AKTUÁLIS


A szent hegy borai: Nagy-Eged-hegy Mesterkurzus 2.0

„Nincs még egy olyan termőhely Magyarországon, mint a Nagy-Eged-hegy, ahol egyformán lehet csúcsminőségű fehér- és vörösborokat termelni” – állapította meg dr. Rohály Gábor borakadémikus az október 26-ikán, a budapesti KOGART Házban megtartott 12 tételes kóstolón. A St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród és a Gróf Buttler Borászatok exkluzív eseményén az is kiderült: van remény arra, hogy a legjobb magyar borok felzárkózzanak a nemzetközi élmezőnyhöz.
Írta: Borigo


Jóllehet a szakértők és borrajongók által megkóstolt tételek között akadt furmint, kadarka, bikavér és syrah is, már az este felvezetőjében egyértelművé tették a szervezők: nem elsősorban fajtát, hanem terroirt fognak az érdeklődők kóstolni. Az egri borvidékhez tartozó Nagy-Eged-hegy-dűlőnek (ami a hegy derekától a csúcsáig terjed, tehát a tengerszint feletti 250 méternél kezdődik) ugyanis mészmárgás-meszes talaja, 20-35 fokos lejtése és speciális klímája miatt minden borban megmutatkozó egyedi, ásványos ízvilága van.

Ez persze nem baj, sőt. Amint arra Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok birtokigazgatója rámutatott, valamennyi nagy nemzetközi borvidéknek meszes a talaja. Igaz, nem minden borvidéken termelnek olyan kárpát-medencei fajtákat, mint például a furmint vagy a kadarka. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke külön kiemelte a két kóstolt fehér tétel, a Kovács Nimród Borászat 2015-ös furmintjának és a St. Andrea 2015-ös Mária borának (Chardonnay-furmint) eleganciáját és mesteri elkészítését. A furmintklónok Szepsy István tokaji borászlegendától származnak, és megtalálták helyüket és saját arcukat a „szent hegyen”.

Az éppen athosi zarándoklatról hazatért Lőrincz György szerint ugyanis a Nagy-Eged-hegy is szent hely. Ezt nemcsak a boraik névválasztásával jelzik, de azok jellemzésekor is. Tény, a 2013-as bikavérüket „borrá nemesedett imádságként” aposztrofálják, mivel úgy vélik, az évjárat különösen magán viselte az isteni kegyelem megnyilvánulását. Ezzel a két másik borászat képviselője sem vitatkozott. A Gróf Buttler 2013-as syrah-ja sűrű szövésű, szinte teljesen fekete, kakaós, fekete gyümölcsös jegyekben dúskáló tétel.

Tulajdonképpen borászati pedofíliát olvasott a magyar borisszák fejére az este dr. Mészáros Gabriella nemzetközi akadémikus, a Borkollégium igazgatója. A szakember szerint a magyar közönség túl fiatalon issza meg a borokat, a Nagy-Eged-hegy kóstolón volt olyan tétel, amit 5-6, netán 10 év múlva kellene visszakóstolni, mert bár talán már 2-3 éve is palackban érlelődik, még mindig nem futotta ki magát. Ez is indokolhatja, hogy miért csak most bocsátja piacra a 2011-es NJK-t a Kovács Nimród Borászat. A tulajdonosról elnevezett zászlósbor (Nimród János Kovács) persze még így is fiatalnak tűnik a lassacskán elfogyó elődje, a 2009-es NJK mellett, amit a résztvevők nagyszerű húskísérő borként emlegettek.

Rossz hír azonban az érdeklődőknek, hogy az egyedi termőhely említett tételeiből mindössze néhány száz, legfeljebb egy-két ezer palack készült. A legnagyobb garanciát az exkluzivitásra azonban nem a borok korlátozott elérhetősége jelenti, hanem a tény, hogy egészen egyedi az ízviláguk. A már említett dr. Rohály Gábor borakadémikus, Borkalauz-alapító, a hazai borszakírás doyenje szerint ugyanis „a Nagy-Eged-hegyet nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi. Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A Nagy-Eged-hegy is ilyen.”

