, friss és puha, gazdag gyümölccsel, nem kevés, de nagyon jó savkészlettel. Talán kevésbé gazdag, mint a 2005, de a struktúra hasonlóan kiváló. Alk. 13,40, sav 5,40. Wine Spectator: 93 pont.

87-89 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2001 Nem volt egyszerű évjárat, szeptember végi volt a szüret, a termés pedig elég sok volt, így viszont a szokásosnál kevesebb grand vin lett.
Finom, gazdag, de kicsit buja, túlzó illatvilág, amely egy porosságot is tartalmaz. Szájban a sav mintha az öregedésre utalna, ugyanakkor a tannin finom, a gyümölcsök érettek. Kértünk egy új palackot, az egy fokkal jobbnak bizonyult, de a lustaság ott is tetten érhető volt. Így együtt is a legkevésbé jó bor a sorban. Alk. 12,95, sav 4,80. Wine Spectator: 94 pont.

91-93 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2000 Híres és drága évjárat, mely esős tavasszal kezdett, de száraz és meleg nyárral és szeptemberrel folytatta. Kicsit melegebb is volt, mint kellett volna, de az árát ennek is felverte.
Érdekes, nagyon érett illat, benne keleti- és zöldfűszerek egyszerre. Szájban a közepesnél nagyobb test mutatkozik, a struktúra már teljesen besimult, az ornamentika a tipikus érett bordeaux-it idézi: ikrás vörösáfonya lekvár, vagy talán méznek is lehet mondani. A sav miatt itt is már kicsit ritkul a lendület. Alk. 12,85, sav 4,95. Wine Spectator: 96 pont.

Tokaj Hétszőlő



A Hétszőlő esetében a legfontosabb információ, hogy a kóstolón kizárólag a pincészet 5 puttonyos furmint aszúit kóstoltuk. A Hétszőlő egyébként is ismert arról, hogy aszúit kizárólag mustban áztatva készíti, valamint arról, hogy a legdélibb dűlő a borvidéken löszös talajjal a hardverben. Ez a lösz aztán sok vitára késztet mindenkit, egyesek vitatják, mások áldják hatását. Egy biztos: a Hétszőlő aszúknak semmivel össze nem hasonlítható karakterük van, a borok nagyon lassan veszik fel a „szokásos” aszú-jelleget, vagyis sokáig maradnak direkt gyümölcsösek és fiatalosak. Tokaj-Hegyalja – és ugyanezt mondta el Dominique korábban Saint Estephe-fel kapcsolatban – különösen évjárat-függő borvidék, és a Hétszőlő dűlő ebben is különleges. Másképpen működnek itt az évjáratok, erre az is bizonyíték, hogy a 2001-es és a 2004-es hűvösebb, csapadékosabb év itt egészen kimagasló minőséget hozott. Kovács Tibor ezt egyszerűen magyarázza: direkt déli kitettség + lösz.


Kovács Tibor


Az 5 puttonyos aszúkat a pincészet általában 150 gramm körüli maradék-cukorral készíti, nyilván az évjárat és a savak függvényében. De a cukortartalom sokszor szinte fel sem tűnik, mert ezek az aszúk annyira légiesek és egyben tartalmasak, hogy az ember érzékszervei inkább ezekre figyelnek. Különösen így van ez az érettebb tételekkel, erre mondta az Dominique, hogy „Az öreg aszú megemészti a cukrot”.

88-92 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2008 Nagyon nagy arányú, 50%-os válogatást kellett végrehajtani, ezért kevés, 100 hektó aszú lett csak. Hordóminta.
Nagyon friss, határozottan mustos, citrusos, almásréteses illat. Szájban koncentrált, remek egyensúly, komoly savérzettel, mely messzire fogja vinni. Ornamentikájában újra az almásrétes, de fahéj, pici csersav és finom hordóhatás is. Nagyon csábítóak a részletek, de még kialakulatlan. Alk. 11,67, sav 8,8, cukor 178.

