AKTUÁLIS


A Gilvesy Pincészet is a francia napilap ajánlójában

Lassan hozzászokhatunk a gondolathoz, hogy Budapest a külföldi újságírók új kedvencévé vált. Ritkák azonban az olyan ajánlók, amelyek a fővároson kívül is merészkednének. Alexane Pelissou, a Le Monde szerzője most egy ilyen ajánlót írt.
Írta: Borigo


A francia napilap cikke is Budapesttel indít, egészen pontosan a budai Veli Bej fürdőben. Mozaikok, ősi kőfaragványok, színes boltívek találhatóak ebben a szépen felújított török termálban, érdemes a látogatásra.

Budapestről egy ugrásra található Martonvásár és a csodaszép Brunszvik-kastély. A bejárattal szemben, egy kis ház alsó szintjén találjuk a hangulatos Für Elise kávézót. A kínálatban egyszerű, de finom ételek, croque-monsieur, tépett malachúsos szendvics, csokoládés sütemény és levendulaszörp. (BORIGO-tipp: ha meginnánk egy pohárral, érdemes vonattal menni, a Déliből gyors és kényelmes a vasúti kapcsolat, az állomástól pedig rövid sétára található a kastély.)




A Balaton irányába haladva érdemes útba ejteni a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumot is. Az régi, rokokó berendezésű helyiségek egy 18. századi patikabelsőn keresztül vezetnek be a gyógyszerészettörténetbe.

A rusztikus díszítésű veszprémi Chianti Étterem (amely időközben Gusto 13 néven nyitott újra) is feltétlenül megér egy látogatást. Ruprecht László séf tányérjain a mediterrán ízek és a hagyományos konyha találkoznak – írja a francia lap újságírója. A hely alkalmas arra is, hogy a régió boraival ismerkedjünk.

A sok élményben elfáradva érdemes egy kicsit sétálni is. Mi sem alkalmasabb erre, mint a félszigeten fekvő Tihany, ahol először érdemes az apátságot megnézni, majd a természet, a Belső-tó vagy a levendulaföldek felé venni az irányt.




Végül a Szent György-hegyre teszünk egy kitérőt. A Gilvesy Pincészet fehérborait – így a gyümölcsösen könnyű sauvignont – akár a tiszta betonépületben, akár a tóra néző teraszon is megkóstolhatjuk. Egy kihagyhatatlan megálló, nyáron és télen egyaránt – írja a francia napilap szerzője.

A Le Monde cikke itt olvasható eredetiben:
http://www.lemonde.fr/m-voyage/article/2017/12/28/balade-en-hongrie-de-buda-au-lac-balaton_5235182_4497613.html?xtmc=balaton&xtcr=1


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


A Gilvesy Pincészet is a francia napilap ajánlójában

Lassan hozzászokhatunk a gondolathoz, hogy Budapest a külföldi újságírók új kedvencévé vált. Ritkák azonban az olyan ajánlók, amelyek a fővároson kívül is merészkednének. Alexane Pelissou, a Le Monde szerzője most egy ilyen ajánlót írt.
Írta: Borigo


A francia napilap cikke is Budapesttel indít, egészen pontosan a budai Veli Bej fürdőben. Mozaikok, ősi kőfaragványok, színes boltívek találhatóak ebben a szépen felújított török termálban, érdemes a látogatásra.

Budapestről egy ugrásra található Martonvásár és a csodaszép Brunszvik-kastély. A bejárattal szemben, egy kis ház alsó szintjén találjuk a hangulatos Für Elise kávézót. A kínálatban egyszerű, de finom ételek, croque-monsieur, tépett malachúsos szendvics, csokoládés sütemény és levendulaszörp. (BORIGO-tipp: ha meginnánk egy pohárral, érdemes vonattal menni, a Déliből gyors és kényelmes a vasúti kapcsolat, az állomástól pedig rövid sétára található a kastély.)




A Balaton irányába haladva érdemes útba ejteni a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumot is. Az régi, rokokó berendezésű helyiségek egy 18. századi patikabelsőn keresztül vezetnek be a gyógyszerészettörténetbe.

A rusztikus díszítésű veszprémi Chianti Étterem (amely időközben Gusto 13 néven nyitott újra) is feltétlenül megér egy látogatást. Ruprecht László séf tányérjain a mediterrán ízek és a hagyományos konyha találkoznak – írja a francia lap újságírója. A hely alkalmas arra is, hogy a régió boraival ismerkedjünk.

A sok élményben elfáradva érdemes egy kicsit sétálni is. Mi sem alkalmasabb erre, mint a félszigeten fekvő Tihany, ahol először érdemes az apátságot megnézni, majd a természet, a Belső-tó vagy a levendulaföldek felé venni az irányt.




Végül a Szent György-hegyre teszünk egy kitérőt. A Gilvesy Pincészet fehérborait – így a gyümölcsösen könnyű sauvignont – akár a tiszta betonépületben, akár a tóra néző teraszon is megkóstolhatjuk. Egy kihagyhatatlan megálló, nyáron és télen egyaránt – írja a francia napilap szerzője.

A Le Monde cikke itt olvasható eredetiben:
http://www.lemonde.fr/m-voyage/article/2017/12/28/balade-en-hongrie-de-buda-au-lac-balaton_5235182_4497613.html?xtmc=balaton&xtcr=1


« Vissza az előző oldalra