AKTUÁLIS


Cseke Gábor a sommelier bajnok

2010. augusztus 27-én eldőlt, hogy ki Magyarország legjobb sommelier-je. A 17. Sommelier Magyar Bajnokság döntőjén Cseke Gábor (Hotel Great Fosters - Egham, Surrey, Egyesült Királyság) bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon november végén Franciaországban, Strassbourgban.


A Magyar Sommelier Szövetség és a soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. együttműködésének eredményeképpen idén Sopronban, a Hotel Lővérben rendezték a Sommelier Magyar Bajnokságot.

A megmérettetésen induló sommelier-knek komoly, nemzetközi szintű követelményeknek kellett megfelelniük. Az elődöntőben 90 perc alatt előbb egy 25 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, 2 párlatot felismerni (származási hely, fajta, márka), valamint 2 bort írásban részletesen jellemezni. A gyakorlati feladatok során egy bort dekantálni kellett, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven le kellett írni. A döntőben a színpadon berendezett kvázi-étteremben helyzetgyakorlat-szerűen kellett helyt állni. A versenyző éttermi szituációban, mint az étterem fősommelier-je fogadta a vendégeket, akik „nem beszéltek magyarul”, tehát angolul kellett pezsgőt ajánlani és felszolgálni nekik. A továbbiakban adott ételsorhoz italsort kellett ajánlani, az italok között szerepelnie kellett három külföldi tételnek is. Ezután bort kellett dekantálni a következő asztalnál, ezt egy hibás borlap szóban történő kijavítása követte, majd felkészülés nélkül, az igen nagyszámú néző előtt rögtönözve kellett 3 bort 5 párlatot minél pontosabban leírni-felismerni. Ezt szivargyújtás követte, majd a három döntősnek egyszerre egy 1,5 literes palack Moet et Chandon pezsgőt kellett kitöltenie 12 pezsgőpohárba úgy, hogy ne maradjon a palackban illetve hogy minden pohárba ugyanannyi jusson. A 3 versenyző az utolsó számot kivéve egymás után szerepelt. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 50 perc volt, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódódott össze. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készült a zsűri munkájának megkönnyítésére, a nézők így nemcsak a nézőtérről, hanem a vászonra kivetített közelképen kinagyítva is követhették a versenyzők mozdulatait. Ritkán látni ilyen jól szervezett, gördülékeny és látványos bor-gasztronómiai rendezvényt.


Cseke Gábor, Sutus Attila, Lukács Szabolcs, Molnár György


A Sommelier Magyar Bajnokság 2010 versenyzői:
Angerman László – Budapest
Cseke Gábor, Hotel Great Fosters-Egham, Surrey – London
Csitkovics Bence, Peter Schandl Weingut und Buschenschank – Rust
Faragó Dorottya, Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár
Klemens Ádám, Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. – Budapest
Molnár György, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest
Németh Ágnes, Hamu és Gyémánt Kiadó Kft. – Budapest
Sutus Attila, Corus Hotel Hyde Park – London
Varga Norbert, Prímás Pince – Esztergom
Waller Zoltán, Déryné Étterem és Bisztró

A győztes Cseke Gábor 28 éves, a Vendéglátóipari Főiskolán végzett a vendéglátó és szálloda szakon, majd a londoni WSET-en (Wine and Spirit Education) tanult, most végzi a diplomakurzus utolsó évét. Angolul és németül beszél, itthon a Lou Louban dolgozott, 2007-től a surrey-beli Hotel Great Fosters kastélyszálló pohárnoka.

A második helyen Molnár György (Déryné Étterem és Bisztró), a harmadikon Sutus Attila (Corus Hotel Hyde Park – London) végzett. Megjegyzendő, hogy Németh Ágnes, a magyar Decanter főszerkesztője, aki azért jelentkezett a versenyre, hogy belülről írhassa meg a történetet, profikat maga mögé utasítva az ötödik helyen futott be. Negyedik helyezést ért el Varga Norbert, az esztergomi Pírmás Pince sommelier-je.

A zsűri elnöke Kozma Kálmán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke volt, tagjai: Fabók Mihály, a Gundel Étterem sommelier-je, örökös magyar bajnok, Ferenczy Zsolt soproni sommelier magyar bajnok, Jakabffy László gasztronómiai szakértő, Kecskés Péter szlovák sommelier bajnok, a Szlovák Sommelier Szövetség alelnöke, dr. Kosárka József borakadémikus, Kovács Gábor a szövetség titkára, dr. Rohály Gábor nemzetközi borakadémikus és Voleszák Zoltán Schnitta-díjas éttermi mester, a Soproni Vendéglátóipari Szakközépiskola igazgatója.

A Sommelier Bajnokság döntőjének moderátora volt Kovács Antal örökös sommelier magyar bajnok és a legutóbbi magyar bajnok, a soproni Lukács Szabolcs a rendezvény szervezőjeként, illetve moderátoraként nem indulhatott az idei bajnokságon.

A professzionális verseny mellett az amatőr borszeretők is számot adhattak tudásukról az I. Pannon Borkedvelő Kupa keretében. Itt Dobos Tamás végzett az élen Somfalvi András és Fekete Zoltán előtt.

