AKTUÁLIS


Disznókő 1413

A Disznókőnél járva mindig kivételesen pontos, precíz elemzést kaphatunk Mészáros László birtokigazgatótól, legyen az bármilyen téma: évjárat értékelés, aszúk, vagy a szamorodnik. Most e háromból kettő ügyében jártunk, a szamorodnik esetében pedig egy soha-nem-volt vertikális kóstolóban is részünk lehetett.
Írta: Bányai Gábor Botond


Riportunk két részből állt tehát: Először megkóstolhattuk a kihívásos 2020-as év mintáit, a második részben pedig a címlapsztorinkba illő szamorodni kóstolóra került sor.

A Disznókőnél szeptember közepén kezdődött a szüret, ebben az évben is minden fajtát és minden dűlőt külön dolgoztak fel. A száraz alapanyagok esetében nem voltak beérési problémák, ezeket szeptember végéig tökéletesen le lehetett szedni, a savak még alacsonyabbak is lettek picivel, mint 2019-ben, nem függetlenül attól, hogy a birtok a borvidék déli határán található. Az aszúsodás is szépen megindult, e hónap végéig értékelhető mennyiségű aszúszemet lehetett szüretelni. A szárazak erjedése probléma nélkül ment végbe, tény viszont, hogy az almasavak a szokásosnál magasabbak voltak, ezért egyes tételeknél (részben) bontották is.




Az októberi esők ugyanakkor teljesen szétzilálták a késői szüreteket, ami az egyébként is kevés termést egyrészt tovább apasztotta, másrészt a válogatás ellenére a koncentrációk elmaradnak a szokásostól. Összefoglalva: A szárazborok szépek, a Disznókőnél már összeállításra is kerültek, a korai szüretekből aszúk is fognak készülni, míg a szamorodnik és az egyéb édesek visszafogottabbak és így minden bizonnyal Sárga Borház címke alatt jelennek majd meg.

A szamorodnival kapcsolatban Mészáros László azt emelte ki, hogy a magyar piacon a ez a borfajta sokáig az aszú olcsó alternatívája volt, külföldön pedig (egy két kelet-európai piacot kivéve) nem ismerik sem a kategóriát, sem a szót. Éppen ezért a Disznókőnél is ki-kimaradt egy-egy évjárat, egyre kevesebb is készült belőle, és később indulva is inkább a Late Harvest futott be karriert. Mégis szeretett volna a pincészet egy „csúcs kései szüretet”, ami nem a cukorra, hanem az egyensúlyra értendő. Ez a gondolatmenet oda vezetett, hogy akkor ez a termék legyen megjelenésében is más. Így született meg az 1413 szamorodni márka a 2012-es évjárattól kezdve, és amióta ez a címke van a palackokon, az eladása is emelkedik. (Az évszám a Disznókő birtok első írásos emlékének a dátuma.) Az aszú és szamorodni viszonyt tekintve az igazi különbség a karakterben van: amíg az aszúnál az áztatási jelleg meghatározza a gerincet, a struktúrát és a hosszt, addig a szamorodni lazább szerkezetű, sokszor illatosabb. Az is előfordulhat, hogy a szamorodni botritiszesebb, hiszen az alapbor úgymond „hígabbá” teheti az aszút, mint egy nagyon botritiszes egész fürtből készült szamorodni. Ugyan a Disznókő szamorodnik jellemzően elérik egy 5 puttonyos aszú édességét, Mászáros László úgy véli, hogy valahol a 100 gramm/liter az az édesség, ami ideális egy szamorodni számára.




Hordóminták



Inspiration 2020
Már házasított tartályminta két hordós érlelés (erjesztés) között. Egészen világos megjelenés víztiszta széllel. Illata a furmint és a hordó házassága a kóstolás pillanatában. Kicsit várva a hárslevelű virágossága is feltűnik. Zöldalma, lime, egres. Szájban kivételes savak, rendkívül precíz, feszes szerkezet, nagyon szép sósság is fokozza az eleganciát. Nagyon ígéretes. *****-

