AKTUÁLIS


Sanzon Tokaj

Tagadhatatlanul az egyik legizgalmasabb hegyaljai kispincét hozták létre Rácz Erikáék Erdőbényén. A BORIGO sem első alkalommal látogatott el hozzájuk, beszéltünk az organikus borászkodásról, a fejlesztésekről, és persze megkóstoltuk a 2020-as hordómintákat is.
Írta: Bányai Gábor Botond


Egyetlen körülnézés elég volt ahhoz, hogy megállapítsuk, az erdőbényei udvarban sok minden megváltozott: parkosítás, rendezettség és még egy mókus is feltűnt… És ez nem minden, a szomszéd ház megvásárlásával új dimenzió is nyílik majd, annak hátsó, 100 négyzetméteres pajtájának loftos stílusban történő felújításával jön majd létre az új feldolgozó üzem (a mai szó szerinti garázsborászatot meghaladva), valamint az új, nagyobb méretű kóstolóterem.

Ami a természetes szőlőművelést illeti, Rácz Erika szerint a felszívódó szerek mellőzése csak a nullpont. Az átállás ugyanakkor egy sokkal bonyolultabb és lassabb folyamat, mint azt bárki is gondolná első látásra. Egyfelől minden területnél minimum három-négy év, mire azt ki lehet ismerni, és ha el is kezdi valaki azonnal a bio hozzáállást, sok tapasztalatot kell összegyűjteni, mire az sikeres lesz. Másrészt egy fejlődőben lévő kisbirtok szinte minden évben gazdagodik egy-egy új területtel is, ami tovább nyújtja a folyamatot.

A Sanzonban mára már kizárólag kénnel védekeznek a gombabetegségek ellen, és különösen figyelnek a talajéletre, illetve a sorközök flórájára. Az előbbit egy természetes, a felső 20-30 centiben a hajszálereket stimuláló baktérium törzs bevitelével segítik, az utóbbi esetében pedig speciális magkeverék ültetése történik annak érdekében, hogy mind az egyszikűek, mind a pillangósok képviselve legyenek. Az utóbbi például bevonzza a katicákat, amelyek az atkák természetes ellenségei. A talajtakaró a köves, és a vizet kevésbé megtartó Rány dűlő esetében a vízháztartás miatt is fontos.

A borászatban minden spontán erjed, és kizárólag ként használnak, de annak minimalizálása érdekében is mindent megtesznek. Ez még a különösen kihívásos 2020 esetében is így volt, és náluk is hárslevelű járt jobban. Ezt a kóstolás is megerősítette, az amforás Rány hárslevelű az egész borvidéki riport legjobbjának bizonyult. Érdekes megfigyelés volt, hogy a Légli kerámia edények mennyire tömör struktúrát képesek létrehozni, illetve, hogy (Rácz Erika törekvésének megfelelően) a muskotály esetében mennyire jó hatásuk van a fajta karakter finommá formálásában.




Muskotály 2020
300 literes Légli amforában, Szentvér dűlő. Nagyon világos citromsárga zöldes villanással. Illatában azonnal detektálható a fajta, de nem az áradó, illatos, sokkal inkább az ásványos kivitelben. Zöldalma, ananász, kevés fehérvirág. Szájban ropogós, de egyáltalán nem barátságtalan savak, finom kis seprős érintés, meglepően krémes test, szép sósság, amely a legvégéig elkíséri. Pici cseresség a végén. ****++

Serédi Hárslevelű 2018
Stockinger másodtöltésű kishordóban. Tükrös citromsárga megjelenés zöldes árnyalattal. Illatában a virágosság vezet nyomra a fajtával kapcsolatban, mert a finom termőhelyi jegyek és a szofisztikált hordó van előtérben. Szájban csilingelő savak és feszes szerkezet, ugyanakkor a friss, ropogós, de édes érintésű gyümölcs vagányul ellen tart. Nagyon jól iható, hosszú, sós lecsengéssel. ****++

Palánkos Furmint 2020
500 literes Kádár Hungary használt hordóban. Közepes citrom szín. Illatában fifty-fifty a fajtajegy és a hordóhatás, de az obligát citrusok, almák és virágok is megvannak. Érintésnyi csonthéjas. Szájban meglepően barátságos savkészlet, pici hordócsersav, mindemellett feszes szerkezet, vibráló, fiatalos gyümölcsösséggel. Penge, hosszú, sós lecsengés. ****++

Rány Furmint 2020
Tartályminta. Világoszöldes megjelenés, közepesen intenzív, de nagyon izgalmas illat, amely elsőre és azonnal megmutatja a furmint minden szépségét. Vibráló, ropogós gyümölcsösség, finom, de karakteres termőhelyi jelleg. Savszerkezete is ropogós, ugyanakkor az arányai nem bomlik meg, a remek gyümölcsösség miatt. Ahogy nyílik, úgy kerül elő az ásványosság, a végére kifejezetten feszes képet adva. *****-

Rány Hárslevelű 2020
Légli amfora 240 liter. Világos zöldes színvilág, döbbenetesen gazdag illat áradó virágokkal és sűrű gyümölcsösséggel, alig fellelhető ásványossággal, vibráló zöldfűszerekkel. Kóstolva tökéletes, de lendületes savkészlet, amit ez a gyönyörű gyümölcs tökéletesen egyensúlyoz. Finom sósság áll mellé, így lesznek az arányai tökéletesek. *****+ Ugyanez Stockinger másodtöltésű kishordóban: a hordó picit fedi a bor legszebb tulajdonságait, de így is vibráló és gazdag. *****