88-90 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2007 A mérések szerint 1901 óta a legmelegebb év volt. Fura módon minden adva volt a jó aszúsodáshoz, mégsem lett sok aszúszem, így csak 125 hektó aszú lett. Hordóminta.
Visszafogott, elsőre különösen zöldfűszeres, nagyon gazdag illat, de kevésbé mély, egy kicsit Sauternes-re emlékeztet. Szájban jó egyensúly, határozott mandulás vonallal, vaníliasodóval. Érdekes, hogy az előzőnél 37 grammal kisebb a cukor, a sav azonos, mégis ez tűnik édesebbnek. Alk. 11,87, sav 8,7, cukor 141.

88-91 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2006 Az év elején nagy hideg, utána nagy meleg. Tipikusan kevés-aszús év, mindössze 145 hl aszú lett a birtokon. Hordóminta.
Nagyon gazdag, citrusos, keleti- és zöldfűszeres, aszalt narancsos. Rendkívül feszes, savakban gazdag tétel, egyensúlya jó, mandulás és herbás. Gyönyörűen réteges és részletgazdag, a bor nem a cukorra gyúr, a végén egy kis csersav és pici birs is megjelenik. Alk. 11,67, sav 9,2, cukor 148.

89-91 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2005 A világban ez volt a valaha mért legmelegebb év, Magyarországon korántsem. Augusztusban a valaha mért legtöbb csapadék volt, az aszúmennyiség közepes lett. Hordóminta.
Nagyon karakteresen vegetális, de nem zöld illat. Szájban kissé szikár, zöldfűszeres, csersavas. Remek a savkészlete, amely messzire viszi majd és rendkívül vagány karaktert biztosít. Hosszú és egyedi bor, de nem feltétlenül csábító jelen állapotában. Alk. 10,10, sav 9,9, cukor 157.

89-92 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2004 Hűvös év sok esővel, sok éretlen szőlővel, rothadással. Két részre oszlott a borvidék, a legdélibb fekvésű Hétszőlőben beérett a termés és a végén nagyon szép végeredmény született.
Csillogó szín és illat, visszafogott, benne egész enyhe porosság, mintha nemrég lett volna töltve. Az alapanyag valóban érett volt, és a sav is nagyon szép, az egyensúly tökéletes. Kis fát érezhetünk a háttérben, valamint vagány, de szikár mindenfélét: csersavat, zöldfűszert, grapefruitot, zellert, bazsalikomot. Kivételesen hosszú, de még nagyon fiatal. Alk. 10,31, sav 8,0, cukor 135.

89-92 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2003 Mindössze 350 mm eső esett, ebben a különlegesen száraz évben, beérett a szőlő 300 mázsás terhelésnél is. Még nem lehet megítélni, hogy a nagy meleg milyen hatást gyakorol hosszú távon.
Visszafogott, de gazdag és meleg illat, aszalt kajszival. Szájban azonnal kis kesernye, de az egyensúly rendben van, a bor meglepően „nem csábító”, annak ellenére, hogy lágy és selymes. Az aszalt gyümölcsös részletek mellett csersavat is felfedezhetünk, de van sült alma és körte. A végén angolkeksz és mandula kesernye. A bor nagyon fiatal még most is. Alk. 10,25, sav 8,5, cukor 148. BORIGO 2008. április: 88 pont.

88-91 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2002 Szinte két külön évjáratot képezett az időjárás, aki szeptemberben tudott aszút szedni, az jól járt, utána, októberben inkább már csak rohadás volt.
Még ez is nagyon fiatalnak tűnik, annak ellenére, hogy az illatban kis toast már megjelenik. Szájban egyensúlyos, teste közepes, a savak egészen játékosak és szépek, ornamentikájában sok zöldfűszer és csak kevés aszalt gyümölcs. Alma, grapefruit, fa a lecsengésben, valamint egy kis csersav. Alk. 10,10, sav 8,2, cukor 146.

89-93 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2001 Ez az év is mutatja, hogy a Hétszőlő valahogy másképp működik, mint a borvidék többi része. Ez is hűvösebb volt, és ez is kiemelkedő lett. Rengeteg és remek minőségű aszú lett.
Ez már arany színnel rendelkezik, pici toastos érettség is megjelenik az illatban. Intenzív, nagyon jó botritisz karakter, kifejezetten Rheingaus utánérzés. Nagyon gazdag ízvilág, pici csersav és zöldfűszer, az érettség szájban alig érződik, de azért ott van. Alk. 11,57, sav 8,1, cukor 147,5. BORIGO 2006. december: 86 pont.

