Hogy mi a Gramm Prix pontosan? A kávészeretők latte art versenye. Egyrészt a készítőké, akik egyszerre, egy gépen (egy La Marzocco Linea-n) készítik el ugyanazt a 2 típusú kávét. A párokat sorsolják és minden alkalommal a győztes jut tovább, aztán a legjobbak szintén sorsolásos alapon kerülnek újra össze. Így folytatódik, amíg csak egy marad a végén, aki hazaviheti a Gramm Prix minikupát, az év végén pedig a Gramm Prix „nagydíjért” folyik majd a „minigyőztesek” közötti derbi. Minden versenyző a saját eszközeivel (tömörítő, tejgőzölő, tej, csésze) indul. A kávékeverék versenyenként változik, többször került már igazi kuriózum a csészékbe. Ebben a hónapban még nem tudni, miből készülnek a versenyfeketék.
A fő értékelési szempontot az elkészült tejhabos minta szépsége adja. Sokféle technika és trükk létezik a Latte Artban – ami magyarul a tejhab-öntés művészetét jelenti. A legalapvetőbb forma elkészítése is sok éves gyakorlatot kíván. A közönségből kiválasztott háromtagú zsűri fogja eldönteni, elég sokat öntögetett-e már a csészébe az adott barista vagy még azért gőzölgethet a következő megmérettetésig. Az elkészült kávéművekre a Gramm Prix versenyzői meghívják a nézőket.