© BORIGO Online Bormagazin










« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Cseke Gábor a sommelier bajnok

2010. augusztus 27-én eldőlt, hogy ki Magyarország legjobb sommelier-je. A 17. Sommelier Magyar Bajnokság döntőjén Cseke Gábor (Hotel Great Fosters - Egham, Surrey, Egyesült Királyság) bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon november végén Franciaországban, Strassbourgban.


A Magyar Sommelier Szövetség és a soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. együttműködésének eredményeképpen idén Sopronban, a Hotel Lővérben rendezték a Sommelier Magyar Bajnokságot.

A megmérettetésen induló sommelier-knek komoly, nemzetközi szintű követelményeknek kellett megfelelniük. Az elődöntőben 90 perc alatt előbb egy 25 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, 2 párlatot felismerni (származási hely, fajta, márka), valamint 2 bort írásban részletesen jellemezni. A gyakorlati feladatok során egy bort dekantálni kellett, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven le kellett írni. A döntőben a színpadon berendezett kvázi-étteremben helyzetgyakorlat-szerűen kellett helyt állni. A versenyző éttermi szituációban, mint az étterem fősommelier-je fogadta a vendégeket, akik „nem beszéltek magyarul”, tehát angolul kellett pezsgőt ajánlani és felszolgálni nekik. A továbbiakban adott ételsorhoz italsort kellett ajánlani, az italok között szerepelnie kellett három külföldi tételnek is. Ezután bort kellett dekantálni a következő asztalnál, ezt egy hibás borlap szóban történő kijavítása követte, majd felkészülés nélkül, az igen nagyszámú néző előtt rögtönözve kellett 3 bort 5 párlatot minél pontosabban leírni-felismerni. Ezt szivargyújtás követte, majd a három döntősnek egyszerre egy 1,5 literes palack Moet et Chandon pezsgőt kellett kitöltenie 12 pezsgőpohárba úgy, hogy ne maradjon a palackban illetve hogy minden pohárba ugyanannyi jusson. A 3 versenyző az utolsó számot kivéve egymás után szerepelt. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 50 perc volt, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódódott össze. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készült a zsűri munkájának megkönnyítésére, a nézők így nemcsak a nézőtérről, hanem a vászonra kivetített közelképen kinagyítva is követhették a versenyzők mozdulatait. Ritkán látni ilyen jól szervezett, gördülékeny és látványos bor-gasztronómiai rendezvényt.


Cseke Gábor, Sutus Attila, Lukács Szabolcs, Molnár György


A Sommelier Magyar Bajnokság 2010 versenyzői:
Angerman László – Budapest
Cseke Gábor, Hotel Great Fosters-Egham, Surrey – London
Csitkovics Bence, Peter Schandl Weingut und Buschenschank – Rust
Faragó Dorottya, Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár
Klemens Ádám, Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. – Budapest
Molnár György, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest
Németh Ágnes, Hamu és Gyémánt Kiadó Kft. – Budapest
Sutus Attila, Corus Hotel Hyde Park – London
Varga Norbert, Prímás Pince – Esztergom
Waller Zoltán, Déryné Étterem és Bisztró

A győztes Cseke Gábor 28 éves, a Vendéglátóipari Főiskolán végzett a vendéglátó és szálloda szakon, majd a londoni WSET-en (Wine and Spirit Education) tanult, most végzi a diplomakurzus utolsó évét. Angolul és németül beszél, itthon a Lou Louban dolgozott, 2007-től a surrey-beli Hotel Great Fosters kastélyszálló pohárnoka.

A második helyen Molnár György (Déryné Étterem és Bisztró), a harmadikon Sutus Attila (Corus Hotel Hyde Park – London) végzett. Megjegyzendő, hogy Németh Ágnes, a magyar Decanter főszerkesztője, aki azért jelentkezett a versenyre, hogy belülről írhassa meg a történetet, profikat maga mögé utasítva az ötödik helyen futott be. Negyedik helyezést ért el Varga Norbert, az esztergomi Pírmás Pince sommelier-je.

A zsűri elnöke Kozma Kálmán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke volt, tagjai: Fabók Mihály, a Gundel Étterem sommelier-je, örökös magyar bajnok, Ferenczy Zsolt soproni sommelier magyar bajnok, Jakabffy László gasztronómiai szakértő, Kecskés Péter szlovák sommelier bajnok, a Szlovák Sommelier Szövetség alelnöke, dr. Kosárka József borakadémikus, Kovács Gábor a szövetség titkára, dr. Rohály Gábor nemzetközi borakadémikus és Voleszák Zoltán Schnitta-díjas éttermi mester, a Soproni Vendéglátóipari Szakközépiskola igazgatója.

A Sommelier Bajnokság döntőjének moderátora volt Kovács Antal örökös sommelier magyar bajnok és a legutóbbi magyar bajnok, a soproni Lukács Szabolcs a rendezvény szervezőjeként, illetve moderátoraként nem indulhatott az idei bajnokságon.

A professzionális verseny mellett az amatőr borszeretők is számot adhattak tudásukról az I. Pannon Borkedvelő Kupa keretében. Itt Dobos Tamás végzett az élen Somfalvi András és Fekete Zoltán előtt.

© BORIGO Online Bormagazin










« Vissza az előző oldalra