AKTUÁLIS


Izgalmas Elegancia: Zelna Borbár

Izgalmas jelenség szerte e honban, hogy a pincészetek saját étteremmel, borbárral hívják fel magukra a figyelmet, teljesen logikus lépés ez, hiszen a helyi értékesítés növekedése mellett az ismertség is jelentősen nő ezáltal. A Zelna Borászat mindig is innovatív műhely volt, ezért nem lepődtünk meg, amikor tavaly arról hallottunk, hogy borbárt nyitottak Füreden. De még milyet…
Írta: Bányai Gábor Botond


A Zákonyi sétány Balatonfüred vigalmi epicentruma volt mindig is, éttermek, bárok, üzletek, Balaton part, nem kellett hozzá sohasem nyáreste, hogy megteljen vendégekkel. Egy nagy, ám kicsit leharcolt parkoló szegélyezte a másik oldalt, amiről az önkormányzat pár éve azt gondolta, nem mehet ez így tovább. Mélygarázst és ultramodern szolgáltató központot álmodtak, de nem elégedtek meg a kommersszel, egy Magyarországon egyedülálló karakterű épületegyüttest húztak fel, ami 2019-re lett kész. Ennek egyik üzlethelyiségét nyerte el pályázaton a Zelna, akik ha lehet egy még izgalmasabb belsőt álmodtak meg a borbárnak. Az embernek tátva marad a szája…




A belső térben bő húsz fő tud egyszerre leülni, de adott még a kábé 40 fős, de így is szellősnek ható terasz is, ami már komoly kihívás elé tudja állítani a Szőke Zsolt által vezetett csapatot. Különösen így van ez a nyári estéken, amikor a vendégek még a csilláron is lógnak, annyira népszerű lett rövid úton a hely.

Ez a népszerűség elsősorban persze a boroknak köszönhető, de ne menjünk el két további részlet mellett sem. Az egyik a konyha: Meleg étel nincs, leginkább hideg előételeket adnak fel, ugyanakkor ebben nem ismernek tréfát. Rendkívül izgalmas étlapjukat két poétikusan fiatal séflány, Gubó Mira és Balogh Eszter állította össze, ahol az egyik rendező elv szintén a helyi alapanyagok használata volt. A másik fő szempont, hogy az ételek egyediek, és a borokhoz jól passzolóak legyenek. A zárás idejét is felhasználták kísérletezésre, ennek nyomán immár a kenyeret és a kalácsot is maguk sütik.




Természetesen a teljes Zelna választék megkóstolható a borbárban, olyanok is, amik máshol nincsenek (elsősorban a prémium tételekről van szó), de például csak itt érhető el a furmintból készült pezsgő is, ami tavaly, a nyitáskor debütált. Komoly gesztus ugyanakkor, hogy mintegy tucatnyi egyéb, a Rizling Generáció tagjaitól származó tételt is beemeltek a borlapra, mert tudják, hogy a fogyasztó a változatosság izgalmát is keresi. Kifejezetten figyelnek arra is, hogy ez a szortiment is meg-megújuljon, hasonlóan a sajáthoz.

Nagy erénye a borbárnak, hogy a borászat kóstolóit, rendezvényeit is itt tudják megtartani, legyen az csoportfogadás, vagy saját rendezvény. Ez utóbbira remek példa a Borszakkör, amelyet januárban indítottak a helyieknek, alapvető borértési ismereteket átadva. Tény, hogy ez a munka tavasszal megakadt, viszont híre ment, és már most jelentkeznek az érdeklődők az őszi kurzusra. Itt kell megemlíteni, hogy a borbár egész évben nyitva van, télen csak hétvégén, tavasztól viszont hétfő és kedd kivételével minden nap.




Mivel a Zelnához is elsősorban a hordóminták miatt érkeztünk, Barabás Barnával a 2019-es szüretet is kibeszéltük picit. Ő is kiemelte, hogy 2019 egy remek savakkal rendelkező, vibráló évjárat, ugyanakkor a termés meglehetősen kevés, mintegy fele az egyébként nagyon bő 2018-nak. Ez utóbbi miatt megengedték maguknak a szélesebb körű válogatást, aminek látszik is a nyoma a borokon: Még a szokásoshoz képest is komolyabb struktúrákat képviselnek úgy, hogy a savak is a topon vannak. A másik fontos részlet, hogy a hordóhasználatot még tovább finomítják, annak érdekében, hogy a dűlő karakterek még határozottabban meg tudjanak jelenni a borokban.


