AKTUÁLIS


Furmint Napok Köveskál

A rendezvény ötletgazdája a köveskáli születésű Pálffy Gyula, aki a furmint jegyében a meghívott vendégeinek már három éve tart szakmai borkóstolót. A kóstoló elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a Balatoni borrégióban 10-15 éve újratelepített szőlőfajtában rejlő potenciálra.
Írta: Borigo


A pénteki zárt körű szakmai borkóstolót Dr. Brazsil Dávid főtitkár nyitotta meg a HNT képviseletében. Előadásában kitért az elmúlt évek telepítéseire, valamint a szőlőfajták országos megoszlására, amely szerint 3.950 hektárnyi telepített ültetvénnyel a furmint az 5. helyen áll. Ennek több, mint 90 százaléka a Tokaji Borvidéken található, a maradékon osztozik Somló és a Balaton. Az ezt követő szakmai vakkóstoló késő estig elhúzódott.


Fotó: Szabó Miklós


Ugyanezen a napon a nagyközönséget a helyi vendéglátó egységekben – Kővirág, Káli Art Inn, Miakő - furmintra hangolt borvacsorával várták. A borsort Takács Alexandrosz (Artizán Borkereskedés), Gajdics Péter (Mazel Tov), illetve Juhász Krisztián (Borkonyha) állították össze és prezentálták a résztvevőknek.


Fotó: Szabó Miklós


Szombaton három helyszínen lehetett ültetett szakmai előadáson részt venni. Az előadások témái között többek között megtalálható volt a Volcanic Wines of Pannonia, Furmint USA elnevezésű program is, a meghívott borászok között a balatoniak mellett Tokaj és Somló képviseletében is megjelentek neves kollégák.


Fotó: Szabó Miklós


Szombat délután 17 órakor egy rendkívüli köveskáli történeti kiállításon ismerkedhettek meg a résztvevők a hely borászati és geológiai lehetőségeivel, múltjával és jövőjével.


Fotó: Szabó Miklós


Pálffy Gyula a következőképpen összegzett a rendezvényt követően: Nagyon készültünk. Az időjósok ítéletidőt jeleztek. Izgultunk, hogy most mi lesz? Aztán szombaton kisütött a nap. Velünk van a Jóisten! Aztán csak jöttek, csak jöttek a vendégek, megtelt minden helyszín. Nagyon jók voltak a vendéglátók, a Káli Art Inn, a Kővirág, a Káli kövek, a Miakő, és talán mi is, a Pálffy Pince. Szuperek voltak az előadók, a borászok, a sommelierek. Álmomban sem tudtam volna, szebbet elképzelni. Elértük a célunkat, most már a Furmintról, és Köveskálról beszél mindenki.


Fotó: Szabó Miklós


A háromnapos rendezvény záró napján, vasárnap, a korán kelőket pezsgős reggeli búcsúztatta a gasztrofaluként is ismert Köveskáltól.


« Vissza az előző oldalra