90-94 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2000 Sokan azt mondták, ez a bor nem fog megérni 5-6 évnél többet. Ezt már most megcáfolta, hiszen élettel teli, ennek oka pedig a furmint. Nagy meleg, kerek évjárat.
Vastag, érett, aszalt gyümölcsökkel teli illat. Szájban hallatlanul részletgazdag, döbbenetes intenzitással. Egyensúlyos és érett, nagyon komoly mélységekkel, melyet az biztosít, hogy a sav nem magas. A kajszi itt jelenik meg először úgy, ahogy aszúkban szokott. Nagyon speciális bor, az első a sorban, amely már igazi érettséget is mutat. Alk. 11,41, sav 7,7, cukor 151. BORIGO 2006. december: 91 pont.

Taps.

Jelen cikk kizárólag a BORIGO Online Bormagazin oldalain érhető el.



« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
BORFOLIÓ


Ikerbirtokok kóstolója: Hétszőlő és Cos D’Estournel

2009. szeptember 12-én a Gundel Étteremben nagyszabású dupla vertikális kóstolóval mutatkozott be a Chateau Cos D’Estournel és a Tokaj Hétszőlő, az apropó pedig az volt, hogy azonos kézbe került a két birtok.
Írta: Borigo


Sokat beszéltünk már a BORIGO-ban azokról az ikerbirtokokról, melyek közül azért van pár magyar is. Ilyen a Disznókő és a Pichon-Longuaville-Baron vagy a Domaine Huet és a Királyudvar, vagy korábban a Hétszőlő-Chateau Beychevelle páros. Ezeknek a birtokoknak közös a tulajdonosi köre (vagy volt), éppen ezért a fent nevezett magyar borászatok nagyobb kapun léphettek be a világ sodrásába.

A Hétszőlő dűlőt 1991-ben a Grand Millésimes de France, Franciaország egyik legnagyobb biztosítótársasága kezdte újjáépíteni, a világ 10 legszebb dűlője közé választott helyet tulajdonképpen ők tették azzá. 48 hektár lett a mintabirtok, és felépült annak aljában a feldolgozó is, Kovács Tibor birtokigazgató vezetése alatt a pincészet a világ egyik komolyan jegyzett édesboros birtoka lett. Így jött el a 2000-es évek közepe-vége, és darab ideje már hallani lehetett, hogy a fő tulajdonos Grand Millésimes meg akar válni portfoliójától. Nem gyorsan, de a képbe került a Domaines Reybier, mely a Cos D’Estournel tulajdonosa is, velük 2008 év végére létre is jött az egyesség, így a Hétszőlő ismét olyan kezekbe került, amely tudja, hogy mit csinál.


A Cos D'Estournel különleges épülete


Az új tulajdonosi kör és Kovács Tibor egyetértett abban, hogy az üzlet létrejöttét meg kell valahogy ünnepelni. Már elsőre egy komolyabb, a két birtok borait párhuzamosan kóstoló eseményt terveztek, de az ötlettől a megvalósításig a kóstoló még komolyabb lett, köszönhetően az új tulajdonosok lelkesedésének. Az eseményt a Borfesztivál idejére időzítették, azon rész vett közel 100 magyar szakértő, újságíró és borember. Különösen kedves történet, hogy a Cos D’Estournel jelenlegi technikai igazgatója Dominique Arangoits. Őróla azt kell tudni, hogy fiatal borászként hosszú éveket töltött éppen a Hétszőlőnél, Kovács Tibor vezetése alatt, nos most ő mutatta be a bordeaux-i borokat –természetesen magyarul!

A kóstoló során két vertikális, 9-9 borból álló sort kóstoltunk, először a Cos D’Estournel, majd egy szünet után a Hétszőlő 2000-2008-as évjárataiból, időben visszafelé haladva. A kóstoló nem vakon történt, ezért csak tól-ig pontokat adtunk. A borleírásokat e sorok írója készítette, melyek első bekezdésében az évjáratról is ejtünk pár szót, a végén pedig közöljük a Wine Spectator és a BORIGO pontokat is, amennyiben volt ilyen.

