AKTUÁLIS


Tavasszal érkeznek a Vylyan dűlőszelektált borai

A Vylyan birtokon a kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, lehető legszebb borok készítését tűzték ki célul. A dűlők között megmutatkozó sok-sok apró különbség (kitettség, dőlésszög, talaj- és mikroklimatikus adottságok) összeadódik, s ez a borok karakterében is érzékelhető. A dűlők arcát a borokban megjeleníteni, ez az igazi kihívás a borásznak, Ipacs Szabó Istvánnak. Minden évjáratban nagy várakozással követik dűlőik termését. Már évek óta elkülönítve dolgozzák fel az egyes dűlők különböző fajtáit, hogy lássák, hogyan viselkedik a szőlőfajta a számára választott termőhelyen, az alaposan átgondolt telepítés beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, visszaigazolja-e a termőhelybe és a fajtába vetett hitüket. Munkájuk eredménye beért, a legjobb dűlőik termését, s azoknak is legszebb hordós tételeit 2006-ban önállóan palackozták le. A tavasszal együtt debütáló dűlőszelektált boraik markáns egyéniségek, a dűlő nevét viselik.


A Pillangó válogatás a Pillangó dűlő legidősebb merlot ültetvényéről, a Mandolás pedig Mandolás dűlőjük legszebb cabernet franc ültetvényéről származik. A címkék is a letisztultságot és az egyediséget tükrözik, mint a borok maguk.


Pillangó 2006

A 1995-ben telepített Pillangó-dűlő nagy része fennsík, mely nyugati fekvésű lankába fut le. Nevét a szárnyait kiterjesztő pillangó- formájáról kapta. Itt található a Vylyan Pincészet legidősebb merlot ültetvénye, ahonnan már régóta szép termést szüretelnek. 2006-ban döntöttek úgy, hogy a tökéletesen érett, ízgazdag, karakteres termést önállóan palackozzák.A pillangó a természet csodája: a szépség, az átváltozás, a lélek szimbóluma. A pillangó a metamorfózis jelképe: úgy képes megújulni, hogy minden alkalommal egyedi születik. Ahogy a szőlő is átalakul, és borrá lesz.
Az erjesztést a gyümölcsösség kiemelése érdekében alacsony hőmérsékleten kezdték. A lassú, egyenletes erjedés 30 napig tartott. Almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. A hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 80 % új, 20% másodéves. A 18 hónapos érlelés során válogatták ki a legszebb hordókat, s e tételeket palackozták önállóan Pillangó néven. A dűlő felülírja a fajtát, a Pillangó itt határozott, markáns arcát mutatja a Vylyan Merlot boroknál eddig megismert buja, nőnemű jelleggel szemben. Nagytestű, mégis intenzív és eleven. Sokrétegű illat- és ízvilágát az aszalt meggy, a vörösáfonya,a szilva és a szeder jegyei adják, a gyümölcsösségét a kakaóbab, a menta és a grillázs jegyei teszik teljessé. Szép lecsengése a hordós érlelés fűszereivel búcsúzik. Borgyűjteményben a helye!


Mandolás 2006

A Villányi borvidéki Mandolás dűlő déli kitettsége, s katlan-szerű formája miatt kiválóan tartja a meleget. A Vylyan cabernet franc szőlője nagyon jól érzi itt magát.
A dűlő neve a régi időkben itt termő mandulafák emlékét őrzi. Mandulafa ott terem, ahol a legnemesebb szőlőfajták is. Virága a tavasz, a fény, az új élet szimbóluma.
A Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről szüretelt szőlőn már a kezdetektől fogva érződött az évjárat és a hely kivételessége. A sűrű, koncentrált mustot hosszú ideig tartottuk héjon. A lassú, egyenletes erjedés 45 napig tartott. Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 70% új, 30% egy éves. A 19 hónapos érlelés során válogattuk ki a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan Mandolás néven.
A kivételes évjárat és a kivételes termőhely találkozásából egyedi és megismételhetetlen bor született, amely bizonyítja, hogy a cabernet francnak Villányban küldetése van. A bor maga az egyensúly és a harmónia: jó tartású, megfontolt, méltóságteljes. Már fiatalon a teljesség élményét nyújtja, szerkezetében minden a helyén van. Érett, összeforrott ízvilágában felbukkannak a fekete bogyós gyümölcsök és a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyei. Telt, hosszú utóízével vési be magát végleg az emlékezetünkbe. Hosszú palackérlelésre ajánljuk, de nehéz lesz kibírni!


