BORFOLIÓ


Vincellér Zenit, függőleges

Na jó, vertikális, ilyenkor év vége felé az ember már nem egészen beszámítható. A Sopron-riportban olvasható Molnár Tibi interjú vége felé azzal lepett meg nevezett fiatalember, hogy kóstoljunk is, mégpedig a pincészet méltán híres zenit édessorát. Nem voltunk nagyon elkésve, csak úgy két órát (egyébként Ő is), ezért végül az a meglepő ötletem támadt, hogy kerüljön ez be a lapba ide, hátra, ilyenkor úgyis a vertikális a divat minálunk. Az elhatározást tett követte, lássunk egy kicsit többet a Vincellér Zenitről úgy általában.
Írta: Borigo


A 25 éves ültetvény a Mittlere, vagy a Középső-Streiner dűlőben található, kelet-északkeleti kitettséggel, Adria felett úgy 130 méterrel. A fő hardver itt a csillámpala, felette savanyú barna erdőtalaj figyel számottevő palás máladékkal spékelve. A Fertő tó mikroklímájának köszönhetően meleg, sőt a borvidék egyik legforróbb területe ez állandó szélmozgással, ezen attribútumok okán az itt született borok egyfelől egzotikusan érett jegyeket, másfelől minerális, sós jelleget hordoznak. A 2005-ös aszú kivételével a fürtön lévő érett, túlérett, töppedt, botrityses szemek együtt kerültek felfoldozásra, évjáratonként ezek aránya döntően meghatározza a bor jellegét. A 99-es évjárattal a régi Ausbruch, vagyis főbor hagyományt élesztették újjá, de a borok többsége aszú beltartalmi értékkel rendelkezik, amit most ellenőriztünk is alaposan. A borok tól-ig pontszámot kaptak, mivel ismertük a termelőt, a leírások végére pedig a maradékcukor tartalom is feltüntetésre került.


90-92 Vincellér Ház Soproni Zenit Válogatás 2005 Közepes arany szín, hihetetlen tömény, mély, aszús illatvilág, melyben még az újfa is jelentős szerepet játszik, hasonlóan a kandírozott narancshoz és a már pici érett jelleghez. Szájban nagyon jó az édesség, egyfajta muskotályaszús jelleget hoz, az egyensúly tökéletes, a savak vagányak, ornamentikája hallatlanul széles: keleti fűszerek, akácméz, direkt őszibarack mindenfelé. Édesség: 210g/l

88-90 Vincellér Ház Soproni Zenit 2001 Óarany színvilág. Orrban hihetetlen mélységet mutat, a petrolos-rheigaus illat ebben a tételben a legerősebb. Gyönyörű dohány és csoki a datolya, a kandírozott narancs és barack mellett. Kóstolva tökéletes egyensúlyt mutat, savai klasszak, a mélység teljesen betölti a szájat. A legvégén megjelenik egy kis csersav is, de leginkább az érett kajszi lekvár viszi a végtelen felé. Édesség: 157g/l

85-87 Vincellér Ház Soproni Zenit 2006 Világos arany szín, visszafogott, még az elsődleges gyümölcsaromákra építő illatvilág, direkt lime, narancs, őszibarack, zöldfűszerek meg egy kis ászokhordó. Szájban komoly mélységet mutat, egyensúlya remek, savai határozottak, de nem élesek, teste nagy. Nagyon szép ornamentika frissen főzött kajszi lekvárral, egy kis petrolos háttérrel, zöldfűszerekkel. A végén hosszú, kellemes édességérzet. Édesség: 155g/l

85-87 Vincellér Ház Soproni Zenit 2005 Közepes arany szín, visszafogott illatvilág, várni kell rá, benne érett narancs, finom lime, grapefruit, körte. Kóstolva egyensúlya tökéletes, a struktúra csiszolt és elegáns, nincs benne semmi tolakodó. Savai jók, messze viszik a bort, egy kis csersav is megjelenik, valamint ugyanaz a kis petrolos jelleg, ami majd’ az összes bort. Hosszú vég finom fűszerezettséggel. Édesség: 163g/l

84-86 Vincellér Ház Soproni Zenit 1999 Mélyebb arany szín, határozott, karakteres, olajos-petrolos, Rheingaura asszociáló illat. Kóstolva mély, egyensúlyos, a petrolos jelleg szép almával és grapefruittal egészül ki. A cukor éppen megfelelő, mellette határozott citrusok kandírozott köntösben, a végén megjelenő egész pici csersavval, kis dohánnyal is. Nagyon vagány, karakteres. Édesség: 74g/l

83-85 Vincellér Ház Soproni Zenit 2004 Világos arany színnel mutatkozik be. Illatában azonnal megjelenik az aszalt barack, de követi a datolya, mindenféle zöldfűszer és az ászokhordó. Mikor megkóstoljuk elsőre a kandírozott gyümölcsösség jelentkezik. Savszerkezete lágy, a nem magas cukor inkább jelentkezik, ugyanakkor jó mélysége, szinte teljesen betölti a szájat. A lágy savak kicsit rövidítenek rajta. Édesség: 77g/l


