AKTUÁLIS


Somlói Tavasz Portfólió kóstoló

Tizenöt somlói pincészet mutatta be borait november 18-án a Festetics Palotában. A Somlói Tavasz Egyesület másodszorra rendezte meg portfólió kóstolóját Budapesten, hogy bemutassa aktuális borkínálatát a szakmának és az érdeklődő nagyközönségnek.


Baráth Sándor, az egyesület elnöke a Csikós-Tardy Jazz Duó előadása után, megnyitó beszédében elmondta, ez a kóstoló is azt szolgálja, hogy a hazai száraz fehér borok között etalonnak tartott somlói bor pártfogóinak körét szélesítse: „A somlai valószínűleg sosem lesz a hétköznapok bora, azonban az otthon töltött ünnepi étkezések, és a színvonalas borkínálatot felvonultató éttermek világa elképzelhetetlenek nélküle.”

A Somlói Tavasz Egyesület 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy a pincészetek közösen eredményesebben léphessenek fel hazánk egyik legkisebb, mégis legérdekesebb borvidékének megismertetéséért. Az egyesületet hat pincészet alkotja, legújabb tagja a Dénes Hegybirtok, amelynek szőlői a borvidékhez tartozó Ság-hegyen találhatóak.

A november 18-án megrendezett kóstolón azonban összesen tizenöt somlói borász állt az asztalok mögé, hogy a borok kínálása közben válaszoljon az érdeklődők kérdéseire, meghallgassa a kóstolók véleményét.

Kalocsai Zoltán, a Bortársaság sommelier-je jónak tartotta, hogy a rendezvény ilyen széles rálátást nyújtott a somlói borokra. Kóstolása alapján úgy véli, olaszrizlingben és hárslevelűben viszonylag egységes képet nyújt Somló, a helyi jellegzetességre, a juhfarkra és a furmintra azonban már sokkal nagyobb változatosság jellemző mind stílus, mind színvonal szempontjából.

Pálffy István személyét a Híradón túl egyre többen kötik a bor világához is, hiszen immár harmadik éve adja ki szubjektív borvásárlási tanácsadó kötetét. Véleménye szerint a rendezvény méltón képviselte a magyar borkultúrát, sokat tett az utóbbi időben megtépázott hírnév helyreállításáért. Külön örömet jelentett számára, hogy a hagyományokra építő, a kézművesség eszményét megtestesítő pincészetek és a modern technológia eszközeit alkalmazó, professzionális borászatok egymás mellett, egymást erősítve jelentek meg.

A kóstolóra a hazai borkereskedelem és szaksajtó képviselői mellett a neves éttermek sommelier-i kaptak meghívást, korlátozott létszámban azonban a nagyközönség is részt vehetett az eseményen. A vendégek távozáskor szavazhattak az est számukra legkiemelkedőbb borairól, a legtöbben a következő borokra voksoltak: Tornai Pincészet Grófi Juhfark 2007, Hollóvár Pincészet Furmint 2008, Györgykovács Kispincészet Tramini 2008, Kreinbacher Birtok Kőkonyha 2006 és Somlói Apátsági Pincészet Hárslevelű 2008.

A Somlói Tavasz Egyesület legközelebb március 18-án tart borbemutatót, akkor a legújabb évjárat termésébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Somlói Tavasz Portfólió kóstoló

Tizenöt somlói pincészet mutatta be borait november 18-án a Festetics Palotában. A Somlói Tavasz Egyesület másodszorra rendezte meg portfólió kóstolóját Budapesten, hogy bemutassa aktuális borkínálatát a szakmának és az érdeklődő nagyközönségnek.


Baráth Sándor, az egyesület elnöke a Csikós-Tardy Jazz Duó előadása után, megnyitó beszédében elmondta, ez a kóstoló is azt szolgálja, hogy a hazai száraz fehér borok között etalonnak tartott somlói bor pártfogóinak körét szélesítse: „A somlai valószínűleg sosem lesz a hétköznapok bora, azonban az otthon töltött ünnepi étkezések, és a színvonalas borkínálatot felvonultató éttermek világa elképzelhetetlenek nélküle.”

A Somlói Tavasz Egyesület 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy a pincészetek közösen eredményesebben léphessenek fel hazánk egyik legkisebb, mégis legérdekesebb borvidékének megismertetéséért. Az egyesületet hat pincészet alkotja, legújabb tagja a Dénes Hegybirtok, amelynek szőlői a borvidékhez tartozó Ság-hegyen találhatóak.

A november 18-án megrendezett kóstolón azonban összesen tizenöt somlói borász állt az asztalok mögé, hogy a borok kínálása közben válaszoljon az érdeklődők kérdéseire, meghallgassa a kóstolók véleményét.

Kalocsai Zoltán, a Bortársaság sommelier-je jónak tartotta, hogy a rendezvény ilyen széles rálátást nyújtott a somlói borokra. Kóstolása alapján úgy véli, olaszrizlingben és hárslevelűben viszonylag egységes képet nyújt Somló, a helyi jellegzetességre, a juhfarkra és a furmintra azonban már sokkal nagyobb változatosság jellemző mind stílus, mind színvonal szempontjából.

Pálffy István személyét a Híradón túl egyre többen kötik a bor világához is, hiszen immár harmadik éve adja ki szubjektív borvásárlási tanácsadó kötetét. Véleménye szerint a rendezvény méltón képviselte a magyar borkultúrát, sokat tett az utóbbi időben megtépázott hírnév helyreállításáért. Külön örömet jelentett számára, hogy a hagyományokra építő, a kézművesség eszményét megtestesítő pincészetek és a modern technológia eszközeit alkalmazó, professzionális borászatok egymás mellett, egymást erősítve jelentek meg.

A kóstolóra a hazai borkereskedelem és szaksajtó képviselői mellett a neves éttermek sommelier-i kaptak meghívást, korlátozott létszámban azonban a nagyközönség is részt vehetett az eseményen. A vendégek távozáskor szavazhattak az est számukra legkiemelkedőbb borairól, a legtöbben a következő borokra voksoltak: Tornai Pincészet Grófi Juhfark 2007, Hollóvár Pincészet Furmint 2008, Györgykovács Kispincészet Tramini 2008, Kreinbacher Birtok Kőkonyha 2006 és Somlói Apátsági Pincészet Hárslevelű 2008.

A Somlói Tavasz Egyesület legközelebb március 18-án tart borbemutatót, akkor a legújabb évjárat termésébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.


« Vissza az előző oldalra