Emelkedett a kékfrankos kötelező részaránya a szekszárdi bikavérben. A legfrissebb termékleírásba foglalt szabályozásnak megfelelően a vörös házasítás legalább 50%-át kékfrankos és kadarka adja, ebből a kékfrankosnak minimum 45%-ot, a kadarkának minimum 5%-ot kell kitennie. A kékfrankos részarányának emelése tovább erősíti a bikavér egyedi karakterét, szekszárdi jellegét, hiszen nincs még egy hasonló – kékfrankos és kadarka fajtákon alapuló – házasítás a világon. „A kékfrankos köztudottan jól érzi magát a borvidéken, kiváló savszerkezete adja a bikavér gerincét, melyhez a kadarka játékossága, különleges ízvilága remekül társul. Ez a lépés egyértelműen az itthon is egyre népszerűbb, elegáns borok irányába mozdítja tovább a szekszárdi bikavért” – mondta Sebestyén Csilla nemzetközi borakadémikus (Sebestyén Pince).
A szekszárdi bikavérnek minden minőségi kategóriában legalább egy évet kell hordóban töltenie, a választott hordó szempontjából pedig kiemelendő, hogy a szabályozás szerint a bikavérnek tartózkodnia kell a markáns barrique-os jegyektől. A bikavér és a prémium bikavér közötti különbséget az érlelés szempontjából az adja, hogy az utóbbi kategóriába sorolt borokat legkorábban a szüretet követő második év december 31-e után lehet forgalomba hozni.
A szekszárdi borok széles kínálatát legközelebb a Szekszárdi Szüreti Napokon kóstolhatják meg a borkedvelők szeptember 15. és 18. között a szekszárdi Béla téren. A fesztiválon "Borok újsága - Újságok bora" című pódiumbeszélgetésen lapunk szerkesztője, Tompa Imre is fellép 2016. szeptember 15. (csütörtök) 17:00 órától a Vármegyeháza Pollack Kávézójában.