AKTUÁLIS


Elsöprő magyar pálinkagyőzelem a Destillata 2009-en

A világ legjobb párlatai és pálinkái a hagyományokhoz híven idén is megmérették magukat a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. A 13 országból érkező 188 főzde közül az összesített győztes magyar lett: az „Év Főzdéje”, a „Nemzetgyőztes” és az „Év Főzőmestere” címeket az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el. Magyarországról 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel és több különdíjjal tértek haza főzdéink. A magyar nevezők díjait szerdán Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában.


Idén 18. alkalommal rendezte meg Ausztria a Destillata párlatversenyt, amelyre 13 országból (Argentínából, Ausztráliából, Ausztriából, Görögországból, Hollandiából, Magyarországból, Németországból, Olaszországból, Svájcból, Svédországból, Szlovákiából, Thaiföldről és Új-Zélandról) több mint 1600 mintát küldtek, hogy azokat a nemzetközi szakmai zsűri értékelje.

A március 13-án Bécsben kihirdetett kóstolás és minősítés során hatalmas verseny alakult ki a főzdék és az országok között, különösen az érdemi kategóriákban. A Destillata 2009 szakmai zsűrijének értékelése alapján a legrangosabb elismerést, vagyis az „Év Főzdéje 2009” (Destillerie des Jahres 2009) arany fokozatát, valamint a magyarországi „Nemzetgyőztes” (Nationalsieger)* címet az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el, az „Év Főzőmestere” pedig Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere lett. Vértes Magyarországon és külföldön egyaránt elismert szakértő kóstoló és főzőmester. A kitüntető cím elnyerése egyúttal azt jelenti, hogy tapasztalatainak és a pálinkakultúra megteremtése iránti elkötelezettségének köszönhetően a szakma élvonalából is kiemelték, vagyis 2009-ben őt választották a világ legjobbjának.


„A Destillata történelmében negyedszer kerül nem Ausztriából származó főzdéhez ez a cím, és idén első alkalommal viheti el magyarországi mesterműhely ezt, a szakmában világbajnoki éremnek számító díjat. Az Agárdi győzelme valódi bravúrnak számít azért is, mert az indulók szándéka minden évben, hogy végül ezeket az elismeréseket vívják ki maguknak. Kétségtelenül óriási eredmény ez Magyarországnak, az Agárdi Pálinkafőzdének és nem utolsó sorban Vértes Tibornak.” – tette hozzá Wolfgang Lukas, a Destillata verseny igazgatója.
* legalább 5 nevező főzde és minimum összesen 20 termék pályázása esetén.

Magyar sikerek és díjazottak:



A Destillata érmekből 96 a magyar nevezők munkáját dicséri. Ezek közül 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” (Edelbrände des Jahres) címet. Emellett 5 arannyal, 32 ezüsttel és 55 bronzéremmel tértek haza a magyarok. Ezekre a sikerekre annál is inkább büszkék lehetünk, mert míg a 188 főzde több mint fele (101) Ausztriából érkezett, hazánkból mindössze 20 főzde mérette meg pálinkáit.

A nemzetközi mezőnyből 49 főzde nevezett a „Newcomer des Jahres” különdíjra, amelyre a Destillata versenyén első alkalommal résztvevők pályázhatnak és az az üzem kaphatja meg, amely az összesített értékelésben a legmagasabb pontszámot éri el. 2009-ben ezt a címet szintén egy magyar induló vihette haza, egy új vállalkozás, amely fahordóban érlelt termékekre specializálódott: a Matheus Pálinkaház Kft. Mellettük további négy főzde szerepel a ranglista első harmadában: a GUSTO Pálinkák Lajosmizséről, a Brill Pálinkaház Harcról, a Zimek Manufaktúra Zamárdi-Felsőről és Bolyhos Zoltán Újszilvásról. Egy további „Év Pálinkája” díjat tudhat magáénak a tavalyi év magyarországi Nemzetgyőztese, a Vitalis Kft. A főzde Irsai Olivér Szőlő Pálinka Special Reserve tétele a muskotály kategóriában nyert. (A pálinka Márton János munkáját dicséri.)


Éremtábla a magyar indulókról:



Agárdi Pálinkafőzde Kft.: 3 az Év Pálinkája, 1 arany, 1 ezüst és 7 bronz

Matheus Pálinkaház Kft.: 1 arany, 5 ezüst és 4 bronz
Johanna Kft. - GUSTO Pálinkák: 1 arany, 2 ezüst és 2 bronz
Brill Pálinkaház Kft.: 4 ezüst és 4 bronz
Zimek Manufaktúra: 1 arany, 6 ezüst és 7 bronz
Bolyhos és Fia Bt.: 4 ezüst és 1 bronz

Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: 2 ezüst és 5 bronz
Vecse Komplex Kft.: 3 ezüst és 3 bronz
Pelle Párlatház Kft.: 1 ezüst és 4 bronz
Vitalis Kft.: 1 az Év Pálinkája és 2 bronz
Boldogkő-Fruit Kft. – BESTILLO: 4 bronz
Kisrét Manufaktúra Kft.: 3 bronz

Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 1 ezüst és 1 bronz
VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 arany és 1 ezüst
Gombosi Pálinkafőző Kft.: 4 bronz
Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.: 3 bronz
Drink Hungária Kft.: 1 ezüst
Tarpa Manufaktúra Kft.: 1 bronz


Pannonhalmi Pálinkárium: 1 ezüst (likőr kategóriában)


Párlatok és pálinkák a legszigorúbb minőségi rostán – az elbírálás:

Az 1992 óta folyamatosan csiszolódó kóstolási és értékelési rendszer mellett az eddigiekhez képest ebben az évben a pálinkarendelet törvényre emelkedésének következtében a Destillata párlatverseny bírálati rendszere módosult, azaz a pontozási szabályrendszer – a pálinkákra vonatkozóan – sokkal szigorúbb lett, így az eredmények még nagyobb rangot adtak a nyertes főzdéknek és termékeiknek.

A 32 fős nemzetközi bírálóbizottság tagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját számtalan kóstolótréning és vizsga biztosítja, és akik többek között a Destillata által rendszeresen szervezett továbbképzéseken is fejlesztik tudásukat. A különböző országok főzdéi által nevezett próbákat – legalább kétszeres szűrőn átjutva –, a kóstolóbizottságok 4 szempont (illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, vagyis összbenyomás) alapján értékelték.

Azon termékekből, amelyek a versenyen érmet nyernek, később a kereskedelmi forgalomból véletlenszerűen mintát vesznek, majd ezt összevetik a nevezett tétellel. Amennyiben rendellenességet tapasztalnak, a termelő üzemet megfosztják címétől, és ezt a tényt a főzde költségén nyilvánosságra hozzák.

A Destillata, és annak nemzetközi értékelő csapata, a közel két évtizedes munkájával vitathatatlanul hozzájárult a gondolkodás átformálásához a párlatok – Magyarországon a pálinkák – tekintetében. Manapság nemcsak a szakma számára fontos a verseny értékhatározó eredménye, hanem a tudatos fogyasztóknak, kereskedőknek és a gasztronómusoknak is segít eligazodni a párlatok és pálinkák sokszínű világában. A Destillata tehát fontos kapocs a termelők és a fogyasztók között.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Elsöprő magyar pálinkagyőzelem a Destillata 2009-en

A világ legjobb párlatai és pálinkái a hagyományokhoz híven idén is megmérették magukat a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. A 13 országból érkező 188 főzde közül az összesített győztes magyar lett: az „Év Főzdéje”, a „Nemzetgyőztes” és az „Év Főzőmestere” címeket az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el. Magyarországról 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel és több különdíjjal tértek haza főzdéink. A magyar nevezők díjait szerdán Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában.


Idén 18. alkalommal rendezte meg Ausztria a Destillata párlatversenyt, amelyre 13 országból (Argentínából, Ausztráliából, Ausztriából, Görögországból, Hollandiából, Magyarországból, Németországból, Olaszországból, Svájcból, Svédországból, Szlovákiából, Thaiföldről és Új-Zélandról) több mint 1600 mintát küldtek, hogy azokat a nemzetközi szakmai zsűri értékelje.

A március 13-án Bécsben kihirdetett kóstolás és minősítés során hatalmas verseny alakult ki a főzdék és az országok között, különösen az érdemi kategóriákban. A Destillata 2009 szakmai zsűrijének értékelése alapján a legrangosabb elismerést, vagyis az „Év Főzdéje 2009” (Destillerie des Jahres 2009) arany fokozatát, valamint a magyarországi „Nemzetgyőztes” (Nationalsieger)* címet az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el, az „Év Főzőmestere” pedig Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere lett. Vértes Magyarországon és külföldön egyaránt elismert szakértő kóstoló és főzőmester. A kitüntető cím elnyerése egyúttal azt jelenti, hogy tapasztalatainak és a pálinkakultúra megteremtése iránti elkötelezettségének köszönhetően a szakma élvonalából is kiemelték, vagyis 2009-ben őt választották a világ legjobbjának.


„A Destillata történelmében negyedszer kerül nem Ausztriából származó főzdéhez ez a cím, és idén első alkalommal viheti el magyarországi mesterműhely ezt, a szakmában világbajnoki éremnek számító díjat. Az Agárdi győzelme valódi bravúrnak számít azért is, mert az indulók szándéka minden évben, hogy végül ezeket az elismeréseket vívják ki maguknak. Kétségtelenül óriási eredmény ez Magyarországnak, az Agárdi Pálinkafőzdének és nem utolsó sorban Vértes Tibornak.” – tette hozzá Wolfgang Lukas, a Destillata verseny igazgatója.
* legalább 5 nevező főzde és minimum összesen 20 termék pályázása esetén.

