AKTUÁLIS


2022: Remek évjárat minden szempontból

Sok minden változott azóta a Zelnánál, hogy tavaly hordómintázni voltunk. Előbb a BORIGO-ban is ötcsillagos eredményt elért 2021-es alap Olaszrizlingük kapott 97 pontot és Platinum díjat a Decanter World Wine Awardson 2022 júniusában, majd az őszi Michelin kalauz ajánlott étteremként jelölte meg a füredi sétányon található borbárjukat. Éppen ezért, amikor idén megérkeztünk hozzájuk, ezek felől is mohón érdeklődtünk.
Írta: Bányai Gábor Botond


Mivel már nem először tűzzük tollhegyre a Zelna Borbárt, csak röviden emlékezünk meg az előzményekről: 2019-ben nyitottak meg Füred legszebb sétányán azzal a céllal, hogy a Lapostelki úton lévő borászat helyett egy sokkal attraktívabb környezetben tudják megmutatni boraikat a közönségnek. Az első években nem-szokványos tapasokat lehet választani a borok mellé, de hamar kiderült, hogy a lokáció többet kíván és többet ér, a vendégek vacsorázni is szeretnének a gyönyörű miliőben. 2021-re jutottak el oda, hogy kidolgozzák a melegkonyhás koncepciót, de Lukács Lilla szerint ez még az útkeresés időszaka volt: „Azt gondoltuk, hogy szép és egyszerű megoldás, ha három innovatív degusztációs menüt kínálunk, de gyorsan kiderült, hogy a nyári vendégek más szeretnének, könnyedebb, lazább étkezésre vágynak. 2022-re már más megoldást szerettünk volna, és ehhez új séfet is kerestünk.”




Az új séfet meg is találták a tavalyi év elején Jeun Paul Reuland személyében, aki csak neve alapján külföldi. Édesapja belga, de egész életében Magyarországon élt, és a Balatont is jól ismeri, hiszen dolgozott már a tó környékén korábban. Az ő érkezésével változott is a koncepció meg nem is. Egyfelől az a la carte étkezésre tették át a hangsúlyt, az egyes ételek esetében viszont megtartották a magyar ízeket, magyar alapanyagokat megmutató elgondolást. Ahhoz azonban, hogy az ételválaszték ne legyen sablonos, kellenek a séf újító ötletei: Ilyen például a zseniális rántott pacal (képünkön), ami annyira jól sikerült, hogy rövid idő alatt signature fogás lett, gyakorlatilag levehetetlen az étlapról. De hasonló a helyzet az aranygaluskával is, amelyben nincs nagy truváj, de annyira légies és elegáns, hogy még a Michelin is kiemelte.




Apropó Michelin… A Zelna aztán tényleg nem arra fókuszált, hogy valami díjat nyerjenek, hanem, hogy a borászatnak legyen egy prémium előretolt bástyája. Bár nem tudják biztosan, de 2022 nyarán, a legnagyobb nyomásban járhattak náluk az inspektorok, és aztán az ősszel kapták a meghívót a gálára, amit kerek szemekkel fogadtak. Óriási elismerésként fogják fel, de a cél továbbra is az eredeti: minél szebb és jobb hátteret adni boraiknak. Ennek érdekében évszakonként váltják az étlapot, kizárólag a friss, éppen a piacon lévő alapanyagokból dolgozva, lehetőség szerint környékbeli beszállítóktól vásárolva.

A borlap természetesen a Zelna boraira épül, de nem kizárólag, a Rizling Generáció egyes, különleges tételei is szerepelnek rajta, elsősorban olyasmik, amikkel a Zelna nem foglalkozik: juhfark, furmint, kéknyelű zenit egészítik ki a szortimentet. Nagy hangsúlyt fektetnek a borok közvetlen megismertetésére is. Egyfelől az étlapon minden étel mellett szerepel borajánlás is, ezeket a Zelna tételeket mind poharazzák is. Másfelől akár egyetlen személynek is tartanak vezetett kóstolót, még csak bejelentkezni sem kell hozzá. És természetesen tartanak kizárólag a borbárban elérhető, kereskedelemben nem, vagy már nem kapható különlegességeket is.

Különösen szép történet az Olaszrizling 2021 esete. Azt látták és sejtették, hogy egy nagyon jól sikerült bor, hiszen a Berliner Wine Trophy-ról is elhozott már egy aranyat, éppen ezért vacilláltak is a DWWA-ra történő nevezés miatt. Végül nagyon jól tették, hogy beküldték, hiszen a Platinum díjjal tulajdonképpen mind a magyar, mind nemzetközi érdeklődés középpontjába kerültek. Webshopjuk órákon belül felrobbant, a bor napok alatt elfogyott.

