AKTUÁLIS


Új borok a St. Andreánál

A 2018-as évben újonnan megjelenő tételek egy részét mutatta be a St. Andrea Szőlőbirtok május 7-én Budapesten, a St. Andrea Wine & Gourmet Barban.
Írta: Borigo


Az eseményen összesen hat tétel került bemutatásra, ebből az utolsó még nincs piacon, a másik öt már igen. Az eseményen részt vet Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, akinek Igazán c. száma ihlette az ötödik bemutatott tétel nevét.




Az alábbiakban közöljük a hat tétel bemutatását:


Egyetlen Egri Cuvée Grand Superior 2016
Illatában kajszi, alma, kis vanília, zöldfűszerek, édeskömény. Élénk, hosszú savakon sok érett gyümölcs, intenzív ásványos jegyekkel. Komplex, gazdag fehérbor, ötvözve a meszes és tufás talajok adta ásványos karaktereket. Chardonnay, sauvignon blanc és hárslevelű házasítása.

Mária Egri Cuvée Grand Superior 2016
Furmint és chardonnay, Nagy-Eged hegy dűlő. Végtelenül gazdag és ásványos bor, rendkívül tömör szerkezettel. Nagyon fiatal még.

Kadarka 2016
Az illata erőteljesen gyümölcsös, friss piros bogyósokkal, elsősorban ribizli, meggy, csipkebogyó, kicsi borssal, avarral. A szájban szép arányok, élénk savak kellemes, finom tanninossággal, rengeteg gyümölccsel, elegáns hordóhasználattal.

Nagykadarka 2016
Nagy-Eged hegy dűlő. A termőhely egy különlegesen mély, robosztus tételt adott 2016-ban. Az illata igen mély, komplex bort sejtet: érett feketeribizli, feketeszeder, tömjén, csilis csokoládé, füst, avar. A korty hatalmas, mind intenzitásában, mind hosszában egyedülálló, különösen egy kadarkától nem várnánk ezt az erőt. Ízében is ízkavalkád jellemző: több hullámban jelennek meg az érett gyümölcsök, a fűszerek és a termőhely ízei.

Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2014
Egy igazán nehéz évjárat igazán egyedülálló tétele. Illata a fekete bogyósokat idézi sok-sok fűszerrel, kis tejszínes-csokoládés aláfestéssel. Kóstolva érezhető a csapadékos , hűvös évjárat adta feszes, fiatal savak lendülete, de rajta az érett gyümölcsök már most jól iható bort eredményeznek. Komplex bor, amelyet pár éves palackérlelés után javasoljuk kinyitni.

Ajándék 2016
Aszú technológiával készült bor a Hangács dűlőből, mely cc. fél éves érlelést kapott egy 130 literes új zempléni tölgyfahordóban. Színe világos arany. Illatában a kajszi, a birs, a méz, a fehér szirmú virágok és a déli gyümölcsök kavalkádja. Ízében is a kajszi és a déli gyümölcsök dominálnak. Nagyon sűrű, azonban mégis elegáns édes bor, melyet igazán jó inni. A magas cukortartalom mellett határozott sav biztosítja a frissességet. A korty végén érezhető „riolitos tapadás” tovább gazdagítja az élményt.



« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Új borok a St. Andreánál

A 2018-as évben újonnan megjelenő tételek egy részét mutatta be a St. Andrea Szőlőbirtok május 7-én Budapesten, a St. Andrea Wine & Gourmet Barban.
Írta: Borigo


Az eseményen összesen hat tétel került bemutatásra, ebből az utolsó még nincs piacon, a másik öt már igen. Az eseményen részt vet Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, akinek Igazán c. száma ihlette az ötödik bemutatott tétel nevét.




Az alábbiakban közöljük a hat tétel bemutatását:


Egyetlen Egri Cuvée Grand Superior 2016
Illatában kajszi, alma, kis vanília, zöldfűszerek, édeskömény. Élénk, hosszú savakon sok érett gyümölcs, intenzív ásványos jegyekkel. Komplex, gazdag fehérbor, ötvözve a meszes és tufás talajok adta ásványos karaktereket. Chardonnay, sauvignon blanc és hárslevelű házasítása.

Mária Egri Cuvée Grand Superior 2016
Furmint és chardonnay, Nagy-Eged hegy dűlő. Végtelenül gazdag és ásványos bor, rendkívül tömör szerkezettel. Nagyon fiatal még.

Kadarka 2016
Az illata erőteljesen gyümölcsös, friss piros bogyósokkal, elsősorban ribizli, meggy, csipkebogyó, kicsi borssal, avarral. A szájban szép arányok, élénk savak kellemes, finom tanninossággal, rengeteg gyümölccsel, elegáns hordóhasználattal.

Nagykadarka 2016
Nagy-Eged hegy dűlő. A termőhely egy különlegesen mély, robosztus tételt adott 2016-ban. Az illata igen mély, komplex bort sejtet: érett feketeribizli, feketeszeder, tömjén, csilis csokoládé, füst, avar. A korty hatalmas, mind intenzitásában, mind hosszában egyedülálló, különösen egy kadarkától nem várnánk ezt az erőt. Ízében is ízkavalkád jellemző: több hullámban jelennek meg az érett gyümölcsök, a fűszerek és a termőhely ízei.

Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2014
Egy igazán nehéz évjárat igazán egyedülálló tétele. Illata a fekete bogyósokat idézi sok-sok fűszerrel, kis tejszínes-csokoládés aláfestéssel. Kóstolva érezhető a csapadékos , hűvös évjárat adta feszes, fiatal savak lendülete, de rajta az érett gyümölcsök már most jól iható bort eredményeznek. Komplex bor, amelyet pár éves palackérlelés után javasoljuk kinyitni.

Ajándék 2016
Aszú technológiával készült bor a Hangács dűlőből, mely cc. fél éves érlelést kapott egy 130 literes új zempléni tölgyfahordóban. Színe világos arany. Illatában a kajszi, a birs, a méz, a fehér szirmú virágok és a déli gyümölcsök kavalkádja. Ízében is a kajszi és a déli gyümölcsök dominálnak. Nagyon sűrű, azonban mégis elegáns édes bor, melyet igazán jó inni. A magas cukortartalom mellett határozott sav biztosítja a frissességet. A korty végén érezhető „riolitos tapadás” tovább gazdagítja az élményt.



« Vissza az előző oldalra