Chateau Cos D’Estournel



Dominique a kóstoló elején rövid összefoglalót adott a birtokról. A Cos D’Estournel az egyik legészakibb medoc-i nagybirtok, Saint Estephe határában található. Itt nagyon közel van Garonne, ezért az itt már két kilométer széles folyam rengeteg vize fokozottan érvényesíti a kiegyenlítő hatást. A birtokon kétharmadnyi a cabernet sauvignon aránya, majd harmada merlot, de 2% franc is akad. A cos egyébként dombot jelent arrafelé, ami fontos részlet, hiszen a folyó itt egy dombnyi kavicsot rakott le valahogy, ami a talajt különösen egyedivé teszi. A birtok az 1855-ös klasszifikációban a második kategóriába esett, de abban nagyjából egyetért mindenki, hogy manapság az öt premier clu classe birtok mögött a kvázi hatodik. Különösen érdekes a birtok építészetileg, teljesen már arcot mutatva, mint a bordeaux-i chateau-k általában. Egzotikus gótikus-kínais jellege messziről felismerhető, főbejárata pedig egy díszes fakapu, mely egykoron Zanzibár szultánáé volt.

Saint Estephe borai egyébként a különösen kemény, kabszav vezérelt, későn megközelíthető, tanninos vonalba tartoznak, ez alól a Cos erős kivételt képez. A fent említett talajadottságokon túl ebben minden bizonnyal szerepe van a magas merlot-aránynak is, de egészen biztosan az utóbbi évtizedben némileg megváltozott borkészítési filozófiának is. Ez abból áll, hogy Bordeaux némileg eltávolodott az előbb felvázolt stílustól a sokkal puhább, érettebb szőlőből alacsonyabb terhelések mellett készített, korábban megközelíthető, ugyanakkor sokáig érlelhető borok felé lépve. Az első ilyen csúcsévjárat a 2005 lett, melyet szintén kóstoltunk most, és amely hozta is a papírformát…

88-90 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2008 Hordómintát kóstoltunk, melynek alapanyagát októberben szedték csak, ez arrafelé nem gyakori. Nem volt nagy meleg, de az folyamatos volt, a szeptemberi szél pedig kiszárította és koncentrálta a bogyókat.
Illata visszafogott, tömör és elegáns, igazi bordeaux-i stíllel és hordóhasználattal. Szájban még határozott hordóhatás, a bor rendkívül fiatalos hatást kelt. Az egyensúly jó, de a test egy picit hiányos a korty közepén. Szép gyümölcs, friss de csiszolt szerkezet, csak közepesnek mondható test. Az alkohol meglepően melegít a torokban.
Alk. 13,80, sav 5,40 g/l.


A Cos D'Estournel címkéje


87-89 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2007 Ez már palackban van, de az évjárat nehéz volt. Minden késett, így a zsendülés is, ugyanakkor a szép szeptember rendbe hozta valamelyest.
Visszafogott az ő illata is, szinte neutrális, ugyanakkor egy kis húsos háttér is jelentkezik. Kóstolva gazdag és csiszolt, de a sav nagyon hiányzik az ízképből, és hiába próbál a jó tannin odaállni melléje, a bor gyorsan elveszti a lendületet. Ugyanilyen okok miatt a lecsengés is rövidebb a vártnál. Alk. 13,30, sav 3,90 (!).

90-92 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2006 Korai évkezdet volt és az egész év nagyon jól sikerült, de valahogy kifejezetten rusztikus is lett, magas tanninnal és várhatóan hosszú palackérlelési időszakkal.
A bort tanulmányozva mindez visszaigazolást nyer. Illata közepesen intenzív, benne kis zöldfűszer és finom ásványosság. Szájban a struktúra rendkívül feszes, elsősorban a határozott és intenzív tannin miatt, ami valóban rusztikus hatást kelt. Vastag, ugyanakkor kicsit gyorsabban eltűnik a szájból, mint várnánk. A végén a sok érett gyümölcs mellett kesernye is felfedezhető, nyilván a tannin végett. Még 6-8 év, mire élvezetes lesz. Alk. 13,45, sav 5,1. Wine Spectator: 93 pont.