És ha már a borok: Elsősorban hordómintázni érkeztünk, tehát Barabás Barnával a 2022-es évjáratot is kibeszéltük: „Az aszályban a fiatal szőlők – nem túl mélyre hatoló gyökérzetükkel – sokkal jobban szenvedtek, mint idősebb társaik. A szüretet még az eső előtt megkezdtük, de azonnal le is álltunk, amikor az megérkezett. Tökéletes időzítés és tökéletes mennyiség – ez volt a csapadék jellemzője, ami kiugróan jó borokat eredményezett, hiszen a víz az érést is újraindította, és a savak is ekkor lettek igazán jók.”

Fontos megjegyezni, hogy a tavalyi sikerek az eladásokat is annyira megsegítette, hogy az Balaton olaszrizlinget két partícióra kellett szedni. A Decanter győztes (bio)bor utódját feljebb pozícionálták, és immár inkább exportra és a vendéglátó egységekbe irányítják, a részben vásárolt szőlőből készült régiós bort pedig mindennapi fogyasztásra ajánlják. Hegyboruk (Füred) tavaly az Országház Bora lett, kóstolva erre idén is van esélye, mire e sorok utcára kerülnek, már kapható is lesz.

A következőkben a Zelna tartály- és hordómintáit mutatjuk be:

Balaton Olaszrizling 2022
Bio, tartályminta. Citromsárga színvilág zöldes árnyalattal. Illat annyira tömény olaszrizling, amennyire csak fizikailag lehetséges. Mély gyümölcs, vagány virágosság termőhely. Szájban is elképesztő élénkséget mutat, vibráló savak, harapható gyümölcs, sósság. Intenzív, fajtajelleges, rendkívül hosszú, kérek még… *****

Füred Olaszrizling 2022
Tartályminta, Hegybor kategória. Közepes citromsárga színvilág, közepesen intenzív, fajtajelleges, inkább az eleganciát, mint a gyümölcsöt mutató illat. Szájban elképesztően feszes, a savszerkezet több mint lendületes, a gyümölcs roppanós, a termőhelyi hatást nagyon finom, és leginkább sósságban mutatkozik meg a korty közepétől. Nagyon vagány, töltésre kész bor. *****

Berekszél Olaszrizling 2022
Tartályminta. Egészen világos megjelenés. Illata egy virágos fuvallattal indul, majd ezt lesöpri a masszív, feszes termőhelyi hatás. Gyümölcse a lime és a zöldalma. Savszerkezete feszes, de nem áradó, balanszos. A termőhely a kortyban is mindent visz. Fiatal, de már nem megközelíthetetlen tétel, eleganciával, mineralitással. ***** Ugyanez Kádár Hungary 500 literes használt hordóból egészen minimális, inkább a citrusos módon fellépő hordóhatást mutat, picit teltebb struktúrát, sósabb lecsengést. ***** A kettő házasítva lesz.

Farkó-kő Olaszrizling 2022
Tartályminta. Világos, zöldes árnyalatú bor közepesen élénk, elsőre a fajtát, valamint a gyógynövényességet megmutató illat. Szájban remek, de nem túlzó savakat mutat, komoly, de feszes struktúrát, telt gyümölcsösséget, krétás termőhelyi hatást. Nagyon elegáns, de a komoly tartalmat is hordozó, sós, hosszú tétel. ***** Ugyanez KH 500 literes használt hordóból virágosabb, a vanília ez esetben inkább megmutatkozik, illetve a savak kicsit moderáltabbak. ***** A kettő házasítva lesz.

Tihany Rosé 2022
Tartályminta. Egészen világos, nagyon elegáns, a rózsa és a hagymahéj határán lévő színvilág. Illata elsőnek és azonnal egy férfias termőhelyi jelleget mutat, csak egy érintésnyi rozés villanást. Savszerkezete áradó, a sósság rendkívüli, a bor kifejezetten feszes és elegáns. Fehérboros élmény inkább, pici kesernyével a torokban. Remek. ****/****

Zweigelt 2022
Készre kezelt tartályminta. Közepesen mély bíbor színvilág lilás széllel. Illata tankönyvi fajtajelleget mutat, harsány feketebogyós gyümölcsökkel, ibolyával. Szájban remek savakat és ugyanezt a direkt gyümölcsösséget mutatja, finom krétás réteget, szép hosszt. ****++

Syrah 2022
Kádár Hungary Heritage M+ TH 500 literes újhordó. Fekete mag, lilás szél. Illata lendületesen fajtajelleges, klasszikus keleti fűszeres aromákkal, jó használt hordóval, de pici toasttal is. Kóstolva is ez utóbbi az első jegy, sőt az utolsó is. Közötte remek savakat, fiatalos tannint, vagány, szinte vad feketebogyósokat kapunk. Nem igazán megközelíthető még, de nagyon komoly potenciált hordoz. ****/*****





« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


2022: Remek évjárat minden szempontból

Sok minden változott azóta a Zelnánál, hogy tavaly hordómintázni voltunk. Előbb a BORIGO-ban is ötcsillagos eredményt elért 2021-es alap Olaszrizlingük kapott 97 pontot és Platinum díjat a Decanter World Wine Awardson 2022 júniusában, majd az őszi Michelin kalauz ajánlott étteremként jelölte meg a füredi sétányon található borbárjukat. Éppen ezért, amikor idén megérkeztünk hozzájuk, ezek felől is mohón érdeklődtünk.
Írta: Bányai Gábor Botond


Mivel már nem először tűzzük tollhegyre a Zelna Borbárt, csak röviden emlékezünk meg az előzményekről: 2019-ben nyitottak meg Füred legszebb sétányán azzal a céllal, hogy a Lapostelki úton lévő borászat helyett egy sokkal attraktívabb környezetben tudják megmutatni boraikat a közönségnek. Az első években nem-szokványos tapasokat lehet választani a borok mellé, de hamar kiderült, hogy a lokáció többet kíván és többet ér, a vendégek vacsorázni is szeretnének a gyönyörű miliőben. 2021-re jutottak el oda, hogy kidolgozzák a melegkonyhás koncepciót, de Lukács Lilla szerint ez még az útkeresés időszaka volt: „Azt gondoltuk, hogy szép és egyszerű megoldás, ha három innovatív degusztációs menüt kínálunk, de gyorsan kiderült, hogy a nyári vendégek más szeretnének, könnyedebb, lazább étkezésre vágynak. 2022-re már más megoldást szerettünk volna, és ehhez új séfet is kerestünk.”




Az új séfet meg is találták a tavalyi év elején Jeun Paul Reuland személyében, aki csak neve alapján külföldi. Édesapja belga, de egész életében Magyarországon élt, és a Balatont is jól ismeri, hiszen dolgozott már a tó környékén korábban. Az ő érkezésével változott is a koncepció meg nem is. Egyfelől az a la carte étkezésre tették át a hangsúlyt, az egyes ételek esetében viszont megtartották a magyar ízeket, magyar alapanyagokat megmutató elgondolást. Ahhoz azonban, hogy az ételválaszték ne legyen sablonos, kellenek a séf újító ötletei: Ilyen például a zseniális rántott pacal (képünkön), ami annyira jól sikerült, hogy rövid idő alatt signature fogás lett, gyakorlatilag levehetetlen az étlapról. De hasonló a helyzet az aranygaluskával is, amelyben nincs nagy truváj, de annyira légies és elegáns, hogy még a Michelin is kiemelte.




Apropó Michelin… A Zelna aztán tényleg nem arra fókuszált, hogy valami díjat nyerjenek, hanem, hogy a borászatnak legyen egy prémium előretolt bástyája. Bár nem tudják biztosan, de 2022 nyarán, a legnagyobb nyomásban járhattak náluk az inspektorok, és aztán az ősszel kapták a meghívót a gálára, amit kerek szemekkel fogadtak. Óriási elismerésként fogják fel, de a cél továbbra is az eredeti: minél szebb és jobb hátteret adni boraiknak. Ennek érdekében évszakonként váltják az étlapot, kizárólag a friss, éppen a piacon lévő alapanyagokból dolgozva, lehetőség szerint környékbeli beszállítóktól vásárolva.

A borlap természetesen a Zelna boraira épül, de nem kizárólag, a Rizling Generáció egyes, különleges tételei is szerepelnek rajta, elsősorban olyasmik, amikkel a Zelna nem foglalkozik: juhfark, furmint, kéknyelű zenit egészítik ki a szortimentet. Nagy hangsúlyt fektetnek a borok közvetlen megismertetésére is. Egyfelől az étlapon minden étel mellett szerepel borajánlás is, ezeket a Zelna tételeket mind poharazzák is. Másfelől akár egyetlen személynek is tartanak vezetett kóstolót, még csak bejelentkezni sem kell hozzá. És természetesen tartanak kizárólag a borbárban elérhető, kereskedelemben nem, vagy már nem kapható különlegességeket is.

Különösen szép történet az Olaszrizling 2021 esete. Azt látták és sejtették, hogy egy nagyon jól sikerült bor, hiszen a Berliner Wine Trophy-ról is elhozott már egy aranyat, éppen ezért vacilláltak is a DWWA-ra történő nevezés miatt. Végül nagyon jól tették, hogy beküldték, hiszen a Platinum díjjal tulajdonképpen mind a magyar, mind nemzetközi érdeklődés középpontjába kerültek. Webshopjuk órákon belül felrobbant, a bor napok alatt elfogyott.

