AKTUÁLIS


Húsz év Kisjakabfalván

A Jackfall Bormanufaktúra 2021 májusában lett húszéves, és az évforduló sok tekintetben izgalmasra sikerült. Befejeződött az évek óta tartó szőlőrekonstrukció és elkészült az új feldolgozó üzem is, mindkettő alapjaiban fogja meghatározni a pincészet következő évtizedének minőségpolitikáját.
Írta: Bányai Gábor Botond


A legtöbb izgalmat természetesen Kisjakabfalván is a járvány okozta, hiszen még a Villányi borvidéken belül is az egyik legerősebb vendéglátással rendelkezik a borászat. „Talán még azt is mondhatom, hogy jól jövünk ki a dologból” – mondja Jandrasics Gábor tulajdonos. „A pandémia elején leköltöztünk Budapestről, így mindkét nagy munka utolsó fázisait közelről tudtuk irányítani. Ez új energiákat mozgósított, így az ültetvényekre is, a borászatra is különösen büszkék lehetünk.”


Burger Ottília és Jandrasics Gábor


A szőlőterületek esetében a legfontosabb eredmény az, hogy a 2000-es évek elején megkezdett szőlőtelepítés és rekonstrukció mind a 15 hektáron megtörtént, így minden tőke már a Jackfall által telepített növény. Nem mellesleg a bő öthektáros Pillangó dűlőben így kétszer annyi tőke kapaszkodik a meszes hardverbe, mint eddig, ez a tény pedig sokkal nagyobb mozgásteret ad majd Kőszeli András borásznak, aki immár tizenhatodik évét tapossa a Jackfallnál. „A Pillangóban mindig is nagyon jó volt mind a sauvignon, mind a franc, de az az ültetvény nagy térállású volt, és már nem is működött jól. Az újat nagy körültekintéssel telepítettük Bakonyi Péterrel, nagyon komoly reményeket fűzünk hozzá. Az új telepítésbe már syrah és portugieser is került, izgalmas játék lesz e fajtákkal mindkét dűlőben dolgozni.” – mondja. Az utóbbi fajta egyébként is az alapítástól kezdve a pincészet vesszőparipája, hiszen honos fajta. „Felvállaltuk hogy az éves, olcsó ivóbor helyett nagy bort készítünk a portugieserből. Ezen a vendégeink rendesen meg is lepődnek, és mondják is, hogy nem gondolták, hogy ilyen az igazi portugieser. Mi azt gondoljuk hogy mi vagyunk az igazi portugieser fajtajelleg. Ezt az is erősíti hogy spontán erjesztéssel készül, nem használunk semmilyen fajélesztőt.” – teszi hozzá.

A két dűlő tehát a Pillangó és Bocor, az utóbbiban már jórészt beállt ültetvények adják a borokat, amelyek esetében mindig a lehető legmagasabb minőség az elvárása a tulajdonosnak is és a borásznak is. „Villány egy rendkívül inspiráló környezet. Itt mindenki mindig a legjobbat akarja kihozni magából, ami egybecseng a saját, sok évtizedes külföldi munkatapasztalataimmal, a saját belső késztetésemmel. Az új ültetvények, az új borászat beállásával új lehetőségekhez jutottunk, és mind a borok, mind a panzió, mind az apartmanházak újult erővel várják a látogatókat. És persze mi magunk is, hiszen a járvány lecsengése után is maradunk a faluban, izgalmas kulturális programokat tervezünk újra, hatalmas életet álmodunk Kisjakabfalvára.” – jelzi Jandrasics Gábor.




Az ültetvények mellett nagyon fontos lépés volt az új üzem létrehozása. A régit, a 2006-ban átadott feldolgozót egyrészt kinőtték, másrészt csak részben tükrözte Kőszeli András azon ambícióját, hogy a minőség érdekében a lehető legnagyobb játéktere, kísérletezési lehetősége legyen. Az új tartálypark úgy lett kialakítva, hogy minden parcella minden fajtáját akár külön is képesek legyenek feldolgozni. Az épület és az eszközpark minden részlete ennek a szemléletnek lett alávetve. Nem kell egyébként semmi különlegesre gondolni, az adottságok (az új épület a régi tőszomszédságában létesült) legjobb kihasználásával egy végtelenül egyszerű, de minden részletében logikus feldolgozó készült. És megérkeztek az új francia és magyar öthektós hordók is, amelyekben már ott érlelődik a 2019-es, sőt már a 2020-as„szuperfranc” (KA) alapanyaga is.