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Sanzon Tokaj

Tagadhatatlanul az egyik legizgalmasabb hegyaljai kispincét hozták létre Rácz Erikáék Erdőbényén. A BORIGO sem első alkalommal látogatott el hozzájuk, beszéltünk az organikus borászkodásról, a fejlesztésekről, és persze megkóstoltuk a 2020-as hordómintákat is.
Írta: Bányai Gábor Botond


Egyetlen körülnézés elég volt ahhoz, hogy megállapítsuk, az erdőbényei udvarban sok minden megváltozott: parkosítás, rendezettség és még egy mókus is feltűnt… És ez nem minden, a szomszéd ház megvásárlásával új dimenzió is nyílik majd, annak hátsó, 100 négyzetméteres pajtájának loftos stílusban történő felújításával jön majd létre az új feldolgozó üzem (a mai szó szerinti garázsborászatot meghaladva), valamint az új, nagyobb méretű kóstolóterem.

Ami a természetes szőlőművelést illeti, Rácz Erika szerint a felszívódó szerek mellőzése csak a nullpont. Az átállás ugyanakkor egy sokkal bonyolultabb és lassabb folyamat, mint azt bárki is gondolná első látásra. Egyfelől minden területnél minimum három-négy év, mire azt ki lehet ismerni, és ha el is kezdi valaki azonnal a bio hozzáállást, sok tapasztalatot kell összegyűjteni, mire az sikeres lesz. Másrészt egy fejlődőben lévő kisbirtok szinte minden évben gazdagodik egy-egy új területtel is, ami tovább nyújtja a folyamatot.

A Sanzonban mára már kizárólag kénnel védekeznek a gombabetegségek ellen, és különösen figyelnek a talajéletre, illetve a sorközök flórájára. Az előbbit egy természetes, a felső 20-30 centiben a hajszálereket stimuláló baktérium törzs bevitelével segítik, az utóbbi esetében pedig speciális magkeverék ültetése történik annak érdekében, hogy mind az egyszikűek, mind a pillangósok képviselve legyenek. Az utóbbi például bevonzza a katicákat, amelyek az atkák természetes ellenségei. A talajtakaró a köves, és a vizet kevésbé megtartó Rány dűlő esetében a vízháztartás miatt is fontos.

A borászatban minden spontán erjed, és kizárólag ként használnak, de annak minimalizálása érdekében is mindent megtesznek. Ez még a különösen kihívásos 2020 esetében is így volt, és náluk is hárslevelű járt jobban. Ezt a kóstolás is megerősítette, az amforás Rány hárslevelű az egész borvidéki riport legjobbjának bizonyult. Érdekes megfigyelés volt, hogy a Légli kerámia edények mennyire tömör struktúrát képesek létrehozni, illetve, hogy (Rácz Erika törekvésének megfelelően) a muskotály esetében mennyire jó hatásuk van a fajta karakter finommá formálásában.




Muskotály 2020
300 literes Légli amforában, Szentvér dűlő. Nagyon világos citromsárga zöldes villanással. Illatában azonnal detektálható a fajta, de nem az áradó, illatos, sokkal inkább az ásványos kivitelben. Zöldalma, ananász, kevés fehérvirág. Szájban ropogós, de egyáltalán nem barátságtalan savak, finom kis seprős érintés, meglepően krémes test, szép sósság, amely a legvégéig elkíséri. Pici cseresség a végén. ****++

Serédi Hárslevelű 2018
Stockinger másodtöltésű kishordóban. Tükrös citromsárga megjelenés zöldes árnyalattal. Illatában a virágosság vezet nyomra a fajtával kapcsolatban, mert a finom termőhelyi jegyek és a szofisztikált hordó van előtérben. Szájban csilingelő savak és feszes szerkezet, ugyanakkor a friss, ropogós, de édes érintésű gyümölcs vagányul ellen tart. Nagyon jól iható, hosszú, sós lecsengéssel. ****++

Palánkos Furmint 2020
500 literes Kádár Hungary használt hordóban. Közepes citrom szín. Illatában fifty-fifty a fajtajegy és a hordóhatás, de az obligát citrusok, almák és virágok is megvannak. Érintésnyi csonthéjas. Szájban meglepően barátságos savkészlet, pici hordócsersav, mindemellett feszes szerkezet, vibráló, fiatalos gyümölcsösséggel. Penge, hosszú, sós lecsengés. ****++

Rány Furmint 2020
Tartályminta. Világoszöldes megjelenés, közepesen intenzív, de nagyon izgalmas illat, amely elsőre és azonnal megmutatja a furmint minden szépségét. Vibráló, ropogós gyümölcsösség, finom, de karakteres termőhelyi jelleg. Savszerkezete is ropogós, ugyanakkor az arányai nem bomlik meg, a remek gyümölcsösség miatt. Ahogy nyílik, úgy kerül elő az ásványosság, a végére kifejezetten feszes képet adva. *****-

Rány Hárslevelű 2020
Légli amfora 240 liter. Világos zöldes színvilág, döbbenetesen gazdag illat áradó virágokkal és sűrű gyümölcsösséggel, alig fellelhető ásványossággal, vibráló zöldfűszerekkel. Kóstolva tökéletes, de lendületes savkészlet, amit ez a gyönyörű gyümölcs tökéletesen egyensúlyoz. Finom sósság áll mellé, így lesznek az arányai tökéletesek. *****+ Ugyanez Stockinger másodtöltésű kishordóban: a hordó picit fedi a bor legszebb tulajdonságait, de így is vibráló és gazdag. *****


« Vissza az előző oldalra