AKTUÁLIS


XVII. Sommelier Magyar Bajnokság

Mindkettőre lehet már nevezni, méghozzá augusztus 10-ig. A soproniak újra belenyúltak a dologba, jó lenne több ilyen kishazánkban.


A magyar sommelier bajnokság tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre. A verseny szervezői a Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft.
Az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) verseny lebonyolítási rendszere értelmében a bajnokság két fordulóból áll.

Elődöntő
2010. augusztus 26-án, csütörtökön 14.00 órakor Sopronban a Hotel Lővérben

Az elődöntő két feladatcsoportból áll. Az elsőben egy 25 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, az írásbeli tesztben többek között önológiai tudásból, szőlészeti és borászati kérdésekből, a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdések szerepelnek. Továbbá 2 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta, márka), valamint 2 bort írásban részletesen jellemezni. A kidolgozási idő 90 perc. A második részben dekantálni kell, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven leírni. A rendelkezésre álló idő 8+8 perc. A választható nyelvek: angol, francia, spanyol. Természetesen nem kizáró ok, ha valaki más idegen nyelvet választ, vagy magyarul adja elő, de a döntőre eséllyel pályázók az ASI szabályainak megfelelően a három nyelv közül választanak. Az elődöntő zártkörű, azon csak a versenyzők és a zsűri vehet részt.

Döntő
A döntőt 2010. augusztus 27-én, pénteken 14 órakor rendezzük a Hotel Lővérben.

A döntőn nézőként (szurkolóként) várunk minden érdeklődőt. A döntőbe az elődöntő első három helyezettje jut, de a döntőbe jutást csak az elődöntő okleveleinek átadásakor hirdetjük ki.
A döntő feladatai megegyeznek az előző magyar bajnokságok feladataival. Az első részben a versenyző fogadja a vendégeket, akik „nem beszélnek magyarul”, majd pezsgőt szolgál fel nekik.
A továbbiakban adott ételsorhoz italsort ajánl (szerepelnie kell az italok között három külföldi
italnak is), végül bort kell dekantálnia.
A második részben egy hibás borlap kijavítása szóban, majd 3 bor felismerése illetve a borok leírása, és 5 párlat felismerése következik. Zárásként pedig egy közös meglepetés feladat.
A 3 versenyző egymás után szerepel. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 50 perc, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódik össze. A még rendelkezésre álló időt a feladatra megadott idő kétharmadánál bemondjuk. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készül, a zsűri munkájának megkönnyítésére.
A döntő nagy nyilvánosság előtt zajlik, nagyszámú szakmai és amatőr érdeklődő figyelmével kísérve. A verseny élvezését megkönnyíti a kihangosítás, így a nézők „testközelből” figyelhetik a feladatokat és a versenyzőket. A magyar bajnokságok történetében immár szokássá vált módon a vendégek is megkóstolhatják a poharukba töltött, a versenyzők által leírandó borokat.
A verseny győztese jogot nyer Magyarország képviselőjeként a 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon való részvételre, amelyet 2010. november végén Franciaországban, Strassbourgban rendez az ASI.
Versenyre jelentkezés:
A bajnokságra a nevezési díj 15 000 Ft (ebből az összegből 7 500 Ft a szobaárból jóváírásra kerül), melyet előzetesen augusztus 19-ig kell átutalni, vagy postai csekken befizetni a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 10700426-45209002-51100005 számú számlájára. Kérjük a megjegyzés rovatba beírni: Sommelier Bajnokság.
Magyar Sommelier Szövetség 1061 Jókai tér 7., Tel./Fax.: 1/353-4849 1146 Állatkerti út 2., T: 1/ 468 4040 E-mail: sommelieriskola@bakatorbor.hu
Bormarketing Műhely Nonprofit Kft., 9400 Sopron, Kölcsey F. u. 5., Tel.: 99/508-835; Fax: 99/508-836 E-m.: info@soproniborvidek.hu
Weboldal: www.sommelier.hu