Természetesen a Jackfallnál is megkóstoltuk a 2020-as hordómintákat. Azt újra meg lehetett állapítani, hogy a már jelzett minőségi elképzelések továbbra sem a nagytestű, sűrű borok előállítása mentén fogalmazódnak meg, hanem sokkal inkább az elegancia, az egyensúly mentén. Az is azonnal érződött, hogy az új hordók beállása mennyit finomított a borok szerkezetén, ahogy az is, hogy a cabernet franc mellett továbbra is kitűnő a pincészet sauvignonja is. És külön ki kell emelni újra a portugieser válogatást, amelynek kevés párja van az országban.

Bocor Merlot 2020
Közepesen mély, rubin megjelenés, lendületes illat málnával és ibolyával éppúgy, mint áfonyával és keleti fűszerekkel. Igazán boros bor. Szájban remek savak és meglepően komoly test, nagyon jó, arányos struktúra, remek, finoman kifejtett tannin, remek, élénk, roppanós gyümölcs. A korty második felében a hordó is feltűnik, egy picit kávés-cappuccinós jeggyel. ****++

Portugieser Gesztenyés 2020
Bocor dűlő, magyar 500 literes újhordó. Közepesen mély rubin szín, visszafogott illat, amelyben a termőhely szépen mutatkozik be. Nagyon kulturált hordóhatás, színes, virágos aromák. Szájban a hordó az első jegy, a bor kóstolva is igazi villányi. Finom sósság, remek tannin, szerecsendió, vanília, tökéletes arányok. ****/*****

Bocor Kékfrankos 2020
Közepesen mély rubin színvilág, inkább a borvidéket, semmint a fajtát mutató illatvilág, amely elegáns, és a fiatalos gyümölcsösséget mutatja. A hordóhatás elegáns, és visszafogott, de fiatalos. Szájban ez utóbbi felerősödik, megjelenik egy kis füstös jegy is. A gyümölcs roppanós, a tannin feszes, a korty második felében kávés, kakaós jeggyel. ****++

Syrah 2020
500 literes francia újhordó. Közepesen mély rubin megjelenés, közepesen élénk illat érdekes, vérnarancsos, ibolyás, a fajtát is megmutató illat élénk áfonyával, keleti fűszerekkel. Szájban remek savak és élénk, de finoman kifejtett tanninok, nagyon elegáns hordóhasználat, inkább a csinos, elegáns semmint dübörgő szerkezet. Hosszú, a végén a kávés jegyeket is mutató, a fajtát visszafogottan adó bor. ****/*****

Cabernet Franc 2020
Pillangó dűlő, magyar 500 literes újhordó. Lilás szélű, közepesen mély megjelenés. Illata nagyon kulturált hordóhatást mutat szederrel és áfonyával, olasz herbákkal és zöldfűszerekkel. Szájban kifejezetten lendületes savakat mutat, azonnal fellépő sósságot, feszes szerkezetet, roppanós feketebogyós gyümölcsösséget. Nagyon elegáns már most is, de még fiatal is. *****-

Cabernet Franc 2020
Villányi Franc várományos, Bocor dűlő, magyar 500 literes újhordó. Közepesnél mélyebb megjelenés lilás széllel. Illata is mély, nagyon elegáns hordóhatással, roppanós, friss és élénk gyümölcsösséggel. Szerkezete kifejezetten feszes, a gyümölcs roppanós, a sósság visszafogott, a bor már most is komoly eleganciát mutat. Ezzel együtt komoly potenciál. Pöpec. *****

Cabernet Sauvignon 2020
Pillangó dűlő, magyar 500 literes újhordó. Egészen mély szín lilás széllel, közepesen élénk illat, amelyben a fajtajegy azonnal felismerhető, de egyáltalán nem tolakodó módon. Szájban áradó gyümölcsösséget és a már említett nagyon jó hordót mutatja, tanninja feszes, de nagyon jól kifejtetett. A kávés-kakaós jegyek a korty második felében esetében is feltűnnek. *****

Cabernet Sauvignon 2020
Bocor dűlő, francia 500 literes újhordó. A bíbor és a rubin határán lévő színvilág, lendületes illat friss, roppanós feketebogyós gyümölcsösség, nagyon elegáns hordóhasználat. Savszerkezete áradó, gyümölcse lendületes, a tannin fiatalos, pici vérnarancs is feltűnik. Sokkal inkább a termőhelyről és a gyümölcsről szól, mint fajtáról. *****




« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Húsz év Kisjakabfalván

A Jackfall Bormanufaktúra 2021 májusában lett húszéves, és az évforduló sok tekintetben izgalmasra sikerült. Befejeződött az évek óta tartó szőlőrekonstrukció és elkészült az új feldolgozó üzem is, mindkettő alapjaiban fogja meghatározni a pincészet következő évtizedének minőségpolitikáját.
Írta: Bányai Gábor Botond


A legtöbb izgalmat természetesen Kisjakabfalván is a járvány okozta, hiszen még a Villányi borvidéken belül is az egyik legerősebb vendéglátással rendelkezik a borászat. „Talán még azt is mondhatom, hogy jól jövünk ki a dologból” – mondja Jandrasics Gábor tulajdonos. „A pandémia elején leköltöztünk Budapestről, így mindkét nagy munka utolsó fázisait közelről tudtuk irányítani. Ez új energiákat mozgósított, így az ültetvényekre is, a borászatra is különösen büszkék lehetünk.”


Burger Ottília és Jandrasics Gábor


A szőlőterületek esetében a legfontosabb eredmény az, hogy a 2000-es évek elején megkezdett szőlőtelepítés és rekonstrukció mind a 15 hektáron megtörtént, így minden tőke már a Jackfall által telepített növény. Nem mellesleg a bő öthektáros Pillangó dűlőben így kétszer annyi tőke kapaszkodik a meszes hardverbe, mint eddig, ez a tény pedig sokkal nagyobb mozgásteret ad majd Kőszeli András borásznak, aki immár tizenhatodik évét tapossa a Jackfallnál. „A Pillangóban mindig is nagyon jó volt mind a sauvignon, mind a franc, de az az ültetvény nagy térállású volt, és már nem is működött jól. Az újat nagy körültekintéssel telepítettük Bakonyi Péterrel, nagyon komoly reményeket fűzünk hozzá. Az új telepítésbe már syrah és portugieser is került, izgalmas játék lesz e fajtákkal mindkét dűlőben dolgozni.” – mondja. Az utóbbi fajta egyébként is az alapítástól kezdve a pincészet vesszőparipája, hiszen honos fajta. „Felvállaltuk hogy az éves, olcsó ivóbor helyett nagy bort készítünk a portugieserből. Ezen a vendégeink rendesen meg is lepődnek, és mondják is, hogy nem gondolták, hogy ilyen az igazi portugieser. Mi azt gondoljuk hogy mi vagyunk az igazi portugieser fajtajelleg. Ezt az is erősíti hogy spontán erjesztéssel készül, nem használunk semmilyen fajélesztőt.” – teszi hozzá.

A két dűlő tehát a Pillangó és Bocor, az utóbbiban már jórészt beállt ültetvények adják a borokat, amelyek esetében mindig a lehető legmagasabb minőség az elvárása a tulajdonosnak is és a borásznak is. „Villány egy rendkívül inspiráló környezet. Itt mindenki mindig a legjobbat akarja kihozni magából, ami egybecseng a saját, sok évtizedes külföldi munkatapasztalataimmal, a saját belső késztetésemmel. Az új ültetvények, az új borászat beállásával új lehetőségekhez jutottunk, és mind a borok, mind a panzió, mind az apartmanházak újult erővel várják a látogatókat. És persze mi magunk is, hiszen a járvány lecsengése után is maradunk a faluban, izgalmas kulturális programokat tervezünk újra, hatalmas életet álmodunk Kisjakabfalvára.” – jelzi Jandrasics Gábor.




Az ültetvények mellett nagyon fontos lépés volt az új üzem létrehozása. A régit, a 2006-ban átadott feldolgozót egyrészt kinőtték, másrészt csak részben tükrözte Kőszeli András azon ambícióját, hogy a minőség érdekében a lehető legnagyobb játéktere, kísérletezési lehetősége legyen. Az új tartálypark úgy lett kialakítva, hogy minden parcella minden fajtáját akár külön is képesek legyenek feldolgozni. Az épület és az eszközpark minden részlete ennek a szemléletnek lett alávetve. Nem kell egyébként semmi különlegesre gondolni, az adottságok (az új épület a régi tőszomszédságában létesült) legjobb kihasználásával egy végtelenül egyszerű, de minden részletében logikus feldolgozó készült. És megérkeztek az új francia és magyar öthektós hordók is, amelyekben már ott érlelődik a 2019-es, sőt már a 2020-as„szuperfranc” (KA) alapanyaga is.

