Amphorás pálinkák a 20 éves Agárditól
2022 október 13-án, Budapesten debültáltak Agárdi Amphora néven a világ legelső amforában érlelt pálinkái, amelyek limitált mennyiségben kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. A három ízben elérhető pálinka különlegességek három éves munka eredményeként születtek meg.
Írta: Borigo
A gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor felügyelte, míg az érleléshez használt amforákat a Légli Kerámia Manufaktúrában Légli Attila fazekasmester felügyelete mellett készítették.
![](/images_aktualis/00946_01.jpg?66a46126d9f06)
Az Agárdi új termékei igazi világszenzációnak számítanak, hiszen először készültek kereskedelmi forgalomban is kapható, amforában érlelt pálinkák. Az Agárdi Amphora névre keresztelt exkluzív termékcsalád három gyümölcse az idei évben a szilva, a birs és a vilmoskörte.
„2019-ben kezdtünk el az amforával kísérletezni. Egy olyan mikrooxidációt szerettünk volna a pálinkának biztosítani, amelynek segítségével az aromák még inkább ki tudnak teljesedni, az ízek selymesebbek, kerekebbek és komplexebbek lesznek, anélkül, hogy más aromákat vinnénk a gyümölcs tiszta ízébe. Az amforában történő érlelés egy új dimenziót nyitott meg számunkra, egy rendkívül izgalmas lehetőséget a minőség terén is.” – mondta Vértes Tibor.