Furmint Késői Szüret 2020
Tartályminta, Kapi dűlő. Egészen világos megjelenés zöldes reflexszel. Édes, botritiszes illat, kandírozott ananásszal, őszibarackkal, érintésnyi herbával. Szájban ragyogó savkészlet mellett arányos édességet mutat, a fiatal botritisz nagyon szép mélységet is ad. Citrusok, ananász, nagyon szép sósság, ragyogó arányok és lendület. Penge. ****/*****

Édes szamorodni 2020
Világos, zöldes árnyalatot is mutató tétel. Illata rendkívül mély botritiszt mutat, kandírozott ananász és őszibarack, sűrű, tömör illat textúra, keleti és édesfűszerek. Szájban a mélység ugyancsak rendkívüli, az édesség mellett a gyógynövények is szépen mutatkoznak. Nagyon hosszú bor, szinte aszús édességgel és beltartalommal. Vibráló, vagány, sós lecsengés. *****-

Zéta Aszú 2020
Közepes aranysárga színvilág, karakteresen botritiszes illat áradó gyümölcsösséggel, kajszival és ananásszal, lime-mal is, de az aszú tankönyvi élesztősségével. Kóstolva nagyon komoly mélységet kapunk, rendkívüli krémesség, komoly textúra, szájbetöltő édesség, rendkívüli gazdag gyümölcsösség. Elképesztően csábító bor. *****

Muskotály Aszú 2020
Világos színvilág, áradó, elképesztő illat, sűrű botritisszel mutatkozva. Elképesztő gyümölcsség, a tankönyvi fajtajegyekkel, kandírozott narancs és mangó, döbbenetes fűszerkészlet. Szájban ragyogó, barátságos savakkal rendelkező, feszes szerkezetű, friss gyümölcsösséget mutató tétel, amely elképesztően csábító. Hosszú, a sósságot is megmutató lecsengés. *****-

Furmint Tokaji Aszú 2020
178 gr. Kapi és Dorgó dűlő. Esők után szüretelve. Világos aranysárga szín, klasszikus, inkább a kajszit és lekvárját megmutató illat, édesfűszerek. Szájban a kajszilekvár azonnal kiugrik, savszerkezete barátságos, a bor rendkívül jó arányokat mutat. Rendkívül tömör, krémes bor, sűrű textúrával. Nagyon mély botritisszel, szájbetöltő édességgel, végtelen mélységgel. Nagyon komoly potenciál. *****

Furmint Tokaji Aszú 2020
Dorgó dűlő, esők előtti szüret. Világos szalmasárga szín, szinte tükrös. Illatában inkább egy hűvösebb karakter, a hordó hatása is inkább megjelenik benne, penge citrusosság jellemzi inkább, semmint a botritisz. Szájban a botritisz már karakteresebb, a savak áradóan frissek, a sósság is tovább lendíti rendkívül elegáns aszú, évtizedes potenciállal. 5 Ugyanez Kapi dűlőből szélesebb, tömörebb, botritiszesebb, gyümölcsösebb hatás. *****


Disznókő Édes Szamorodni vertikális



A borokat a kóstolás sorrendjében közöljük. A 2018 és a 2019-es évjárat bora még nem volt kiszerelve a kóstolás időpontjában, ezért az 1413-as márkanevet ezeknél nem tüntettük fel, 2000-es pedig még nem e néven került forgalomba.


91-93 Disznókő
Édes Szamorodni 2019
136 gramm. Hordóminta, 100% furmint. Szalmasárga megjelenés, csábító és csillogó. Illata közepesen intenzív, a friss gyümölcsöt és a botritiszt mutatja be, ananász és őszibarack leginkább. Szájban aszú minőségű és mélységű botritisz, lendületes, nagyon szép savak, érintésnyi csersav, tökéletes egyensúly. Kivételes mélység, penge, elegáns szerkezet, remek.

90-92 Disznókő
Édes Szamorodni 2018
151 gramm. Világos aranysárga színvilág, visszafogott illat, melegebb, érettebb illat sűrű déligyümölcsösséggel, gyógynövényekkel. Kóstolva selymes savakkal mutatkozik be, szélesebb, teltebb karakter, ugyanakkor a sósság biztosítja a feszességet is. Van egy élesztős, kelt tésztás, édes péksütis jellege a korty második felében. Nagyon csábító, nagyon hosszú és gazdag bor.