És ha már a borok: Elsősorban hordómintázni érkeztünk, tehát Barabás Barnával a 2022-es évjáratot is kibeszéltük: „Az aszályban a fiatal szőlők – nem túl mélyre hatoló gyökérzetükkel – sokkal jobban szenvedtek, mint idősebb társaik. A szüretet még az eső előtt megkezdtük, de azonnal le is álltunk, amikor az megérkezett. Tökéletes időzítés és tökéletes mennyiség – ez volt a csapadék jellemzője, ami kiugróan jó borokat eredményezett, hiszen a víz az érést is újraindította, és a savak is ekkor lettek igazán jók.”

Fontos megjegyezni, hogy a tavalyi sikerek az eladásokat is annyira megsegítette, hogy az Balaton olaszrizlinget két partícióra kellett szedni. A Decanter győztes (bio)bor utódját feljebb pozícionálták, és immár inkább exportra és a vendéglátó egységekbe irányítják, a részben vásárolt szőlőből készült régiós bort pedig mindennapi fogyasztásra ajánlják. Hegyboruk (Füred) tavaly az Országház Bora lett, kóstolva erre idén is van esélye, mire e sorok utcára kerülnek, már kapható is lesz.

A következőkben a Zelna tartály- és hordómintáit mutatjuk be:

Balaton Olaszrizling 2022
Bio, tartályminta. Citromsárga színvilág zöldes árnyalattal. Illat annyira tömény olaszrizling, amennyire csak fizikailag lehetséges. Mély gyümölcs, vagány virágosság termőhely. Szájban is elképesztő élénkséget mutat, vibráló savak, harapható gyümölcs, sósság. Intenzív, fajtajelleges, rendkívül hosszú, kérek még… *****

Füred Olaszrizling 2022
Tartályminta, Hegybor kategória. Közepes citromsárga színvilág, közepesen intenzív, fajtajelleges, inkább az eleganciát, mint a gyümölcsöt mutató illat. Szájban elképesztően feszes, a savszerkezet több mint lendületes, a gyümölcs roppanós, a termőhelyi hatást nagyon finom, és leginkább sósságban mutatkozik meg a korty közepétől. Nagyon vagány, töltésre kész bor. *****

Berekszél Olaszrizling 2022
Tartályminta. Egészen világos megjelenés. Illata egy virágos fuvallattal indul, majd ezt lesöpri a masszív, feszes termőhelyi hatás. Gyümölcse a lime és a zöldalma. Savszerkezete feszes, de nem áradó, balanszos. A termőhely a kortyban is mindent visz. Fiatal, de már nem megközelíthetetlen tétel, eleganciával, mineralitással. ***** Ugyanez Kádár Hungary 500 literes használt hordóból egészen minimális, inkább a citrusos módon fellépő hordóhatást mutat, picit teltebb struktúrát, sósabb lecsengést. ***** A kettő házasítva lesz.

Farkó-kő Olaszrizling 2022
Tartályminta. Világos, zöldes árnyalatú bor közepesen élénk, elsőre a fajtát, valamint a gyógynövényességet megmutató illat. Szájban remek, de nem túlzó savakat mutat, komoly, de feszes struktúrát, telt gyümölcsösséget, krétás termőhelyi hatást. Nagyon elegáns, de a komoly tartalmat is hordozó, sós, hosszú tétel. ***** Ugyanez KH 500 literes használt hordóból virágosabb, a vanília ez esetben inkább megmutatkozik, illetve a savak kicsit moderáltabbak. ***** A kettő házasítva lesz.

Tihany Rosé 2022
Tartályminta. Egészen világos, nagyon elegáns, a rózsa és a hagymahéj határán lévő színvilág. Illata elsőnek és azonnal egy férfias termőhelyi jelleget mutat, csak egy érintésnyi rozés villanást. Savszerkezete áradó, a sósság rendkívüli, a bor kifejezetten feszes és elegáns. Fehérboros élmény inkább, pici kesernyével a torokban. Remek. ****/****

Zweigelt 2022
Készre kezelt tartályminta. Közepesen mély bíbor színvilág lilás széllel. Illata tankönyvi fajtajelleget mutat, harsány feketebogyós gyümölcsökkel, ibolyával. Szájban remek savakat és ugyanezt a direkt gyümölcsösséget mutatja, finom krétás réteget, szép hosszt. ****++

Syrah 2022
Kádár Hungary Heritage M+ TH 500 literes újhordó. Fekete mag, lilás szél. Illata lendületesen fajtajelleges, klasszikus keleti fűszeres aromákkal, jó használt hordóval, de pici toasttal is. Kóstolva is ez utóbbi az első jegy, sőt az utolsó is. Közötte remek savakat, fiatalos tannint, vagány, szinte vad feketebogyósokat kapunk. Nem igazán megközelíthető még, de nagyon komoly potenciált hordoz. ****/*****





« Vissza az előző oldalra