ALAPOK


Építsünk saját pincét!

Pinceépítésről alapfokon...
Írta: Borigo


Ha végképp rászántunk magunkat egy saját gyűjtemény tárolására alkalmas pince építésére, utolsó megtakarítási lehetőségként érdemes felmérnünk, hogy jövendőbeli készletünk meg fogja-e haladni a 200 palackot. Ugyanis 200 palack alatt mindenképpen érdemesebb borhűtőben tárolni a kincseket. Egy pince építési költsége alapesetben négyzetméterenként legalább 150 000 Ft, ha pedig komolyabb víz- és hőszigetelésre van szükségünk, eléri a 200 000 Ft-ot is. 2-3 000 palack kényelmes tárolásához legalább 15 négyzetméter alapterületű pincére van szükség, ha pedig vendégeket is szeretnénk a pincében fogadni, 30-40 négyzetméter a minimum.
Azt hiszem, idén tavasszal mindenki meggyőződhetett arról, hogy új pincéje kivitelezésekor elég körültekintően járt-e el. A tervezéskor a lehető legmagasabb talajvízszintet kell figyelembe venni, kivitelezéskor pedig a legmodernebb szigetelési technológiák hadát is érdemes bevetni az esetleges beázások megelőzése végett, rosszabb talajviszonyok esetén pedig érdemes mélyépítő tervező szakvéleményét is kikérni. Könnyebb párásítással, nedvesítéssel kontrollálni a páratartalmat, mint a vizet szivattyúzni a rossz szigetelés miatt.


A hőszigetelés és a megfelelő hőmérséklet beállítása már kicsivel egyszerűbb. Optimális esetben 3 méter földtakaró kellene a pince fölé, de minimum 1 méter földtakaró nélkülözhetetlen. Ebben az esetben füvesítéssel, és nyáron gyakori (naponta többszöri) locsolással érhetjük el, hogy a belső hőmérséklet ideális legyen, hiszen az elpárolgó víz igen sok hőt von el a rendszerből. Végső esetben, pedig érdemes egy hűtő/fűtő klímával stabilizálni a hőmérsékletet (modernebb, pinceklíma berendezések a páratartalmat is tudják optimalizálni).
Ha van időnk egy teljes évet kivárni beköltözés előtt, érdemes megfigyelni a hőmérséklet és páratartalom alakulását a külső időjárási tényezők függvényében. Így kényelmesen beszerelhetjük a szükségesnek látszó gépészeti berendezéseket, nem kell kapkodni, amennyiben nagyon lecsökken, vagy megnő a hőmérséklet, hiszen a féltett palackjaink még nincsenek veszélyben.
Ideális esetben a pince hőmérséklete állandó, 12-14C közötti. Neves külföldi szakírók állítása és tapasztalata alapján nem baj, ha egy kicsivel magasabb (akár 18C), de mindenképpen törekedni kell a stabil, nem ingadozó hőmérsékletre. A páratartalom is kritikus, ha túl alacsony, akkor a dugók kezdenek száradni, ha túl magas, a címkék nedvesednek, áznak le. Ha a páratartalom 70% fölötti, mindenképpen érdemes háztartási folpackba csomagolni a palackokat a címkék megvédése végett. 60%-os páratartalom mellett a dugók is kedvezően nedvesek, a címkék is épen maradnak. A polcok kiválasztásakor, tervezésekor vegyük figyelembe gyűjtési szokásainkat. Ha sok, egyedi palackkal rendelkezünk, a polc átlátható, szellős kell, hogy legyen, ha pedig egy borból több palackkal vásároltunk be, azokat lehet zsúfoltabban is tárolni. Érdemes gondoskodni a pince időnkénti fertőtlenítésérôl is, jól alkalmazható a kén spray, mely minden borászati szaküzletben beszerezhető.


« Vissza az előző oldalra