| ||||||||||||||||||||
BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021 |
2009-03-02 Pálinkás! Jó reggelt! 7/7. rész
Gyümölcs-fajtánként más-más világot ismertetnek meg velünk, ugyan úgy különböznek egymástól, mint mi emberek és ez csodálatos változatosságot ad a pálinkák világának.
|
2009-03-02 Pálinkás! Jó reggelt! 7/6. rész
Ahhoz, hogy a pálinkák a forgalomba hozatal alkalmával már többé-kevésbé érettek legyenek, minden esetben bizonyos ideig tartó raktározás – pihentetés, vagy érlelés szükséges.
|
2009-03-02 Pálinkás! Jó reggelt! 7/5. rész
A lepárlás olyan hőtechnikai folyamat, amikor a lepárlandó anyagot hőközléssel gőz állapotba visszük át, majd hőelvonással (hűtéssel) cseppfolyósítjuk.
|
2009-02-27 Pálinkás! Jó reggelt! 7/4.rész
A gyümölcsök, vagy egyéb erjeszthető cukrokat tartalmazó anyagok erjesztése során az élesztők végzik enzimeik segítségével a bonyolult biokémiai reakciók láncolatán keresztül az alkohol (etanol) előállítását.
|
2009-02-27 Pálinkás! Jó reggelt! 7/3.rész
Nagy tanfolyamunk harmadik részéhez érkeztünk. A cefrézés az egész feldolgozási folyamat első eleme, és mint ilyen, kiemelt fontossággal bír. Mielőtt azonban megkezdenénk, van néhány fontos teendőnk.
|
2009-02-27 Pálinkás! Jó reggelt! 7/2.rész
Jó minőségű pálinkát csak a gyümölcs fajtájának teljes ismeretében, az optimális érettségi és egészségi állapotában lehet készíteni, még a legjobb évjáratokban is.
|
2009-02-27 Pálinkás! Jó reggelt! 7/1.rész
A pálinkafélék hazai elterjedése a 14. századi királyi udvarhoz kötődnek, ahol Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné gyógyította a köszvényt „aqua vitae”-vel, melyhez a párlatba rozmaringot áztatott be.
|
Az ember olyan, hogy minden létező gyümölcsből valami töményszeszt főz, nem voltak ezzel máshogy a Normandiában élők sem. Ők Calvadost készítenek.
|
2009-02-27 A „legjobb párlat”
A Bestillo, pontosabban a Boldogkő-Fruit Kft. itten székel, a gyönyörű zempléni hegyek között, ahol az ember mindig úgy érzi, mintha nem is Magyarországon lenne.
|
A Leopold Gourmel minőségben nemhogy felveszi a versenyt a hírhedt négyekkel, de felül is múlja őket. A cég borászával, konyak-mesterével, Olivier Blanc-nal beszélgettem az új idők kezdetéről.
|
A konyak Dél-Nyugat Franciaország egyik régiójáról kapta nevét, arról a Cognac régióról, amely végső soron az ott készülő brandy-ről, vagy ha úgy tetszik párlatról vált nevezetessé.
|