AKTUÁLIS


Koch Csaba: 25 év alatt a csúcsra

Nagypapájától kapott néhány sor szőlővel kezdte a borászkodást negyedszázada Koch Csaba, akinek a munkáját számos hazai és nemzetközi aranyérem mellett az Év Pincészete-díjjal is elismerték. A Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken egyaránt aktív borász emlékezetes ünnepséggel idézte fel az eddigi sikereket.
Írta: Borigo


„Emlékszem, harminc évvel ezelőtt Koch Csaba táncolt a legszebb lányokkal” – mutatott rá arra köszöntőjében derűsen Bányai Gábor országgyűlési képviselő, hogy az időközben ötgyermekes családapává érett borásznak már ifjúkorában is lelkes rajongótábora volt. Aztán gyorsan hozzátette, nem elsősorban ezért néz fel a borászra, hanem azért, mert mindig is alázatos volt a borkészítésben, és az ő példája is jelzi, a kemény, kompromisszummentes munka a szőlőben és a pincében meghozza a sikert.

Munkából pedig volt nem kevés: negyedszázaddal ezelőtt Koch Csaba a nagypapájától kapott 0,2 hektár szőlőt, amiből sziszifuszi munkával építette fel mai hajós-bajai és villányi „birodalmát”. Koch Csaba első aranyérmét az 1990-es évek elején a jánoshalmai borversenyen kapta, 2000 óta palackozza a borait, és a méltán híres Petar Cindric újvidéki, valamint Kozma Pál pécsi kutatóprofesszorokkal az elmúlt években 33 rezisztens szőlőfajtával kísérletezve igyekszik teljesen vegyszermentes borokat készíteni. A borászat termése nemzetközi elismerésekből is kimagasló volt az utóbbi tíz évben: borszakírói összesítés szerint világversenyeken 5 arany és 5 ezüst, nemzetközi versenyeken 53 arany és 19 ezüst, országos borversenyeken 104 arany és 18 ezüst, régiós borversenyeken 98 arany és 13 ezüst született.

Nem mellesleg az ünnepségen debütált Koch Csaba legújabb prémium borsorozata. A Frisch márkanevű borcsaládba magas minőségű, dűlőszelektált Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, chardonnay, rozé és merlot borok tartoznak. A résztvevők pedig abban a kiváltságban is részesülhettek, hogy megkóstolhatták a még palackérlelés alatt álló cserszegi fűszeres és chardonnay pezsgőket.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Koch Csaba: 25 év alatt a csúcsra

Nagypapájától kapott néhány sor szőlővel kezdte a borászkodást negyedszázada Koch Csaba, akinek a munkáját számos hazai és nemzetközi aranyérem mellett az Év Pincészete-díjjal is elismerték. A Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken egyaránt aktív borász emlékezetes ünnepséggel idézte fel az eddigi sikereket.
Írta: Borigo


„Emlékszem, harminc évvel ezelőtt Koch Csaba táncolt a legszebb lányokkal” – mutatott rá arra köszöntőjében derűsen Bányai Gábor országgyűlési képviselő, hogy az időközben ötgyermekes családapává érett borásznak már ifjúkorában is lelkes rajongótábora volt. Aztán gyorsan hozzátette, nem elsősorban ezért néz fel a borászra, hanem azért, mert mindig is alázatos volt a borkészítésben, és az ő példája is jelzi, a kemény, kompromisszummentes munka a szőlőben és a pincében meghozza a sikert.

Munkából pedig volt nem kevés: negyedszázaddal ezelőtt Koch Csaba a nagypapájától kapott 0,2 hektár szőlőt, amiből sziszifuszi munkával építette fel mai hajós-bajai és villányi „birodalmát”. Koch Csaba első aranyérmét az 1990-es évek elején a jánoshalmai borversenyen kapta, 2000 óta palackozza a borait, és a méltán híres Petar Cindric újvidéki, valamint Kozma Pál pécsi kutatóprofesszorokkal az elmúlt években 33 rezisztens szőlőfajtával kísérletezve igyekszik teljesen vegyszermentes borokat készíteni. A borászat termése nemzetközi elismerésekből is kimagasló volt az utóbbi tíz évben: borszakírói összesítés szerint világversenyeken 5 arany és 5 ezüst, nemzetközi versenyeken 53 arany és 19 ezüst, országos borversenyeken 104 arany és 18 ezüst, régiós borversenyeken 98 arany és 13 ezüst született.

Nem mellesleg az ünnepségen debütált Koch Csaba legújabb prémium borsorozata. A Frisch márkanevű borcsaládba magas minőségű, dűlőszelektált Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, chardonnay, rozé és merlot borok tartoznak. A résztvevők pedig abban a kiváltságban is részesülhettek, hogy megkóstolhatták a még palackérlelés alatt álló cserszegi fűszeres és chardonnay pezsgőket.


« Vissza az előző oldalra