91-93 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2017
146 gramm, 12,73%. Csillogó, világos aranysárga megjelenés, lassan bomló illat, amelyben azért a mély botritisz azonnal megmutatkozik. Kajszi és ananász a fő gyümölcsjegy, édesfűszerek, vanília. Tökéletes az egyensúlya annak ellenére, hogy a savak selymesek, az édesség arányos, a botritisz széles és sűrű. Ennek ellenére remek eleganciát is mutat, ragyogó.

88-89 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2016
123 gramm, 13,3%. Közepes aranysárga szín, közepesen intenzív illat, hűvös, zöldfűszeres illat. Penge, a gyümölcsöket inkább a hűvös, roppanós oldalról megmutató aromák érintésnyi tercierrel kiegészült illat. Szájban a sav visszafogottabb a vártnál, a bor ennek ellenére egyensúlyos, a textúra közepes. A lecsengésben megjelenik egy földes termőhelyi jegy.

90-91 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2015
104 gramm, 12,5%. Csillogó világos aranysárga színvilág, lendületes, a botritiszt precíz, elegáns módon megmutató illat kajszival, kandírozott ananásszal, pici gyógynövénnyel. Szájban is hűvös eleganciát mutat, remek, de finom savkészlettel, érintésnyi földes jeggyel, feszes, zöldfűszeres karakterrel. Rendkívül hosszú, talán kevésbé mély botritiszt mutató bor.

89-91 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2014
139 gramm, 12%. Közepesen mély aranysárga. Már illatban azonnal megmutatkozik a hűvös évjárat, intenzív savérzet ígéretét kapjuk már illatban is sok botritisszel, gyógynövényekkel, már érintésnyi tercier jegyekkel. Ennek ellenére friss illatkarakter. Szájban a savak lendületesek, frissek, a gyümölcsök pengék, a test közepes. A bor rendkívül elegáns, friss hatást kelt annak ellenére, hogy a gyümölcs fázisból épp most lép tovább.

91-93 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2013
158 gramm, 11,8%. Csillogó aranysárga szín, telt, ragyogó és csábító, de a pohárból nem kiugró illat gazdag botritisszel, nagyon mély, érett, kandírozott gyümölcsökkel, gyógynövénnyel, telt egységgel. Szájban ragyogó, elegáns savakat kapunk, kivételes, friss, de érett gyümölcsösséget, rengeteg botritiszes mélységet. Kivételes bor, elegáns, telt, arányos, végtelen.

89-90 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2012
122 gramm, 12,86%. Aranysárga színvilág, csillogó. Illat közepesen intenzív, a botritszes jegy mellett már a tericer aromákat is megmutató illat, határozott ásványossággal, hűvös eleganciával. Szájban karakteres savkészlet, szinte száraz szamorodnis toast és zölddiós jegy, penge savak, ugyanakkor balanszos, komoly test. Sós mineralitással ér véget. Csonthéjas karakter.

89-90 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2011
112 gramm, 12%. Világos aranysárga színvilág, közepesen élénk illat, amelyben rendkívül gazdag töppedt, botritiszes jegyeket kapunk, kandírozott déligyümölcsökkel (narancs főleg), de mézes, csonthéjas jegyekkel is. Szájban közepes testet, közepes édességet kapunk, határozott botritiszt, amelynek van egy zölddiós vonulata is. Feszes, penge bor, ragyogó savakkal., pici csersavval. Pici melegséggel.

90-92 Disznókő
Édes Szamorodni 2000
86 gramm, 13%. Mélyebb, csillogó aranysárga színvilág, karakteres, áradó, a tercier aromákat is megmutató illat. Telt, kandírozott déligyümölcsök, de hűvös elegancia, elképesztő fűszerkészlet, rendkívül gazdag botritisz. Szájban ragyogó savak, arányos, de nem túlzó édesség, tercier jegyek. A kor fokozza a feszességet, odaáll a sós mineralitás is, a bor rendkívül izgalmas a maga dohányos, toastos lecsengésbeli jegyeivel. Az édessége ellenére száraz/feszes jegyeket mutat gombás érintéssel.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Disznókő 1413

A Disznókőnél járva mindig kivételesen pontos, precíz elemzést kaphatunk Mészáros László birtokigazgatótól, legyen az bármilyen téma: évjárat értékelés, aszúk, vagy a szamorodnik. Most e háromból kettő ügyében jártunk, a szamorodnik esetében pedig egy soha-nem-volt vertikális kóstolóban is részünk lehetett.
Írta: Bányai Gábor Botond


Riportunk két részből állt tehát: Először megkóstolhattuk a kihívásos 2020-as év mintáit, a második részben pedig a címlapsztorinkba illő szamorodni kóstolóra került sor.