Balaton Olaszrizling 2019
Tartályminta. Citromsárga megjelenés, csillogó, csábító. Illata lendületes, benne gazdag gyümölcsösség mellett finom ki fajtajelleg mutatkozik. Pici zöldfűszer, pici ásvány. Szájban a fajta jelenik meg először, feszes gyümölcsöt, finom kis sósságot mutat, a bor eleven struktúrával rendelkezik. Hosszú sós lecsengés. ****+

Füred Hegybor 2019
Olaszrizling, tartályminta, de harmada volt használt kishordóban. Illata közepesen intenzív, olaszrizlingje finom, pici hordóhatása kulturált, gyümölcse vagány és feszes. Kis zöldfűszer színesíti. Már most is jól iható bor sós lecsengéssel. Remek. ****++

Berek-szél Olaszrizling 2019
Csak tartály. Világos citromsárga megjelenés, rendkívül feszes illat az olaszrizling mellet egy határozott meszes-feszes mineralitást mutat. Citrusok, alma, herbák. Szájban kivételesen remek savak, melléjül álló sós ásvány, a bor gyönyörűen elegáns, fajtajelleges és gyümölcsös. A termőhelyi karakter a végén is mindent visz. *****-

Bárka Birtokbor 2019
Olaszrizling, szürkebarát, rozália. Citrom megjelenés, zöldes árnyalattal. Illatában az olaszrizling a domináns, érett alma és citrusok mutatkozik, Mellette zöldfűszerek. Szájban is a telt gyümölcs s fő jegy, ugyanakkor a savak lendületesek, így a bor a feszesség és krémesség határán van. A finom, de határozott sósság a végén jelentkezik, ahogy az olaszrizling pici mandulássága is. Igazán remek, bár fiatal. ****/*****

Zweigelt 2019
Kádár Hungary 300 literes MT. Rubin szín lilás széllel, lendületes illat tankönyvi fajtajelleggel, meggyel és áfonyával, borssal és keleti fűszerrel. Érintésnyi hordóhatás. Kóstolva gyümölcsbomba, savszerkezete lendületes, egyensúlya remek, tanninja puha és csiszolt, a bor tulajdonképpen már most is megközelíthető. Nagyon jól iható, sűrű gyümölcsösséget mutató bor finom hordóval. ****/*****

Bárka Birtokbor 2019
Farkó-kő, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, tartályminta. Rubin szín, fekete mag. Sűrű és vastag gyümölcsöt mutató illatszerkezet, klasszik cabernet jegyekkel, feketeborssal. Szájban remek savakkal mutatkozik, a textúra ugyanolyan sűrű mint illatban, csersava puha, de nem kevés. Nagyon fiatal, érdemben még nem megközelíthető bor, hatalmas potenciállal, sós lecsengéssel. *****-


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Izgalmas Elegancia: Zelna Borbár

Izgalmas jelenség szerte e honban, hogy a pincészetek saját étteremmel, borbárral hívják fel magukra a figyelmet, teljesen logikus lépés ez, hiszen a helyi értékesítés növekedése mellett az ismertség is jelentősen nő ezáltal. A Zelna Borászat mindig is innovatív műhely volt, ezért nem lepődtünk meg, amikor tavaly arról hallottunk, hogy borbárt nyitottak Füreden. De még milyet…
Írta: Bányai Gábor Botond


A Zákonyi sétány Balatonfüred vigalmi epicentruma volt mindig is, éttermek, bárok, üzletek, Balaton part, nem kellett hozzá sohasem nyáreste, hogy megteljen vendégekkel. Egy nagy, ám kicsit leharcolt parkoló szegélyezte a másik oldalt, amiről az önkormányzat pár éve azt gondolta, nem mehet ez így tovább. Mélygarázst és ultramodern szolgáltató központot álmodtak, de nem elégedtek meg a kommersszel, egy Magyarországon egyedülálló karakterű épületegyüttest húztak fel, ami 2019-re lett kész. Ennek egyik üzlethelyiségét nyerte el pályázaton a Zelna, akik ha lehet egy még izgalmasabb belsőt álmodtak meg a borbárnak. Az embernek tátva marad a szája…




A belső térben bő húsz fő tud egyszerre leülni, de adott még a kábé 40 fős, de így is szellősnek ható terasz is, ami már komoly kihívás elé tudja állítani a Szőke Zsolt által vezetett csapatot. Különösen így van ez a nyári estéken, amikor a vendégek még a csilláron is lógnak, annyira népszerű lett rövid úton a hely.

Ez a népszerűség elsősorban persze a boroknak köszönhető, de ne menjünk el két további részlet mellett sem. Az egyik a konyha: Meleg étel nincs, leginkább hideg előételeket adnak fel, ugyanakkor ebben nem ismernek tréfát. Rendkívül izgalmas étlapjukat két poétikusan fiatal séflány, Gubó Mira és Balogh Eszter állította össze, ahol az egyik rendező elv szintén a helyi alapanyagok használata volt. A másik fő szempont, hogy az ételek egyediek, és a borokhoz jól passzolóak legyenek. A zárás idejét is felhasználták kísérletezésre, ennek nyomán immár a kenyeret és a kalácsot is maguk sütik.