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Tavasszal érkeznek a Vylyan dűlőszelektált borai

A Vylyan birtokon a kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, lehető legszebb borok készítését tűzték ki célul. A dűlők között megmutatkozó sok-sok apró különbség (kitettség, dőlésszög, talaj- és mikroklimatikus adottságok) összeadódik, s ez a borok karakterében is érzékelhető. A dűlők arcát a borokban megjeleníteni, ez az igazi kihívás a borásznak, Ipacs Szabó Istvánnak. Minden évjáratban nagy várakozással követik dűlőik termését. Már évek óta elkülönítve dolgozzák fel az egyes dűlők különböző fajtáit, hogy lássák, hogyan viselkedik a szőlőfajta a számára választott termőhelyen, az alaposan átgondolt telepítés beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, visszaigazolja-e a termőhelybe és a fajtába vetett hitüket. Munkájuk eredménye beért, a legjobb dűlőik termését, s azoknak is legszebb hordós tételeit 2006-ban önállóan palackozták le. A tavasszal együtt debütáló dűlőszelektált boraik markáns egyéniségek, a dűlő nevét viselik.


A Pillangó válogatás a Pillangó dűlő legidősebb merlot ültetvényéről, a Mandolás pedig Mandolás dűlőjük legszebb cabernet franc ültetvényéről származik. A címkék is a letisztultságot és az egyediséget tükrözik, mint a borok maguk.


Pillangó 2006

A 1995-ben telepített Pillangó-dűlő nagy része fennsík, mely nyugati fekvésű lankába fut le. Nevét a szárnyait kiterjesztő pillangó- formájáról kapta. Itt található a Vylyan Pincészet legidősebb merlot ültetvénye, ahonnan már régóta szép termést szüretelnek. 2006-ban döntöttek úgy, hogy a tökéletesen érett, ízgazdag, karakteres termést önállóan palackozzák.A pillangó a természet csodája: a szépség, az átváltozás, a lélek szimbóluma. A pillangó a metamorfózis jelképe: úgy képes megújulni, hogy minden alkalommal egyedi születik. Ahogy a szőlő is átalakul, és borrá lesz.
Az erjesztést a gyümölcsösség kiemelése érdekében alacsony hőmérsékleten kezdték. A lassú, egyenletes erjedés 30 napig tartott. Almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. A hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 80 % új, 20% másodéves. A 18 hónapos érlelés során válogatták ki a legszebb hordókat, s e tételeket palackozták önállóan Pillangó néven. A dűlő felülírja a fajtát, a Pillangó itt határozott, markáns arcát mutatja a Vylyan Merlot boroknál eddig megismert buja, nőnemű jelleggel szemben. Nagytestű, mégis intenzív és eleven. Sokrétegű illat- és ízvilágát az aszalt meggy, a vörösáfonya,a szilva és a szeder jegyei adják, a gyümölcsösségét a kakaóbab, a menta és a grillázs jegyei teszik teljessé. Szép lecsengése a hordós érlelés fűszereivel búcsúzik. Borgyűjteményben a helye!


Mandolás 2006

A Villányi borvidéki Mandolás dűlő déli kitettsége, s katlan-szerű formája miatt kiválóan tartja a meleget. A Vylyan cabernet franc szőlője nagyon jól érzi itt magát.
A dűlő neve a régi időkben itt termő mandulafák emlékét őrzi. Mandulafa ott terem, ahol a legnemesebb szőlőfajták is. Virága a tavasz, a fény, az új élet szimbóluma.
A Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről szüretelt szőlőn már a kezdetektől fogva érződött az évjárat és a hely kivételessége. A sűrű, koncentrált mustot hosszú ideig tartottuk héjon. A lassú, egyenletes erjedés 45 napig tartott. Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 70% új, 30% egy éves. A 19 hónapos érlelés során válogattuk ki a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan Mandolás néven.
A kivételes évjárat és a kivételes termőhely találkozásából egyedi és megismételhetetlen bor született, amely bizonyítja, hogy a cabernet francnak Villányban küldetése van. A bor maga az egyensúly és a harmónia: jó tartású, megfontolt, méltóságteljes. Már fiatalon a teljesség élményét nyújtja, szerkezetében minden a helyén van. Érett, összeforrott ízvilágában felbukkannak a fekete bogyós gyümölcsök és a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyei. Telt, hosszú utóízével vési be magát végleg az emlékezetünkbe. Hosszú palackérlelésre ajánljuk, de nehéz lesz kibírni!


« Vissza az előző oldalra