AKTUÁLIS


Négy magyar platina a Decanter világversenyén

Négy magyar pincészet - a Figula, a Kreinbacher, a Sauska Tokaj és a Szent Tamás - bora is platinaérmet nyert a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén, ahonnan további négy aranyérmet is elhoztak a magyar termelők, írja az MTI.
Írta: Borigo


A balatonfüredi Figula Pincészet 2016-os Köves házasítása (szürkebarát, olaszrizling), a somlói Kreinbacher Birtok furmintból és chardonnay-ből készített Prestige Brut pezsgője, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata, valamint a tokaj-hegyaljai Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora

egyaránt 97 pontot kapott a lehetséges 100-ból.



Aranyéremmel négy tokaji bort jutalmazott a nemzetközi zsűri: a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2013-as 6 puttonyos aszúját, a Holdvölgy Borászat 2016-os Vision elnevezésű száraz cuvée-jét (furmint, hárslevelű, kabar), Orosz Gábor 2015-ös Kései Sárgamuskotályát, valamint a Zombory Pince 2014-es 6 puttonyos aszúját - közölte az MTI-vel kedden a Kreinbacher Birtok és a Holdvölgy Borászat.

Érdekesség, hogy a Szent Tamás Pincészet 2016 óta minden Decanter világversenyről platina érmet hozott el (2018 Mád Késői szüret 2016 DWWA 97 pont, 2017 Szent Tamás 2013 DWWA 95 pont, 2017 Aszú 2013 DAWA 95 pont, 2016 Szent Tamás 2012 DWWA 95 pont, 2016 3909 2011 DAWA 95 pont.)


Fotó: Szent Tamás Pincészet


A magyar termelők borai további 22 ezüst- és 24 bronzérmet kaptak.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek; Magyarországot 70 bor képviselte. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket kedden tették közzé a Decanter oldalán.

A DWWA versenyén a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűri ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.


Fotó: Sauska Tokaj


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Négy magyar platina a Decanter világversenyén

Négy magyar pincészet - a Figula, a Kreinbacher, a Sauska Tokaj és a Szent Tamás - bora is platinaérmet nyert a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén, ahonnan további négy aranyérmet is elhoztak a magyar termelők, írja az MTI.
Írta: Borigo


A balatonfüredi Figula Pincészet 2016-os Köves házasítása (szürkebarát, olaszrizling), a somlói Kreinbacher Birtok furmintból és chardonnay-ből készített Prestige Brut pezsgője, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata, valamint a tokaj-hegyaljai Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora

egyaránt 97 pontot kapott a lehetséges 100-ból.



Aranyéremmel négy tokaji bort jutalmazott a nemzetközi zsűri: a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2013-as 6 puttonyos aszúját, a Holdvölgy Borászat 2016-os Vision elnevezésű száraz cuvée-jét (furmint, hárslevelű, kabar), Orosz Gábor 2015-ös Kései Sárgamuskotályát, valamint a Zombory Pince 2014-es 6 puttonyos aszúját - közölte az MTI-vel kedden a Kreinbacher Birtok és a Holdvölgy Borászat.

Érdekesség, hogy a Szent Tamás Pincészet 2016 óta minden Decanter világversenyről platina érmet hozott el (2018 Mád Késői szüret 2016 DWWA 97 pont, 2017 Szent Tamás 2013 DWWA 95 pont, 2017 Aszú 2013 DAWA 95 pont, 2016 Szent Tamás 2012 DWWA 95 pont, 2016 3909 2011 DAWA 95 pont.)


Fotó: Szent Tamás Pincészet


A magyar termelők borai további 22 ezüst- és 24 bronzérmet kaptak.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek; Magyarországot 70 bor képviselte. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket kedden tették közzé a Decanter oldalán.

A DWWA versenyén a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűri ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.


Fotó: Sauska Tokaj


« Vissza az előző oldalra