AKTUÁLIS


Sárospatak újra az élen!

A Sárospataki Borterasz Egyesület 2017. június 21-én sajtótájékoztatóval egybekötött évjárat bemutatót tartott Budapesten, az Andante Borpatikában. Az esemény résztvevői megismerkedhettek az Egyesület tagjainak 2016-os boraival, valamint a Sárospatak bor 2016-os évjáratával is.
Írta: Borigo


A sajtótájékoztatón Laurent Comas az Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és pár szóban bemutatta az Egyesületet. Sárospatak környéki borászatokként azért fogtak össze, hogy megmutassák – az északi régió kiváló dűlői, a gondos szőlészeti és borászati munka és a kulturális örökség együttesen mekkora lehetőségeket hordoznak magukban. A három éve működő egyesület ettől az évtől kezdve új lendülettel, új tagokkal, erősebb megjelenéssel erősít. A Pajzos Zrt. vezetője rámutatott, hogy az Egyesület célja a tudatos borvidéki jelenlét, és egy meghatározó Sárospatak márkanév kialakítása, melynek fókuszában a minőségi, stílusos borkészítés áll.


„Természetesen a Tokaji borvidékhez tartozunk, és boraink minőségével büszkén képviseljük a régiót. Viszont szeretnénk színesíteni a palettát, újabb lehetőséget kínálva a borkedvelőknek.”



– zárta mondandóját az Egyesület elnöke.




ifj Hörcsik Richárd, a Tokaj-Portius Pincészettől a régió bortörténelmi hagyományairól beszélt. Sárospatak és környéke a Tokaj-Hegyaljai borvidék szerves része, még akkor is, ha ezt sokan sajnos nem tudják. A Pajzos, a Király-hegy vagy a Megyer olyan dűlők, melyeken a különleges adottságok miatt már a XV. században is folyt gazdálkodás. Ahogy az Egyesület alelnöke kiemelte, Sárospatak nem csak kulturális és gazdasági értelemben, de borászati szempontból is a régió központja volt évszázadokon keresztül.

A borok kóstolása előtt Harsányi Gábor a Harsányi Pincészet tulajdonosa elmondta, hogy az évek óta elkészített Sárospatak borból 2016-ban 1800 palack készült, és idén először kerül kereskedelmi forgalomba. A tipikus hegyaljai fajtákból készült cuvée eddig főként a borászatok együttműködését hivatott jelképezni, ugyanakkor a közös megjelenések illetve a piaci oldalról megmutatkozó kereslet eredményeként hamarosan megvásárolható lesz a Sárospatak bor. A pincészetek saját stílusukban készítették el az egyes - később házasításra kerülő - tételeiket.

Az elkészült bor 87%-ban Furmint, 13%-ban Hárslevelű fajtákat tartalmaz, mutatta be a bort ifj Hörcsik Richárd. 20%-a másod- és harmadtöltésű, 3 és 5 hl-es hordóban érlelődött 6 hónapig. A Megyer- és a Király-hegy termőterületei adják a feldolgozott szőlő legjavát. A „Patakbor 2016” ízében, illatában az ásványos, sós jegyek dominálnak, nagyszerűen bemutatva a dűlőkre jellemző vulkanikus jelleget. Frissesség és érett savkarakter jellemzik.




A rajongóknak örömhír emellett, hogy az Egyesület idén megtalálható lesz a nyár legtöbb fesztiválján, például a Zempléni Fesztiválon (2017. augusztus 11-20.), a Vingardium Borligeten (2017. szeptember 1-3.) vagy a Budapest Borfesztiválon (2017. szeptember 7-10.). Ezekre az Egyesületet alkotó pincészetek közösen települnek ki, hogy jobban tudatosodjon a borrajongóknál, hogy Sárospatakon „a történet újra él” – emelte ki az Egyesület fő üzenetét Harsányi Gábor.

Kóstolt tételek
1. Naár Családi Pincészet – Furmint
2. Tokaj Portius Pincészet - Sauvignon Blanc
3. Naár családi Pincészet - Zengő
4. Espák Pincészet - Hárslevelű
5. Harsányi Pincészet - Megyer Furmint
6. Pajzos Pincészet - Selection Dry
7. Espák Pincészet – Supreme Hárslevelű
8. Harsányi Pincészet – Hős
9. Tokaj Portius - Tokaji Hárslevelű késői szüret 2016
10. Pajzos Pincészet - Tokaji Aszú


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Sárospatak újra az élen!