94-97 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2005 Hatalmas évjárat, mely pont egyszerűsége és egyenletessége miatt az. Nem volt nagy meleg, a zsendülés szinte egyszerre, július végén történt meg, a kevés eső miatt pedig nagyon hamar leállt a növekedés, ami hosszú időszakot biztosított a bogyóknak a koncentrálódásra.
Közepes illatintenzitás, elegáns, finom, bordeaux-i virágosság és még érezhető, finom fa. Szájban elképesztő elegancia és puhaság, a struktúra mégis feszes, a sav selymes, ugyanakkor talán lehetne vagányabb, karakteresebb. Ezzel együtt szinte tökéletes vörösbor, amely már most is megközelíthető. Remek, kvázi tökéletes tanninérzet, hosszú, feszes lecsengés, benne fahéj és halvány sósság. Alk. 13,85, sav 5,1. Wine Spectator: 98 pont.

91-93 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2004 Ebben az évben nagyon sok volt az alaptermés, ezért kétszeri zöldszüretet kellett csinálni, és a végén még így is sok lett egy kicsit, így kisebb lett a koncentráció is.
Illatában kis húsleves, ez folytatódik szájban is, de ez nem jelent semmiféle vegetális érintést. Kedves a karakter és a koncentráció egyáltalán nem tűnik alacsonynak! A sav finom, a tannin csiszolt, de nem kevés, a bor így igazán feszes. Érdekes, fűszeres ornamentika, de a hossza lehetne nagyobb egy picit. Ezzel együtt nagyon komoly bor, a magyar mezőnyből kiemelkedne. Alk. 13,60, sav 4,95. Wine Spectator: 94 pont.

90-93 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2003 Döbbenetes, 40 fokos meleg szinte egész nyáron, ennek megfelelően szeptember 13-i szüret, ami sauvignon esetében tényleg nem semmi. Dominique szerint mikor meghallották Amerikában, hogy emberek tucatjai halnak meg a meleg miatt, már előre elkezdték lekötni a még tőkén lévő tételeket, így aztán „kötelezően” nagy évjárat lett belőle.
Lekváros vörösbor, rumos és szilvás, de semmiképpen sem feszes. Második kóstolásra a puhaság miatt már sokkal tetszetősebb, tartalom és gazdagság van benne, ugyanakkor a lustaság miatt gyorsan eltűnik a szájból. Sava nem alacsony, mégis annak tűnik a főttes ízek miatt. Alk. 13,35, sav 4,80. Wine Spectator: 97 pont.

94-96 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2002 Nagyon szép növekedési időszak és nagyon szép szeptember, kevés termés, néhol töppedő szemekkel, mely utóbbiak szép fűszerkészletet biztosítottak.
Egységes, kékszőlős, a közepesnél intenzívebb illat, húsos és borsos. Szájban nagyon feszes, friss és puha, gazdag gyümölccsel, nem kevés, de nagyon jó savkészlettel. Talán kevésbé gazdag, mint a 2005, de a struktúra hasonlóan kiváló. Alk. 13,40, sav 5,40. Wine Spectator: 93 pont.

87-89 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2001 Nem volt egyszerű évjárat, szeptember végi volt a szüret, a termés pedig elég sok volt, így viszont a szokásosnál kevesebb grand vin lett.
Finom, gazdag, de kicsit buja, túlzó illatvilág, amely egy porosságot is tartalmaz. Szájban a sav mintha az öregedésre utalna, ugyanakkor a tannin finom, a gyümölcsök érettek. Kértünk egy új palackot, az egy fokkal jobbnak bizonyult, de a lustaság ott is tetten érhető volt. Így együtt is a legkevésbé jó bor a sorban. Alk. 12,95, sav 4,80. Wine Spectator: 94 pont.