Természetesen a Jackfallnál is megkóstoltuk a 2020-as hordómintákat. Azt újra meg lehetett állapítani, hogy a már jelzett minőségi elképzelések továbbra sem a nagytestű, sűrű borok előállítása mentén fogalmazódnak meg, hanem sokkal inkább az elegancia, az egyensúly mentén. Az is azonnal érződött, hogy az új hordók beállása mennyit finomított a borok szerkezetén, ahogy az is, hogy a cabernet franc mellett továbbra is kitűnő a pincészet sauvignonja is. És külön ki kell emelni újra a portugieser válogatást, amelynek kevés párja van az országban.

Bocor Merlot 2020
Közepesen mély, rubin megjelenés, lendületes illat málnával és ibolyával éppúgy, mint áfonyával és keleti fűszerekkel. Igazán boros bor. Szájban remek savak és meglepően komoly test, nagyon jó, arányos struktúra, remek, finoman kifejtett tannin, remek, élénk, roppanós gyümölcs. A korty második felében a hordó is feltűnik, egy picit kávés-cappuccinós jeggyel. ****++

Portugieser Gesztenyés 2020
Bocor dűlő, magyar 500 literes újhordó. Közepesen mély rubin szín, visszafogott illat, amelyben a termőhely szépen mutatkozik be. Nagyon kulturált hordóhatás, színes, virágos aromák. Szájban a hordó az első jegy, a bor kóstolva is igazi villányi. Finom sósság, remek tannin, szerecsendió, vanília, tökéletes arányok. ****/*****

Bocor Kékfrankos 2020
Közepesen mély rubin színvilág, inkább a borvidéket, semmint a fajtát mutató illatvilág, amely elegáns, és a fiatalos gyümölcsösséget mutatja. A hordóhatás elegáns, és visszafogott, de fiatalos. Szájban ez utóbbi felerősödik, megjelenik egy kis füstös jegy is. A gyümölcs roppanós, a tannin feszes, a korty második felében kávés, kakaós jeggyel. ****++

Syrah 2020
500 literes francia újhordó. Közepesen mély rubin megjelenés, közepesen élénk illat érdekes, vérnarancsos, ibolyás, a fajtát is megmutató illat élénk áfonyával, keleti fűszerekkel. Szájban remek savak és élénk, de finoman kifejtett tanninok, nagyon elegáns hordóhasználat, inkább a csinos, elegáns semmint dübörgő szerkezet. Hosszú, a végén a kávés jegyeket is mutató, a fajtát visszafogottan adó bor. ****/*****

Cabernet Franc 2020
Pillangó dűlő, magyar 500 literes újhordó. Lilás szélű, közepesen mély megjelenés. Illata nagyon kulturált hordóhatást mutat szederrel és áfonyával, olasz herbákkal és zöldfűszerekkel. Szájban kifejezetten lendületes savakat mutat, azonnal fellépő sósságot, feszes szerkezetet, roppanós feketebogyós gyümölcsösséget. Nagyon elegáns már most is, de még fiatal is. *****-

Cabernet Franc 2020
Villányi Franc várományos, Bocor dűlő, magyar 500 literes újhordó. Közepesnél mélyebb megjelenés lilás széllel. Illata is mély, nagyon elegáns hordóhatással, roppanós, friss és élénk gyümölcsösséggel. Szerkezete kifejezetten feszes, a gyümölcs roppanós, a sósság visszafogott, a bor már most is komoly eleganciát mutat. Ezzel együtt komoly potenciál. Pöpec. *****

Cabernet Sauvignon 2020
Pillangó dűlő, magyar 500 literes újhordó. Egészen mély szín lilás széllel, közepesen élénk illat, amelyben a fajtajegy azonnal felismerhető, de egyáltalán nem tolakodó módon. Szájban áradó gyümölcsösséget és a már említett nagyon jó hordót mutatja, tanninja feszes, de nagyon jól kifejtetett. A kávés-kakaós jegyek a korty második felében esetében is feltűnnek. *****

Cabernet Sauvignon 2020
Bocor dűlő, francia 500 literes újhordó. A bíbor és a rubin határán lévő színvilág, lendületes illat friss, roppanós feketebogyós gyümölcsösség, nagyon elegáns hordóhasználat. Savszerkezete áradó, gyümölcse lendületes, a tannin fiatalos, pici vérnarancs is feltűnik. Sokkal inkább a termőhelyről és a gyümölcsről szól, mint fajtáról. *****




« Vissza az előző oldalra