AKTUÁLIS


Gyönköt a térképre: Grál Borpince

Vannak elképesztően eldugott zugai a magyar borászatnak, a Tolnai borvidékhez tartozó Gyönk is ilyen, ugyanakkor önálló entitás a maga pár tucat hektárjával. Mucsi Zalán, a Grál Borpince tulajdonosa kvázi ide nősült, így eredetileg soltvadkerti gyerekként, szőlész-borász diplomával a zsebében, többéves tapasztalattal a HORECA borértékesítés mezején, itt kezdett borászkodásba. Mára egy szépen kiépült mikroborászat lett a Grál, amely kevesekkel együtt teszi fel Gyönköt a magyar bor térképére.
Írta: Bányai Gábor Botond


BORIGO: Mik voltak a stációid, hogy jutottál el idáig?

Mucsi Zalán: Már 14 évesen elkerültem Budafokra a Soósba, kollégista voltam, annak minden előnyével és hátrányával. Ugyanakkor kinyílt előttem a világ, Budafokon olyan pincészeteket láttam, mint előtte soha. Óriási csapatunk volt, akkor még az egész országból érkeztek a tanulók ide, aki megmaradt a borászatban, azzal a mai napig tudunk szakmai kérdésekben eszmét cserélni.

BORIGO: Azonnal a kertészetire kerültél utána?

Mucsi Zalán: Igen, mentem tovább kapásból, de közben már dolgozni is kezdtem Kötcsén egy éppen induló pincészetben. Itt ismerkedtem meg egy sváb bálban a feleségemmel, aki egy tánccsoporttal érkezett a faluba, ő gyönki eredetileg. Aztán már együtt költöztünk Budapestre, a borkereskedelemben dolgoztam, de közben megismertem ezt a falut, és olyannyira megtetszett, hogy szó szerint a lakodalmunkon összetáncolt pénzből megvettük azt a kispincét, ami itt felettünk van.




BORIGO: Már ekkor árutermelésben gondolkoztál?

Mucsi Zalán: Dehogy, csak akartam egy kis hobbypincét. A pincéhez viszont tartozott egy kis darab terület, leginkább kékfrankos volt benne, amiből 2009-ben készítettem egy hordó bort, amit karácsonyi ajándék gyanánt osztogattam partnereknek. Amiből az lett, hogy két kereskedő azonnal megvette azt a kis készletet. A következő évjáratban már két hordó készült, a dolog elindult. Az áttörés viszont csak a 2010-es évek közepén következett be, amikor a Pelzberg Kékfrankossal megnyertem a Talentométert (fiatal borászok tehetségkutató versenye). A borok megtetszettek gasztronómiának is, így már vettem újabb területet is, és telepíteni kezdtem. Mára is csak három hektár van, az sem terem mind.

BORIGO: Leginkább a Pelzberg Kékfrankosról ismernek téged a borbarátok, és lehet is tudni, hogy mind a termőhely, mind a fajta szívügyed…

Mucsi Zalán: A fajta tekintetében mindenképpen a legjobb genetikával rendelkező klón szerettem volna, így 2018-tól kezdve minden kékfrankosom burgenlandi eredetű. Mindig is az autochton fajtákban hittem, de mostanra megtaláltam mind kékfrankosban, mind kadarkában azt a klónt, amire vágytam, ami ide kellett. Azóta még inkább hiszek bennük. Ehhez persze kell a megfelelő művelésmód, valamint a maximum 1-1,5 kg/tőketerhelés. De a Pelzerg Reserva (ami egy parcellaválogatás) például csak 75 dkg/tőke. Próbálunk egyébként nagyon kevés szőlőfajtával dolgozni, az említetteken kívül csak pinot gris, merlot és cabernet franc van, és ez nem is fog változni. A szürkebarát megjelenik önálló fehérborként, a két bordói fajta pedig a Maestro nevű borban egyesül.




BORIGO: Ha már itt tartunk: Mi a metódus a szőlőben és mi a pincében?

Mucsi Zalán: A szőlőben gyakorlatilag csak rezet és ként használunk, azokat is nagyon keveset. Nyilván ez évjárat függő is. A pincében minden spontán, vagy a saját szőlőből az egyetemmel közösen szelektált vadélesztővel erjed, aztán kizárólag ként kap az elején. Ehhez viszont kvázi tökéletesen el kell kapnom a szüreti időpontot, mert csak egy bizonyos pontig erjed így biztonságosan.