A Disznókőnél szeptember közepén kezdődött a szüret, ebben az évben is minden fajtát és minden dűlőt külön dolgoztak fel. A száraz alapanyagok esetében nem voltak beérési problémák, ezeket szeptember végéig tökéletesen le lehetett szedni, a savak még alacsonyabbak is lettek picivel, mint 2019-ben, nem függetlenül attól, hogy a birtok a borvidék déli határán található. Az aszúsodás is szépen megindult, e hónap végéig értékelhető mennyiségű aszúszemet lehetett szüretelni. A szárazak erjedése probléma nélkül ment végbe, tény viszont, hogy az almasavak a szokásosnál magasabbak voltak, ezért egyes tételeknél (részben) bontották is.




Az októberi esők ugyanakkor teljesen szétzilálták a késői szüreteket, ami az egyébként is kevés termést egyrészt tovább apasztotta, másrészt a válogatás ellenére a koncentrációk elmaradnak a szokásostól. Összefoglalva: A szárazborok szépek, a Disznókőnél már összeállításra is kerültek, a korai szüretekből aszúk is fognak készülni, míg a szamorodnik és az egyéb édesek visszafogottabbak és így minden bizonnyal Sárga Borház címke alatt jelennek majd meg.

A szamorodnival kapcsolatban Mészáros László azt emelte ki, hogy a magyar piacon a ez a borfajta sokáig az aszú olcsó alternatívája volt, külföldön pedig (egy két kelet-európai piacot kivéve) nem ismerik sem a kategóriát, sem a szót. Éppen ezért a Disznókőnél is ki-kimaradt egy-egy évjárat, egyre kevesebb is készült belőle, és később indulva is inkább a Late Harvest futott be karriert. Mégis szeretett volna a pincészet egy „csúcs kései szüretet”, ami nem a cukorra, hanem az egyensúlyra értendő. Ez a gondolatmenet oda vezetett, hogy akkor ez a termék legyen megjelenésében is más. Így született meg az 1413 szamorodni márka a 2012-es évjárattól kezdve, és amióta ez a címke van a palackokon, az eladása is emelkedik. (Az évszám a Disznókő birtok első írásos emlékének a dátuma.) Az aszú és szamorodni viszonyt tekintve az igazi különbség a karakterben van: amíg az aszúnál az áztatási jelleg meghatározza a gerincet, a struktúrát és a hosszt, addig a szamorodni lazább szerkezetű, sokszor illatosabb. Az is előfordulhat, hogy a szamorodni botritiszesebb, hiszen az alapbor úgymond „hígabbá” teheti az aszút, mint egy nagyon botritiszes egész fürtből készült szamorodni. Ugyan a Disznókő szamorodnik jellemzően elérik egy 5 puttonyos aszú édességét, Mászáros László úgy véli, hogy valahol a 100 gramm/liter az az édesség, ami ideális egy szamorodni számára.




Hordóminták



Inspiration 2020
Már házasított tartályminta két hordós érlelés (erjesztés) között. Egészen világos megjelenés víztiszta széllel. Illata a furmint és a hordó házassága a kóstolás pillanatában. Kicsit várva a hárslevelű virágossága is feltűnik. Zöldalma, lime, egres. Szájban kivételes savak, rendkívül precíz, feszes szerkezet, nagyon szép sósság is fokozza az eleganciát. Nagyon ígéretes. *****-