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
BORFOLIÓ


Vincellér Zenit, függőleges

Na jó, vertikális, ilyenkor év vége felé az ember már nem egészen beszámítható. A Sopron-riportban olvasható Molnár Tibi interjú vége felé azzal lepett meg nevezett fiatalember, hogy kóstoljunk is, mégpedig a pincészet méltán híres zenit édessorát. Nem voltunk nagyon elkésve, csak úgy két órát (egyébként Ő is), ezért végül az a meglepő ötletem támadt, hogy kerüljön ez be a lapba ide, hátra, ilyenkor úgyis a vertikális a divat minálunk. Az elhatározást tett követte, lássunk egy kicsit többet a Vincellér Zenitről úgy általában.
Írta: Borigo


A 25 éves ültetvény a Mittlere, vagy a Középső-Streiner dűlőben található, kelet-északkeleti kitettséggel, Adria felett úgy 130 méterrel. A fő hardver itt a csillámpala, felette savanyú barna erdőtalaj figyel számottevő palás máladékkal spékelve. A Fertő tó mikroklímájának köszönhetően meleg, sőt a borvidék egyik legforróbb területe ez állandó szélmozgással, ezen attribútumok okán az itt született borok egyfelől egzotikusan érett jegyeket, másfelől minerális, sós jelleget hordoznak. A 2005-ös aszú kivételével a fürtön lévő érett, túlérett, töppedt, botrityses szemek együtt kerültek felfoldozásra, évjáratonként ezek aránya döntően meghatározza a bor jellegét. A 99-es évjárattal a régi Ausbruch, vagyis főbor hagyományt élesztették újjá, de a borok többsége aszú beltartalmi értékkel rendelkezik, amit most ellenőriztünk is alaposan. A borok tól-ig pontszámot kaptak, mivel ismertük a termelőt, a leírások végére pedig a maradékcukor tartalom is feltüntetésre került.


90-92 Vincellér Ház Soproni Zenit Válogatás 2005 Közepes arany szín, hihetetlen tömény, mély, aszús illatvilág, melyben még az újfa is jelentős szerepet játszik, hasonlóan a kandírozott narancshoz és a már pici érett jelleghez. Szájban nagyon jó az édesség, egyfajta muskotályaszús jelleget hoz, az egyensúly tökéletes, a savak vagányak, ornamentikája hallatlanul széles: keleti fűszerek, akácméz, direkt őszibarack mindenfelé. Édesség: 210g/l

88-90 Vincellér Ház Soproni Zenit 2001 Óarany színvilág. Orrban hihetetlen mélységet mutat, a petrolos-rheigaus illat ebben a tételben a legerősebb. Gyönyörű dohány és csoki a datolya, a kandírozott narancs és barack mellett. Kóstolva tökéletes egyensúlyt mutat, savai klasszak, a mélység teljesen betölti a szájat. A legvégén megjelenik egy kis csersav is, de leginkább az érett kajszi lekvár viszi a végtelen felé. Édesség: 157g/l

85-87 Vincellér Ház Soproni Zenit 2006 Világos arany szín, visszafogott, még az elsődleges gyümölcsaromákra építő illatvilág, direkt lime, narancs, őszibarack, zöldfűszerek meg egy kis ászokhordó. Szájban komoly mélységet mutat, egyensúlya remek, savai határozottak, de nem élesek, teste nagy. Nagyon szép ornamentika frissen főzött kajszi lekvárral, egy kis petrolos háttérrel, zöldfűszerekkel. A végén hosszú, kellemes édességérzet. Édesség: 155g/l

85-87 Vincellér Ház Soproni Zenit 2005 Közepes arany szín, visszafogott illatvilág, várni kell rá, benne érett narancs, finom lime, grapefruit, körte. Kóstolva egyensúlya tökéletes, a struktúra csiszolt és elegáns, nincs benne semmi tolakodó. Savai jók, messze viszik a bort, egy kis csersav is megjelenik, valamint ugyanaz a kis petrolos jelleg, ami majd’ az összes bort. Hosszú vég finom fűszerezettséggel. Édesség: 163g/l

84-86 Vincellér Ház Soproni Zenit 1999 Mélyebb arany szín, határozott, karakteres, olajos-petrolos, Rheingaura asszociáló illat. Kóstolva mély, egyensúlyos, a petrolos jelleg szép almával és grapefruittal egészül ki. A cukor éppen megfelelő, mellette határozott citrusok kandírozott köntösben, a végén megjelenő egész pici csersavval, kis dohánnyal is. Nagyon vagány, karakteres. Édesség: 74g/l

83-85 Vincellér Ház Soproni Zenit 2004 Világos arany színnel mutatkozik be. Illatában azonnal megjelenik az aszalt barack, de követi a datolya, mindenféle zöldfűszer és az ászokhordó. Mikor megkóstoljuk elsőre a kandírozott gyümölcsösség jelentkezik. Savszerkezete lágy, a nem magas cukor inkább jelentkezik, ugyanakkor jó mélysége, szinte teljesen betölti a szájat. A lágy savak kicsit rövidítenek rajta. Édesség: 77g/l


« Vissza az előző oldalra