2010. évi Magyar Sommelier Bajnokság Versenyszabályzat

A 2010. évi, Sopronban megrendezésre kerülő XVII. magyar Sommelier Bajnokság részvételi szabályai:
Versenyzők: a verseny nyitott minden magyar állampolgárságú hölgy és úr számára, aki elmúlt 18 éves, és legalább egy éve hivatásszerűen sommelier-ként dolgozik , azaz borokat válogat, rendel, borkészletet kezel, az étlaphoz illeszkedően a séffel együttműködve bor- és itallapot állít össze, tanácsot ad a vendégnek, ételekhez italokat ajánl, felszolgál és dekantál borokat, valamint felszolgál pezsgőt, párlatokat, ásványvizet, teát, kávét, szivart és minden az étteremben előforduló más italt. A nem magyar állampolgárságú versenyzők akkor indulhatnak a magyar bajnokságon, ha legalább 3 éve Magyarországon sommelier-ként dolgoznak.
A versenyen való részvétel további feltétele a nevezési díj határidőre történő megfizetése.
Szervezés: a verseny szervezője a Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft, az ASI (Association de la Sommellerie Internationale) versenyszabályzata figyelembevételével.
Nyelvek: a verseny hivatalos nyelve a magyar és bizonyos feladatok esetében az ASI három hivatalos nyelve (angol, francia, spanyol) közül az egyik nyelv. Természetesen nem kizáró ok, ha valaki más idegen nyelvet választ, vagy magyarul adja elő, de a döntőre eséllyel pályázók az ASI szabályainak megfelelően a három nyelv közül választhatnak.
Elvárt ismeretek: a verseny a következő területek tudásanyagát feltételezi  a szőlő, mint növény, szőlészet, szüret, borkészítés,  borkönyv készítés és kategorizálás,  Magyarország szőlőfajtái és borai,  a világ szőlőfajtái és borai,  pálinkák, párlatok és likőrök,  a borokra és párlatokra vonatkozó törvényi szabályozás,  pinceszervezés, pincemenedzsment, költség- és készletgazdálkodás,  az étteremben felszolgált minden italféle,  éttermi nyersanyag- és ételismeret, az ételhez borajánlás szabályai,  a borleírás nyelve,  kávék, teák jellemzői és felszolgálásuk,  csokoládé-, sajtismeret,  szivarok, jellemzőik és szervírozásuk,  naprakész ismeretek a borok és a gasztronómia világából,  számítógépes és internet ismeretek.

Lebonyolítás: a bajnokság két fordulóból áll Az első forduló zártkörű, 90 perc alatt előbb egy 25 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, 2 párlatot felismerni (származási hely, fajta, márka), valamint 2 bort írásban részletesen jellemezni. A gyakorlati feladatok során egy bort dekantálni kell, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven leírni. Az írásbeli feladat, a párlatfelismerés, borleírás és dekantálás is anonim zajlik, a verseny kezdetekor minden versenyző sorszámot húz, ez a szám azonosítja a döntő résztvevőinek kihirdetéséig. Az elődöntőn minden indulónak munkaruhájában kell megjelennie.
A második forduló a nyilvános döntő, ahová az elődöntő első három helyezettje jut, de a döntősöket csak a döntő előtt, az elődöntő okleveleinek átadásakor hirdetik ki, a 4 – 12. helyezett helyezési számával együtt. Az eredményhirdetésre minden indulónak munkaruhájában kell megjelennie. A döntő feladatai megegyeznek az előző magyar bajnokságok feladataival. Először a versenyző éttermi szituációban, mint az étterem fősommelier-je fogadja a vendégeket, akik „nem beszélnek magyarul”, majd pezsgőt szolgál fel nekik. A továbbiakban adott ételsorhoz italsort ajánl (szerepelnie kell az italok között három külföldi italnak is), majd bort kell dekantálnia. Ezt követi egy hibás borlap kijavítása szóban, majd 3 bor felismerése illetve a borok leírása, és 5 párlat felismerés. Zárásként pedig egy meglepetés feladat. A 3 versenyző egymás után szerepel. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 50 perc, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódik össze. A még rendelkezésre álló időt a feladatra megadott idő kétharmadánál bemondják. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készül, a zsűri munkájának megkönnyítésére.
Zsűri: a legalább öttagú zsűri tagjait a Magyar Sommelier Szövetség delegálja a borászat, borkereskedelem, az éttermi és szállodai szakma, a szakoktatás, a gasztronómiai média képviselőiből és az előző évek magyar sommelier bajnokaiból. A zsűri elnöke a Magyar Sommelier Szövetség elnöke. A zsűri egy tagja az ASI technikai bizottságának tagja vagy delegáltja lesz.
Eredmény: a verseny végeredményét a döntő után 1 órával hivatalosan jelentik be, díjátadással egybekötve. A verseny győztese jogot nyer Magyarország képviselőjeként a 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon való részvételre, amelyet 2010. november végén Franciaországban, Strassbourgban rendez az ASI.
Kötelezettségvállalás: a verseny minden indulója, mint a verseny lehetséges későbbi győztese a verseny megkezdése előtt aláírásával vállalja, hogy győzelme esetén 2012. augusztus 31-ig a Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft rendelkezésére áll, a szervezők felkérésére rendezvényeken, versenyeken, kiállításokon, valamint a Sommelier Iskola előadásain, mint magyar Sommelier Bajnok képviseli és népszerűsíti a sommelier szakmát.
A verseny első tizenkét helyezettje egyben vállalja, hogy a Magyar Sommelier Szövetség rendes jogú tagjává válik, amennyiben még nem tagja a szövetségnek.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


XVII. Sommelier Magyar Bajnokság

Mindkettőre lehet már nevezni, méghozzá augusztus 10-ig. A soproniak újra belenyúltak a dologba, jó lenne több ilyen kishazánkban.