Furmint Késői Szüret 2020
Tartályminta, Kapi dűlő. Egészen világos megjelenés zöldes reflexszel. Édes, botritiszes illat, kandírozott ananásszal, őszibarackkal, érintésnyi herbával. Szájban ragyogó savkészlet mellett arányos édességet mutat, a fiatal botritisz nagyon szép mélységet is ad. Citrusok, ananász, nagyon szép sósság, ragyogó arányok és lendület. Penge. ****/*****

Édes szamorodni 2020
Világos, zöldes árnyalatot is mutató tétel. Illata rendkívül mély botritiszt mutat, kandírozott ananász és őszibarack, sűrű, tömör illat textúra, keleti és édesfűszerek. Szájban a mélység ugyancsak rendkívüli, az édesség mellett a gyógynövények is szépen mutatkoznak. Nagyon hosszú bor, szinte aszús édességgel és beltartalommal. Vibráló, vagány, sós lecsengés. *****-

Zéta Aszú 2020
Közepes aranysárga színvilág, karakteresen botritiszes illat áradó gyümölcsösséggel, kajszival és ananásszal, lime-mal is, de az aszú tankönyvi élesztősségével. Kóstolva nagyon komoly mélységet kapunk, rendkívüli krémesség, komoly textúra, szájbetöltő édesség, rendkívüli gazdag gyümölcsösség. Elképesztően csábító bor. *****

Muskotály Aszú 2020
Világos színvilág, áradó, elképesztő illat, sűrű botritisszel mutatkozva. Elképesztő gyümölcsség, a tankönyvi fajtajegyekkel, kandírozott narancs és mangó, döbbenetes fűszerkészlet. Szájban ragyogó, barátságos savakkal rendelkező, feszes szerkezetű, friss gyümölcsösséget mutató tétel, amely elképesztően csábító. Hosszú, a sósságot is megmutató lecsengés. *****-

Furmint Tokaji Aszú 2020
178 gr. Kapi és Dorgó dűlő. Esők után szüretelve. Világos aranysárga szín, klasszikus, inkább a kajszit és lekvárját megmutató illat, édesfűszerek. Szájban a kajszilekvár azonnal kiugrik, savszerkezete barátságos, a bor rendkívül jó arányokat mutat. Rendkívül tömör, krémes bor, sűrű textúrával. Nagyon mély botritisszel, szájbetöltő édességgel, végtelen mélységgel. Nagyon komoly potenciál. *****

Furmint Tokaji Aszú 2020
Dorgó dűlő, esők előtti szüret. Világos szalmasárga szín, szinte tükrös. Illatában inkább egy hűvösebb karakter, a hordó hatása is inkább megjelenik benne, penge citrusosság jellemzi inkább, semmint a botritisz. Szájban a botritisz már karakteresebb, a savak áradóan frissek, a sósság is tovább lendíti rendkívül elegáns aszú, évtizedes potenciállal. 5 Ugyanez Kapi dűlőből szélesebb, tömörebb, botritiszesebb, gyümölcsösebb hatás. *****


Disznókő Édes Szamorodni vertikális



A borokat a kóstolás sorrendjében közöljük. A 2018 és a 2019-es évjárat bora még nem volt kiszerelve a kóstolás időpontjában, ezért az 1413-as márkanevet ezeknél nem tüntettük fel, 2000-es pedig még nem e néven került forgalomba.


91-93 Disznókő
Édes Szamorodni 2019
136 gramm. Hordóminta, 100% furmint. Szalmasárga megjelenés, csábító és csillogó. Illata közepesen intenzív, a friss gyümölcsöt és a botritiszt mutatja be, ananász és őszibarack leginkább. Szájban aszú minőségű és mélységű botritisz, lendületes, nagyon szép savak, érintésnyi csersav, tökéletes egyensúly. Kivételes mélység, penge, elegáns szerkezet, remek.

90-92 Disznókő
Édes Szamorodni 2018
151 gramm. Világos aranysárga színvilág, visszafogott illat, melegebb, érettebb illat sűrű déligyümölcsösséggel, gyógynövényekkel. Kóstolva selymes savakkal mutatkozik be, szélesebb, teltebb karakter, ugyanakkor a sósság biztosítja a feszességet is. Van egy élesztős, kelt tésztás, édes péksütis jellege a korty második felében. Nagyon csábító, nagyon hosszú és gazdag bor.