Természetesen a teljes Zelna választék megkóstolható a borbárban, olyanok is, amik máshol nincsenek (elsősorban a prémium tételekről van szó), de például csak itt érhető el a furmintból készült pezsgő is, ami tavaly, a nyitáskor debütált. Komoly gesztus ugyanakkor, hogy mintegy tucatnyi egyéb, a Rizling Generáció tagjaitól származó tételt is beemeltek a borlapra, mert tudják, hogy a fogyasztó a változatosság izgalmát is keresi. Kifejezetten figyelnek arra is, hogy ez a szortiment is meg-megújuljon, hasonlóan a sajáthoz.

Nagy erénye a borbárnak, hogy a borászat kóstolóit, rendezvényeit is itt tudják megtartani, legyen az csoportfogadás, vagy saját rendezvény. Ez utóbbira remek példa a Borszakkör, amelyet januárban indítottak a helyieknek, alapvető borértési ismereteket átadva. Tény, hogy ez a munka tavasszal megakadt, viszont híre ment, és már most jelentkeznek az érdeklődők az őszi kurzusra. Itt kell megemlíteni, hogy a borbár egész évben nyitva van, télen csak hétvégén, tavasztól viszont hétfő és kedd kivételével minden nap.




Mivel a Zelnához is elsősorban a hordóminták miatt érkeztünk, Barabás Barnával a 2019-es szüretet is kibeszéltük picit. Ő is kiemelte, hogy 2019 egy remek savakkal rendelkező, vibráló évjárat, ugyanakkor a termés meglehetősen kevés, mintegy fele az egyébként nagyon bő 2018-nak. Ez utóbbi miatt megengedték maguknak a szélesebb körű válogatást, aminek látszik is a nyoma a borokon: Még a szokásoshoz képest is komolyabb struktúrákat képviselnek úgy, hogy a savak is a topon vannak. A másik fontos részlet, hogy a hordóhasználatot még tovább finomítják, annak érdekében, hogy a dűlő karakterek még határozottabban meg tudjanak jelenni a borokban.


Balaton Olaszrizling 2019
Tartályminta. Citromsárga megjelenés, csillogó, csábító. Illata lendületes, benne gazdag gyümölcsösség mellett finom ki fajtajelleg mutatkozik. Pici zöldfűszer, pici ásvány. Szájban a fajta jelenik meg először, feszes gyümölcsöt, finom kis sósságot mutat, a bor eleven struktúrával rendelkezik. Hosszú sós lecsengés. ****+

Füred Hegybor 2019
Olaszrizling, tartályminta, de harmada volt használt kishordóban. Illata közepesen intenzív, olaszrizlingje finom, pici hordóhatása kulturált, gyümölcse vagány és feszes. Kis zöldfűszer színesíti. Már most is jól iható bor sós lecsengéssel. Remek. ****++

Berek-szél Olaszrizling 2019
Csak tartály. Világos citromsárga megjelenés, rendkívül feszes illat az olaszrizling mellet egy határozott meszes-feszes mineralitást mutat. Citrusok, alma, herbák. Szájban kivételesen remek savak, melléjül álló sós ásvány, a bor gyönyörűen elegáns, fajtajelleges és gyümölcsös. A termőhelyi karakter a végén is mindent visz. *****-

Bárka Birtokbor 2019
Olaszrizling, szürkebarát, rozália. Citrom megjelenés, zöldes árnyalattal. Illatában az olaszrizling a domináns, érett alma és citrusok mutatkozik, Mellette zöldfűszerek. Szájban is a telt gyümölcs s fő jegy, ugyanakkor a savak lendületesek, így a bor a feszesség és krémesség határán van. A finom, de határozott sósság a végén jelentkezik, ahogy az olaszrizling pici mandulássága is. Igazán remek, bár fiatal. ****/*****

Zweigelt 2019
Kádár Hungary 300 literes MT. Rubin szín lilás széllel, lendületes illat tankönyvi fajtajelleggel, meggyel és áfonyával, borssal és keleti fűszerrel. Érintésnyi hordóhatás. Kóstolva gyümölcsbomba, savszerkezete lendületes, egyensúlya remek, tanninja puha és csiszolt, a bor tulajdonképpen már most is megközelíthető. Nagyon jól iható, sűrű gyümölcsösséget mutató bor finom hordóval. ****/*****

Bárka Birtokbor 2019
Farkó-kő, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, tartályminta. Rubin szín, fekete mag. Sűrű és vastag gyümölcsöt mutató illatszerkezet, klasszik cabernet jegyekkel, feketeborssal. Szájban remek savakkal mutatkozik, a textúra ugyanolyan sűrű mint illatban, csersava puha, de nem kevés. Nagyon fiatal, érdemben még nem megközelíthető bor, hatalmas potenciállal, sós lecsengéssel. *****-


« Vissza az előző oldalra