91-93 Chateau Cos D’Estournel Saint-Estephe 2000 Híres és drága évjárat, mely esős tavasszal kezdett, de száraz és meleg nyárral és szeptemberrel folytatta. Kicsit melegebb is volt, mint kellett volna, de az árát ennek is felverte.
Érdekes, nagyon érett illat, benne keleti- és zöldfűszerek egyszerre. Szájban a közepesnél nagyobb test mutatkozik, a struktúra már teljesen besimult, az ornamentika a tipikus érett bordeaux-it idézi: ikrás vörösáfonya lekvár, vagy talán méznek is lehet mondani. A sav miatt itt is már kicsit ritkul a lendület. Alk. 12,85, sav 4,95. Wine Spectator: 96 pont.

Tokaj Hétszőlő



A Hétszőlő esetében a legfontosabb információ, hogy a kóstolón kizárólag a pincészet 5 puttonyos furmint aszúit kóstoltuk. A Hétszőlő egyébként is ismert arról, hogy aszúit kizárólag mustban áztatva készíti, valamint arról, hogy a legdélibb dűlő a borvidéken löszös talajjal a hardverben. Ez a lösz aztán sok vitára késztet mindenkit, egyesek vitatják, mások áldják hatását. Egy biztos: a Hétszőlő aszúknak semmivel össze nem hasonlítható karakterük van, a borok nagyon lassan veszik fel a „szokásos” aszú-jelleget, vagyis sokáig maradnak direkt gyümölcsösek és fiatalosak. Tokaj-Hegyalja – és ugyanezt mondta el Dominique korábban Saint Estephe-fel kapcsolatban – különösen évjárat-függő borvidék, és a Hétszőlő dűlő ebben is különleges. Másképpen működnek itt az évjáratok, erre az is bizonyíték, hogy a 2001-es és a 2004-es hűvösebb, csapadékosabb év itt egészen kimagasló minőséget hozott. Kovács Tibor ezt egyszerűen magyarázza: direkt déli kitettség + lösz.


Kovács Tibor


Az 5 puttonyos aszúkat a pincészet általában 150 gramm körüli maradék-cukorral készíti, nyilván az évjárat és a savak függvényében. De a cukortartalom sokszor szinte fel sem tűnik, mert ezek az aszúk annyira légiesek és egyben tartalmasak, hogy az ember érzékszervei inkább ezekre figyelnek. Különösen így van ez az érettebb tételekkel, erre mondta az Dominique, hogy „Az öreg aszú megemészti a cukrot”.

88-92 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2008 Nagyon nagy arányú, 50%-os válogatást kellett végrehajtani, ezért kevés, 100 hektó aszú lett csak. Hordóminta.
Nagyon friss, határozottan mustos, citrusos, almásréteses illat. Szájban koncentrált, remek egyensúly, komoly savérzettel, mely messzire fogja vinni. Ornamentikájában újra az almásrétes, de fahéj, pici csersav és finom hordóhatás is. Nagyon csábítóak a részletek, de még kialakulatlan. Alk. 11,67, sav 8,8, cukor 178.

88-90 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2007 A mérések szerint 1901 óta a legmelegebb év volt. Fura módon minden adva volt a jó aszúsodáshoz, mégsem lett sok aszúszem, így csak 125 hektó aszú lett. Hordóminta.
Visszafogott, elsőre különösen zöldfűszeres, nagyon gazdag illat, de kevésbé mély, egy kicsit Sauternes-re emlékeztet. Szájban jó egyensúly, határozott mandulás vonallal, vaníliasodóval. Érdekes, hogy az előzőnél 37 grammal kisebb a cukor, a sav azonos, mégis ez tűnik édesebbnek. Alk. 11,87, sav 8,7, cukor 141.

88-91 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2006 Az év elején nagy hideg, utána nagy meleg. Tipikusan kevés-aszús év, mindössze 145 hl aszú lett a birtokon. Hordóminta.
Nagyon gazdag, citrusos, keleti- és zöldfűszeres, aszalt narancsos. Rendkívül feszes, savakban gazdag tétel, egyensúlya jó, mandulás és herbás. Gyönyörűen réteges és részletgazdag, a bor nem a cukorra gyúr, a végén egy kis csersav és pici birs is megjelenik. Alk. 11,67, sav 9,2, cukor 148.