A magyar sommelier bajnokság tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre. A verseny szervezői a Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft.
Az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) verseny lebonyolítási rendszere értelmében a bajnokság két fordulóból áll.

Elődöntő
2010. augusztus 26-án, csütörtökön 14.00 órakor Sopronban a Hotel Lővérben

Az elődöntő két feladatcsoportból áll. Az elsőben egy 25 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, az írásbeli tesztben többek között önológiai tudásból, szőlészeti és borászati kérdésekből, a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdések szerepelnek. Továbbá 2 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta, márka), valamint 2 bort írásban részletesen jellemezni. A kidolgozási idő 90 perc. A második részben dekantálni kell, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven leírni. A rendelkezésre álló idő 8+8 perc. A választható nyelvek: angol, francia, spanyol. Természetesen nem kizáró ok, ha valaki más idegen nyelvet választ, vagy magyarul adja elő, de a döntőre eséllyel pályázók az ASI szabályainak megfelelően a három nyelv közül választanak. Az elődöntő zártkörű, azon csak a versenyzők és a zsűri vehet részt.

Döntő
A döntőt 2010. augusztus 27-én, pénteken 14 órakor rendezzük a Hotel Lővérben.

A döntőn nézőként (szurkolóként) várunk minden érdeklődőt. A döntőbe az elődöntő első három helyezettje jut, de a döntőbe jutást csak az elődöntő okleveleinek átadásakor hirdetjük ki.
A döntő feladatai megegyeznek az előző magyar bajnokságok feladataival. Az első részben a versenyző fogadja a vendégeket, akik „nem beszélnek magyarul”, majd pezsgőt szolgál fel nekik.
A továbbiakban adott ételsorhoz italsort ajánl (szerepelnie kell az italok között három külföldi
italnak is), végül bort kell dekantálnia.
A második részben egy hibás borlap kijavítása szóban, majd 3 bor felismerése illetve a borok leírása, és 5 párlat felismerése következik. Zárásként pedig egy közös meglepetés feladat.
A 3 versenyző egymás után szerepel. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 50 perc, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódik össze. A még rendelkezésre álló időt a feladatra megadott idő kétharmadánál bemondjuk. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készül, a zsűri munkájának megkönnyítésére.
A döntő nagy nyilvánosság előtt zajlik, nagyszámú szakmai és amatőr érdeklődő figyelmével kísérve. A verseny élvezését megkönnyíti a kihangosítás, így a nézők „testközelből” figyelhetik a feladatokat és a versenyzőket. A magyar bajnokságok történetében immár szokássá vált módon a vendégek is megkóstolhatják a poharukba töltött, a versenyzők által leírandó borokat.
A verseny győztese jogot nyer Magyarország képviselőjeként a 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon való részvételre, amelyet 2010. november végén Franciaországban, Strassbourgban rendez az ASI.
Versenyre jelentkezés:
A bajnokságra a nevezési díj 15 000 Ft (ebből az összegből 7 500 Ft a szobaárból jóváírásra kerül), melyet előzetesen augusztus 19-ig kell átutalni, vagy postai csekken befizetni a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 10700426-45209002-51100005 számú számlájára. Kérjük a megjegyzés rovatba beírni: Sommelier Bajnokság.
Magyar Sommelier Szövetség 1061 Jókai tér 7., Tel./Fax.: 1/353-4849 1146 Állatkerti út 2., T: 1/ 468 4040 E-mail: sommelieriskola@bakatorbor.hu
Bormarketing Műhely Nonprofit Kft., 9400 Sopron, Kölcsey F. u. 5., Tel.: 99/508-835; Fax: 99/508-836 E-m.: info@soproniborvidek.hu
Weboldal: www.sommelier.hu