Magyar sikerek és díjazottak:



A Destillata érmekből 96 a magyar nevezők munkáját dicséri. Ezek közül 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” (Edelbrände des Jahres) címet. Emellett 5 arannyal, 32 ezüsttel és 55 bronzéremmel tértek haza a magyarok. Ezekre a sikerekre annál is inkább büszkék lehetünk, mert míg a 188 főzde több mint fele (101) Ausztriából érkezett, hazánkból mindössze 20 főzde mérette meg pálinkáit.

A nemzetközi mezőnyből 49 főzde nevezett a „Newcomer des Jahres” különdíjra, amelyre a Destillata versenyén első alkalommal résztvevők pályázhatnak és az az üzem kaphatja meg, amely az összesített értékelésben a legmagasabb pontszámot éri el. 2009-ben ezt a címet szintén egy magyar induló vihette haza, egy új vállalkozás, amely fahordóban érlelt termékekre specializálódott: a Matheus Pálinkaház Kft. Mellettük további négy főzde szerepel a ranglista első harmadában: a GUSTO Pálinkák Lajosmizséről, a Brill Pálinkaház Harcról, a Zimek Manufaktúra Zamárdi-Felsőről és Bolyhos Zoltán Újszilvásról. Egy további „Év Pálinkája” díjat tudhat magáénak a tavalyi év magyarországi Nemzetgyőztese, a Vitalis Kft. A főzde Irsai Olivér Szőlő Pálinka Special Reserve tétele a muskotály kategóriában nyert. (A pálinka Márton János munkáját dicséri.)


Éremtábla a magyar indulókról:



Agárdi Pálinkafőzde Kft.: 3 az Év Pálinkája, 1 arany, 1 ezüst és 7 bronz

Matheus Pálinkaház Kft.: 1 arany, 5 ezüst és 4 bronz
Johanna Kft. - GUSTO Pálinkák: 1 arany, 2 ezüst és 2 bronz
Brill Pálinkaház Kft.: 4 ezüst és 4 bronz
Zimek Manufaktúra: 1 arany, 6 ezüst és 7 bronz
Bolyhos és Fia Bt.: 4 ezüst és 1 bronz

Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: 2 ezüst és 5 bronz
Vecse Komplex Kft.: 3 ezüst és 3 bronz
Pelle Párlatház Kft.: 1 ezüst és 4 bronz
Vitalis Kft.: 1 az Év Pálinkája és 2 bronz
Boldogkő-Fruit Kft. – BESTILLO: 4 bronz
Kisrét Manufaktúra Kft.: 3 bronz

Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 1 ezüst és 1 bronz
VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 arany és 1 ezüst
Gombosi Pálinkafőző Kft.: 4 bronz
Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.: 3 bronz
Drink Hungária Kft.: 1 ezüst
Tarpa Manufaktúra Kft.: 1 bronz


Pannonhalmi Pálinkárium: 1 ezüst (likőr kategóriában)


Párlatok és pálinkák a legszigorúbb minőségi rostán – az elbírálás:

Az 1992 óta folyamatosan csiszolódó kóstolási és értékelési rendszer mellett az eddigiekhez képest ebben az évben a pálinkarendelet törvényre emelkedésének következtében a Destillata párlatverseny bírálati rendszere módosult, azaz a pontozási szabályrendszer – a pálinkákra vonatkozóan – sokkal szigorúbb lett, így az eredmények még nagyobb rangot adtak a nyertes főzdéknek és termékeiknek.

A 32 fős nemzetközi bírálóbizottság tagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját számtalan kóstolótréning és vizsga biztosítja, és akik többek között a Destillata által rendszeresen szervezett továbbképzéseken is fejlesztik tudásukat. A különböző országok főzdéi által nevezett próbákat – legalább kétszeres szűrőn átjutva –, a kóstolóbizottságok 4 szempont (illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, vagyis összbenyomás) alapján értékelték.

Azon termékekből, amelyek a versenyen érmet nyernek, később a kereskedelmi forgalomból véletlenszerűen mintát vesznek, majd ezt összevetik a nevezett tétellel. Amennyiben rendellenességet tapasztalnak, a termelő üzemet megfosztják címétől, és ezt a tényt a főzde költségén nyilvánosságra hozzák.

A Destillata, és annak nemzetközi értékelő csapata, a közel két évtizedes munkájával vitathatatlanul hozzájárult a gondolkodás átformálásához a párlatok – Magyarországon a pálinkák – tekintetében. Manapság nemcsak a szakma számára fontos a verseny értékhatározó eredménye, hanem a tudatos fogyasztóknak, kereskedőknek és a gasztronómusoknak is segít eligazodni a párlatok és pálinkák sokszínű világában. A Destillata tehát fontos kapocs a termelők és a fogyasztók között.


« Vissza az előző oldalra