89-91 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2005 A világban ez volt a valaha mért legmelegebb év, Magyarországon korántsem. Augusztusban a valaha mért legtöbb csapadék volt, az aszúmennyiség közepes lett. Hordóminta.
Nagyon karakteresen vegetális, de nem zöld illat. Szájban kissé szikár, zöldfűszeres, csersavas. Remek a savkészlete, amely messzire viszi majd és rendkívül vagány karaktert biztosít. Hosszú és egyedi bor, de nem feltétlenül csábító jelen állapotában. Alk. 10,10, sav 9,9, cukor 157.

89-92 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2004 Hűvös év sok esővel, sok éretlen szőlővel, rothadással. Két részre oszlott a borvidék, a legdélibb fekvésű Hétszőlőben beérett a termés és a végén nagyon szép végeredmény született.
Csillogó szín és illat, visszafogott, benne egész enyhe porosság, mintha nemrég lett volna töltve. Az alapanyag valóban érett volt, és a sav is nagyon szép, az egyensúly tökéletes. Kis fát érezhetünk a háttérben, valamint vagány, de szikár mindenfélét: csersavat, zöldfűszert, grapefruitot, zellert, bazsalikomot. Kivételesen hosszú, de még nagyon fiatal. Alk. 10,31, sav 8,0, cukor 135.

89-92 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2003 Mindössze 350 mm eső esett, ebben a különlegesen száraz évben, beérett a szőlő 300 mázsás terhelésnél is. Még nem lehet megítélni, hogy a nagy meleg milyen hatást gyakorol hosszú távon.
Visszafogott, de gazdag és meleg illat, aszalt kajszival. Szájban azonnal kis kesernye, de az egyensúly rendben van, a bor meglepően „nem csábító”, annak ellenére, hogy lágy és selymes. Az aszalt gyümölcsös részletek mellett csersavat is felfedezhetünk, de van sült alma és körte. A végén angolkeksz és mandula kesernye. A bor nagyon fiatal még most is. Alk. 10,25, sav 8,5, cukor 148. BORIGO 2008. április: 88 pont.

88-91 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2002 Szinte két külön évjáratot képezett az időjárás, aki szeptemberben tudott aszút szedni, az jól járt, utána, októberben inkább már csak rohadás volt.
Még ez is nagyon fiatalnak tűnik, annak ellenére, hogy az illatban kis toast már megjelenik. Szájban egyensúlyos, teste közepes, a savak egészen játékosak és szépek, ornamentikájában sok zöldfűszer és csak kevés aszalt gyümölcs. Alma, grapefruit, fa a lecsengésben, valamint egy kis csersav. Alk. 10,10, sav 8,2, cukor 146.

89-93 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2001 Ez az év is mutatja, hogy a Hétszőlő valahogy másképp működik, mint a borvidék többi része. Ez is hűvösebb volt, és ez is kiemelkedő lett. Rengeteg és remek minőségű aszú lett.
Ez már arany színnel rendelkezik, pici toastos érettség is megjelenik az illatban. Intenzív, nagyon jó botritisz karakter, kifejezetten Rheingaus utánérzés. Nagyon gazdag ízvilág, pici csersav és zöldfűszer, az érettség szájban alig érződik, de azért ott van. Alk. 11,57, sav 8,1, cukor 147,5. BORIGO 2006. december: 86 pont.

90-94 Tokaj Hétszőlő Tokaji 5 puttonyos Aszú 2000 Sokan azt mondták, ez a bor nem fog megérni 5-6 évnél többet. Ezt már most megcáfolta, hiszen élettel teli, ennek oka pedig a furmint. Nagy meleg, kerek évjárat.
Vastag, érett, aszalt gyümölcsökkel teli illat. Szájban hallatlanul részletgazdag, döbbenetes intenzitással. Egyensúlyos és érett, nagyon komoly mélységekkel, melyet az biztosít, hogy a sav nem magas. A kajszi itt jelenik meg először úgy, ahogy aszúkban szokott. Nagyon speciális bor, az első a sorban, amely már igazi érettséget is mutat. Alk. 11,41, sav 7,7, cukor 151. BORIGO 2006. december: 91 pont.

Taps.

Jelen cikk kizárólag a BORIGO Online Bormagazin oldalain érhető el.



« Vissza az előző oldalra