A Sárospataki Borterasz Egyesület 2017. június 21-én sajtótájékoztatóval egybekötött évjárat bemutatót tartott Budapesten, az Andante Borpatikában. Az esemény résztvevői megismerkedhettek az Egyesület tagjainak 2016-os boraival, valamint a Sárospatak bor 2016-os évjáratával is.
Írta: Borigo


A sajtótájékoztatón Laurent Comas az Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és pár szóban bemutatta az Egyesületet. Sárospatak környéki borászatokként azért fogtak össze, hogy megmutassák – az északi régió kiváló dűlői, a gondos szőlészeti és borászati munka és a kulturális örökség együttesen mekkora lehetőségeket hordoznak magukban. A három éve működő egyesület ettől az évtől kezdve új lendülettel, új tagokkal, erősebb megjelenéssel erősít. A Pajzos Zrt. vezetője rámutatott, hogy az Egyesület célja a tudatos borvidéki jelenlét, és egy meghatározó Sárospatak márkanév kialakítása, melynek fókuszában a minőségi, stílusos borkészítés áll.


„Természetesen a Tokaji borvidékhez tartozunk, és boraink minőségével büszkén képviseljük a régiót. Viszont szeretnénk színesíteni a palettát, újabb lehetőséget kínálva a borkedvelőknek.”



– zárta mondandóját az Egyesület elnöke.




ifj Hörcsik Richárd, a Tokaj-Portius Pincészettől a régió bortörténelmi hagyományairól beszélt. Sárospatak és környéke a Tokaj-Hegyaljai borvidék szerves része, még akkor is, ha ezt sokan sajnos nem tudják. A Pajzos, a Király-hegy vagy a Megyer olyan dűlők, melyeken a különleges adottságok miatt már a XV. században is folyt gazdálkodás. Ahogy az Egyesület alelnöke kiemelte, Sárospatak nem csak kulturális és gazdasági értelemben, de borászati szempontból is a régió központja volt évszázadokon keresztül.

A borok kóstolása előtt Harsányi Gábor a Harsányi Pincészet tulajdonosa elmondta, hogy az évek óta elkészített Sárospatak borból 2016-ban 1800 palack készült, és idén először kerül kereskedelmi forgalomba. A tipikus hegyaljai fajtákból készült cuvée eddig főként a borászatok együttműködését hivatott jelképezni, ugyanakkor a közös megjelenések illetve a piaci oldalról megmutatkozó kereslet eredményeként hamarosan megvásárolható lesz a Sárospatak bor. A pincészetek saját stílusukban készítették el az egyes - később házasításra kerülő - tételeiket.

Az elkészült bor 87%-ban Furmint, 13%-ban Hárslevelű fajtákat tartalmaz, mutatta be a bort ifj Hörcsik Richárd. 20%-a másod- és harmadtöltésű, 3 és 5 hl-es hordóban érlelődött 6 hónapig. A Megyer- és a Király-hegy termőterületei adják a feldolgozott szőlő legjavát. A „Patakbor 2016” ízében, illatában az ásványos, sós jegyek dominálnak, nagyszerűen bemutatva a dűlőkre jellemző vulkanikus jelleget. Frissesség és érett savkarakter jellemzik.




A rajongóknak örömhír emellett, hogy az Egyesület idén megtalálható lesz a nyár legtöbb fesztiválján, például a Zempléni Fesztiválon (2017. augusztus 11-20.), a Vingardium Borligeten (2017. szeptember 1-3.) vagy a Budapest Borfesztiválon (2017. szeptember 7-10.). Ezekre az Egyesületet alkotó pincészetek közösen települnek ki, hogy jobban tudatosodjon a borrajongóknál, hogy Sárospatakon „a történet újra él” – emelte ki az Egyesület fő üzenetét Harsányi Gábor.

Kóstolt tételek
1. Naár Családi Pincészet – Furmint
2. Tokaj Portius Pincészet - Sauvignon Blanc
3. Naár családi Pincészet - Zengő
4. Espák Pincészet - Hárslevelű
5. Harsányi Pincészet - Megyer Furmint
6. Pajzos Pincészet - Selection Dry
7. Espák Pincészet – Supreme Hárslevelű
8. Harsányi Pincészet – Hős
9. Tokaj Portius - Tokaji Hárslevelű késői szüret 2016
10. Pajzos Pincészet - Tokaji Aszú


« Vissza az előző oldalra