BORIGO: Gyönyörű helyen van a pince és az egész épületegyüttesből árad a jó ízlés…Hogy jött ez létre?

Mucsi Zalán: Nyilván a terület növekedésével kellett a hely, így megépítettünk lassan egy nagyobb, modernebb, de földalatti pincét, ami tavaly készült el. A feldolgozásban van még tartalék, de csak organikusan fejlődve képzelem el a növekedést. A pincét úgy alakítottuk ki, hogy látogatókat, csoportokat is tudjunk fogadni, itt, ahol ülünk, ehhez minden adott. Gyönk eleve nagyon szép helyen van, és szerencsénk is van ezzel a területtel, egy kis katlan, egy kis intim sziget. Egyelőre csak a szakmai köztudatban vagyunk benne igazán, de ez a hely alkalmas arra, hogy a végfogyasztó közönséggel is megtaláljuk a személyes kapcsolatot.

A Grál 2019 hordómintái:

Pinot Gris 2019
Készre kezelt tartályminta, korábban 500 literes használt hordóban. Világos citromsárga szín, zöldes érintéssel. Illata intenzív, érett déligyümik mellett őszibarack és körte, ananász, herba és ásvány. Szájban remek savak mellett szinte krémes szájbetöltés, de az alkoholt így sem érezzük. A hordóhatás megmutatja magát de csak a háttérben. Gyógynövény és sósság a lecsengésben is. ****/*****

Pelzberg Kékfrankos 2019
European Coopers 225 literes M újhordó, osztrák klón. Csillogó rubin színvilág lilás széllel. Illata áradóan meggyes és szedres, a fajta azonnal felismerhető, pici borsos fűszerével, érintésnyi köménymaggal. Szájban a savszerkezet egészen kivételes: lendület, de finom struktúra. tanninszerkezete puha és csiszolt, a hordócsersav nagyon szépen fejlődött ki. Gazdag, feszes, mégis szájbetöltő bor, remek, kérek még. *****-

Pelzberg Reserva Kékfrankos 2019
European Coopers 225 literes M újhordó, osztrák klón, parcella válogatás. Egészen mély lilás szélű megjelenés feketébe hajló maggal. Illata sűrű, tömör szedret ad, nagyon jól használt, érintésnyi hordót. Nem a fajtajellegről, hanem a termőhelyről szól. Kóstolva ragyogó, de moderált savakat, nem kevés, de puha hatású tannint mutat, tömör, szájbetöltő gyümölcsöt, finom hordóvaníliát. Még fiatal, de már megközelíthető bor pici sóssággal a legvégén. *****

Cabernet Franc 2019
160 literes agyag amfora. Közepesnél mélyebb bíbor megjelenés. Illata telt, de az érett gyümölcsösségen kívül nagyon érdekes zöldfűszeres, gyógynövényes érintést is ad, olyan itáliásat. Fuvallatnyi avar és erdő. Kóstolva lendületes savak és finomra csiszolt tannin, a bor egyértelműen a feszes-elegáns vonalat képviseli, az alkohol szó eszünkbe sem jut. Ízvilágában már a sósság is megjelenik az illat aromáin kívül. Remek. ***** Ugyanez European Coopers 225 literes M újhordóban: Lilás szín, visszafogottabb savérzet, feszes, fiatalos tannin, pici vanília, de a mineralitás és az alapszerkezet ugyanaz. A fűszerkészlet teljesen másképp jelentkezik, inkább édesfűszeres. *****

Merlot 2019
European Coopers 225 literes M újhordó. Szinte fekete megjelenés lilás széllel. Illata tömény meggy és feketeáfonya, szinte buja kivitelben, mellette a friss tölgy és a vanília. Édes- és keleti fűszerek. Savszerkezete lendületes, de nem áradó, tanninja puha és csiszolt, a gyümölcslé sűrű és teljesen betölti a szájat. A hordó is még alig fog rajta, a bor kifejezetten fiatal szerkezetet mutat. Nagy anyag, amely a fajtáról és a gyümölcsről szól. Hosszú. *****-











« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Gyönköt a térképre: Grál Borpince

Vannak elképesztően eldugott zugai a magyar borászatnak, a Tolnai borvidékhez tartozó Gyönk is ilyen, ugyanakkor önálló entitás a maga pár tucat hektárjával. Mucsi Zalán, a Grál Borpince tulajdonosa kvázi ide nősült, így eredetileg soltvadkerti gyerekként, szőlész-borász diplomával a zsebében, többéves tapasztalattal a HORECA borértékesítés mezején, itt kezdett borászkodásba. Mára egy szépen kiépült mikroborászat lett a Grál, amely kevesekkel együtt teszi fel Gyönköt a magyar bor térképére.
Írta: Bányai Gábor Botond


BORIGO: Mik voltak a stációid, hogy jutottál el idáig?

Mucsi Zalán: Már 14 évesen elkerültem Budafokra a Soósba, kollégista voltam, annak minden előnyével és hátrányával. Ugyanakkor kinyílt előttem a világ, Budafokon olyan pincészeteket láttam, mint előtte soha. Óriási csapatunk volt, akkor még az egész országból érkeztek a tanulók ide, aki megmaradt a borászatban, azzal a mai napig tudunk szakmai kérdésekben eszmét cserélni.

BORIGO: Azonnal a kertészetire kerültél utána?

Mucsi Zalán: Igen, mentem tovább kapásból, de közben már dolgozni is kezdtem Kötcsén egy éppen induló pincészetben. Itt ismerkedtem meg egy sváb bálban a feleségemmel, aki egy tánccsoporttal érkezett a faluba, ő gyönki eredetileg. Aztán már együtt költöztünk Budapestre, a borkereskedelemben dolgoztam, de közben megismertem ezt a falut, és olyannyira megtetszett, hogy szó szerint a lakodalmunkon összetáncolt pénzből megvettük azt a kispincét, ami itt felettünk van.




BORIGO: Már ekkor árutermelésben gondolkoztál?

Mucsi Zalán: Dehogy, csak akartam egy kis hobbypincét. A pincéhez viszont tartozott egy kis darab terület, leginkább kékfrankos volt benne, amiből 2009-ben készítettem egy hordó bort, amit karácsonyi ajándék gyanánt osztogattam partnereknek. Amiből az lett, hogy két kereskedő azonnal megvette azt a kis készletet. A következő évjáratban már két hordó készült, a dolog elindult. Az áttörés viszont csak a 2010-es évek közepén következett be, amikor a Pelzberg Kékfrankossal megnyertem a Talentométert (fiatal borászok tehetségkutató versenye). A borok megtetszettek gasztronómiának is, így már vettem újabb területet is, és telepíteni kezdtem. Mára is csak három hektár van, az sem terem mind.

BORIGO: Leginkább a Pelzberg Kékfrankosról ismernek téged a borbarátok, és lehet is tudni, hogy mind a termőhely, mind a fajta szívügyed…

Mucsi Zalán: A fajta tekintetében mindenképpen a legjobb genetikával rendelkező klón szerettem volna, így 2018-tól kezdve minden kékfrankosom burgenlandi eredetű. Mindig is az autochton fajtákban hittem, de mostanra megtaláltam mind kékfrankosban, mind kadarkában azt a klónt, amire vágytam, ami ide kellett. Azóta még inkább hiszek bennük. Ehhez persze kell a megfelelő művelésmód, valamint a maximum 1-1,5 kg/tőketerhelés. De a Pelzerg Reserva (ami egy parcellaválogatás) például csak 75 dkg/tőke. Próbálunk egyébként nagyon kevés szőlőfajtával dolgozni, az említetteken kívül csak pinot gris, merlot és cabernet franc van, és ez nem is fog változni. A szürkebarát megjelenik önálló fehérborként, a két bordói fajta pedig a Maestro nevű borban egyesül.




BORIGO: Ha már itt tartunk: Mi a metódus a szőlőben és mi a pincében?

Mucsi Zalán: A szőlőben gyakorlatilag csak rezet és ként használunk, azokat is nagyon keveset. Nyilván ez évjárat függő is. A pincében minden spontán, vagy a saját szőlőből az egyetemmel közösen szelektált vadélesztővel erjed, aztán kizárólag ként kap az elején. Ehhez viszont kvázi tökéletesen el kell kapnom a szüreti időpontot, mert csak egy bizonyos pontig erjed így biztonságosan.