A Nagy-Eged-hegy mesterkurzuson bemutatott borok:

Kovács Nimród Furmint 2015
St. Andrea Mária 2015
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Pinot noir 2012
Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2014
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012
Gróf Buttler Egri Syrah, Grand Selection 2013
Kovács Nimród Grand Bleu 2012
Gróf Buttler Egri Bikavér 2012 (Nagy-Eged hordóminta)
Gróf Buttler Egri Grand Superior Cuvée – Phantom 2012 Nagy-Eged
Kovács Nimród NJK 2011
Kovács Nimród NJK 2009


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


A szent hegy borai: Nagy-Eged-hegy Mesterkurzus 2.0

„Nincs még egy olyan termőhely Magyarországon, mint a Nagy-Eged-hegy, ahol egyformán lehet csúcsminőségű fehér- és vörösborokat termelni” – állapította meg dr. Rohály Gábor borakadémikus az október 26-ikán, a budapesti KOGART Házban megtartott 12 tételes kóstolón. A St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród és a Gróf Buttler Borászatok exkluzív eseményén az is kiderült: van remény arra, hogy a legjobb magyar borok felzárkózzanak a nemzetközi élmezőnyhöz.
Írta: Borigo


Jóllehet a szakértők és borrajongók által megkóstolt tételek között akadt furmint, kadarka, bikavér és syrah is, már az este felvezetőjében egyértelművé tették a szervezők: nem elsősorban fajtát, hanem terroirt fognak az érdeklődők kóstolni. Az egri borvidékhez tartozó Nagy-Eged-hegy-dűlőnek (ami a hegy derekától a csúcsáig terjed, tehát a tengerszint feletti 250 méternél kezdődik) ugyanis mészmárgás-meszes talaja, 20-35 fokos lejtése és speciális klímája miatt minden borban megmutatkozó egyedi, ásványos ízvilága van.

Ez persze nem baj, sőt. Amint arra Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok birtokigazgatója rámutatott, valamennyi nagy nemzetközi borvidéknek meszes a talaja. Igaz, nem minden borvidéken termelnek olyan kárpát-medencei fajtákat, mint például a furmint vagy a kadarka. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke külön kiemelte a két kóstolt fehér tétel, a Kovács Nimród Borászat 2015-ös furmintjának és a St. Andrea 2015-ös Mária borának (Chardonnay-furmint) eleganciáját és mesteri elkészítését. A furmintklónok Szepsy István tokaji borászlegendától származnak, és megtalálták helyüket és saját arcukat a „szent hegyen”.

Az éppen athosi zarándoklatról hazatért Lőrincz György szerint ugyanis a Nagy-Eged-hegy is szent hely. Ezt nemcsak a boraik névválasztásával jelzik, de azok jellemzésekor is. Tény, a 2013-as bikavérüket „borrá nemesedett imádságként” aposztrofálják, mivel úgy vélik, az évjárat különösen magán viselte az isteni kegyelem megnyilvánulását. Ezzel a két másik borászat képviselője sem vitatkozott. A Gróf Buttler 2013-as syrah-ja sűrű szövésű, szinte teljesen fekete, kakaós, fekete gyümölcsös jegyekben dúskáló tétel.

Tulajdonképpen borászati pedofíliát olvasott a magyar borisszák fejére az este dr. Mészáros Gabriella nemzetközi akadémikus, a Borkollégium igazgatója. A szakember szerint a magyar közönség túl fiatalon issza meg a borokat, a Nagy-Eged-hegy kóstolón volt olyan tétel, amit 5-6, netán 10 év múlva kellene visszakóstolni, mert bár talán már 2-3 éve is palackban érlelődik, még mindig nem futotta ki magát. Ez is indokolhatja, hogy miért csak most bocsátja piacra a 2011-es NJK-t a Kovács Nimród Borászat. A tulajdonosról elnevezett zászlósbor (Nimród János Kovács) persze még így is fiatalnak tűnik a lassacskán elfogyó elődje, a 2009-es NJK mellett, amit a résztvevők nagyszerű húskísérő borként emlegettek.

Rossz hír azonban az érdeklődőknek, hogy az egyedi termőhely említett tételeiből mindössze néhány száz, legfeljebb egy-két ezer palack készült. A legnagyobb garanciát az exkluzivitásra azonban nem a borok korlátozott elérhetősége jelenti, hanem a tény, hogy egészen egyedi az ízviláguk. A már említett dr. Rohály Gábor borakadémikus, Borkalauz-alapító, a hazai borszakírás doyenje szerint ugyanis „a Nagy-Eged-hegyet nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi. Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A Nagy-Eged-hegy is ilyen.”

A Nagy-Eged-hegy mesterkurzuson bemutatott borok:

Kovács Nimród Furmint 2015
St. Andrea Mária 2015
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Pinot noir 2012
Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2014
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012
Gróf Buttler Egri Syrah, Grand Selection 2013
Kovács Nimród Grand Bleu 2012
Gróf Buttler Egri Bikavér 2012 (Nagy-Eged hordóminta)
Gróf Buttler Egri Grand Superior Cuvée – Phantom 2012 Nagy-Eged
Kovács Nimród NJK 2011
Kovács Nimród NJK 2009


« Vissza az előző oldalra