2010. évi Magyar Sommelier Bajnokság Versenyszabályzat

A 2010. évi, Sopronban megrendezésre kerülő XVII. magyar Sommelier Bajnokság részvételi szabályai:
Versenyzők: a verseny nyitott minden magyar állampolgárságú hölgy és úr számára, aki elmúlt 18 éves, és legalább egy éve hivatásszerűen sommelier-ként dolgozik , azaz borokat válogat, rendel, borkészletet kezel, az étlaphoz illeszkedően a séffel együttműködve bor- és itallapot állít össze, tanácsot ad a vendégnek, ételekhez italokat ajánl, felszolgál és dekantál borokat, valamint felszolgál pezsgőt, párlatokat, ásványvizet, teát, kávét, szivart és minden az étteremben előforduló más italt. A nem magyar állampolgárságú versenyzők akkor indulhatnak a magyar bajnokságon, ha legalább 3 éve Magyarországon sommelier-ként dolgoznak.
A versenyen való részvétel további feltétele a nevezési díj határidőre történő megfizetése.
Szervezés: a verseny szervezője a Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft, az ASI (Association de la Sommellerie Internationale) versenyszabályzata figyelembevételével.
Nyelvek: a verseny hivatalos nyelve a magyar és bizonyos feladatok esetében az ASI három hivatalos nyelve (angol, francia, spanyol) közül az egyik nyelv. Természetesen nem kizáró ok, ha valaki más idegen nyelvet választ, vagy magyarul adja elő, de a döntőre eséllyel pályázók az ASI szabályainak megfelelően a három nyelv közül választhatnak.
Elvárt ismeretek: a verseny a következő területek tudásanyagát feltételezi  a szőlő, mint növény, szőlészet, szüret, borkészítés,  borkönyv készítés és kategorizálás,  Magyarország szőlőfajtái és borai,  a világ szőlőfajtái és borai,  pálinkák, párlatok és likőrök,  a borokra és párlatokra vonatkozó törvényi szabályozás,  pinceszervezés, pincemenedzsment, költség- és készletgazdálkodás,  az étteremben felszolgált minden italféle,  éttermi nyersanyag- és ételismeret, az ételhez borajánlás szabályai,  a borleírás nyelve,  kávék, teák jellemzői és felszolgálásuk,  csokoládé-, sajtismeret,  szivarok, jellemzőik és szervírozásuk,  naprakész ismeretek a borok és a gasztronómia világából,  számítógépes és internet ismeretek.

Lebonyolítás: a bajnokság két fordulóból áll Az első forduló zártkörű, 90 perc alatt előbb egy 25 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, 2 párlatot felismerni (származási hely, fajta, márka), valamint 2 bort írásban részletesen jellemezni. A gyakorlati feladatok során egy bort dekantálni kell, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven leírni. Az írásbeli feladat, a párlatfelismerés, borleírás és dekantálás is anonim zajlik, a verseny kezdetekor minden versenyző sorszámot húz, ez a szám azonosítja a döntő résztvevőinek kihirdetéséig. Az elődöntőn minden indulónak munkaruhájában kell megjelennie.
A második forduló a nyilvános döntő, ahová az elődöntő első három helyezettje jut, de a döntősöket csak a döntő előtt, az elődöntő okleveleinek átadásakor hirdetik ki, a 4 – 12. helyezett helyezési számával együtt. Az eredményhirdetésre minden indulónak munkaruhájában kell megjelennie. A döntő feladatai megegyeznek az előző magyar bajnokságok feladataival. Először a versenyző éttermi szituációban, mint az étterem fősommelier-je fogadja a vendégeket, akik „nem beszélnek magyarul”, majd pezsgőt szolgál fel nekik. A továbbiakban adott ételsorhoz italsort ajánl (szerepelnie kell az italok között három külföldi italnak is), majd bort kell dekantálnia. Ezt követi egy hibás borlap kijavítása szóban, majd 3 bor felismerése illetve a borok leírása, és 5 párlat felismerés. Zárásként pedig egy meglepetés feladat. A 3 versenyző egymás után szerepel. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 50 perc, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódik össze. A még rendelkezésre álló időt a feladatra megadott idő kétharmadánál bemondják. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készül, a zsűri munkájának megkönnyítésére.
Zsűri: a legalább öttagú zsűri tagjait a Magyar Sommelier Szövetség delegálja a borászat, borkereskedelem, az éttermi és szállodai szakma, a szakoktatás, a gasztronómiai média képviselőiből és az előző évek magyar sommelier bajnokaiból. A zsűri elnöke a Magyar Sommelier Szövetség elnöke. A zsűri egy tagja az ASI technikai bizottságának tagja vagy delegáltja lesz.
Eredmény: a verseny végeredményét a döntő után 1 órával hivatalosan jelentik be, díjátadással egybekötve. A verseny győztese jogot nyer Magyarország képviselőjeként a 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon való részvételre, amelyet 2010. november végén Franciaországban, Strassbourgban rendez az ASI.
Kötelezettségvállalás: a verseny minden indulója, mint a verseny lehetséges későbbi győztese a verseny megkezdése előtt aláírásával vállalja, hogy győzelme esetén 2012. augusztus 31-ig a Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft rendelkezésére áll, a szervezők felkérésére rendezvényeken, versenyeken, kiállításokon, valamint a Sommelier Iskola előadásain, mint magyar Sommelier Bajnok képviseli és népszerűsíti a sommelier szakmát.
A verseny első tizenkét helyezettje egyben vállalja, hogy a Magyar Sommelier Szövetség rendes jogú tagjává válik, amennyiben még nem tagja a szövetségnek.


« Vissza az előző oldalra