BORIGO: Gyönyörű helyen van a pince és az egész épületegyüttesből árad a jó ízlés…Hogy jött ez létre?

Mucsi Zalán: Nyilván a terület növekedésével kellett a hely, így megépítettünk lassan egy nagyobb, modernebb, de földalatti pincét, ami tavaly készült el. A feldolgozásban van még tartalék, de csak organikusan fejlődve képzelem el a növekedést. A pincét úgy alakítottuk ki, hogy látogatókat, csoportokat is tudjunk fogadni, itt, ahol ülünk, ehhez minden adott. Gyönk eleve nagyon szép helyen van, és szerencsénk is van ezzel a területtel, egy kis katlan, egy kis intim sziget. Egyelőre csak a szakmai köztudatban vagyunk benne igazán, de ez a hely alkalmas arra, hogy a végfogyasztó közönséggel is megtaláljuk a személyes kapcsolatot.

A Grál 2019 hordómintái:

Pinot Gris 2019
Készre kezelt tartályminta, korábban 500 literes használt hordóban. Világos citromsárga szín, zöldes érintéssel. Illata intenzív, érett déligyümik mellett őszibarack és körte, ananász, herba és ásvány. Szájban remek savak mellett szinte krémes szájbetöltés, de az alkoholt így sem érezzük. A hordóhatás megmutatja magát de csak a háttérben. Gyógynövény és sósság a lecsengésben is. ****/*****

Pelzberg Kékfrankos 2019
European Coopers 225 literes M újhordó, osztrák klón. Csillogó rubin színvilág lilás széllel. Illata áradóan meggyes és szedres, a fajta azonnal felismerhető, pici borsos fűszerével, érintésnyi köménymaggal. Szájban a savszerkezet egészen kivételes: lendület, de finom struktúra. tanninszerkezete puha és csiszolt, a hordócsersav nagyon szépen fejlődött ki. Gazdag, feszes, mégis szájbetöltő bor, remek, kérek még. *****-

Pelzberg Reserva Kékfrankos 2019
European Coopers 225 literes M újhordó, osztrák klón, parcella válogatás. Egészen mély lilás szélű megjelenés feketébe hajló maggal. Illata sűrű, tömör szedret ad, nagyon jól használt, érintésnyi hordót. Nem a fajtajellegről, hanem a termőhelyről szól. Kóstolva ragyogó, de moderált savakat, nem kevés, de puha hatású tannint mutat, tömör, szájbetöltő gyümölcsöt, finom hordóvaníliát. Még fiatal, de már megközelíthető bor pici sóssággal a legvégén. *****

Cabernet Franc 2019
160 literes agyag amfora. Közepesnél mélyebb bíbor megjelenés. Illata telt, de az érett gyümölcsösségen kívül nagyon érdekes zöldfűszeres, gyógynövényes érintést is ad, olyan itáliásat. Fuvallatnyi avar és erdő. Kóstolva lendületes savak és finomra csiszolt tannin, a bor egyértelműen a feszes-elegáns vonalat képviseli, az alkohol szó eszünkbe sem jut. Ízvilágában már a sósság is megjelenik az illat aromáin kívül. Remek. ***** Ugyanez European Coopers 225 literes M újhordóban: Lilás szín, visszafogottabb savérzet, feszes, fiatalos tannin, pici vanília, de a mineralitás és az alapszerkezet ugyanaz. A fűszerkészlet teljesen másképp jelentkezik, inkább édesfűszeres. *****

Merlot 2019
European Coopers 225 literes M újhordó. Szinte fekete megjelenés lilás széllel. Illata tömény meggy és feketeáfonya, szinte buja kivitelben, mellette a friss tölgy és a vanília. Édes- és keleti fűszerek. Savszerkezete lendületes, de nem áradó, tanninja puha és csiszolt, a gyümölcslé sűrű és teljesen betölti a szájat. A hordó is még alig fog rajta, a bor kifejezetten fiatal szerkezetet mutat. Nagy anyag, amely a fajtáról és a gyümölcsről szól. Hosszú. *****-











« Vissza az előző oldalra