91-93 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2017
146 gramm, 12,73%. Csillogó, világos aranysárga megjelenés, lassan bomló illat, amelyben azért a mély botritisz azonnal megmutatkozik. Kajszi és ananász a fő gyümölcsjegy, édesfűszerek, vanília. Tökéletes az egyensúlya annak ellenére, hogy a savak selymesek, az édesség arányos, a botritisz széles és sűrű. Ennek ellenére remek eleganciát is mutat, ragyogó.

88-89 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2016
123 gramm, 13,3%. Közepes aranysárga szín, közepesen intenzív illat, hűvös, zöldfűszeres illat. Penge, a gyümölcsöket inkább a hűvös, roppanós oldalról megmutató aromák érintésnyi tercierrel kiegészült illat. Szájban a sav visszafogottabb a vártnál, a bor ennek ellenére egyensúlyos, a textúra közepes. A lecsengésben megjelenik egy földes termőhelyi jegy.

90-91 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2015
104 gramm, 12,5%. Csillogó világos aranysárga színvilág, lendületes, a botritiszt precíz, elegáns módon megmutató illat kajszival, kandírozott ananásszal, pici gyógynövénnyel. Szájban is hűvös eleganciát mutat, remek, de finom savkészlettel, érintésnyi földes jeggyel, feszes, zöldfűszeres karakterrel. Rendkívül hosszú, talán kevésbé mély botritiszt mutató bor.

89-91 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2014
139 gramm, 12%. Közepesen mély aranysárga. Már illatban azonnal megmutatkozik a hűvös évjárat, intenzív savérzet ígéretét kapjuk már illatban is sok botritisszel, gyógynövényekkel, már érintésnyi tercier jegyekkel. Ennek ellenére friss illatkarakter. Szájban a savak lendületesek, frissek, a gyümölcsök pengék, a test közepes. A bor rendkívül elegáns, friss hatást kelt annak ellenére, hogy a gyümölcs fázisból épp most lép tovább.

91-93 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2013
158 gramm, 11,8%. Csillogó aranysárga szín, telt, ragyogó és csábító, de a pohárból nem kiugró illat gazdag botritisszel, nagyon mély, érett, kandírozott gyümölcsökkel, gyógynövénnyel, telt egységgel. Szájban ragyogó, elegáns savakat kapunk, kivételes, friss, de érett gyümölcsösséget, rengeteg botritiszes mélységet. Kivételes bor, elegáns, telt, arányos, végtelen.

89-90 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2012
122 gramm, 12,86%. Aranysárga színvilág, csillogó. Illat közepesen intenzív, a botritszes jegy mellett már a tericer aromákat is megmutató illat, határozott ásványossággal, hűvös eleganciával. Szájban karakteres savkészlet, szinte száraz szamorodnis toast és zölddiós jegy, penge savak, ugyanakkor balanszos, komoly test. Sós mineralitással ér véget. Csonthéjas karakter.

89-90 Disznókő
Édes Szamorodni 1413 2011
112 gramm, 12%. Világos aranysárga színvilág, közepesen élénk illat, amelyben rendkívül gazdag töppedt, botritiszes jegyeket kapunk, kandírozott déligyümölcsökkel (narancs főleg), de mézes, csonthéjas jegyekkel is. Szájban közepes testet, közepes édességet kapunk, határozott botritiszt, amelynek van egy zölddiós vonulata is. Feszes, penge bor, ragyogó savakkal., pici csersavval. Pici melegséggel.

90-92 Disznókő
Édes Szamorodni 2000
86 gramm, 13%. Mélyebb, csillogó aranysárga színvilág, karakteres, áradó, a tercier aromákat is megmutató illat. Telt, kandírozott déligyümölcsök, de hűvös elegancia, elképesztő fűszerkészlet, rendkívül gazdag botritisz. Szájban ragyogó savak, arányos, de nem túlzó édesség, tercier jegyek. A kor fokozza a feszességet, odaáll a sós mineralitás is, a bor rendkívül izgalmas a maga dohányos, toastos lecsengésbeli jegyeivel. Az édessége ellenére száraz/feszes jegyeket mutat gombás érintéssel.


« Vissza az előző oldalra